Техника за емоционална свобода (ТЕС, EFT) - тема 3

• 177 247
  • 770
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Да ви кажа, че питахте: има нова книга на Иван, ще я предлагаме на щанд на фестивала "Свободата да бъдеш", иначе става с поръчка. А там ще има и още неща. Whistling

# 391
 DARYYG,предложих й да пише тук,но засега малко се притеснява.Не е правила само 1 сесия,а цели 3 месеца всеки ден по няколко пъти.Съвета ти за влизане по-дълбоко в спомените й носи много болка и негативи и тя самата се страхува от болката,която ще изпита.Аз на база на прочетеното в книгата й казах,че Тес не е като традиционната психология и при нея се избягва травмиращото навлизане в спомена,което в някаква степен я успокой.Емоциите й са много силни и тя иска да избяга от болката.

# 392
  • София
ОК, тогава нека да тупка, че я е страх да изпита тази болка, че не иска да си спомня...такива неща. Когато стресът намалее, тя спонтанно ще приближи до където ѝ е комфортно. От там ще продължи с това което тогава ѝ излезе като спомени и емоции. Така на стъпки, ще реши проблема.
Припомнете си техниката на краткия филм. Нека даде име на цялата връзка, като един дълъг филм, и първоначално да тупка назовавайки това име-код до липса на емоция. После да влиза в отделни филми-случки по същия начин. постепенно раздробявайте до кадри и чистете от всички неприемливи емоции.
Успех!
Любовта ни чака!

# 393
DARYYG,благодаря ти  bouquet

# 394
 Като гледам  колко ТЕС терапевти са се навъдили, само изкарали един курс и познанията им по психология се свеждат до прочетени няколко селф-хелп книги. Мислите ли, че е удачно да се пишете терапевти, без да сте учили някакви основи на психологията? Не в тридневен курс обаче!
Присъствах на няколко общи ТЕС сесии и мога да кажа, че е пълна загуба на време.

# 395
  • София
Благодаря за мнението, но защо не го заявихте лично на въпросните срещи, щом сте присъствали на тях? Защото до сега нямаме човек, който да не е усетил ефекта на сесията лично, дори и скептиците. И забележете, тук пишат хора, които се интересуват как, а не хора които не се интересуват от ТЕС. ЗАЩОТО ТУК НЕ Е МЯСТО ЗА ОБСЪЖДАНЕ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ТЕХНИКАТА, а е място за прилагане по-успешно на техниката.
 bowuu

# 396
Като гледам  колко ТЕС терапевти са се навъдили, само изкарали един курс и познанията им по психология се свеждат до прочетени няколко селф-хелп книги. Мислите ли, че е удачно да се пишете терапевти, без да сте учили някакви основи на психологията? Не в тридневен курс обаче!
Присъствах на няколко общи ТЕС сесии и мога да кажа, че е пълна загуба на време.

Тогава не си губете и тук времето!  Grinning Що се отнася до тридневните "мастъри" - тяхната поява е неизбежна, както се навъдиха и един куп подобни спецове по билколечение, хомеопатия, екстрасенси, диетолози и какви ли не.  Sunglasses Grinning Grinning Grinning ТЕС е уникален терапевтичен метод, но трябва да сме наясно, че има хора, които са недоволни от всичко и на които никакъв метод не може да помогне поради желязната хватка на обусловеностите, с които е обковани умовете им.  Grinning По принцип за всеки пациент си има подходящ метод и подходящ терапевт. Grinning

# 397
Аз не поставям под съмнение съществуването на техниката, а така наречените терапевти. Щом пиша тук, значи се интересувам от ТЕС и съм го прилагал в домашни условия.
Не съм изразил недоволството си на семинарите, за да не обидя дамата, тъй като ми беше позната.
Не съм бил на индивидуална среща и не мога да коментирам дали ефектът там е по-голям. Спира ме на първо място това, че терапевтите са без образование по психология.

# 398
  • София
Дамата, която и да е тя, не би се обидила а по-скоро би се зарадвала на обратната връзка. Гарантирам. Вие, как практикувате техниката без да сте психолог? При това нямате и сертификационното обучение? Или сте психолог, без обучението, ама пак практикувате?
Авторът на техниката Гари Крейг също не е психолог само изобретателят на първообраза ѝ Роджър Калахан. Карл Досън също не е психолог, но е автор на Пренареждане на Матрицата с ТЕС, техника още една степен по-ефективна от ТЕС. Сертифицирането е от авторите. Стандарта също.
Не случайно БАРЕП държи психолозите, психиатрите, психотерапевтите и всякакви професионалисти от медицинското съсловие, различни видове терапевти и специалисти от подпомагащите професии, да се обучат на техниките. Ето скоро ще има нов сертификационен семинар.

Има и още една подробност – тези техники са създадени като техники за САМОПОМОЩ и са от приложната психология, т.е. популярната. Точно такава е била и целта на Гари Крейг, инженер по образование и финансист като упражнявана професия, но любопитен, учещ и търсещ работеща и лесна практика за самопомощ. За това той подарява изобретението си, за да стигне до повече хора. С времето се установява колко са ефективни техниките, биват научно изследвани и защитени и се приемат от американската асоциация на психотерапевтите, включени са в терапевтичните практики в клиники за лечение на посттравматичен стрес на войниците в САЩ, в затвори, клиники, други институции. Във Великобритания са към услугите на здравната каса. и още много примери за приемане в институции по широкия свят. Но както ни е известно, науката следва събитията, така и психолозите. Приветстваме обаче всеки психолог или друг специалист, дръзнал да се актуализира професионално.

Последна редакция: ср, 18 ное 2015, 21:07 от DARYYG

# 399
  • София

Тогава не си губете и тук времето!  Grinning Що се отнася до тридневните "мастъри" - тяхната поява е неизбежна, както се навъдиха и един куп подобни спецове по билколечение, хомеопатия, екстрасенси, диетолози и какви ли не.  Sunglasses Grinning Grinning Grinning ТЕС е уникален терапевтичен метод, но трябва да сме наясно, че има хора, които са недоволни от всичко и на които никакъв метод не може да помогне поради желязната хватка на обусловеностите, с които е обковани умовете им.  Grinning По принцип за всеки пациент си има подходящ метод и подходящ терапевт. Grinning

Hug за всеки пациент си има подходящ метод и подходящ терапевт.  Hug
Това е истината!

# 400
  • ул. "Мечтание"
Дали дипломата прави психолога (или която и да е друга професия)?! Хм... Надали...

# 401
Дипломата може и да не прави психолога, но тя е основата, над която се надгражда и без която не може! Още малко ще кажете, че и лекар може да се стане без медицинско образование.  Самият факт, че ми задавате този въпрос говори колко самонадеяно е отношението ви към клиентите и колко сте си повярвали, само че едно е да се занимаваш с живи хора, друго е с компютри, откъдето най-вероятно съдите, че може да се практикува и без диплома.
В България е пълно с всякакъв род специалисти, завършили курсчета и прочели 2-3 книги, и зоват себе си терапевти. Интересно дали тридневният курс прави от вас терапевт? Надали!

# 402
  • ул. "Мечтание"
Нарича се риторичен въпрос, в този контекст - не ти го задавам. Simple Smile

Не мога да нося отговорност за чуждите решения, независимо дали става въпрос за клиенти или някакви специалисти. Всеки може да се кичи с каквито си иска титли, било то подплатени с дипломи или без. Лично за мен това няма абсолютно никакво значение. Единственото важно е дали човека си върши добре работата, а това обичайно лъсва достатъчно бързо.  Wink

# 403
Няма значение, че не ми го задавате. Написала сте го и това е достатъчно да се види самонадеяното ви отношение. Отговорът на Дари поне беше обоснован и разумен.
И не, не всеки може да се кичи с каквито си иска титли. Това е незаконно. Незаконно е също така немедициснки лица да практикуват неконвенционални методи за благотворно въздействие върху здравето.
Колко бързо лъсва дали си вършите работата? След като човек се изръси 100-200лв за първия ви сеанс?!

# 404
Едно занимателно и показателно четиво за дипломите и специалистите  Grinning Между другото аз лично познавам 5-6 психолози, някои са и автори на книги по психология, които са със сериозни лични психологически и/или семейни проблеми, и дипломите им по никакъв начин не им помагнали да ги разрешат.  Shocked

Българският Остап Бендер

Grinning

Общи условия

Активация на акаунт