Техника за емоционална свобода (ТЕС, EFT) - тема 3

• 177 218
  • 770
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте Simple Smile

Имам един въпрос,преди време ви споделих за моята приятелка,която беше влюбена в едно момче,но несподелено и искаше чрез Тес да се опита да свикне с мисълта,че между тях няма да има никога нищо. Не я бях виждала отдавна,наскоро се срещнахме и тя ми сподели,че продължава с Тес,дори ми показа клипче на телефона си,докато го прави. От това,което видях на клипа,бих казала,че по-смазан човек не съм виждала.Започне ли да прави Тес изглежда съсипана. Каза,че е усетила още в началото при декларацията емоции,като гняв,присвиване в сърцето и е решила да изтеса и тях. Правейки тес,ги е усетила много силно,дори имала проблеми с дишането си-усетила задъхване,уплашила се и спряла. Сега само теса декларацията-Въпреки,че няма да бъдем заедно.... Но няма особен резултат. Все още не се е разделила с мисълта за него. Искам да ви попитам дали е добре да спре с Тес,дали не е опасно да продължи да теса емоциите,защото тя каза,че се е почувствала много зле? Предполагам,че няма резултат,защото я е страх да изтеса емоциите,които изпитва,когато прави декларацията,че няма да бъдат заедно. Доста се притесних,когато ми каза колко зле се е почувствала и съм доста притеснена за нея.

А девойката защо не потърси човек с опит, който да й помогне?!  Sunglasses Има хора в България, които професионално се занимават с ТЕС, сама по този начин с голяма вероятност няма да се справи.  Sunglasses

# 421
  • ул. "Мечтание"
Ако помня добре във форума емоздраве на Иван ги има. Тази на конфликта със сигурност я има.
Преследване на болката е проста техника - намираш къде в тялото се усеща емоцията (например в главата), като какво се усеща (напрежение), какъв цвят има (синя), каква форма (звезда), топла или студена? (няма температура), движи ли се? (пулсира). И се потупва със следните фрази примерно "това синьо напрежение в главата", тази синьо пулсираща звезда", "това напрежение под формата на звезда в главата" и т.н. Ако усещането се премести или промени (например звездата е станала червена и гореща и е отишла в гърлото сменяме фразата "тази червена, гореща, пулсираща звезда в гърлото" и така докато усещането се смени пак или изчезне напълно.
Може да се води и диалог. Например да попита тази гореща червена звезда в гърлото защо е тук? какво иска да ми каже? Как и кога ще си отиде? И разни такива.

Ако решите да работите заедно и видиш, че прави такава свръх реакция се опитай да я върнеш в настоящето. Накарай я да спре да се потупва и да стане и да се раздвижи, да пляска с ръце, да тропа с крака, да пие вода. Или да ѝ кажеш "ти си в безопасност тук на черния стол" (например, ако стои на черен стол). Или "безопасно е да се отпуснеш", "безопасно е да изпитваш тези усещания/чувства". Когато се поуспокои - продължавате. Това може и сама да го прави де Simple Smile

Може и да даде кодово метафорично име на проблема. Например да го кръсти "зелена ябълка" и да работи така. И да потупва с подобни фрази: "имам този проблем зелена ябълка", "не мога да се справя с този проблем зелена ябълка", "тази зелена ябълка е твърде голяма за мен", "не мога да я отхапя тази зелена ябълка", "толкова е хубава и зелена, а вътре гнила" и т.н. Мисля, че схвана идеята. Peace

Както и да реши да се справи с проблема - стискам палци! Но едно е сигурно, ако се откажи да работи над него няма да го реши. Simple Smile

# 422
El Mariachi, аз точно това се опитвам да я убедя. Но тя много се притеснява, не може да си представи,че ще отиде при специалист и ще сподели с него всичко. Казва ми,че ще умре от срам. Ще продължа с опитите, макар че засега е без особен резултат.

