Орхидея 12

• 122 193
  • 791
  •   1
Отговори
# 555
Сузи, а вандичката при теб ли е цъфнала, или си я купила скоро?

# 556
Здравейте!
Да попитам - има ли някакъв начин да цъфтят по-често тия орхидеи?!?! Честно казано като седят само на пръчки и листа никак не ми харесват. Имам вкъщи три броя, подарявани последните години. Вече се чудя къде да им намеря място.

Те цъфтят като всички цветя - веднъж в годината.
бонус е че цветчетата се задържят по няколко месец. Колко по често от това да цъфтят?  Laughing

# 557
Сузи, а вандичката при теб ли е цъфнала, или си я купила скоро?

Вандата, ми я подариха миналата година през юли, през август прецъфтя и сега 8 месеца по-късно е пуснала цветонос, още е много мъничък. Надявам се, че ще я видя цъфнала отново.  Laughing

# 558
Днес си купих едно Мини, най-после се реших Simple Smile  Laughing

# 559
Всички ли орхидеи цъфтят веднъж в годината? Фаленопсисите ми цъфтят по 2 пъти, с Ванда опит нямам, но има една Камбрия, която от миналия месец юни цъфти за 3-ти път, а продавачката се кълнеше, че цъфтят само веднъж годишно. Да не съм ги префорсирала моите китки с торта?

# 560
Всички ли орхидеи цъфтят веднъж в годината? Фаленопсисите ми цъфтят по 2 пъти, с Ванда опит нямам, но има една Камбрия, която от миналия месец юни цъфти за 3-ти път, а продавачката се кълнеше, че цъфтят само веднъж годишно. Да не съм ги префорсирала моите китки с торта?

Вероятно с вас говорим за цъфтеж но под цъфтеж разбираме различни неща защото се стремим към различни цели .

за мен цъфтеж е цъфтеж задължително от нов цветонос който е пълноценен ( с не по-малко от три цвята) и съотвено с дълъг цъфтеж - между 3 и 6 месеца. После цветоноса бива отрязан независимо от състоянието си.

А вие говорите вероятно за цъфтеж на края на стар цветонос с по едно две цветчета.

Камбрията ви е цъфнала предполагам от различни места. Понеже цветоносите й са различни и цъфтежа не може да се ограничи като едногодишен

П .с.

Hug

А за преторяването сме го обсъждали много пъти - то изтощава допълнително цветята , според мен няма нищо естествено в него.

# 561
Ре_ге, за Камбрията имаш парво, на мен ми е първа от вида си и все още ми е като извънземно. А за фаленопсисите - съвсем за нови цветоноси си говоря, с поне 8 цветчета. Издържат между 3 и 6 месеца, зависи от месеците на цъфтеж, според мен.
 Е, намира се и една орхидея, изкарала нови цветове на стар цветонос. Но пък е толкова здраво и хубаво растение, че сърце не ми дава да му отрежа стария цветонос.
Да си кажа честно, чела съм доста малко и следвах съветите, давани в някакъв цветарски форум, че цветоносите се режат, когато изсъхнат.
И един въпрос - без да искам при поливане счупих крайчето на един нов цветонос на едно фалче/общо изникнал около 2 пръста/. Да го режа ли?
П.С. Колко често е нормално да се торят фаленопситите?

# 562
Аз съм торила 2 пъти за 2 години и повече не мисля да торя, защото според мен след това цветовете увяхват по-бързо. То хубаво листа, корени, по два цветоноса, разклонения....ама за по-кратко време.
А камбриите, цяла година марулки един месец цъфтеж, но си заслужава Simple Smile

_re_ge, можеш ли да се върнеш на поста ми със снимките от предната страница, имам 2 въпроса между снимките, ако можеш да ми отговориш. В теб ми е надеждата.  Praynig  bouquet

