Орхидея 12

• 122 381
  • 791
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Днес в Била бяха заредили разкошни минита в дълги кашпи (точно в такива са ми единствените оцелели). Обаче се бяха забравили в цената - 19,99 лв.  #Crazy

Намерих снимка на мини в този вид кашпа:

Имаше различни цветове както орхидеи, така и кашпи.  Wink

И да се похваля - цъфнаха ми първите за сезона 3-4 фаленопсиса и 1 нобиле. Simple Smile

# 136
Унищожиха ми една орхидея вече, снощи видях, че и втора има и тя е почнала като първата с подобни признаци - хубави зелени листа падат сами, прекъснати в основата си, самото стъбло започва да жълтее и да съхне. От снимките на вредителите не можах да ги разпозная. Какви са, с какъв препарат  да ги третирам?

Знам за кои гадинки говориш. Те не се въдят само по цветята ( всякакви видове )  , а и  във влажните помещения, по первазите и подобни.Купи препарат за стайни вредители- на спрей- какъвто намериш, ползвала съм почти всичко което намирам на пазара и всичко се справя с трепането. Аз обикновено първо пулверизирам със спрея корите и корените отгоре ( не орхидеята! внимавай да не пръскаш в розетката )  според етикета с повтаряне според инкубационния на гадините. Освен това задължително опръсквам и кашпата. Пръскам на сухо не знам защо. Измират всичко до крак. Но през есента ми се завъждат пак и пак наново същата процедура.

Обаче
това което се случва на орхидеята не е гадинките, те не вредят на цветето а само изпозлват субстрата за живеене. Проверено е на гърба на моите орхидеи. Виреят си с гадинките в симбиоза ако не ги трепя стриктно. Това което описваш е излишък на влага и системно преполиване и от там проблеми с розетката.

_re_ge, благодаря за отговора   bouquet
Гледам, розетката с часове жълтее и е омекнала. Какво да правя, за да я спася, има ли шанс за такава орхидея?

# 137
  • Den Haag
Ето и моя подарък от днес, втората ми орхидейка с три цветоноса Simple Smile

# 138
След една уморена офхидея, наскоро ми подариха още една. Гледам си я като по книга. Темата ми е интересна. Ще ви следя, Simple Smile

# 139
  • далече в провинцията
Имам си още две красавици, ще пробвам да кача снимчици
1  Тази е по малката

май все още няма нужда от поливане  Thinking

# 140
  • далече в провинцията
Тази е втората - по голяма от първата и е с осем листенца лошото е че почти всяко е наранено, хубавото е че и избива нов цветонос Simple Smile нея ще я полея...

На старата с червейчетата - извадих я измих саксията и коренчетата /последните са добре почнали да растат/ , изрязах дъното на една стара саксийка от тия повдигнатите дъна и го пуснах на дъното на сегашната саксия а отдоло 3-4 малки камъчета, смених почвата и отворих въздушните корени....

# 141
Здравейте!
Имам нужда от съвет относно едната ми орхидея. Тя е вече на около 3 години , но от скоро забелязах, че по старите и големи листа някак почват да ''омекват'' и да изжълтяват бавно. Не прекалявам с поливането и мястото на , което я гледам е подходящо. Просто не мога да разбера защо така става, дали сменя по-старите листа? Но пък на корени го докарва добре, през последните 2 мес. поникнаха сигурно поне 7-8 нови корена. Пусна и два цветоноса. Дано ми пораснат този път повечко, защото предния си останаха малко късички. Давайте съвети Simple Smile

# 142
  • волно калдъръмче
Снимков материал няма да е излишен. В близък план кори, листа и всичко, което те притеснява.

# 143

Гледам, розетката с часове жълтее и е омекнала. Какво да правя, за да я спася, има ли шанс за такава орхидея?

За съжаление ако самта розетка е наранена рядко цвтето може да се спаси. и вс епак от нараняване до нараняване има разлика. ако има поне едно листо и розетката не е изцяло изгнила и има читаив корени понякога пускат кейки. но никога няма 100% гаранция

# 144

За съжаление ако самта розетка е наранена рядко цвтето може да се спаси. и вс епак от нараняване до нараняване има разлика. ако има поне едно листо и розетката не е изцяло изгнила и има читаив корени понякога пускат кейки. но никога няма 100% гаранция

Изведнъж се появи този проблем с падането на листата. Видимо без причина. Затова реших, че малките сиви гадинки са виновни. Орхидеята остана с две листа, които се дължат едва-едва. Розетката омекна, пожълтя и започва да кафенее и да изсъхва. Да не е някакво гниене? Има ли препарати, които спират гниене?
 Другата ми орхидея, която по същия начин се тръшна изсъхна, останаха й само корени.
В корите ли е добре да ги оставям при такива проблеми?

# 145
Момичета, може ли да задам един бърз въпрос?
Моите фаленопсис са вече 3годишни
Изкараха доста въздушни корени, направо като пипала са станали
Какво да ги правя, да ги оставя така или да ги пресадя в по-големи съдове?
Предполагам не се режат
Благодаря

Сега видях последния постинг
На една от моите красавици изсъхна цялата розетка, но разви нова и едва тогава ме зарадва с цвят
Две години я чаках, но си заслужаваше

# 146
Сега видях последния постинг
На една от моите красавици изсъхна цялата розетка, но разви нова и едва тогава ме зарадва с цвят
Две години я чаках, но си заслужаваше

Това ме обнадежди. Кога разви новата - от старата докато изсъхваше или след като изсъхна тогава се появи новата? И прави ли нещо или си я остави в корите?

А за твоите корени - пипала - доколкото знам не се режат, ако им е станало много тясно тогава ги пресаждаш. Но и друго съм чела, че орхидеите обичат да им е тясно.

# 147
Сметанке, когато я взех, имаше красив цвят
Прецъфтя, отрязах стъбълцето
Следващата година не изкара стъбълце заедно с другите
Тогава листата едно по едно почнаха да вехнат
Махах ги когато съвсем изсъхваха и лесно се отделяха
Продължих да я поливам и храня както и другите
Когато вече бяха останали само два листа забелязах наченките на новата розетка
След като образува няколко листа ме зарадва с ново стъбълце и красив цвят

# 148
Сметанке, когато я взех, имаше красив цвят
Прецъфтя, отрязах стъбълцето
Следващата година не изкара стъбълце заедно с другите
Тогава листата едно по едно почнаха да вехнат
Махах ги когато съвсем изсъхваха и лесно се отделяха
Продължих да я поливам и храня както и другите
Когато вече бяха останали само два листа забелязах наченките на новата розетка
След като образува няколко листа ме зарадва с ново стъбълце и красив цвят

Чудесно, че така са се развили нещата и сега й се радваш.  bouquet
Ще продължа по същия начин и аз да се грижа за нея и дано се оправи  Praynig

# 149

Изведнъж се появи този проблем с падането на листата. Видимо без причина. Затова реших, че малките сиви гадинки са виновни. Орхидеята остана с две листа, които се дължат едва-едва. Розетката омекна, пожълтя и започва да кафенее и да изсъхва. Да не е някакво гниене? Има ли препарати, които спират гниене?
 Другата ми орхидея, която по същия начин се тръшна изсъхна, останаха й само корени.
В корите ли е добре да ги оставям при такива проблеми?

Това се причинява от прекалената влага. възможно е да е гниене но НЕ Е от болест а от неподходящ грижи. Болестното гниене се развива по друг начин. При теб причината е в розетката и от там си заминават листата.

можеш да оставил корените в корите, но поливай крайно рядко ( на два месеца веднъж да кажем )  и не с потапяне. Не вярвам д аима големи шансове но никога не се знае.

Отново подчертавам - корегирай си начина на отглеждане. От 90 орхидеи съм нямала ни една с загнила розетка. Затова пък така си замина орхидеята на сестра ми и на една приятелка. Опитах да ги реанимирам но без успех.Така че съм виждала какво се случва и защо.

Както забелязваш дамата на която орхидеята е извадила кейки има два запазени листа и няма нагнила розетка. И аз имам една която беше с нагнила сърцевина която не заблелязах като я купувахме, но имаше две читави листа. когато я видях направо ми идваше да се застрелям. Имаше и от тези гадинки в розетката . Розетката беше нагнила отгоре в средта но отдолу беше читава. Спиртосах няколко пъти и тя се вдърви, но двете листа си останаха и хубавите корени. след година пусна кейки. Но пак подчертавам беше нагнило най новото горно листо а не долните. Докато ако розетката сивее и гние това е все едно да си заминава сърцето на цветето.

Последна редакция: ср, 19 фев 2014, 20:28 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт