Отговори
# 60
Мама Ени, това че отказва да говори немски ми се струва добра причина за отлагане. Ходи ли на детска? Защото ако си стои вкъщи пък няма как да 'проговори' немски!
Моето момче започна на почти 7 тук първи клас и аз си мислех, че може да го оставят заради немския. Но просто го хвърлиха в огъня. Оказа се, че се справя чудесно, защото 1 клас тук е много лесно след подготвителен в БГ. Дори му е скучно. Но това че никой в класа не може да го догони по математика, писане и четене не му помага с езика..... Смятам, че трябва да се работи с него конкретно по немски. В края на краищата го записах в Studienkreis на уроци. Учителите му смятат, че най- добрите уроци за него са ходенето на училище и на занималня, за да е с деца. Съгласна съм разбира се, че това е така, но напоследък това, което научава по този начин са основно обидни думи и епитети  Crossing Arms   

Да попитам и аз - препоръчайте ми здравна каса за Берлин. Какви са предимствата да избера някоя от най- големите или някоя от по- изгодните, дето връщат пари всяка година? Имат по цели страници изписани кой какви неща предлага, ама човек знае ли утре от какво ще се разболее и какво ще му трябва??? Май най- важното са ми децата (т.е. хубаво би било да имат някакви екстри за тях). Добро покритие на зъболекарските услуги също ми се струва важно. Работодателят по презумпция слага АОК. Може би да си започнем с тях и после ако решим да сменяме. Лесно ли става смяната? Сега започваме да се осигуряваме тук. Мерси за всякакви отзиви!

# 61
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Синьо, взимах Floradix.
толкова ллли ти е ниско желязото?
наблегни на храни богати на желязо.

# 62
Сега се връщам от разговор в градината и имаме точно обратните притеснения с малката - че първи клас е много далече, а тя е готова. Умствено да, емоционално не. Родена е декември и е планирана за училище за септ.2015, когато ще бъде на 7 без 3 месеца. Вече почти чете и пише прости неща сама, смята бързо до 10. До момента на започване на училище ще чете и пише свободно - има още година и половина до тогава, няма как да се спре прогреса при нея. Не се занимавам целенасочено с нея, именно за да не прогресират знанията и прекалено, но тя попива от въздуха. С езиците също е по-напред от връстниците - и с немски и с български. Аз не искам сега да я пускам на училище, емоционално не  е достатъчно зряла , а и в градината мислят така. Не искам и да и е скучно в първи клас, да си клати краката цяла година и да изгуби интерес към училището изобщо. Добър вариант е да прескочи първи клас и да тръгне направо във втори, но в нашето училище нямали такава практика. Евентуално предлагат да пренасочим енергията и към заучаване на нещо ново - например някой труден музикален инструмент - пиано/цигулка. Но времето ми в момента откъм извънкласни занимавки на отрочетата е толкова запълнено, че още един музикален инструмент в програмата ще преобърне каруцата...  Та така... родителски неволи, няма спокойствие.

# 63
Мама Ени, това че отказва да говори немски ми се струва добра причина за отлагане. Ходи ли на детска? Защото ако си стои вкъщи пък няма как да 'проговори' немски!

Ходи на градина младежът, ама с голяма мъка - всеки ден са безкрайни мрънкания и кандърми - ох боли ме корем, може ли само днес да не ходя, може ли да ме вземеш още след закуската...... Според мен просто му е скучно там. Уж трябваше да имат някакви часове по немски за чужденчетата, но той казва че нямат такива. Говорих с директорката, но тя увърта - ами те децата са ни много, не можем да им обръщаме персонално внимание, имаме малки деца които плачат и трябва да ги утешаваме.....
В същото време той ходи 2 пъти седмично на следобедни занимания в едно училище и му е много приятно, но там децата са по-големи от него и са само по 4 деца в група и явно отношението е различно. А той е голям и тези неща му правят впечатление.
Ходи и 2 пъти седмично на турнен. Т.е. старая се максимално много да контактува с немци, но за жалост няма особено голям напредък. А курсове за толкова малки деца не се предлагат.