# 563
Ре_ге, за Камбрията имаш парво, на мен ми е първа от вида си и все още ми е като извънземно. А за фаленопсисите - съвсем за нови цветоноси си говоря, с поне 8 цветчета. Издържат между 3 и 6 месеца, зависи от месеците на цъфтеж, според мен.
 Е, намира се и една орхидея, изкарала нови цветове на стар цветонос. Но пък е толкова здраво и хубаво растение, че сърце не ми дава да му отрежа стария цветонос.
Да си кажа честно, чела съм доста малко и следвах съветите, давани в някакъв цветарски форум, че цветоносите се режат, когато изсъхнат.
И един въпрос - без да искам при поливане счупих крайчето на един нов цветонос на едно фалче/общо изникнал около 2 пръста/. Да го режа ли?
П.С. Колко често е нормално да се торят фаленопситите?

Ако е само два пръста остави го така. Мисля че ако фалчето има сили веднага ще пусне нов цветонос. На мен подобно ми се случи есента. Счупих ново цветоносче около 2 пръста докато поливах. Буквално след 10 дена от другата страна изникна нов цветонос. Сега цъфти.

Досега съм нямала цвете което да заложи цветонос на кажем октомври-ноември и след това нов цветонос март-април. ами то докато се налее цветоноса есенния минава като най- малко месец- месец и половина. Най- ранният ми цъфтеж е за Коледа от там цветовете се държат до сега някъде което е април. Ами то според това което пишеш вече трябва да има нов цветонос. За моите орхидеи е тотално невъзможно. Нали след цъфтеж трябва да си починат да съберат сили.

Аз торя 3-4 в годината. Чистя кореите и корените с англисйка сол също толкова. В останалото време чиста водичка. Това бяха съветите на Алекса и Мъни и аз го намирам за приемливо. Има го обяснено надълго и широко в началото на тема в част за торенето. ..... Виждам как се държат преторените цветя които продават по магазините , с по 3-4 отрупани цветоноса!. Да ! красиви за момента но тотално изтощени.

Сузи, отивам да те чета!

# 564
Със снимките нещо не ми се получи, явно трябва да са качени в интернет.  Cry
Орхидеята нападната от червено паяче я напръсках с в 1 л вода разтворих 1 ч.л. сода за хляб и 20 мл веро. Това намерих в интернет. За сега няма повече гадинки, да видим до кога. Доста са се изменили листата, но дано съм я хванала навреме и да я спася, че е червена и много искам пак да я видя цъфнала  Praynig

Щом хората го пишат че може значи добре си направила.
Пръскаш обилно като внимаваш да не попадне в сърцевината за да не загние.
Както и пръскаш субстрата отгоре - там същи понякога се вижда лека и ефирна паяжина. Провери обаче след колко време трябва да се напръска пак- свързано е размножаването . смятам че няма да имаш поражения.

въпросът е обаче че завъждането му за теб е по-скоро знак в  мпомента за проблеми в отглеждането - много слънце и лоша вентилация ( скупчванена цветята ). Нещо трябва да корегираш.

За проблемното листо- много те моля да направиш снимки от различни страни с добро осветление. От тази снимки ми изглежда като заболяване, но може да е заради сребристите отсвети на снимката. Когато е прогорено обикновено е на кръг , в средата като пергамент сухо, а по края дори черно. Все едно е изгорено с огън. А тук петното е разнесено по различен начин. Хайде нека видя поне още 3-4 снимки за да помисля.

# 565
Според мен цъфтежът на фаленопсисите зависи от самото растение,ако е на хубаво място и се развива добре може да цъфти многократно.Аз например имам една бяла орхидея,която почти постоянно цъфти.Ето тук можете да видите как има добре развит цветонос/заложен някъде есента/и веднага след нова година тръгва ново цветоносче преди старият да е е прецъфтял.Голяма благодад е тази орхидея:

Ето новото цветоносче в близък план:

# 566
Според мен цъфтежът на фаленопсисите зависи от самото растение,ако е на хубаво място и се развива добре може да цъфти многократно.Аз например имам една бяла орхидея,която почти постоянно цъфти.Ето тук можете да видите как има добре развит цветонос/заложен някъде есента/и веднага след нова година тръгва ново цветоносче преди старият да е е прецъфтял.

Блазе ти
размчетах се какво било ако моите също така ....

този номер ми го е правил само винения пелорик пропътувал от софия за Варна благодарение на Таня и Дани   Hug! но неговите цветя се задържат по цяла година така че докато цъфти пуска и цветонос. Останалите не са способни на такова геройство. достатъчно е че оцеляват при моите грижи  Joy.

# 567
Аз им отделям доста внимание,защото просто ми доставя удоволствие всеки ден да правя нещо по орхидеите.Но разбира се не всичките ми орхидеи са така.Забелязвам,че тези,които имат повече листа и корени ми цъфтят по-често.Тази година си направих доста експерименти с местоположението на орхидейките.И какво се получи при мен,тези от тях,които стоят на по-закътани и сенчести места като че ли заспиват.Не загиват или нещо такова,но и не забелязвам кой знае какво развитие освен някое и друго листо.Ако една такава орхидея я преместя на по-хубаво и светло място направо полудява.Започва веднага растеж на нови корени и не след дълго започва и цъфтеж.Скоро превъртях местата на всички,тези които бяха скоро цъфтели отидоха на по-заден план,а тези,които дълго се ослушваха отзад сега всички имат нови цветоноси на новите си места.Нормално е като имам много орхидеи не всички да са разположени на най-подходящите си места.Когато някоя от тях цъфне веднага я местя на едно шкафче в голяма близост до мен да мога да се наслаждавам на цветовете във всеки удобен момент.После като прецъфти отива да си почива и така голяма въртележка.В къщи все ми се чудят как мога непрекъснато да ги разнасям насам натам,ама няма как като ми е такъв мерак:)

# 568
Аз им отделям доста внимание,защото просто ми доставя удоволствие всеки ден да правя нещо по орхидеите. ...

....

После като прецъфти отива да си почива и така голяма въртележка.В къщи все ми се чудят как мога непрекъснато да ги разнасям насам натам,ама няма как като ми е такъв мерак:)

Това е много хубаво наблюдение , частични съвпада с моето. при мен по-различното е че няма по-лошо място. При нас е изключително осветено вкъщи и затова цъфтят тези които искат а не тези които са по-навън на цветарника. Водена от любопитсво като теб при поливането разменях местата по цветарниците- едни по напред- други по назад, но понеже при нас няма завеси, щори, прозорците са огромни всичко е в бяло и няма неосветени места, имах орхидеи по-назад които преспокойно пускаха цветонос за разлика от други по-напред. Това ми даде извод че при мен няма по-осветени места.  Явно фактора вкъщи е кой и кога му е на кеф да цъфти.

Фалчетата междудруогото се различават  според мен и по способността си да натрупват листна и коренова маса.
Когато последния път с мъжа ми избирахме фалче от Баумакс едното от фалчетата което беше с огромни цветя и много красива окраска се оказа че има много тънки и дребни листа и то само по 3 листа . Преровихме всички стендове, през ръцете ни минаха с десетки от същата разцветка- всички бяха на три дребни листа при все едри цветове и дълги цветоноси. това не бих гонарекла съвпадение а единствено и само индивидуална особеност на фалчето. Защото другите разцветки бяха с огромни дълги листа, като гора. Сега ще го наблюдавам как ще се държи.

никога не съм забелязвала да не ми цъфти фалче заради недостиг на корени и листа. Най- старата ми орхидея , купена 2006 година не е цъфтяла никога при мен при все че е като за изложба има 11 листа и невероятни корени, хибрид внос от холандия. Красив но марулка. както писах едва тази година енаправил опит за цветонос, който е замрял на 1 см, което значи пак неуспех.

# 569
_re_ge, много ти благодаря за отговора.   bouquet Ето още снимки на листото.

И аз имам орхидеи, които постоянно имат цвят. Едната е тази бялата от предния пост. Имам я от 3 години, пуснала е само едно листо при мен и е с 3 листа, никакви въздушни корени, а вечно цъфти Simple Smile
Друга пък има много листа и корени и тя постоянно цъфти. По едно време беше с 4 цветоноса.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт