"Песен за огън и лед" - 6

• 62 610
  • 745
  •   1
Отговори
# 675
  • Русе
Отзад-напред: кой е казал, че не вземат пари? Те са религиозна група Simple Smile Убиват както по свои си причини, така и отделно си продават услугите за пари. И къде изобщо някога е казано, че богът им сочи кой трябва да умре? Богът им казва, че всички трябва да умрат. И това им е извинението да убиват поръчаните. Като при поръчката се убива само и единствено поръчаният, никой друг, защото само за него е заплатена цената на убийството - и тази цена изобщо невинаги е пари или материални облаги, както беше уточнено. Май можеше да бъде дори животът на поръчителя, детето му или кой знае какво още. А ако връзката на Джакен с Аря се основаваше единствено на желанието му да й помогне (с пълното съзнание коя е), щеше да го направи наистина, вместо да кисне сума ти време, докато я чака да посочи дали да убие някой грозник или пияния кучкар на замъка. Най-малкото щеше да й намекне кой си заслужава да бъде поръчан.

А как би постъпила Аря с Раф иначе, кой знае. Можеше да приложи същия номер като преди, а отделно е умно момиче и пак можеше бързо да загрее каква разгонена свиня е онзи и да използва това. Дори малко момиче може лесно да убие голям мъж с нож, ако е до него и онзи не очаква или спи, или е пиян. Вече го е правила. И Хрътката щеше да убие в ранните етапи на връзката им, ако й беше дал шанс. Планираше и обмисляше не един начин. Не знам защо смяташ, че стандартното й действие преди попадането в Браавос е било да им се хвърли в лицето с крясъци и нокти?

Тя и сега нищо не владее. От наученото дотук нищо не би й помогнало, за да убие някой, който не е със събути гащи. Не владее технологията с лицата, не владее отровите, все още не е обучена добре как да използва оръжие и най-важното: още не може да контролира съвсем емоциите и желанията си. Пак първо действа и после мисли - за последствията от убийството и дори как би могла да си спести усилия и да не носи трупа по стълбите. Уби онзи застраховател, като подбра едно от средствата, осигурявани й от храма - отиде и взе оттам отрова да намаже монета. Като изгуби достъпа си до тези ресурси, как мислиш би могла в момента да убие някой като Хрътката?

Естествено, че искам да се връща във Вестерос... и на мен отдавна ми е писнало от разтягане и несъществени глави. Не искам и да става безлика, а да си бъде Старк. Но пък и никой не е казал, че обучението на безлик се извършва само в Браавос. Дори не знаем в какво се състои - като нищо подобно на Неопетнените може да включва убийство на най-близкото ти същество, за да докажеш, че „кой съм аз - аз съм никой“. И Аря да я пратят във Вестерос с някаква поръчка. Твърдо тая надеждата, че скоро ще скъса с тая група. Предстои да видим как.

Редакция към километричния пост: Хексе, това съм го изпуснал. Направо не знам как успяваш да забележиш и запомниш всички подробности Simple Smile . Червеният бог не беше ли само за нощта това, нощта онова, смъртта и студът са лоши, изненада ме, защо точно налага да се плаща живот с живот?

# 676
  • Варна

Редакция към километричния пост: Хексе, това съм го изпуснал. Направо не знам как успяваш да забележиш и запомниш всички подробности Simple Smile . Червеният бог не беше ли само за нощта това, нощта онова, смъртта и студът са лоши, изненада ме, защо точно налага да се плаща живот с живот?

МЧ не веднъж беше споменал, че техния орден почита всички богове. Дори в храма им има статуи на доста различни.
Джакен сам споменава, че Червения бог е бил лишен от жертвите си (нали щяха да изгорят ако не ги бе спасила Аря).  

Скрит текст:
— Ти ме изплаши. Сега си един от тях. Трябваше да ви оставя да изгорите. Какво правиш тук? Махай се или ще извикам Уизи.

— Човек плаща свои дългове. Човек дължи три.

— Три?

Червен бог си държи на право, добро момиче, а само смърт може плаща живот. Това момиче взе негови три. Това момиче трябва даде три на тяхно място. Кажи имена и човек прави другото.

# 677
И Хрътката щеше да убие в ранните етапи на връзката им, ако й беше дал шанс. Планираше и обмисляше не един начин. Не знам защо смяташ, че стандартното й действие преди попадането в Браавос е било да им се хвърли в лицето с крясъци и нокти?

Ама те и другите няма да й дадат шанс ако тя не ги изиграе. Как си го представяш- "Аря, мойто момиче ела се пробвай да ми дадеш дара". И Хрътката го направи точно това и Аря не се възползва- от страх. А сега с Раф беше безстрашна и непреклонна. С всичко съм съгласна с теб, освен, че няма развитие при Аря  Wink

# 678
Коронис - основната цел на Аря не е да става актриса, нито безлика. Тя отиде там, изгубила себе си и незнаеща по кой път да поеме. Но нейната молитва е една и тя никога не се е променяла. Тя отиде там с надеждата да преоткрие себе си и да придобие нужното и средствата, за да постигне крайната си цел. За мен мисията й е изпълнена.

абсолютно не мога да се съглася с подчертаното  Peace
за мен там я довя случайността - защото нямаше чисто физически къде да отиде
и никога не е губила себе си - прекрасно знае коя е и винаги е знаела
че не желае да е актриса - ясно, но според мен тя желае да е безлика, но не успява умствено да влезе в ролята, защото не спира да е Аря - връзката с вълчището не й дава възможност да забрави коя е; и според мен добрият човек не знае за това иначе щеше да я убие директно или да й вземе паметта и да я изхвърли

освен това Аря просто не пожела да убие Хрътката - за да не му даде милостта, не от страх да убива

# 679
Добре  Laughing. Предавам се. Моите разбирания и интерпретации се различавам от вашите Simple Smile.

П.С. Не случайността я отвя в Браавос, а монетата от Джакен. Няма нищо случайно в това.

# 680
  • Варна
Добре  Laughing. Предавам се. Моите разбирания и интерпретации се различавам от вашите Simple Smile.

П.С. Не случайността я отвя в Браавос, а монетата от Джакен. Няма нищо случайно в това.

Можеше да си пожелае да отиде, където и да е другаде. Peace

Аз не видях някой да твърди, че Аря няма развитие. newsm78

# 681

аааа, молтисъ, сега да не кажеш, че няма да пишеш в темата повече  Praynig
това е единствената тема във форума, в която чета с еднакво удоволствие всяко мнение - независимо дали съвпада с моето или е абсолютно противоположно  Sunglasses
и точно този тип разговори много, много ми харесват  Grinning

# 682
  • Варна
Между другото , когато Аря уби Поливър, също постъпи хитро. Не се нахвърли върху тях като ги видя, използва момента, когато Хрътката уби Веселяка, Поли си глътна граматиката и тя го връхлетя.

# 683

Можеше да си пожелае да отиде, където и да е другаде. Peace

Аз не видях някой да твърди, че Аря няма развитие. newsm78

Можеше да си го пожелае, можеше и да отиде другаде, но все някога в развитието на историята тя пак щеше да стигне до Браавос. На толкова пъти се споменаваше тази монета в епоса и на Аря и беше толкова любопитно, че нямаше начин все някога да не я използва.
Коронис твърди, че наученото дотук не би й помогнало и, че продължава да не си владее емоциите, с което аз не съм съгласна.

аааа, молтисъ, сега да не кажеш, че няма да пишеш в темата повече  Praynig
това е единствената тема във форума, в която чета с еднакво удоволствие всяко мнение - независимо дали съвпада с моето или е абсолютно противоположно  Sunglasses
и точно този тип разговори много, много ми харесват  Grinning

Няма да спра да пиша, разбира се. Просто ми прави впечатление, че доста често всички споделят едни възгледи за разлика от мен - аз все съм на обратно Simple Smile). И търся причината в себе си- понякога имам чувството, че съм чела друга поредица  Laughing Laughing Laughing Но и на мен ми е много интересно да чета различни гледни точки, затова поддържам спора Simple Smile.

# 684
За мен това е ценното на поредицата - че ни кара да интерпретираме случките всеки по своя си начин. В главите за всеки герой се казва много, но и много остава неказано, така че всеки може да даде воля на въображението си. Heart Eyes

На този етап Аря не е готова да се върне във Вестерос. Според мен не е придобила и половината от нужните и умения, за да премахне всички от списъка си. Друг е въпросът, ако стане Безлика, дали самоличността и ще се измени толкова, че списъкът да е все още така важен за нея. И сега, след убийството на Раф, което считам за грешка, какви последствия ще се наложи да понесе. Дали изобщо ще и разрешат да остане в Храма на черното и бялото? Thinking

# 685
Дали изобщо ще и разрешат да остане в Храма на черното и бялото? Thinking

мисля, че не  Rolling Eyes

# 686
  • Русе
Аря не уби Хрътката не понеже се страхува от него. Всъщност тя изобщо не се страхуваше от него с изключение на баш първия миг, когато я сграбчи да я отведе от Дондарион. След това дълго време кроеше да го убие и само дебнеше сгоден момент, заради което той съответно я гледаше, пазеше, връзваше, докато спи, и т.н.
Във финалната сцена между тях и двамата смятаха, че той самият така или иначе е умрял. И я помоли за милостта, т.е. да го убие; иначе дори и да искаше, нямаше силата да й се възпротиви. Тя го остави - дали понеже го беше опознала достатъчно, за да прецени, че не иска да го убива (това, че по-рано го изключи от молитвата си, беше от съществено значение), дали понеже го считаше и за без това умрял, дали защото искаше той да се мъчи... евентуални причини много, но страхът определено не беше сред тях. Та той не можеше да си вдигне ръката...

Инак сега с Раф твърдя, че продължава да е подвластна на емоциите си, понеже видя Раф и в същия миг реши, че ще го убие тук и сега, вместо хладнокръвно да обмисли каква би й пила ползата и какви последици ще има от това й действие. И се замисли какво следва след убийството му едва след като го закла. Всъщност забрави всичко друго и изобщо не мисли за каквото и да било, освен да го убие, или както тя самата каза: „не можеше да се откаже, искаше го твърде много“. Това „искане твърде много“ ако не е абсолютна подвластност на емоцията, която й е отколешен спътник (омразата), не знам какво може да е.

# 687
Аз не говоря за момента, в който Хрътката умираше, а още през първата нощ след като я отвлече, преди да започне да я връзва и т.н., тя не посмя да го убие. За мен беше от страх, че няма да се справи и, че вероятно тя ще умре. Тя много добре си прецени възможностите тогава.

И естествено, че няма да се откаже да убие Раф след като имаше перфектна възможност. Но тя запази хладнокръвие и не се разкри. Това имам предвид от самото начало на спора Simple Smile. Не застана с лицето, не каза "Аз съм Аря от дома Старк", тя беше Мърси и искаше плътски удоволствия. Състави план и го изпълни. И тук отново направи правилна преценка на възможностите си. Вярно, че не прецени, че ще й е трудно да го изхвърли във водата, но тя все още се учи и следващия път ще е по- добре.
Коронис - предлагам ти да сложиш край на спора със следващия си пост по въпроса и да обсъдим нещо друго Simple Smile. Има ли други глави за превеждане?

# 688
  • Варна

И естествено, че няма да се откаже да убие Раф след като имаше перфектна възможност. Но тя запази хладнокръвие и не се разкри. Това имам предвид от самото начало на спора Simple Smile. Не застана с лицето, не каза "Аз съм Аря от дома Старк", тя беше Мърси и искаше плътски удоволствия. Състави план и го изпълни. И тук отново направи правилна преценка на възможностите си. Вярно, че не прецени, че ще й е трудно да го изхвърли във водата, но тя все още се учи и следващия път ще е по- добре.

Раф и идея си нямаше, че Аря Старк им е била в ръцете. И да му го каже, това абсолютно нищо няма да му говори.
В случая подкрепям Коронис, защото можеше и да  убие Раф без да застрашава мисията на Мърси.

П. П. Няма повече глави за превеждане, май.  Confused

Последна редакция: вт, 01 апр 2014, 17:38 от Хексе

# 689
  • Русе
Gangnam, то не спорим, просто си лафим Simple Smile

Повече глави не знам дали има, но някой малко по-назад беше споменал за „Принцесата и кралицата“? Не съм я чел, не знам за какво се отнася, но може би е интересна? Само че ако някой реши да я превежда, препоръчвам първо да се направи справка с Бард дали възнамеряват да я публикуват (ако е достатъчно голяма, едва ли ще се занимават да издават 100 страници повест).

Инак прегледах пророчествата малко по-назад и изведнъж осъзнах нещо по предишната дискусия относно Церсей и отглеждането на Джофри. Бях основал позицията си на това, че си затваря очите за постъпките на сина си просто понеже му е майка, и през цялото време така и не осъзнах изцяло, че не е толкова заради това, колкото, че самата тя е абсолютно същата психопатка като него; той просто й е одрал кожата 1:1 и тя не вижда нещо кой знае колко нередно в действията му. Като нищо с братята й могат да излязат деца на Таргариен, както има някаква фенска спекула за Ерис и майка им.

Общи условия

Активация на акаунт