Техника за емоционална свобода (ТЕС, EFT) - тема 3

• 177 177
  • 770
  •   1
Отговори
# 465
  • София
DARYYG, в книгата на Иван Петърнишки четох, че според него ТЕС е много по-ефикасен от традиционната психотерапия и за разлика от нея не се налага да се преживява травмата отново,връщайки се в спомена за нея. Но доколкото виждам от написаното от теб, не е точно така и травмиращото събитие отново може да завладее използвайки ТЕС. Така ли е или не съм разбрала правилно?
1. Да, определено е по-ефикасна, дори психолози и психотерапевти, учили вече ТЕС са силно впечатлени
2. Да, може без да влизаме в травмата да работим с нея, това се учи, като под травма в повечето случаи се разбера Голяма Травма от типа изнасилване, катастрофа, смърт, не толкова, обида, кавга или ревност.
3. Травмиращото събитие може да ни завладее, но от нас зависи степента до която да стане това. Ако в процеса на работа излезе дълбоко потисната травма тип Голяма, тогава прилагаме деликатните подходи. Освен това собствената ни психика не допуска изведнъж да попаднем в травмиращия спомен, а малко по  малко ни го разкрива – точно толкова, колкото сме готови да поемем.
Всичко е описано в книгата, повече се научава от семинар, а най-много от натрупване на опит в практикуването на техниките. Слава Богу за това има и откачалки като нас терапевтите, дето обичаме да съдействаме и ни харесва да водим чуждите процеси на справяне, та можем да помагаме нещата да се случват максимално леко, а терапевтираният просто да се отпусне и довери на процеса. Опитът ни в практикуването, веднъж личен със собственото ни справяне с нашите предизвикателства и втори път в справяне с предизвикателствата на клиентите, ни е научил да разпознаваме отдалеч сигналите, които подава клиента, без самият той да знае, и така да овладяваме и подпомагаме процеса му. Поне при мен и неколцината колеги които познавам лично как работят, е така.
Най-често страхът от страха или от евентуалния спомен е много по-страшен от самото събитие. Т.е. мисълта за страх е плашещото! Това е механизъм на психиката ни да ни предпази от други подобни събития, за да оцелеем както физически така и  психически. Сами знаете, че страхът е това, което човечеството е натрупало като опитност в пътя си на съществуване – звяра те изяжда – пази се! Огънят те изгаря – пази се! Гладът те убива – пази се! Шансът да оцелееш сам  е нищожен – пази се, остани в общността! Превръзките протичат и ти цапат белите панталони – предпази се, като си купиш от нашите превръзки с крилца! Laughing
Или по себе си или ако практикувате с друг, забелязвате как, когато разберем в подробности едно травматично събитие и осъзнаем идеята му/урока му, то осъзнаваме и, че всъщност не е страшно, а че е точно опитност, урок с по-висш смисъл. Разбира се преди това няма как да имаме тази позиция, дори изглежда абсурдна и неприемлива, но който е минал през това знае  и разбира какво казвам.
Надявам се с тези няколко думи да съм успяла да ти отговоря адекватно!
 bowuu

# 466
Възможно ли е, ако си правя ТЕС за подути лимфи да започне от това да ме дразни гърлото? Един вид организма се чисти или ме хваща вирус? Как да разбера тънката разликата? Като си правя Тес за гърло сякаш усещам нещо в лимфите  newsm78

# 467
  • София
Довери се на усещането си и продължавай да ТЕСаш.

# 468
Благодаря за подкрепата  Hug bouquet Peace

# 469
DARYYG, благодаря за информацията. Simple Smile

# 470
  • София
Здравейте! Случайно попаднах на ТЕС, но може би няма нищо случайно.  Wink
Имам доста емоционални проблеми и се надявам техниката да помогне....

# 471
  • ул. "Мечтание"
Успех в приключението! Струва си! Simple Smile
Цаката е да се тесаш редовно и да си максимално откровен/а със себе си.  Peace

# 472
  • София
А книгата на Иван Петърнишки  намирали се в електронен вариант?

# 473
  • София
Да, в спиралата. Старото издание. Новото само в хартиен вариант.

# 474
Здравейте,

Искам да попитам може ли да се комбинира ТЕС с акупунктура или хомеопатия?

