?Въпроси всякакви?

• 5 503 654
  • 96 496
  •   1
Отговори
# 22 560
  • на последния етаж
Мога ли да върна стока, която съм купила от магазин (физически, не дистанционно) без причина и в какъв срок?

# 22 561
Ако някой скоро е прекратявал договор с виваком може ли да ми каже каква процедурата. Въобще възложно ли е или пак правят разни номера?

Договорът ми за телевизия изтича на 15.09 и искам да го прекратя. Точно на 15.08 ли трябва да отида?

# 22 562
  • София
Лита, 7 дни е срокът, стоката трябва да е с ненарушена цялост на опаковката.
Има някои търговци, които предвиждат и по-дълъг срок, но това е изрично указано при тях.
Възможно е, дори и при спазени горните условия, търговецът да се опитва да те накара да замениш стоката с нещо друго на същата стойност, за да не ти връща парите, но реално е длъжен да ти ги върне и ти не си длъжна да я заменяш за друга стока.

# 22 563
  • на последния етаж
Благодаря, menyanthe!
А на кой член от закона би трябвало да се позова?

# 22 564
  • София-Младост
Мога ли да върна стока, която съм купила от магазин (физически, не дистанционно) без причина и в какъв срок?
Зависи от политиката на магазина.

# 22 565
  • София
Благодаря, menyanthe!
А на кой член от закона би трябвало да се позова?
Няма такъв. Ако магазинът заменя или приема обратно стока, това изрично е записано на видно за клиента място. Ако ли не е въпрос на добра воля от тяхна страна да приемат връщането. Особено пък ако е безпричинно.

# 22 566
И аз с въпрос към вас...Имам ипотечен кредит към друга банка,но заплатата ми минава през ДСК.Та...какъв е варианта да си превеждам мес.вноска по кредита Rolling Eyes Директен дебит на сумата newsm78 Или...?

Здравейте,

В случая бихме могли да Ви предложим следните варианти:

Първата възможност е да заявите в удобен за Вас клон на Банката извършване на периодичен междубанков превод от сметката Ви, като в искането е необходимо да  посочите на кое число от месеца и в какъв размер да е преводът. Таксата за услугата е 2.50 лв. за всеки изпълнен превод.

Друг вариант е, в случай че сте потребител на нашето интернет банкиране, сами да извършвате преводите ежемесечно, като се предвижда и автоматизирането на този процес. Таксата за стандартен междубанков превод в лева през платформата за онлайн банкиране е 0,95 лв.

Поздрави,
Екипът на Банка ДСК
https://www.facebook.com/dskbank

# 22 567
Имам един казус за етажната собственост.
Имаме един апартамент в едно село, който не ползваме от около 15 години, когато е ставало въпрос за ремонти и т.н винаги сме си плащали, но не виждам смисъл да плащаме за ток, асансьор и др. подобни при положение, че никой от нас не го ползва:
Ето какво казва и закона: чл. 51 ал2:
(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Не се заплащат разходите по ал. 1 за деца, ненавършили 6-годишна възраст, както и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година.

Следователно каквото и да правят на общото събрание, съседите нямат право да прескачат закона и самосиндикално да приемат, че дори и собственици, необитаващи апартаментите си трябва да плащат. С мен домоуправител не е разговарял, но има едно зико-луда бабичка откакто я помня, която всеки път когато срещне баба ми и дядо ми (на по 80г), които живеят в същото село започва да ги тормози, да иска от тях пари, да ги обижда, да ги заплашва, да създава интриги тип "ще ме даде на прокурор"  и т.н. Те всеки път и отговарят, че нямат нищо общо - както съм им казала, но тя не се спира.

Та въпросът ми е - какво да я правя тази? Най-лесно ми е да платя 100 лв, но знам че няма да се спре до там, а и не искам да позволявам някой да ме изнудва по такъв долен начин. Имат ли право баба ми и дядо ми да подад жалба срещу нея и на какво основание? Аз от своя страна какво мога да направя. Пак подчертавам - никой не се е свързвал с мен, ако домоуправителя искаше да говори с мен, просто по интелигентен начин щеше да вземе номера ми от баба и дядо (който между другото му бях дала преди време).

Съжалявам за дългия пост, но се чудя как да постъпя.

# 22 568
  • София
Имам един казус за етажната собственост.
.........................
Ето какво казва и закона: чл. 51 ал2:
(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Не се заплащат разходите по ал. 1 за деца, ненавършили 6-годишна възраст, както и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година.

Следователно каквото и да правят на общото събрание, съседите нямат право да прескачат закона и самосиндикално да приемат, че дори и собственици, необитаващи апартаментите си трябва да плащат. С мен домоуправител не е разговарял, но има едно зико-луда бабичка откакто я помня, която .....................
Пред мен в момента е Закона и тъй като съм председател на кооперация и имаме точно такъв казус  ще ти цитирам и чл 51 /3  Изм.-ДВ бр 57 от 2011 г.........:
 Общото събрание с мнозинство повече от 50 на сто от идеалните части от общите части може   да реши собственик, ползвател или обитател, който отсъства повече от 30 дни в рамките на една календарна  година да заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от разходите за управление и поддържане по ал 1. З отсъствието се уведомява писмено председателя на УС
Всичко е въпрос на разбирателство, а бабката....остави я.  Peace
пп лошо го цитирах, извини ме, но не ми се връща.

# 22 569
LaughingВъпросът ми е, има ли ограничения в НОИ
получавах си пенсията в една банка ,наложи се да се прехвърля през юли в друга банка
не ме устройва и мисля да си я получавам от пощата.Не съм си изкарала карта за получаване на пенсията ,получих я на гишето на ръка
 Embarassedте така може ли пак да отида в НОИ и да извърша замисленото
не разполагам с време ,дано да сте ме разбрали
благодаря ви
може би сте на почивка,моля за извинение  ако някоя запозната мила мама  може да ми отговори ще бъда безкрайно благодарна
http://www.nssi.bg/pensions/paymentpensions/434-ipps
Контактен център 02/926 10 10. Работното време на центъра е от 9.00 до 17.30 ч. всеки делничен ден.
оправих се за Бургас е 16 и 30 благодаря Ала-Бала
  bouquet

# 22 570
Ако някой скоро е прекратявал договор с виваком може ли да ми каже каква процедурата. Въобще възложно ли е или пак правят разни номера?

Договорът ми за телевизия изтича на 15.09 и искам да го прекратя. Точно на 15.08 ли трябва да отида?
сама си отговаряш на въпроса. имаш договор до 15.09.  на 16-ти имаш ли вече договор ?
можеш да го прекратяваш по-рано , но ще трябва да заплащаш месечните задължения до изтичане на договора. от 16-ти ти нямаш задължения по никакъв договор , освен ако не решиш да подновиш стария или да направиш нов. и двете стават срещу подпис.  предполагам, че е така. аз в момента съм свободен откъм договор с Виваком (GSM), но си използвам мес.тарифен план всеки месец. мога да се откажа по всяко време без да дължа нещо по договор. на този етап плащам изговореното + мес.такса.  търсят ме доста често за да ми предложат "изгоден договор само за мен" , ама аз неща.  Joy

# 22 571
  • София
Може ли утре да си сменя личния лекар?

# 22 572
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Може ли утре да си сменя личния лекар?
Смяната на личния лекар може да се осъществи два пъти през годината за хората от един здравен район (община). Това е периодът от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември. - от тук ... Май през годината може само, ако си живял пр. в София и март месец се местиш да живееш пр. във Варна.

# 22 573
Какво значи съкращението ССФ тук във форума?

# 22 574
  • София
Какво значи съкращението ССФ тук във форума?
Средно статистически форумец. И аз това питах вчера. Wink

Общи условия

Активация на акаунт