# 64
Сбъдваща, това с музикалния инструмент звучи чудесно. Дано успееш да пренаредиш графика. Големият батко не ходи ли вече самостоятелно на извънкласни занимания? А на твоята сладурка няма ли да й бъде скучно още година и половина в детската градина?

# 65
Големия ходи сам, да. Но все пак, всичко иска моята грижа и организация, време, пренареждане. Те не са само заниманията през седмицата, често има разни състезания, фестивали, празненства, концерти. Пък зададе ли се Коледа и Великден, става страшно. И парите също не са за пренебрегване - заниманията с музикален инструмент са едни от най-скъпите удоволствия за децата. А на малката и харесва в градината, изобщо не и е скучно- персонала е читав и децата и семействата са симпатични, заниманията разнообразни и много. Щастлива е там, има приятели, социалния и живот е завиден Simple Smile Не искам да я пускам по-рано на училище, със сигурност.

# 66
Здравейте, изпихте ли си кафето вече? Аз да, и се стягам да работя.

Rovaniemi да ти е честита нова работа, най-вече лека и доходна, както е клишето, ама си е така. Мерси за инфото, започнах да си водя тефтер, ще се впише Simple Smile Големи въртели в немско, не е като при нас, пристигаш и дори не се регистрират студентите тук ....

Sugar Kate ние сме към Берлин, обичам го този град! Ще си сверяваме часовниците, вие на къде сте?

Синьо  желязосъдържащи така и не стигнах да пия, това лято ми се наложи да вдигам червените показатели, много наблегнах на боровинки, цвекло, месо, меласа, общо взето храни с високо съдържание на желязо подходящо комбинирани, и го вдигнах в средните норми. Мой познат по време на химиотерапията само така си поддържаше стойностите, но наистина в големи количества, така и не стигна до таблетки...

Мама-Ени  дано да минете този период, явно хич не му харесва езика щом си запушва и ушите чак.... моят син като му казвам някакви думи и ми вика стига с този немски, но на любими филмчета и герои -играчки се поддава, особено ако ги няма в бг. Като гледам вашите градински проблеми са същите като нашите тук, много деца, няма внимание, нежелание да ходи... Може би напредъка ще се прояви изведнъж

Сбъдваща мечти, винаги съм се възхищавала на децата като твоето, но ето че си имате други проблеми, радвай се на постиженията, а в училище може би ще намери за интересно и други неща Simple Smile

banditka как се справя малчугана сега, след колко време започна да разбира, предполагам че с говоренето е по-трдуно, или греша? Чувства ли се изолиран заради езика, това са ми големи притеснения за моя момъкът, защото го чака същата ситуация.

Спорен  и усмихнат ден от мен  Simple Smile

# 67
Днес пък моят сладур си разменил раницата с друго дете от градината и взаимно си изяли закуските. На пръв поглед не е кой-знае какво, но другото дете е турче, а нашият салам определено не беше пилешки  newsm78.

# 68
Здравейте  bouquet Простете нахълтването ми в темичката, влизам за да се представя и да се присъединя към вас. Семейството ми живее в Пловдив, имаме син на 1 годинка. Следващият месец съпругът ми започва работа в селце, близо до Карлсруе. Надявам се май-юни и ние с дребен да се присъединим към него. И двамата говорим само английски, но сме запретнали ръкави да учим немски. Благодаря за полезната и изчерпателна информация на първата страничка, определено много ни помага... За сега това е от мен!  Laughing

# 69
И аз да се включа в новата тема.Малката ходи на градина от декември и съм много доволна.Госпожите и обръщат доста внимание, а всеки вторник идва в градината и учителка по немски, която да и помага да учи езика. Надявам се докато стане време за 1ви клас да го е понаучила и да не я отлагат. С мъжа ми нещо още се размотаваме и не сме си подавали документи за детски, но май трябва вече да го направим. Преди две седмици пращах малки колетчета до БГ и останах много доволна, но има огромно значение и до кой град в БГ ще го пращаш. Едни и същи пакетчета пратени от тук на един ден в БГ едното пристигна за 4 дни, а другото за 14. Сега имам ново вълнение за първи път трябва да стягам костюми за Fasching. Темата в градината е Willkommen im Planet Itzibitzi и направо съм в тих ужас как точно да е маскирано моето малко момиченце, което иска да е принцеса

# 70
Сбъдваща, с голямата ми дъщеря минахме по същия път. Тръгна на почти 7 г, можеше да чете и пише и на немски, и на български. Първите 2 години ни предлагаха да я преместим един клас по - нагоре, но аз все отказвах. В първи и втори клас ѝ беше леко скучно, но компенсирахме точно със спорт и музика. Успех във вземането на решение!  Hug

Мама ени, не се притеснявай за закуските.  Wink А за другото - стискам палци да вземете правилното решение.  Hug

wildcat, добре дошла в темата, а скоро и на немска земя!

# 71
  • На зелено
Sugar Kate, svetlita, Благодаря ви!   bouquet
Успех и на вас, по-леко да мине подготовката ви и по-бързо да бъдете тук Simple Smile
svetlita, като написа тефтер, се сетих, че идвайки тук всички стъпки бяха принтирани и надлежно изпълнявани. Отделно с Унито беше малко по-голяма разправия, но това е отделна история. Дали е въртел в Г-я- не знам, просто аз нямах навика (не, че вече го имам на 100%) да гледам раб.време на банка, община, приемно време в Уни-та, финанцамт, АОК и прочие, съответно редовно бях ето така  #Crazy и ето така  #Cussing out (на себе си, разбира се, че не гледам).

# 72
Абсолютно никаква нужда няма да пускаш пост, както и аз правя  smile3555, а само да натиснеш бутона за известия, който се намира точно в началото на мненията.  newsm10

# 73
banditka, за държавна здравна каса питаш, нали? Всички покриват почти едно и също. Не съм чула някоя да връща пари, обаче. Освен по разните им бонус програми.

Rovaniemi, честита работа!

wildcat, добре дошла! Ти се присъедини в групата на КА във фейсбук, нали? Simple Smile

asyalein, всъщност не знам колко ми е желязото. Не съм стигнала още до чичо доктор. Embarassed Сама се диагностицирах, защото всеки детско-градински вирус е мой и при последния ми се нацепиха ъгълчетата на устата и кожата на ръцете ми се напука до кръв. Sad Реших, че желязото е причината. Не смятам да го пия дълго. Само малко помощ колкото да прекъсна серията, че ми писна.
Благодаря ви за съветите. Ще си преразгледам пак менюто. Уж се храня умно и разумно, но... Може и нещо в усвояването да ми куца. (Ще трябва да огранича шоколада. Sad)

Аз си мислех, че е типично за по-малките деца да се научат на четене/писане/смятане покрай големите, но то не било съвсем така. Браво на девойките! Simple Smile И аз май не бих скъсила времето в детска градина/училище на дете. Все ми се струва, че е най-хубаво да си върви с наборите. Не вярвам любознателно дете толкова лесно да изгуби интерес.
В детските градини нямат ли по принцип специални занимания за децата в предучилищна възраст? На "големите" наистина им е скучно с "бебетата" (това от наблюдения докато седях ежедневно в детската градина). В групата на моето хлапе са само 2 такива деца, но почти всеки ден ги събират с "големите" от другите групи и ги занимават отделно. Често ходят на дневни екскурзии.
мама-ени, вярвам, че ще се наредят нещата при вас. Явно му трябва още време на детето. От колко време ходи на ДГ?

# 74
Благодаря,момичета, много сте мили newsm51
Синьо, аз се промъкнах в групичката във фейса, признавам си Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт