Техника за емоционална свобода (ТЕС, EFT) - тема 3

• 177 174
  • 770
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Да, може, защото с ТЕС се третира нашето отношение към проблема, какъвто и да е той, не диагнозата. Според мен, най-добре е да прочетете ТЕС от Иван Петърнишки. Има я на книжния пазар. Опитайте техниката, нищо не губите! Най-много да си помогнете и забравите, че някога сте имала такъв проблем.
Успех!

# 481
Здравейте, имам въпрос. Може ли чрез Тес да се развие дадено умение? Става въпрос за мен. Когато бях малка ми беше много трудно да се науча да карам колело. Сестра ми се научи много бързо, както и всички деца от блока. Липсваше ми коордонация и пазех трудно равновесие. С шофьорския курс също имах проблеми. Наскоро се возих на segway и не прецених правилно скоростта, минах през неравност и се изтърсих на земята. Като цяло сякаш ми е трудно да усвоявам нови умения, което ме кара да се чувствам много смотана. Според вас тес може ли да ми помогне освен да се чувствам по-добре и да се справям по-добре или просто трябва да приема, че съм си такава и да се опитам да работя с тес да не отдавам значение на това. Макар, че истината е, че много ми се иска да не бъда толкова дървена и смотана

# 482
Разбира се. Това, че се чувстваш "дървена" и "смотана" е просто едно твое убеждение, което може да се промени.
Мисля, че най-ефективно е докато тесаш емоциите от това да се чувстваш така, да успее да излезе някоя свързана случка. Да изтесаш най-първата случка, когато си се чувствала "дървена" и "смотана".

# 483
Разбира се. Това, че се чувстваш "дървена" и "смотана" е просто едно твое убеждение, което може да се промени.
Мисля, че най-ефективно е докато тесаш емоциите от това да се чувстваш така, да успее да излезе някоя свързана случка. Да изтесаш най-първата случка, когато си се чувствала "дървена" и "смотана".

gingerina, благодаря за отговора. Това, което ме притеснява е, че май не е само убеждение, сякаш откакто се помня, се славя със несръчността си. Все едно първо е доказателството, което свидетелства за убеждението, което се е формирало на база реалност. Не знам дали съм права, но просто така го чувствам. 
Когато тесам ситуация, в която не се чувствам смотана, трябва ли да съм се чувствала сръчна или не е задължително. Искам само да кажа, че подходих без предубеждения към segway-a. Казвах си, че ще се справя и така изглеждаше, докато не паднах.

# 484
Според мен е имало първа случка, както и последващи, в които си се почувствала по този определен начин и които са ти дозатвърдили това мнение. Почни от спомена с най-силната емоция, дори и да е по-скорошен и докато тесаш може да ти изскочи като асоциация друг момент или аспект.

# 485
gingerina, благодаря. Дали е подходяща декларацията- Въпреки, че съм несръчна.. или е по-добре въпреки, че се чувствам несръчна..?

# 486
Струва ми се , че трябва да видиш и каква е точно емоцията зад "чувствам се несръчна", мъка ли е , срам ли е, яд ли ?

# 487
По-скоро мъка и отчаяние. Така си мисля, има ли метод за определяне на точната емоция или се определя по-усет, защото ако е така, бих казала, че емоциите са отчаяние и безпомощност

# 488
По-скоро мъка и отчаяние. Така си мисля, има ли метод за определяне на точната емоция или се определя по-усет, защото ако е така, бих казала, че емоциите са отчаяние и безпомощност
Въпреки, че ми е "трудно да усвоявам нови умения" и това "ме кара да се чувствам дървена и смотана...",  а "емоциите, които изпитвам са отчаяние и безпомощност", аз напълно и безрезервно приемам себе си! Peace

Въпреки, че "откакто се помня се славя с несръчността си", аз напълно и безрезервно.....

Отговорите са в теб!  Hug
И наистина, изследвай първата случка, най-първата, която помниш. После може да изплува и друго.

# 489
Благодаря момичета  bouquet

# 490
Здравейте, през изминалите дни правих усилено Тес и днес усетих, че имам топка в стомаха. Сега да спра ли с първоначалната декларация и да правя нова за топката в стомаха ли или да продължа както досега ?

# 491
Здравейте, през изминалите дни правих усилено Тес и днес усетих, че имам топка в стомаха. Сега да спра ли с първоначалната декларация и да правя нова за топката в стомаха ли или да продължа както досега ?
ТЕС-ай за топката и емоциите от нея.  Peace

# 492
ТЕС-ай за топката и емоциите от нея.  Peace
Благодаря, а ако се появят нови емоции и чувства, например разочарование, ще трябва да правя тес отделно за топката, отделно за разочарованието, нали? Може ли две емоции да се обединят в едно тесане и трябва ли те да са сходни?

# 493
Здравейте, момичета!
Не съм запозната с този метод.
Току-що срещнах мнение във форума, че някой си е помогнал при междуребрена невралгия.

Вече втора седмица такава болежка ме мъчи и мен. Дали и как да успея да си помогна???
Болката ми е вляво. Засилва се много при вдишване, прозяване, при различни движения на тялото. Ходих на кардиолог. Кардиограмата ми е добра. Не е свързано с кардиологичен проблем.

По принцип гледам да съм човек, който не се вживява много, много в проблемите и смятам, че дори успявам да си живея сравнително леко. Невралгията ме хвана няколко дни преди да отбележим една година от смъртта на татко. Колкото й философски да се опитвам да гледам на смъртта, това събитие малко или много ме разстрои... Знам, че той е на едно по-добро място, знам, че винаги ще бъде край нас макар и да не можем да го видим, но ужасно много ми липсва.....От тогава насам не успявам да спя добре, непрекъснато се будя и се чувствам много изморена.........

# 494
ТЕС-ай за топката и емоциите от нея.  Peace
Благодаря, а ако се появят нови емоции и чувства, например разочарование, ще трябва да правя тес отделно за топката, отделно за разочарованието, нали? Може ли две емоции да се обединят в едно тесане и трябва ли те да са сходни?
Ако намираш връзка между тях, защо не.
Не забравяй, обаче, че е добре ТЕСайки дадена емоция да намалиш нивото й до 0-1. Изчистваш я и тогава продължаваш нататък.

Utro77, разгледай първите постове, запознай се с основите на ТЕС.
В този форум всичко е за ТЕС.
www.emozdrave.info

Последна редакция: нд, 11 сеп 2016, 14:59 от Пит

Общи условия

Активация на акаунт