На море в Гърция 2014 - I

• 88 133
  • 726
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Защото и до сега не ти е било необходимо (след влизането ни в ЕС).

Даваха отстъпка за карането на колата само в рамките на България  Whistling

# 601
  • София
July Не е грешно названието Партенон. Акропола е целия хълм/връх/. Главния храм, издигнат заради Атина-богинята Дева, носи това име и е главната забележителност.
Почивен ден за Акропола няма, но в понеделник отваря в 11,00ч.
Но музеят почива в понеделник.

Pieria
Направихме прекрасна разходка до Дион, хапнахме невероятна мусака на обяд.
Закуската и вечерята са включени, подготвяме се за вечерно парти.
Сутринта малко облачно, в момента прекрасно, жалко само, че водата е ледена.

Последна редакция: пт, 14 фев 2014, 13:34 от Bled

# 602

Pieria
Направихме прекрасна разходка до Дион, хапнахме невероятна мусака на обяд.
Закуската и вечерята са включени, подготвяме се за вечерно парти.
Сутринта малко облачно, в момента прекрасно, жалко само, че водата е ледена.

На кого говориш?

Защото и до сега не ти е било необходимо (след влизането ни в ЕС).

Даваха отстъпка за карането на колата само в рамките на България  Whistling

Е да. Но и това е различно от зелена карта. Просто тъпи номера на застрахователите за пазарен дял. Сега просто КФН са променили наредбата за да не се допускат такива.

Да дам малко инфо за преводите:

За 170 евро в Алфа банк (превод към еврова сметка в Алфа банк Гърция) ми поискаха 25 евро (15 евро за превода и 10 евро суифт такси).  Sick #Crazy Яко са си повярвали, а те тук са клон (не са отделна банка) и не би следвало таксата да им е такава.

Мъниграм 15 евро, Уестърн Юниън - 18 евро (за тази сума).

За същата сума в ОББ (пак превод към еврова сметка в Алфа банк Гърция от левова сметка в ОББ) - 35 лв. Освен това ако от сметка в ОББ (NBG) се превежда  същата сума по сметка в NBG-Гърция таксата е 6 лв.

Последна редакция: пт, 14 фев 2014, 14:28 от Анонимен

# 603
  • София
Февруари, беше единствения месец в който не бяхме посещавали Гърция. Празнината е запълнена.
Колкото и странно да звучи се чувстваме прекрасно. Разполагаме с цялото свободно време на света, което е невъзможно през сезона, мислейки само за плаж.
ТАКА ИЗГЛЕЖДА Mediterranean Village
Но какво от това, както много пъти съм казвала, Гърция не е само море, напротив......
Ако времето остане същото, сигурно ще обиколим отново добре познати красоти......

# 604
Момичета, и ние сме се запътили към Евия това лято. В началото на юли, товарим двете деца и багажа и живот и здраве за 10 дни сме там.
Сега обаче ми възникна един въпрос - на бебето ще му трябва паспорт, нали? С каката сме пътували основно със самолет, веднъж с кола до Румъния, тогава май даже не я забелязаха...Та, въпрост е да се засилим ли със съпружеското тяло към паспортна служба?

# 605
Момичета, и ние сме се запътили към Евия това лято. В началото на юли, товарим двете деца и багажа и живот и здраве за 10 дни сме там.
Сега обаче ми възникна един въпрос - на бебето ще му трябва паспорт, нали? С каката сме пътували основно със самолет, веднъж с кола до Румъния, тогава май даже не я забелязаха...Та, въпрост е да се засилим ли със съпружеското тяло към паспортна служба?

И за двете деца паспорти. Ако с мъжа ти сте с различни фамилии - и актове за раждане.

# 606
Кайлис - паспорти непременно за дацета. Актове за раждане на мен не са ми искали, но съм пътувала само със самолет. С различни фамилии сме.
Акрополът затваря на: 01/01, 25/3, 01/05, Великден, 25/12 и 26/12.
Има дни в които затваря по-рано. Има една вечер през Август, пълнолуние, когато работи и нощем.

# 607
И аз направих превод през ОББ за Алфа Банк, излезе ми най - изгодно, още повече, че там са ми и сметките.
Проверих и в пощата, някой бе писал миналата седмица за преводи чрез БГ Пощи.
Конкретно за Гърция ми казаха, че не може  да направят превод по банкова сметка, може само чрез запис и получателя да си ги вземе в гръцкия партньор на БГ пощи.

# 608
  • София
Просто тъпи номера на застрахователите за пазарен дял. Сега просто КФН са променили наредбата за да не се допускат такива.

Мъжът ми направи застраховка ГО миналата седмица. Излизайки от офиса е забелязал, че са му пробутали застраховка, която важи само за България (написано със ситни буквички). След скандал и доплащане на 1,20 лв  #Crazy са му направили нова, която важи за целия ЕС и 2 пъти по 2 седмици зелена карта за другите държави. Явно все още пробутват и такива застраховки, независимо от разпоредбите.

За района на Амфиполи, препоръчвам да се види и Амфиполския лъв, който е изваден на части от реката и е сглобен. Също така в този район, близо до магистралата, но се минава по стария път, който е долепен за нея има един паметник като голям кръст, посветен на битка от втората световна война. Мястото е с невероятна гледка към устието на Струма.

# 609
  • София
Тоя номер със Зелената карта ме вбесява, всяка година е едно и също: "Ще искате ли Зелена карта?", съответно около 50-70 лева трябва да се доплаща, ако искаш да не ползваш "отстъпката"  Close

# 610
Е, супер сте! Много благодаря за помоща!

Параход , ще разгледам в нет-а местата, които си написала и, естествено, ще се възползвам от възможността за въпроси към теб!   bouquet

Bled, благодаря и на теб, ще очаквам и твоите маршрути!   bouquet

Таис, Таня67, благодаря и за идеята за Амфиполис!   bouquet

Последна редакция: сб, 15 фев 2014, 09:47 от alis_1

# 611
Тоя номер със Зелената карта ме вбесява, всяка година е едно и също: "Ще искате ли Зелена карта?", съответно около 50-70 лева трябва да се доплаща, ако искаш да не ползваш "отстъпката"  Close

Туце, наредбата на КФН е в сила от миналата година (май горе долу по сегашно време). Ако се опитват да ви пробутват ГО, която не важи на територията на ЕС просто има кажете че ще подадете жалба в КФН. И гледайте реакция. ГО(като не ви е нужна застраховка зелена карта) важи на територията на целия ЕС + Сърбия + Андора + Швейцария.

Зелена карта ви трябва за страните извън горепосочените.

Освен това вече застрахователите не могат/не трябва да ви предлагат ГО на по-ниска цена ако я ползвате само в България. Именно това КФН регулира с промяна на наредбата. ГО трябва да важи за всички горепосочени държави и задължително трябва да е изписана на 2 езика (български и английски). Ако това не е така, горещо ви препоръчвам да подадете жалба в КФН.

# 612
  • София
Благодаря ти, Bliss! Мисля, че ти беше пускала тази информация тук в темата, а и аз съм гледала условията в Зелената карта, защото досега не сме излизали извън ЕС, но всеки път не ми се занимава да се разправям. На едната кола застраховката я правих в средата на декември и пак беше така. Вярно ще взема да пусна една жалба. Ще изчакам да видя и сега март за другата кола  Tired

Последна редакция: сб, 15 фев 2014, 15:20 от Туцка

# 613
Здравейте, много хубава темичка.  Grinning
Може ли и аз да се присъединя? Ходили сме в Гърция, по-точно Халкидики /Касандра/ преди няколко години септември месец. Със сигурност доста се е променило оттогава. А и тогава престоят ни беше кратък и нямам кой знае колко спомени /снимки има доста/.  Simple Smile

Но понеже сме в трескаво търсене на морската лятна почивка, живот и здраве, се загледах отново натам и така попаднах тук.
Първо мислех тук в БГ на АИ - ужаааасни цени за знаете какво качество.  Confused После се ориентирах към Турция, но много път, на двете малки коконки няма да им хареса. Халкидики ми се струва много удачно.

Прочетох почти цялата тема, до 32 страница стигнах, но повечето пъти се коментират бунгала и студия, а аз търся хотел на плажа /пясъчен и с плитко море като за много малки деца/, с басейни и детски съоръжения, АИ или поне пълен пансион и място за разходка. Забележителности няма да можем да посещаваме, така че това не ни интересува и не държим да има такива около нас. Основно ще сме по плажа/басейна, на игри при съоръженият и полянките /ако има такива/ и по разходки. Иска ми се да е топла водата и май клоня към края на юни/началото на юли. Но да не е тъпканица.

Бях се насочила към първия ръкав, но тук чета доста добри отзиви и за Ситония и по-скоро Никити.
Моля да предложите подходящ за нас хотел или пак тип отделни къщички, но с изхранване и горните условия. Надявам се да не досаждам. Пък ако може и да са на примливи цени, още по-добре.  Hug Видях, че споменавате, че ТА много надуват цените и че директно пишете до собствениците на студията, може ли така да се практикува и с хотелите и дали е по-добрият вариант?

Извинявам се, че стана доста дълго. Ще очаквам предложения. И се връщам да ви дочета до края.

# 614
6tastliva, и аз търся нещо такова, и няма честно казано, или поне аз не мога да намеря. Всички хотели или бунгала, които излизат по-изгодно, предлагат само закуска. Ако е включен АИ- цените стават доста високи. Но не съм от най-компетентните в темата, дано се включи някой по-информиран. Peace

Общи условия

Активация на акаунт