Орхидея 12

• 122 340
  • 791
  •   1
Отговори
# 195
Diliantata ,  ами на 25 градуса я държа ,а за саксийката тази от магазина ли да й оставя или да й купя нова ? Мисля,че тази е ОК,защото по всички критерий,които прочетох си е същата.И аквариумче мисля да й купя и да и сложа камъчета ,но не знам дали е нужно,чета всякакви разлшчни неща навсякъде и се обърках накрая,затова питам тук.Благодаря предварително.

# 196
Diliantata ,  ами на 25 градуса я държа ,а за саксийката тази от магазина ли да й оставя или да й купя нова ? Мисля,че тази е ОК,защото по всички критерий,които прочетох си е същата.И аквариумче мисля да й купя и да и сложа камъчета ,но не знам дали е нужно,чета всякакви разлшчни неща навсякъде и се обърках накрая,затова питам тук.Благодаря предварително.
Снимай я тази хубостница да я видим де. Смятам, че няма нужда да я прехвърляш в нова саксия, аз имам орхидея, която са ми на година и половина вече и не съм я пипала, що се отнася до саксия, както съм я купила така си стои и сега даже цъфти.
Какви аквариуми какво чудо говориш, моиите и без такива екстри са си добре, както и на всички момичета тук. Снимай растението, саксията, корените да се виждат и ще ти кажем дали е добре или не.

# 197
  • София
Здравейте, момичета!
Аз съм нова в темата, опитвам се да прочета всичко, но съм още в началото.
Бих искала да попитам за мнение-имам орхидея, която съм купувала от Бриколаж преди 2-3 тодини и откакто прецъфтяха цветовете, с които я закупих други не са се появявали. Не съм сигурна какъв вид е.

Четейки темата ми се струва, че може да е Милтония  newsm78. Бехте ли ме ориентирали какъв вид е и как да се грижа за нея, за да цъфти? Благодя ви предварително!

# 198
здравейте! чудя се дали да торя дендробиума докато образува пъпки?

# 199
Това, което преди няколко поста се чудех дали е коренче или цветонос вече съвсем ясно си личи, че е цветонос. Оказа се, че и на третата от трите ми орхидеи излиза цветонос. Такова чудо не е било. Вече си представям какво ще е като цъфнат и трите.  Heart Eyes
Замислих се и установих, че от 2 год. за първи път изкарват. Това пък ме наведе на друга мисъл, че не съм ги присаждала. Много ме е страх да пробвам, но това не се прави докато цъфтят нали? Или?

# 200
 http://prikachi.com/images/310/7120310Z.jpg           ето я моята хубавица така върви за сега не съм я поливала защото няма нужда .Просто пишат за овлажнители за въздух аквариуми и вече се обърках . :д

# 201
корените ми се виждат сиви и мисля, че има нужда Peace

# 202
Момичета сега видях че и аз имам цветонос. Не съм разсаждала орхидеята досега. Виждам че освен кори има и малко почва и някакъв друг примес. Дали има нужда от пресаждане сега? . За колко време расте цветоноса?

# 203
  • Стара Загора
http://prikachi.com/images/462/7120462G.jpg
http://prikachi.com/images/461/7120461j.jpg
http://prikachi.com/images/458/7120458O.jpg
http://prikachi.com/images/457/7120457G.jpg
http://prikachi.com/images/456/7120456W.jpg
http://prikachi.com/images/459/7120459v.jpg
Здравейте мили дами от доста време чета и разглеждам орхидеите ви,та и аз реших да покажа това с което разполагам.От вчера съм горд собственик на дендробиум,който беше на 12лв в Баумакс . Кейкито ми е от вече прецъфтяващата орхидея, имаше и цветонос ,но не знам защо не можа да го изхрани нещо и окапа.Как смятате дали ще загине старото растение и ще остане само новата кейка в дъното!?

# 204
merian64 За съжаление не мога да ти дам съвет, защото не съм веща по темата
Milk_Butter По принцип торенето по време на цъфтеж води до по-бързо прецъфтяване после, но може да я наториш с много по разреден разтвор за последно и след това чак след като прецъфти.
allaya да са ти честити и трите много да те радват, не бързай с пресаждането, това се прави предимно ако корите не са в ред или когато няма място за корени вече.Ако орхидеята е добре те съветвам да не го разтушкваш  Peace
Патриция Морева много ти е хубава, виждам корените са леко сивкави, може да изчакаш още2-3 дни и тогава да полееш, колкото до овлажнители и аквариуми, не се впрягай толкова, в крайна сметка трябва да я приспособиш на твоите условия вкъщи.
бубанка снимай обстойно корените и въпросните кори.
babytat чудесни неща си ни показал, а такова дендробиумче търся от сума ти време и все не уцелвам да ти е честито страхотно е. Колкото до орхидейката с кейки заедно само времето ще покаже, а то има ли коренчета или се храни от майка си.?

# 205
  • Стара Загора
Не това което е с майката няма корени.Само другото което отделих миналата пролет.А цветоноса който сега прецъфтя излезна до стар такъв който беше изсъхнал на върха.

# 206
allaya да са ти честити и трите много да те радват, не бързай с пресаждането, това се прави предимно ако корите не са в ред или когато няма място за корени вече.Ако орхидеята е добре те съветвам да не го разтушкваш  Peace

Много ме радват Simple Smile
Благодаря за съвета, няма да ги пипам.
Само едната ме притеснява, сега я огледах. Корените са доста. Дано има още място.
Ще снимам и ще покажа.

