Дългото кърмене/късното захранване vs "как си гледахме децата преди 10 години"

• 32 655
  • 844
  •   1
Отговори
  • # супернатурална #
Повод за темата стана тази тема. И не само. От известно време си саморазсъждавам по тези въпроси. Реших да включа и по-широк кръг. Колко е "дълго"? Кога е "късно" и "рано"? Има ли норма или ида се доверим на инстинктите?
Пускам темата в "Клюкарник" умишлено и ще помоля модератор да не я мести в друг подфорум поради няколко причини. Първо, както написах, интересува ме мнението на повече хора, включително и на майки с вече пораснали деца. Струва ми се, че от позицията на времето нещата не са толкова черно/бели, а и резултатът вече е пораснал пред очите им  Laughing И второ, темата не е само за кърменето и храненто. А за модата, внушенията и "собствената преценка".

Последна редакция: чт, 30 яну 2014, 23:31 от Mamma

# 1
Да се прехвърлим... защо не, макар че неизбежно ще се развихри поредният рунд от битката "коя е по-по-най-майка".  Wink

Преди да родя, отдавах голямо значение на естествените процеси - раждане, кърмене, привързано родителство, природосъобразно хранене и т.н. Сега, 3 години и 2 деца по-късно, избирам онези неща, които работят за мен и за децата ми, без да се превръщам в роб на определено течение.
Кърменето специално го смятам за изключително важно, поне през първите 6 месеца от живота от бебето, НО ако цената е психическото здраве на майката, нещата стават по-сложни...

# 2
Когато бях в 3ти-4ти клас имахме едно момченце в класа,което все още беше кърмен от майка си,спяха заедно и прочие.Преди година се видяхме - все още живее с майка си,много женствен и сякаш развитието му е доста забавено.
Това ми е личният опит - нямам деца все още.Според мен ако детето не се откаже до 4-5 години..трябва родителят да го направи,защото кърменето се превръща в нещо съвсем различно от процеса ''хранене''.

# 3
  • out of space
Когато бях в 3ти-4ти клас имахме едно момченце в класа,което все още беше кърмен от майка си,спяха заедно и прочие.Преди година се видяхме - все още живее с майка си,много женствен и сякаш развитието му е доста забавено.
Това ми е личният опит - нямам деца все още.Според мен ако детето не се откаже до 4-5 години..трябва родителят да го направи,защото кърменето се превръща в нещо съвсем различно от процеса ''хранене''.

5 години кърмене?!?!  ooooh!

# 4
Благодарение на съветите в болницата не успях да кърмя.
Хранех на поискване.
Захраних след 4 месец (и беше грешка, детето показа, че не е готово), месо след 9 м., яйце на 1г. и 7м., прясно мляко и мед след 3 г. Хляб започна да яде в градината, преди това въглехидратите си ги поемаше по др. начин.
Вода след захранването и тя реално не я пиеше, след 1г. и половина пропи.
Спеше когато и колкото поиска.
Обличана е сравнително малко - без чорапогащници, шапки, шалове.
Прохождане, отказване от памперс и т.н. физиологични неща - абсолютно сама. Всичко мина много лесно, без инциденти, от раз.
Това се сещам накратко.

Бих казала, че съм доволна от резултата. Точно 10 г. стават тази година. Храни се разнообразно, никога не преяжда, дори да й е любимата храна, сама си направи режимът така, че е железен като час. Боледува рядко (да чукам на глава), всичко кара на крак, пила е веднъж АБ на 6 г. заради стрептококи, които бяха плъзнали в цялата градина.

Благодарна съм, че попаднах на педиатър, който да ме насочи към тези неща, не към всичко, но да ми покаже посоката.

П.П. До 4-5 г. пиеше от шише, така че приемам за напълно нормално аналогичното - ако се кърми. Племенницата ми беше така. Вече е по-голяма и е съвсем нормално дете.  

Последна редакция: сб, 25 яну 2014, 14:39 от Не се сърди, човече

# 5
И трите деца ги кърмих,но на някои ще им се стори кратък периода.
Първото 8 месеца,второто годинка,третото 9 месеца,но първите 6 месеца бяха изключително кърмени,без АМ.

# 6
На мен ми е странно ползването на гърдите за залъгалка.

# 7
  • Fort Worth, TX
Големите ми синове ги гледах както ми кажеше педиатъра .Това жеш преди 17 г.Тогава нет нямаше съответно и инфо .Информация само по книгите и от лекарката.Щом кажеше 90 мл мляко значи 90мл.Аз млада и зелена.Сок дадох на  два месеца и се чудех що тея деца се късат от рев:-)
Малкия го изгледах по двете системи:-) Късно захранване , но с даване на вода.Абе всеки да си гледа децата както иска.Кво ме бърка мен , че някоя си  кърми детето до шест години.Като има кърма и нерви да мун дава цица и до двайсет.После снха и да му мисли:-)

# 8
  • София
Аз не знам точно как да коментирам Thinking
Преди да родя съм взимала участие в подобни теми тук и бях убедена в изказваното от мен мнение, че е "нормално" да се кърми до 6 месеца, айде от мен да мине 8. Laughing
Сигурно още си ми седят коментарите в публикациите.
Аз кърмих до година и осем месеца моето дете, 6 месеца само на кърма, изобщо не искаше да вкуси вода, след 10 месечно сутрин и вечер, след годинка някъде само вечер. Без някакви драми, просто изобщо не се сещаше през друго време. Накрая съвсем откровено ми писна и я отбих, но поне година след това си питаше, но отново без някакви големи драми.

Сега, до 4-5 годишно ми се струва прекалено, нищо че дълго и напоително съм чела в кърмаческия.

# 9
  • out of space

П.П. До 4-5 г. пиеше от шише, така че приемам за напълно нормално аналогичното - ако се кърми. Племенницата ми беше така. Вече е по-голяма и е съвсем нормално дете.  

Никак не намирам аналогичността м/у цица и шише.

# 10
  • София
Аз ще съм първа и ще си призная,че кърменето не беше за мен...Правих го насила 3 месеца и за двамата,това е...
Обичам и режимите,хранели са се по едно и също време горе-долу,разбира се с някакъв диапазон от 30 мин.
Лягат си всеки следобед точно в 14ч. и спят колкото си искат.Вечер до 22.30 са в леглата.
Обаче,нищо от бабешките неща не съм тествала върху децата,мас,осоляване  newsm78 ,сокове на 2 месеца и други подобни,захраних на 6 месеца някъде,месо след 9-я месец,а жълтък така и не съм давала специално.

Има една нова мода,която не одобрявам-пуска се някакъв сешоар да бръмчи,за да не ревяло бебето или нещо подобно,не че съдя някои,дето го прави,ама аз не мога да си причиня тоя мазохизъм.

# 11
Никак не намирам аналогичността м/у цица и шише.

Всеки си приема нещата по различен начин  Peace
За мен и двете са просто начинът детето да приема млякото. Като шишето е изкуственото нещо, измислено от хората.
Разбира се, ако някой вижда нещо лошо в това детето му да ги употребява - просто ги спира, което не значи, че друг родител няма да приеме друго решение като правилно за неговото дете  Simple Smile

# 12
И аз си признавам,че кърменето ми беше ужасна процедура,но удържах 1г(точно),като захраних след 7 -месец.Имах кърма и ми костваше доста усилие и химия за да я спра,но не мога да приема за нормално повече.Драми е нямало,точно 2 дни и беше забравил.Спането до 1Г и половина беше два пъти на ден за по 2ч,сега вече само следобеда за  2часа.
Относно за сешоара Диди,това не е мода ,а от немай къде кво ли не сме правили за да се успокоят децата(като се сетя за тези колики още ми става лошо).
Никога няма да забравя едно лято, седим в двора на УНСС,навсякъде пълно с хора, семейства записват децата си, и на една пейка как едно момченце по-височко от майка си (не повече от 8-9г)  суче....всички се стъписваха от картината.Тва за мен е безумие и простотия.

# 13
  • out of space
Не, не, не ме разбра или аз се изразих неясно. Неразбирането ми е с аналогията м/у шише и цица е за споменатия пример 4-5 годишно дете.

# 14
Здравейте   Simple Smile
Като бременна аз си казвах че ще кърмя независимо какво ми коства но...нали домашните сметки на пазара не излизат родих в 34 г.с . и не успях да запазя кърмата си за дълго,беше ми много трудно да свикна с мисълта и много се обвинявах ,но нищо не можех да направя.След това бях решила да захранвам от 4 м. понеже малкия и 3часа не издържаше а то просто трябвало да увелича малко дозата и той сам си увееличи интервала м/ду храненето.Добре че не захраних на своя глава ами се консултирах с педиатъра ....Сега като се замисля какво можех да му причиня луда работа хем малкия е недоносен хем и  с операция на  червата ,а аз зор да не би да остане гладен...

Общи условия

Активация на акаунт