?Въпроси всякакви?

• 5 482 877
  • 96 496
  •   2
Отговори
# 37 080
  • София
Благодаря за отговорите   bouquet
Само едното странично огледало е. Чудех се дали изобщо да се занимавам със застрахователя, но като видях колко струва реших че ще ...

Нали затова плащаш каско? Ако ще и драскотина да е, нали майсторът ще ти вземе пари, няма да ти я оправи безплатно.

# 37 081
Знаете ли от къде в Пловдив мога да си купя от тези лепенки с букви, които се лепят на клавиатурата, тъй като ми са изтрити буквите на някои копчета?

# 37 082
  • here and now
Понякога нервите са ми по-скъпи от парите, но в случая прецених, че все пак ще се възползвам от правото си да получа услуга за която плащам.
Благодаря ви още веднъж!

# 37 083
  • София
Понякога нервите са ми по-скъпи от парите, но в случая прецених, че все пак ще се възползвам от правото си да получа услуга за която плащам.
Благодаря ви още веднъж!

Ако застрахователят е читав, няма да има нерви.

Успех! Peace

# 37 084
  • Стара Загора
Знаете ли от къде в Пловдив мога да си купя от тези лепенки с букви, които се лепят на клавиатурата, тъй като ми са изтрити буквите на някои копчета?

Не знам за Пловдив, но такива съм купувала от Офис 1.

# 37 085

Не знам за Пловдив, но такива съм купувала от Офис 1.

В магазин за компютърни аксесоари.

# 37 086
  • София
Нашите "гениални" съседи решиха, че ще поставят на входната врата (входът има 32 апартамента) механизъм с чип така, че да може да се влиза и ИЗЛИЗА САМО с чип. Това, което ме притеснява, че при евентуално бедствие или авария няма да може да се излезе лесно от входа ( да не говорим, че вратата против всички правила се отваря навътре, вместо навън)... Четох наредби за пожарна безопасност, но не открих нужния текст, с който да им докажа, че това е глупаво. Могат да ограничат достъпа отвън навътре, но излизането трябва да е безпрепятствано. Някой може ли да помогне със съвет как да им го докажа или към кого да се обърна, коя наредба да им цитирам?

# 37 087
  • оттам, откъдето започва България
 newsm78 Това е истинска лудост. Не дай Боже да се случи нещо и да откаже системата за чипове, не ми се мисли.

# 37 088
  • София-Младост
За влизане с чип е ОК, но защо и при излизане  newsm78

# 37 089
  • София
Обикновено в тези системи при излизане от вътрешната страна има бутон, който се натиска и вратата се отключва  Peace

# 37 090
  • Sofia
И в нашият вход предстои поставяне на чипове на входната врата,....какви са цените?

# 37 091
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Нашите "гениални" съседи решиха, че ще поставят на входната врата (входът има 32 апартамента) механизъм с чип така, че да може да се влиза и ИЗЛИЗА САМО с чип. Това, което ме притеснява, че при евентуално бедствие или авария няма да може да се излезе лесно от входа ( да не говорим, че вратата против всички правила се отваря навътре, вместо навън)... Четох наредби за пожарна безопасност, но не открих нужния текст, с който да им докажа, че това е глупаво. Могат да ограничат достъпа отвън навътре, но излизането трябва да е безпрепятствано. Някой може ли да помогне със съвет как да им го докажа или към кого да се обърна, коя наредба да им цитирам?
Виж чл.43 от НАРЕДБА № Із-1971 от 29 октомври 2009 г. Ето я на сайта на МРРБ - http://www.mrrb.government.bg/index.php?controller=articles&id=466 Като отвориш уърдовския файл е на стр.49.
Може да погледнеш дали няма да ти свърши работа и нещо от тази наредба - http://www.mrrb.government.bg/index.php?controller=articles&id=463

# 37 092
newsm78 Това е истинска лудост. Не дай Боже да се случи нещо и да откаже системата за чипове, не ми се мисли.
а ако на обикновената брава и се счупи/повреди палеца за отваряне  по-добре ли е ?
има риск  и при двете заключвания.  Laughing

# 37 093
  • София
Обикновено в тези системи при излизане от вътрешната страна има бутон, който се натиска и вратата се отключва  Peace
Точно. До сега и отвътре ли сте отключвали с ключ, за да излезете, за да отваряте и отвътре с чип?

а ако на обикновената брава и се счупи/повреди палеца за отваряне  по-добре ли е ?
има риск  и при двете заключвания.  Laughing

Заключването при тези системи е с електромагнит. Прекъсва се захранването и вратата е отключена.
Бонго е прав, при счупена брава в бързината се разбива вратата. Във втория случай само се спира тока.

# 37 094
  • София

И ние бяхме с такава брава в стария блок.

Отиваш в районната пожарна служба и подаваш сигнал. Те идват, правят проверка и пишат предписание, връчват го на домоуправителя и казват в какъв срок да се изпълни.

Това е уредено от НАРЕДБА № 8121з-647 ОТ 1 ОКТОМВРИ 2014 Г. ЗА ПРАВИЛАТА И НОРМИТЕ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ ПРИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ОБЕКТИТЕ.
Скрит текст:
Издадена от Министерството на вътрешните работи и Министерството на инвестиционното проектиране
Обн. ДВ, бр.89 от 28 Октомври 2014г., попр. ДВ, бр. 105 от 2014г.

Конкретно:

Чл. 34. (1) По време на експлоатация не се разрешава:

Скрит текст:
2. заключване (блокиране в затворено положение) на вратите по пътищата за евакуация от обекти в работно време и в извънработно време, когато в тях пребивават хора, с изключение на затвори, психиатрични заведения и др. под.;
3. поставяне на материали и оборудване, както и изграждане на други препятствия в коридорите, пожарозащитните преддверия, стълбищата, рампите и по другите пътища за евакуация в обектите, с които се намалява широчината на евакуационните пътища под нормативно изискващата се или се създават предпоставки за затрудняване на безопасната евакуация;
4. поставяне на горими материали по пътищата за евакуация.
(2) Допуска се изискванията по ал. 1, т. 2 да не се изпълняват, ако е налице най-малко едно от следните условия:
1. заключените врати се освобождават от сигнал на автоматична ПИС, като в непосредствена близост отвътре до вратата се разполага ръчен пожароизвестител;
2. осигурено е автоматично отключване (разблокиране) на вратата при отпадане на електрическото захранване, както и при натискане на бутон, разположен в непосредствена близост отвътре до вратата.

(3) Изискванията по ал. 1, т. 3 не се отнасят за вратите, чиито крила в отворено положение стесняват пътя за евакуация.

Чл. 19. (1) Автоматичните портални врати и бариери се оборудват с устройства за ръчно задвижване.
(2) На прелезите на железопътните линии от вътрешния железопътен транспорт на ведомства, дружества или предприятия се поставят трайни настилки до горните части на релсите за осигуряване преминаването на пожарните автомобили.

* В червено са обозначени изключенията, които допускат наличието на подобни врати.

Общи условия

Активация на акаунт