?Въпроси всякакви?

• 5 557 615
  • 96 496
  •   3
Отговори
# 53 805
  • София
За да не отварям нова тема - някой знае ли дали имат право да ми откажат полагаем отпуск за 2016, след като се върна на работа от дълъг болничен (понеже едва ли ще ми удължат болничния)? 
Работодателя не дава много лесно отпуски (дори платени)...

# 53 806
  • София
Не знам някой дали ще може да ми помогне, ама да се пробвам. Във връзка с едни задания за университета искам да питам във фирма от 750 - 800 човека колко хора би трябвало да работят в отдела по човешки ресурси или е строго индивидуално за всяка фирма.

# 53 807
  • София
Интересно ми беше каква е цената на тонера, за да я съпоставя с цената на самото устройство...тоест конкретно ти за колко лева купуваш тонер?
В линка са от 16 лв. до 196 лв Grinning
Служебния ми принтер е НР, цената му в момента е около 180 лв. Оригиналната касета е около 130 лв.
Съвместимите касетите купувам за 21,50 лв. Пълненето е от същия порядък и не се занимавам с такова. Изисква повече ангажименти, а се налага и периодична смяна на барабан.
В къщи имам Xerox. Касетата му е 2 пъти по-скъпа, но е за повече копия и ми издържа много дълго.

# 53 808
Някой има ли проблеми със Замунда ?

# 53 809
Интересно ми беше каква е цената на тонера, за да я съпоставя с цената на самото устройство...тоест конкретно ти за колко лева купуваш тонер?
В линка са от 16 лв. до 196 лв Grinning
Служебния ми принтер е НР, цената му в момента е около 180 лв. Оригиналната касета е около 130 лв.
Съвместимите касетите купувам за 21,50 лв. Пълненето е от същия порядък и не се занимавам с такова. Изисква повече ангажименти, а се налага и периодична смяна на барабан.
В къщи имам Xerox. Касетата му е 2 пъти по-скъпа, но е за повече копия и ми издържа много дълго.

Благодаря bouquet

# 53 810
Явно има някакъв проблем.
zamunda.se работи.

# 53 811
Явно има някакъв проблем.
zamunda.se работи.

Благодаря  bouquet

# 53 812
За да не отварям нова тема - някой знае ли дали имат право да ми откажат полагаем отпуск за 2016, след като се върна на работа от дълъг болничен (понеже едва ли ще ми удължат болничния)? 

Има право да откаже, ако го направи 10 дена могат да преминат за другата година

# 53 813
  • София

Има право да откаже, ако го направи 10 дена могат да преминат за другата година
Чл. 173.  (1) Платеният годишен отпуск се ползва от работника или служителя с писмено разрешение от работодателя.
---
(5) Работникът или служителят използва платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се отнася. Работодателят е длъжен да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя до края на съответната календарна година, освен ако ползването му е отложено по реда на чл. 176. В този случай на работника или служителя се осигурява ползване на не по-малко от половината от полагащия му се за календарната година платен годишен отпуск.

Работодателят прехвърля 10 дена за другата година, но е длъжен да даде поне 10 на служителя.

# 53 814
  • Точно където трябва
За определяне размера на обезщетението от БТ кое има значение - осн. заплата записана в тр. книжка или заплатата, върху която са внасяни осигуровки?

# 53 815
Осигурителният доход

# 53 816
Ако ми остават повече от 10 дни платен отпуск, ще се запазят ли за следващата година или ще "изгорят"?

# 53 817
  • София
Ще изгорят. То и за прехвърляното се подава молба.

# 53 818
  • София
Ако ми остават повече от 10 дни платен отпуск, ще се запазят ли за следващата година или ще "изгорят"?
Зависи от работодателя. При моя не изгарят. А и ако са натрупани по време на майчинство съвсем няма как да изгорят. Иначе се предполага, че трябва да си ползваш поне половината от отпуска и затова прехвърляш максимум 10 дни. Затова е добре по въпроса да говорите с вашия си работодател. И още нещо. Абсолютната давност за отпуска е 2 години. Т.е. ако имате отпуск от 2016, който не сте ползвали, то в края на 2018 той ще се изгуби, независимо от причината за неползването.

Последна редакция: чт, 15 дек 2016, 18:33 от Aннa

# 53 819
  • София
Зависи от работодателя. При моя не изгарят. А и ако са натрупани по време на майчинство съвсем няма как да изгорят. Иначе се предполага, че трябва да си ползваш поне половината от отпуска и затова прехвърляш максимум 10 дни. Затова е добре по въпроса да говорите с вашия си работодател.

Натрупаните от майчинството също горят след известен период от време.

Общи условия

Активация на акаунт