# 207
Не това което е с майката няма корени.Само другото което отделих миналата пролет.А цветоноса който сега прецъфтя излезна до стар такъв който беше изсъхнал на върха.
Попринцип такъв цъфтеж от средата на розетката не е на добре, в повечето случай е признак за последен цъфтеж след което орхидеята умира, може би за това има и кейки, опитва се да се размножи преди да загине, но щом няма корени не бързай да го отделяш, времето ще покаже.

# 208

корените ми се виждат сиви и мисля, че има нужда Peace

При този конденз по стените  newsm78 , корените са поsивели, но за да трябва да бъде поливана трябва корените да са много по-светлоси първо, дори леко сбръчкани второ и трето и не на последно място субстрата да е просъхнал толкова, че саксията отвътре да е суха а субстрата направо да хруска от сухота .

Така че  смятам, че съвсем спокойно може да не бъде поливана поне още 2 седмици. Освен това ясно се въжда мухъл на едната стена на саксията, това означава че е била регулярно преполивана. Така че може да се позасуши даже.

Здравейте, момичета!
Аз съм нова в темата, опитвам се да прочета всичко, но съм още в началото.
Бих искала да попитам за мнение-имам орхидея, която съм купувала от Бриколаж преди 2-3 тодини и откакто прецъфтяха цветовете, с които я закупих други не са се появявали. Не съм сигурна какъв вид е.

Четейки темата ми се струва, че може да е Милтония  newsm78. Бехте ли ме ориентирали какъв вид е и как да се грижа за нея, за да цъфти? Благодя ви предварително!

Здравей
Да това е милтония. При мен цъфтяха без да ги подлагам на специални грижи, бяха заедно с фалчетата с цветарника. Но аз принципно нямам много време за поливане и ги третирах с много рядко поливане защото при фалчетата това ми е адско удобство. Милтониите не издържаха и ме наказаха с изъхване.

Кейкито ми е от вече прецъфтяващата орхидея, имаше и цветонос ,но не знам защо не можа да го изхрани нещо и окапа.Как смятате дали ще загине старото растение и ще остане само новата кейка в дъното!?

Честити дендробиум, страхотен е и много Некапризен.

За фалчето както са ти писали по-горе цветоноса излиза от розетката. Това значи че жизнения цикъл на майката завършва и тя се мъчи да се размножи като се опитва да пуска кейки. За съжаление не винаги успява но при теб виждам едно чудесно кейки отстрани. Не бих те съветвала да ги разделяш- има вероятност да погубиш и двете, особено като няма корени.Както и не режи цветоноса на майката може да те зарадва с ново кейки на презните пъпки. Остави ги така заедно докато майката не изъхне и не се отедели сама, но това може да отнеме години. Аз имам едни такива майка и кейки , кейкито излиза някъде изпод корените но е вече 3 годишно с листа като на твоето, доста големички . Майката беше душа вече три години но стои на еднозелено  листо и не я пипам. докато има живот в нея - тя е хранитена сила за кейкито.

За колко време расте цветоноса?

Зависи но от появата на връхчето на цветоноса до първ цъфтеж отнася минимум 2 месеца

Замислих се и установих, че от 2 год. за първи път изкарват. Това пък ме наведе на друга мисъл, че не съм ги прEсаждала. Много ме е страх да пробвам, но това не се прави докато цъфтят нали? Или?

А зщо трябва да ги пресаждаш?
Аз имам непресаждани от 7-8 гоодини фалчета. Субстрата разбира се има частични разлагане- троши се и се измива при поливане с потапяне и аз от време на среме допълвам в саксията отгоре. Пресаждам само ако има нужда а то е когато- 1. Има мухъл в скасията  ( правя го и когато цъфти- нямала съм оплаквания от фалчетата или проблеми  Laughing) или 2.  Субстрата е прекалено дребен и няма добър дренаж. Иначе няма смисъл от пресаждане, поне аз не виждам такива наложителни нужди. виж вече ако ти е скучно и искаш да се позабавляваш тогава може.

Само едната ме притеснява, сега я огледах. Корените са доста. Дано има още място.
Ще снимам и ще покажа.
Няма такова нещо като МНОГО корени в една саксия. Вярвайте ми. Както съм писала един път съм виждала фалче с екстракорени но то беше регулярно торено в зелен кристалон. Ако ограничите торенето( ежеседмичното както пише по интрукцията на торовете което е абсурд!) , което не е и наложително- неторените фалчета си цъфтят все така обилно както и торените - няма д аимате проблеми.

Винаги помнете, че колкото и да ви струва тясно в саксията първо винаги има още място за още корени ( част от тях умират и с еподменят с нови но вие това не го виждате ) и второ и немалважно- не търсете с какво екстра да обгрижвате фалчетата- те имат слава че са много държеливи растения- изпозлвайте го за да позабравяте за тях и да им се наслаждавате напълно само когато цъфтят красиво и обилно без да се налага да ги пулверизирате, пресаждате или торите.

Момичета с закъснение Честита Баба Марта и Честит 3-ти Март !

Последна редакция: вт, 04 мар 2014, 10:46 от _re_ge

# 209
Значи вече съм убедена че най-калпаво гледат орхидеите в Практикер. Купената оттам орхидея след като прецъфтя реших да я пресадя и с ужас установих че тя почти няма корени. Почти всичко беше изгнило (приличаше на изсъхнало по-скоро) и тя се клатушкаше в саксията крепейки се само на 2 по дълги корена, явно допълнителна опора и е давало прикрепянето на цветоноса за пръчката.
След като отстраних изгнилото и изсъхнало сега има тези 2 по дълги около 10см и 4 по късички около 4-5 см, като единия е нов. Гледам показало се е едно ново листенце, което ми дава надежда че все пак ще оцелее.
Как мислите, колко корена трябва да има минимум, че да живее една орхидея?

Общи условия

Активация на акаунт