Орхидея 12

• 122 260
  • 791
  •   1
Отговори
# 345
Благодаря - ще се вслушам в съвета ти!

# 346

Здравей
Нищо чудно че първата ти орхидея вехне на листа.
При нея се е случило това което наричаме завършване на жизнения цикъл- имаш цветонос от центъра - розетката, което означва че растението отмира и се мъчи да се възпроизведе. Това че цъфти е чудесно, ще чакаме от цветоноса или от корените някъде да израстне кейки- дъщерна орхидейка, която ще наследи майката. Пази цветоноса като очите си и не го режи като прецъфти.

Що се касае до втората орхидея- много често пъпките даже всички могат да окапят от смяната на мястото, стрес по транспорта и нагаждане с новата обстановка.

обаче
1. виждам че е в голяма близост до прозорец- за никоя орхидея това не е от полза. може и това е да частична причина за окапване на пъпките.
2. на долните листа има гадни петна и дупки които ми исглеждат като от преовлажнявне или простудяване. Не се очудвам ако изляза права че това се е случило защото я отгледжаш така на перваз. дръпни я на 30-40 см от прозореца и ще живне. В такава близост до прозорец е или много студено или много топло- трудно би ти изхранила пъпки . Да не кажа че дори без цветонос растението също би понесло такив апромени в температурите които се случват на первазите на прозорците.

[/quo
Не разбирам дали това което е излезнало от орхидеята съвсем наново е кейки. СЪщо така да попитам от къде трябва да излизат нови листа, ао изобщо излезнат? Сега ги преместих на западния прозорец и вечер ги свалям от перваза. За сега са добре, а днес се сдобих с нова орхидея. С нея мисля,че всичко е наред, но все пакда питам за мнение. Благодаря за вниманието и времето.

# 347
Благодаря - ще се вслушам в съвета ти!

Само най-добри чувства  Hug Hug Hug

# 348
Също така да питам дали сега от боланата ми орхидея мога например да отрежа нещо и да си я захван отново някакси. Четох че можело по някакъв цветоносен път, но не ми е мн ясно. потърсих във форума, но не намерих.

# 349
Хaйде да отгорварям стъпка по стъпка
надявам се и друг да све включи

Здравейте почитателки на орхидейте. Преди време ми подариха орхидея и аз я пресадих, но в погрешен размер саксия тя почти умря, но съвсем наскоро започна да се оправя. Има пъпки и расте чудесно. Проблемът обаче остават листата. Все така болни и жълти. Защо????

Тук няма кейки.
кейки е дъщерно растение. Представи си една малка орхидеийка, дъщерно растение , която пораства или някъде по цветоноса или сред корените. Няма как да се обърка. Расте бавно бавно и за да се отдели трябва д аима поне три листа и три корена. Пак не вски път се вкоренява успешно.

ти имаш цветонос и пожълтели листа. Майката не е болна тя просто умира защото ако излезе цветонос от средата тя не може да се развива повече.

кoгато умира  цвeтето се опитва да пуска кейки, но това понякога не се случва  - въпрос на късмет.

Много моля някой ако има пресни снимки на кейките да пусне за да стане ясно за какво говоря.

Последна редакция: чт, 20 мар 2014, 08:51 от _re_ge

# 350
  • София
Много моля някой ако има пресни снимки на кейките да пусне за да стане ясно за какво говоря.

Ето:

Цъфнало кейки на края на висящ цветонос.  Wink

# 351
О, колко хубаво Peace

Покрай вас съвсем за запалих по орхидеите. И кураж посъбрах, че ми се получават. Вече не са ми достатъчни моите 2, през уикенда мисля да хозя на лов за още. Цветни ако може.
Преди време бях чела, че понякога в магазините изкуствено ги оцветяват. Съвети какво да гледам, за да не попадна на "гримирана" беличка?

# 352
  • София
Здравейте,
връщам се от Кауфланд. Пуснали са орхидеи по 15 лв., има бели с жълта устна и една бяла с цикламена устна (много ми хареса ,но се въздържах...), има и цикламени, с по 2 цветоноса са. Ако някой си търси може да намине от там Wink

# 353
Vanya Yoncheva, нови листа излизат от центъра, както е при повечето растения от този тип. Ще направя снимки на една моя, на която и излиза нов лист за да видиш.
Иначе от снимките изглежда твоята орхидея да е добре. Аз не мисля че непрекъснатото местене на орхидеите ги прави щастливи, остави ги на едно постоянно място (както трябва да е: светло, топло, без пряко слънце), за да се адаптират и да си стоят там.

Последна редакция: чт, 20 мар 2014, 13:30 от tsveta_pile

# 354
  • София
Здравейте!
Птица, относно въпроса ти за оцветените орхидеи-вчера видях такива в Бриколаж-оцветени в синьо и по 45 лв. На фона на другите по 10-15 лв няма начин да не ги забележиш.

# 355
Ходихме онзи ден до Плевен на покупки,и аз разбира се не пропуснах Практикер! newsm03
Та ето ги и новичките:

За тази беличката с оранжевата устна се ядосвах,че не си я купих предния път,та сега наваксах.Но сега пък видях една на мноооого лилави точици,досрамя ме тогава да я взема и нея и разбира се сега все за нея мисля!Офффффф......голяма краста!

Таня,кейкито на Мини Марка е голям бонбон-и коренчета си има вече!Кога мислиш да го делиш?

При мен новите булби на дендра фал. станаха доста големи и с много коренчета,чудя се и аз кога да ги отделя,ама не знам направо в корички ли да ги засадя или в друго трябва.Дайте съвет,моля!

# 356
Здравейте отново. Не можах да разберазакакво точно става въпрос от re_ge, но по принцип тази орхидея, която казахте, че умира беше с две клончета, ако мога така да се изразя. Едното пожълтя и аз го отрязах. Сега излезна ново клонче(или цветонос, както май му казвате) и си разсте страшно бързо. Това добре ли е. Клончето е напълно здраво и има мн разклонения. Поливам само с минерална вода и тор. Преместих ги на западен розорец, за да не ги пече толкова силно слънчо. Има ли шанс да поникнат нови листа?Атози плесен по саксията опасен ли е? Казахте и че саксиите не били хубави. Аз само болната съм пресадила и то в саксия специално за орхидеи, но това беше преди да се разболее.

Отговарям и на въпросите поставени тук.
клончето е цветонос, но той не е достатъчен за да съществува растението. Цветоносите си идват и си отиват а самото растение орхидея е дебелото нещо което е стъбло с листата и корените. Факта че имате цветоноси означава че цветето има сили и търси начин да се размножи ....  имам предположение че като прецъфти може някъде от членчетата на цветоноса да излезе кейки, затова ви съветвам да не ги ре жете цветоносите, но съществува и другият вариант -  ако обаче цветоносите изсъхнат без да образуват кейки то  тогава вероятно цветето ще загине.

Дали ще поникнат нови листа ?
На конкретната орхидея с цветонос поникнал от средата листа по майчиното растения няма как да поникнат.

Пак повтарям тя не е болна
тя умира защото не може повече се развива- генетика, стечение на обстоятелствата. според мен разлика.

пишете че поливате с вода и ТОР, защо торите постоянно?

За плесените по саксиите, обеснявах на запитването преди вас, там имаше мухъл- жълти точки  по субстрата. Мухъла е добър само в сиренето и то хранителния мухъл. Всякаъвъ друг вид мухъл е токсичен и вреден. съответно и този по саксиите.

# 357
Ето как изглежда появата на нови листа:

Това е на орхидеята ми на която и останаха само 2 дълги и 4 къси корена (след като от магазина я бяха докарали до изгниване на почти всички корени). Пресадих я в по-голяма саксия с надежда да пусне повече корени и да се стабилизира, но тя взе че пусна ново листо. Все пак се радвам че има живот в нея.

# 358
Ето как изглежда появата на нови листа:

Това е на орхидеята ми на която и останаха само 2 дълги и 4 къси корена (след като от магазина я бяха докарали до изгниване на почти всички корени). Пресадих я в по-голяма саксия с надежда да пусне повече корени и да се стабилизира, но тя взе че пусна ново листо. Все пак се радвам че има живот в нея.

На първата ти снимка ми се струва,че и цветонос се вижда?
 Wink

# 359
Също така да питам дали сега от боланата ми орхидея мога например да отрежа нещо и да си я захван отново някакси. Четох че можело по някакъв цветоносен път, но не ми е мн ясно. потърсих във форума, но не намерих.

здравей
отговарям и на това запитване.
Това нещо което съм подчертала не е възможно. Размножаване е възможно САМО с дъщерно растение, това е кейки , което откровено казано може да си порасне само ако на орхидеята й скимне и където си иска . Имала съм два случая на загиване на фалчета когато и двете НЕ пуснаха кейки. И няколко такива на пускане на кейки при напълно здрави растения. т.е. сякаш няма сторги правила. Израстването на кейки също може да стане на различни места - цветонос или някъде по корен или стъбло. Безболезнено става да се делят само тези, които са на цветонос. По корените или в стъблата винаги има срастване на корени или други части и едно такова делене може да мине и неуспешно.

обсъждаха тук в темата че имало специални пасти с които се мажели членчетата на цветоносите са стимулация на образуване на кейки. сигурно има такова нещо , сигурно и работи, но къде се купува и как се прилага ще споделят другите момиче.

Милтония
много красиви орхидеи.
За дендровете, ако имат достатъчно коренчета може и направо в субстрат. Но предупреждават на да не е посадо а кекнато и подпряно с пръчки,против загниване.

Vanya Yoncheva, нови листа излизат от центъра, както е при повечето растения от този тип. Ще направя снимки на една моя, на която и излиза нов лист за да видиш.
Иначе от снимките изглежда твоята орхидея да е добре. Аз не мисля че непрекъснатото местене на орхидеите ги прави щастливи, остави ги на едно постоянно място (както трябва да е: светло, топло, без пряко слънце), за да се адаптират и да си стоят там.

В интерес на истината аз също си местя орхидеите често. Но не ежедневно. Примерно като цъфнат ги местя в кухньо-всекидневната, която е северна , за да има се наслаждаваме в пълна сила. Обаче  докато развиват цветоноси ги държа задължително в южната ни спалня без да ги местя - гледам да са на едно място- което е далеч от течения и големи разлики в температурите.

Общи условия

Активация на акаунт