Орхидея 12

• 122 283
  • 791
  •   1
Отговори
# 510
  • София
здравейте! след неуспешни опити да отгледам фалчета, се прехвърлих на дендробиумите. не мога да не се похваля с най-любимия цъфнал-

http://milkhoney.snimka.bg/nature/muholovka.801796.32963302

И на мен същият ми е цъфнал.  Laughing Имам и един тъмно лилав, който тази година е цъфнал в още по-тъмна гама. Почти черен е. А най-голямата ми радост е първият ми дендробиум-фаленопсис, който е зелен. В началото цъфтеше често. След това се разболя от тайнствената болест, която умори половината ни фалчета. Той оцеля, но оттогава не беше цъфтял. Сега има един отрупан с пъпчици цветонос.  Laughing Не го бяхме забелязали, че се е опрял в стъклото на прозореца и доста се е изкривил, но се надявам да е красив, макар и крив.  Laughing

# 511
На новозакупената ми орхидея и опадаха вече 2 пъпки,уж е нормално знам,но за начинаещи в гледането на орхидеи е малко демотивиращо.Имам чувството,че прецъфтят ли веднъж орхидеите ми повече няма и да възвърнат красивият си вид т.е. да цъфнат отново.

# 512
На новозакупената ми орхидея и опадаха вече 2 пъпки,уж е нормално знам,но за начинаещи в гледането на орхидеи е малко демотивиращо.Имам чувството,че прецъфтят ли веднъж орхидеите ми повече няма и да възвърнат красивият си вид т.е. да цъфнат отново.

Ще Ще!
имайте малко повече вяра в своите възможност.
Наистина има фалчета на които пъпките капят при закупуване, на други не капят и радват собствените си с цвят доста дълго, всичко е въпрос на опит при закупуване на цветето ( от какъв магазин е , от къде е вноса, кога е било внесено, в какви условия е траспортирано, в какви условия е държано в магазина и прочие  ) . Това става полека лека с времето.

При мен тази седмица увяхване на цветове ( На вариегатната красавица с петнистите листа всички наведнъж ) Отначало останах изумена. После си погледнах записките и видях че пръви цъфтеж съм имала по коледа така че е нормално след почти 4 месеца цвят някой цветове да увяхват.

За сметка на това имам вече 5 нови цветоноса - пролетен цъфтеж . И много ме зарадва орхидеята ми която не е цъфтяла вече 8-ма година. Опитала се е да направи цветонос, стигнал е до 1 см обаче е спрял да се развива. нищо няма да стане от него сега, обаче самия факт че има раздвижване много ме зарадва. Може пък другата година да стане.Иначе съвсем я бях отписала.

Танче ,  Милк батър - много красив дендр. Има ли някакво специално има тази красота  .... трайни ли са цветовете, капризен ли е?
чудя се , след като тази година моят дендробоум цъфна дали да не предприема още едно предизвикателство с нещо различно от фалаченопсис.

Енциклията ми октопуси пак ще цъфти.
Толкова непретенциозна орхидея не бях виждала! Точно като за мен  Joy

# 513
  • София
Вчера бях в Бриколаж. Имаше много свежи орхидеи, но така и не разбрах точната им цена, защото пишеше хем 11 лв, хем 13-14. До тях бяха сложили саксии за орхидеи. Освен онези, които отдалече приличат на стъклени и за нищо не стават, най-после видях да продават и подобни на тези, в които сe продават oрхидеите. Имаше 2 размера и чинийки към тях. Бяха по 2,50-3,50 лв.

Танче ,  Милк батър - много красив дендр. Има ли някакво специално има тази красота  .... трайни ли са цветовете, капризен ли е?

За оранжевия ли питаш? Така и не знам какво му е името. Сложила съм го редом с другите дендробиуми - на силна светлина. Има си и жълто "братче". Обаче не бих казала, че цъфтят колкото дендробиум-фаленопсисите. Оранжевият, както и този от снимката на Milk_Butter са цъфнали със събудили се цветчета от старите булби. Няма нищо общо с отрупаните с цветове булби, с които ги купих. Но пък, жълтото и това не поиска да направи.  Sad Цветовете са средно трайни. Не могат да се сравняват с фаленопсисите, но все пак издържат доста. Всъщност колкото и на дендробиум-нобиле. Те и външно си приличат.  Wink

Чудесно е, че красавицата ти пак ще цъфти.  Hug

# 514
Забравих да пиша че вчера в Кауфланд имаше свеж внос на фалчета по 13,99 - големи хубави растения.
имаше наистинапрекрасни разцветки тип- кръвоносна система.Аз обаче нарочно гледах настрани ...