Не смея много да правя ТЕС, защото стигам до паник атаки, когато го правя и започвам да си мисля,че си вредя вместо да си помагам.
Вчера си правих ТЕС защото според мен по някакъв начин чрез мислите си отключвам здравословни проблеми. Когато засилих формулата изпаднах в ужасно състояние на паника, опитах се да я изчистя и успях, но докато завърша последната точка пак я провокирах. Започнах да изпитвам страх от ТЕС да не ми се задълбочат проблемите, защото не го правя правилно и това чуство на страх и безпокойство все още го имам....

# 475
  • София
Здравейте,

Искам да попитам може ли да се комбинира ТЕС с акупунктура или хомеопатия?

Не смея много да правя ТЕС, защото стигам до паник атаки, когато го правя и започвам да си мисля,че си вредя вместо да си помагам.
Вчера си правих ТЕС защото според мен по някакъв начин чрез мислите си отключвам здравословни проблеми. Когато засилих формулата изпаднах в ужасно състояние на паника, опитах се да я изчистя и успях, но докато завърша последната точка пак я провокирах. Започнах да изпитвам страх от ТЕС да не ми се задълбочат проблемите, защото не го правя правилно и това чуство на страх и безпокойство все още го имам....
1. Да може!
2. Щом на последната точка пак я провокирах, значи точно тази точка е по меридиана в който е блокирана енергията. Продължавай да я потупваш повечко от останалите точки и излей този страх. Прави го до колкото ти е комфортно, но ако продължиш с всяко правене ще ти е все по-леко. Възможно е да се сетиш за потулени спомени, възможно е от събитията в тези спомени да се е зародил проблемът ти с ПА. Търси убежденията, които си придобила в момента на зараждане на емоцията в съответния спомен и потупквай докато убеждението изгуби смисъл и на негово място, възникне съвсем естествено, ново убеждение с позитивен привкус.
Пиши как върви процеса и все някой от тук ще ти помогне пак.
Успех! bouquet

# 476
DARRYG, благодаря за отговора и съвета  newsm51

Ще се опитам да работя върху въпроса.
Когато признавам пред себе си това, което мисля и вярвам, тогава идва паниката, защото ме е страх да не го затвърдя и да не стане по-лошо. Изглежда изпитвам страх, че като направя дадено твърдение ще задълбоча проблема.
Едното твърдение,е че вярвам, че чрез мислите си отключвам здравословен проблем.
Забелязах, че има такава закономерност, напр. когато си помисля и се успокоя, че нямам проблема на еди кой, след това той се появява действително  newsm78

Ходих на иглотерапия и другото от което се притеснявм е да не стане объркване между двете терапии... #Crazy общо взето се шашкам от всичко  #Crazy

# 477
  • София
Прочети повече назад по темата и ще видиш, че на това е отговорено, защото не само ти си така. Другото , което може да направиш е, да отидеш във форума на Иван Петърнишкш и там да прочетеш всичко.
emozdrave.info
 bowuu

# 478
Здравейте,
стрдм от силни болки във врата, главоболие, болки в гърба, лактите и китките. Опитала съм доста неща. В момента посещавам кинезотерапевт, но без особен успех. Пия ацефеин често. Болката е с мен вече почти година и се задълбочава. Не мога да работя - на коомпютър. Започвам да се отчайвам и да се чудя какво ще правя с живота си. Насочиха ме към техниката на ТЕС.
Мислите ли, че бих могла да си помогна така? Как да започна? Коя от посочените книги ще ми бъде най-полезна? До колкоъо разбирам можеш сам да я прилагаш, но еднакво ли за всеки проблем?
Предварително благодаря за отговорите.

# 479
В допълнение, имам ЯМР, който 2 ма различни лекари изтълкуваха като дископатия и съответно липса на дископатия, но наличие на удължени шийни ребра. Отделно имам изправена шийна лордоза ( липсва ми гръбначната извивка в зоната  на врата) . Но това така или иначе не се оправя.

Общи условия

Активация на акаунт