Нощни очи, благодаря ти отново.  Много полезна информация. Мисля,че ми стана ясно. Имам само още един въпрос-Кодовото име на последствията от проблема,като сърцебиене и задъхване ли да ги даде,за целият проблем  или може да е и за двете, в случая зелената ябълка момчето,към което има чувства ли е? Предполагам,че метафората се използва за да му е по-леко на човека и да не назовава проблема с истинското му име,докато се потупва.

# 423
  • София
много се притеснява,
 не може да си представи,че ще отиде при специалист
 и ще сподели с него всичко.
Казва ми,че ще умре от срам.
Това са все проблеми с които да се направи декларация и да се ТЕСа.
Като ги сведе до 0, може и да ѝ се прииска да отиде при специалист или при теб.

Метафоричното име е за случката на влюбване-разлюбването. Нарича се кодово име. Тя си го избира и е добре да е най-много от 1-2 думи, за да го изрича лесно в потока от думи на декларацията и напомнящата фраза. Целта е по-меко изчистване на емоциите.

Нека първо работи със
– страха от силните емоции и
–страха от физическите реакциите от силните емоции.
Успех!

# 424
El Mariachi, аз точно това се опитвам да я убедя. Но тя много се притеснява, не може да си представи,че ще отиде при специалист и ще сподели с него всичко. Казва ми,че ще умре от срам. Ще продължа с опитите, макар че засега е без особен резултат.

Нощни очи, благодаря ти отново.  Много полезна информация. Мисля,че ми стана ясно. Имам само още един въпрос-Кодовото име на последствията от проблема,като сърцебиене и задъхване ли да ги даде,за целият проблем  или може да е и за двете, в случая зелената ябълка момчето,към което има чувства ли е? Предполагам,че метафората се използва за да му е по-леко на човека и да не назовава проблема с истинското му име,докато се потупва.

Е, щом е решила, че ще умира от срам, тогава да се мъчи с глупости.  Човек сам избира. Sunglasses През колко такива драми съм минал...  Grinning Ама едно време нямаше ТЕС.  Mr. Green

# 425
  • ул. "Мечтание"
niamatakova, Дари вече ти е дала допълнителни обяснения, да не я повтарям.  Peace Wink

Определено си струва да опита да изчисти и притеснението си, че има този проблем и се срамува да го сподели. Peace
Успех!

Ако е удачно ще се радвам да споделиш каква е била развръзката.  Wink

# 426
Благодаря много на всички  bouquet

Нощни очи, ще споделя разбира се Simple Smile Предполагам,че ще изникнат още въпроси в процес на работа,така че ще ви досаждам още  Embarassed Simple Smile

# 427
  • Варна
Здравейте, моля за съвет.
В интернет има много материали за ТЕС, но всичко е електронно. Бих искала да купя една книга на баща ми, защото той не ползва компютър. Повече ще отрази книга с корици, а не листи, разпечатани от интернет. Може ли да ми препоръчате някоя книга? В електронните книжарници излизат доста и честно се обърках Sad

# 428
# 429
# 430
  • Варна
Благодаря!

# 431
Здравейте отново,засега приятелката ми,за която ви писах няма напредък и вчера ми хрумна дали не е добре да се смени декларацията,като се тес-а най-болезненото за нея,а не се изразява по заобиколен начин? Опасно ли е това според да се изкажат най-големите болки и тревоги?

# 432
Здравейте отново,засега приятелката ми,за която ви писах няма напредък и вчера ми хрумна дали не е добре да се смени декларацията,като се тес-а най-болезненото за нея,а не се изразява по заобиколен начин? Опасно ли е това според да се изкажат най-големите болки и тревоги?

По-горе го писах и пак ще го напиша - да отиде при терапевт, който с това се занимава! Sunglasses Няма да я изяде, а пък ако я изяде, мъките й ще приключат. Mr. Green Simple Smile Rolling Eyes Въпросът не е просто в декларацията. Sunglasses

# 433
  • София

Черното показва грешката.
Червеното отговорът
И двете – черно и червено да се ТЕСат!
Започнете от черното.
После пак пишете!

# 434
DARYYG, благодаря  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт