Дългото кърмене/късното захранване vs "как си гледахме децата преди 10 години"

• 32 661
  • 844
  •   1
Отговори
# 45
  • # супернатурална #
Еовин, темата е много дълга  Laughing Не те разбирам, но уважавам решението ти. Само да вметна, че дъщеря ми никога не се е подсичала, а бебето - леко зачервен от родилното. След това не съм имала такъв проблем.
Като заговорихме за баби - моята е хранела татко с препечено брашънце и вода. Тежко раждане, последвало едномесечно лечение в болница - кърмата и спира. Баща ми е роден 44 година - военна и следвоенна България, даже прясно мляко е нямало. Дали не е започнала от третия месец да му вари картофки и морковки? Ще я питам, но смятам - да. Тази година ще навърши 70, да е жив и здрав. Не помня да е взимал болничен, освен при бъбречна криза. А баба ми, въпреки стреса и глада в младите и години,(както и пасивното пушене  Mr. Green ) миналата година навърши 90.

# 46
 Simple Smile И аз съм  чувала от баба ми за препеченото брашно с мляко,само че.
Баща ми и чичо ми близнаци,родени 48 година+ момиченце на 1 г. и половина,как ги е гледала баба ми
тия деца ...

# 47
Г. Краули, каква точно е идеята на темата ти? Все по-малко разбирам...

# 48
Но пък имам впечатление от деца в институци, които изключително трудно приемаха лъжица и храна, която не е пасирана и/или подсладена точно поради късно захранване. Ако до 5-6 месечна възраст са само на цица/шише няма ли да стане по-труден прехода към храна, която не хомогенна?
Ще пиша по този въпрос, по другия не виждам смисъл, повечето познати никове знаят мнението ми.
Всъщност точно рано захранените деца, особено тези, на които е предлагано пюре в шише, имат проблем с нехомогенните храни. Моето изключително кърмено го захраних на 5.5 месеца, на 7 си гризеше спокойно коричка хляб, парче ябълка и от сорта. Някъде на 11 месеца спря да яде пасирана храна изобщо, носех пюрета единствено на по-екзотични пътувания, където не бях сигурна дали храната ще й понесе. Кърмена е до 3 г., въпреки че ходи на детска градина от 1 г. 9 месеца. Отби се сама. Сега е доста по-голяма. Напълно доволна съм от избора си на хранене и отглеждане.

Аз не вярвам, че кърменето и захранването имат особена връзка със здравето и алергиите.
Ех, не само че имат връзка, но има връзка и храненето на майката във вътреутробния период. А също има и значение за здравето на бебето как са се хранили/дали са кърмени неговата майка, че и баба. Но не очаквам тези факти (епигенетиката е само на 20-30 години наука, разбирай твърде далече оттук... ) да срещнат широко разбиране във форума Grinning

Последна редакция: сб, 25 яну 2014, 19:46 от Параход

# 49
Eo, привързаното родителство не задължава кърмене. И моите са спали с мен, и навсякъде са носени. Дори на работа впоследствие. Mr. Green Просто не са кърмени и са захранени рано.
Oх, аз и ягоди им давах рано. A дори не са се подсичали, с най-евтинките памперси на бройка са били понякога. Дрехите им перях е пера не отделно от нашите с обикновен прах за пране. Всичко бухам в пералнята и въртя, не деля детско.

# 50
Мен пък моята майка изобщо не е имала възможност да ме кърми. На 26 години съм, не страдам от алергии или наднормено тегло (65 кг при ръст 167 см не ми звучи като наднормено) и с изключение на една вирусна пневмония преди около 10 години, не съм боледувала сериозно.

# 51
Да, да, знам, не задължава и многократни пелени  Grinning, просто така ги изредих, че изглежда, че се включват.  Embarassed
Ягоди не съм давала, но имайки предвид кога е роден, трябваше да му ги дам на месец  Joy

# 52
Кърменето /и изобщо даване на мляко от какъвто и да е източник - шише, цица, чаша, паница/ приключи точно при навършване на шест месеца. От четиримесечни започнах да ги захранвам и да заменям постепенно кърмене с пюре. Захраних със зеленчуково пюре, плодовите ги включих доста по-късно. Към някои пюрета, които ми се струваха неприятни на вкус, добавях по 1-2 лъжички АМ. Жълтъци и плодови сокчета не съм давала, докато не преминаха изцяло на пюрета.
Не знам, ама за мен дете, което седи, вече не е бебе. Немислимо е било да продължа да кърмя, след като вече седяха стабилно. Включително и на гърнета.
Памперси съм ползвала - струват ми се не само по-лесни, но и по-хигиенични от платнени пелени. Дневният махнахме на година и половина, нощният - на две.
Не са се подсичали, нямат алергии, не са боледували сериозно.
Слинг не съм ползвала. Спяха в отделни стаи, на загасена лампа. Не съм приспивала.
Привърженик съм на строгия режим - за сън, хранене, игри, къпане. Като са си лягали по едно и също време, съвсем естествено си се събуждаха също горе-долу по едно и също време.
Нямат проблеми с общуването, с адаптацията.

# 53
Да, да, знам, не задължава и многократни пелени  Grinning, просто така ги изредих, че изглежда, че се включват.  Embarassed
Ягоди не съм давала, но имайки предвид кога е роден, трябваше да му ги дам на месец  Joy

Ягоди има целогодишно. Wink

# 54

Аз не вярвам, че кърменето и захранването имат особена връзка със здравето и алергиите.
Ех, не само че имат връзка, но има връзка и храненето на майката във вътреутробния период. А също има и значение за здравето на бебето как са се хранили/дали са кърмени неговата майка, че и баба. Но не очаквам тези факти (епигенетиката е само на 20-30 години наука, разбирай твърде далече оттук... ) да срещнат широко разбиране във форума Grinning
Не ми се впуска в спорове, моите наблюдение са такива.
То по тая логика кърмиш 1-2-3 години и после край, дори сопол не те хваща.

# 55
  • най-шареното място
Захраних на 6м. Обявиха ме за екстремистка, въпреки че другаде беше стандарт отдавна.
Като изключим това, гледала съм детето си, както са гледали мен. С неща, които и за връстниците на детето и за сегашните бебета са екзотика - гимнастика, масаж.

За мен е психологически момент отбиването - моментът в когато отпада една зависимост за детето.
"Привързаното" определено е раздута мода. Можеш да бъдеш любящ родител и с дете в собствено легло. Много презокеански начин на мислене има зад него.

ПП Ягоди за щастие няма целогодишно, освен ако сам не гледаш целогодишен сорт или си се уредил с доставчик на такива. Тогава - да. Поне бебета е редно да похапват сезонни зарзавати.

# 56
Ако за привързаността стигаше само съвместното спане и дългото кърмене, щеше да е много лесно и елементарно.
Познавам много майки, които спят в едно легло с децата си до 4-5 год и кърмят дълго, не за друго, а защото така е по- лесно. По- лесно е да мушнеш бебето в леглото си и да се кърми само, като се пробуди, а ти да си спиш, отколкото да станеш 2-3 пъти през нощта, за да кърмиш или да приготвяш АМ и да си разбиеш съня.

# 57
  • Fort Worth, TX
Ако за привързаността стигаше само съвместното спане и дългото кърмене, щеше да е много лесно и елементарно.
Познавам много майки, които спят в едно легло с децата си до 4-5 год и кърмят дълго, не за друго, а защото така е по- лесно. По- лесно е да мушнеш бебето в леглото си и да се кърми само, като се пробуди, а ти да си спиш, отколкото да станеш 2-3 пъти през нощта, за да кърмиш или да приготвяш АМ и да си разбиеш съня.

И така да правят какво?Всеки има право да си гледа детето както иска.

# 58

И така да правят какво?Всеки има право да си гледа детето както иска.
Да си ги гледат, разбира се. Но не мисля, че привързаното родителство е по- трудоемко и натоварващо за майката , това е.

# 59
  • Fort Worth, TX
Дори не знам що е това привързано родителство.

Общи условия

Активация на акаунт