# 515
  • ГОре на черешата...
Аз обаче нарочно гледах настрани ...

И аз  Cry

# 516
  • София

И аз  Cry

А аз вече претръпнах. Специално влязох в Бриколажа, за да се порадвам на орхидеи и почти не ми се прииска да купувам.  Mr. Green По едно време беше невъзможно да стане и избягвах магазините, в които ги предлагат.  Laughing

# 517
  • Русе
Аз пък умишлено се натиках при тях,да си харесам нещо,но имаше само бели и няколко розови едноцветни. В началото на седмицата видях няколко хубави разцветки,но си казах,че ще изчакам до четвъртък-петък за новото зареждане,за да са по-свежи и неудавени,но...нямаше нищо интересно!  Grinning
Таня67, ти имаш много и затова,аз мисля,че още съм мнооого далеч от този момент и уви всичко ми харесва!

# 518
Да се разпиша и аз, че само чета и не съм писала отдавна. Simple Smile След 8 месеца чакане Вандата ми пусна цветонос, сега ще разбера колко време му трябва, за да цъфне.
Орхидеи не съм купувала отдавна, защото вече нямам място на прозореца, на другия немога да слагам ,защото малката хала ще ги докопа. Последната орхидея, която си купих е с два цветоноса и пуснала 3-ти който не расте. Много ми е странно защо така се получава.
Правя като _re_ge поливам през месец с накисване и режа цветоноса до дъно щом прецъфти.
Имам 3 камбрии и незнам какво да правя със старите булби...така са изпълнили саксиите...
 Вие какво правите с тях?
Едната е червена, купих я намалена и бързо прецъфтя. Видях, че е пуснала нова издънка и се зарадвах че ще цъфне скоро пак, но май няма да ме огрее. Нападната е от нещо, животинка не виждам, само паяжини и листата стават светлозелени...май ще я загубя Sad
Другия проблем е, че от 4 години си гледам орхидеите на прозореца, обаче тази година ще трябва да ги преместя, защото, слънцето отсега е много силно и имам 3-4 прегорели листа...а какво ще е лятото незнам. До сега не съм имала проблем (тук в Германия по принцип не е силно и масово орхидеите стоят по прозорците) Но тази година времето се обърка. Аз няма къде да ги преместя....
Дълго стана ще спирам...Хубав ден!

# 519
  • Den Haag
Момичета, дайте ми съвет моля  Hug. Подариха ми една орхидейка,но е засята направо в керамична кашпа, без дупки. Как да я поливам така? Какво да я правя? Ето я:

# 520
А аз вече претръпнах. Специално влязох в Бриколажа, за да се порадвам на орхидеи и почти не ми се прииска да купувам.  Mr. Green По едно време беше невъзможно да стане и избягвах магазините, в които ги предлагат.  Laughing

Моля те сподели рецептата!

не ! наистина не мога да претръпна, знам че е болесто състояние затова гледам да го няма дразнителя. Както и мъжът ми наоколо защото той много обича да ме радва с орхидеи. Това което наистина не ми стига е мястото в къщи, с тези 90-тина бройки всяко свободно кътче е усвоено.

Това, което си мисля че този вид пристрастеност на мен лично по ми харесва от хобито да се колекционират обувки/дрехи  ......или чанти или бижута. Не че има нещо лошо и в това, но не мога да си представя как се връщаш от мол-а с 972-рата чанта. ..... но нищо не ми пречи да си представя 100-ната орхидея в спалнята. Joy Хора разни.

# 521
Нападната е от нещо, животинка не виждам, само паяжини и листата стават светлозелени...май ще я загубя Sad

Това е така нареченото червено паяче, миниатюрен вредител, който се завъжда когато цветето е на прекалено топло и с лоша вентилация наоколо. Пръскай с препарат. .... това нещо е способно  да убие всякакво цвете.

Момичета, дайте ми съвет моля  Hug. Подариха ми една орхидейка,но е засята направо в керамична кашпа, без дупки. Как да я поливам така? Какво да я правя? Ето я:

Имам мини , което ми подариха засадено направо в кашпата. но е със сфагнум а отгоре поръсено с декоративни гранулки. като ми я подари в този вид приятелката ми ( също страхотна орхидеистка )  направо подскочих. Тя ми каза - какво пък толкова , като дойде време за поливане наливаш вода вътре и оставяш сфагнума да поеме, после обръщаш придържайки с пръст гранулите докато добре се отцеди и пак оставяш- просто поливаш по-рядко.

Такак и направих.
Минито се чувства перфектно. Но разбира се поливам на месец 1 път.

# 522
  • Den Haag
_re_ge Благодаря ти! Hug Ще я поливам рядко, а като прецъфти може да я преместя в прозрачна саксия.

# 523
_re_ge Благодаря ти! Hug Ще я поливам рядко, а като прецъфти може да я преместя в прозрачна саксия.

може дори сега да я преместиш ако така и така си решила!

# 524
_re_ge, ти ме изплаши...сега ако се заразят и другите орхидеи???
Може ли да напръскам с разтвор от калиев перманганат? Нямам друго под ръка. И трябва ли да я извадя от субстрата да напръскам и корените.
Да..сега като се загледах ги видях гадините....доста са  Cry

Общи условия

Активация на акаунт