Отговори
# 90
  • И аз не знам къде
Mами,получих раничка на матката,но това го установи бг гинеколог. Аз реших да се лекувам тук,но все още не  съм отишла на преглед. Сблъсквала ли се е някоя от вас с подобен проблем и ако може да кажете как процедират тук- горят ли я ? чувала съм,че и с някакви мазила ставало,но не знам до колко е вярно това.

# 91
  • На точното място
zai-zai много благодаря за информацията за актовете. Сега само трябва да отида в нашето ГРАО и да питам дали ги издават така. Доколкото разбрах, ще улесни процедурата, защото няма да ги давам за допълнителен превод и легализация. Peace

# 92
Сбъдваща мечти, много ти благодаря за отговора!
За много от нещата мисля точно като теб, но и много неща ме притесняват, които при теб явно са различни.
И аз в началото оправдавах всичко с възрастта. Когато разпитах се оказа, че голям брой деца в класа са на 7 или съвсем скоро ще станат (в БГ има много деца, които тръгват на 6).  Виж за тези, които тръгват на 5 определено е друга работа, но това на мене ми идва в повече.
Да, уж се набляга на емоционалната зрялост на децата, но наблюденията ми са обратни! Както казах бият се, не се грижат за вещите си, учителката обяснява, че до скоро не са знаели на кой свят са повечето...
И аз смятам, че преходът към училище е стрес за децата и осъзнавам, че както е в БГ - подготвителна група в детската, където по 1-2 часа на ден децата да са на 'чинове' е много по- удачен (поне аз смятам така). За жалост  ( или не)  сравнявам с частна детска в БГ, от която бях доволна.
Говориш за всекидневни домашни.... Няма такова чудо при нас! Какъв ти 1 час! Като запитахме на родителската, г-жата каза - ако искаме да се занимаваме ние с децата, но макс. 20 мин. И какво означава да се занимаваме ние? Можело да измислиме 1 изречение да го напишат. На мен не ми е зор за едното изречение, а детето да придобие навика : прибира се , сяда и прави нещо за училище, както и ти казваш - придобива увереност и самочувствие, отговорност. А не да ми вика - мамо тя госпожата не ни е дала нищо за правене, ти за какво ме караш!
За съжаление все повече си мисля, че може би сме попаднали в грешния клас / грешната госпожа Sad
Отново ти благодаря за разсъжденията, разширяват ми кръгозора и ми дават и друга гледна точка.   bouquet

# 93
Леле banditka, ти направо ме учуди с тази училищна атмосфера.
Аз бях останала с впечатление, че е така както Сбъдваща мечти я описва. Това са и моите мотиви в полза на немската. Тук при нас определено не ми допада системата, децата са много натоварени, стресирани, определено госпожите не ги следят в междучасията, храната в столовите и лавките наоколо е ужасна... Малчо онзи ден беше с коремни болки,най-вероятно от градинската луканка следобед или супа топчетата..... слава Богу мина бързо.       За базите да не говорим, учителите и да искат да ползват нови методи и технологии е трудно, зависи колко е инициативна директорката... На мен ми се струват училищата в немско много по-добри, системата като цяло. Но това са външи наблюдения, дано да е така, главната ми мотивация също и за бъдещето на детето .

и да си оплача терзанията, седя си сега с един зелев лист на бузата, с надежда да ми спадне, че ми правиха пункция онзи ден, пък то нищо нямало, евентуално някакъв лицев лимф, ама сега не знам вече от кое съм подута,  не ми дадоха лекарства, дано да изкарам до понеделник без още усложнения  Sad

# 94
Да се запиша и аз, че обсъждате темата за отлагането, която ми е в момента много актулана.
Мама-Ени аз не разбрах ти искаш да пуснеш детето в училище, а те ти предлагат да го отложиш така ли? Той на колко години е? Ти зашо толкова се натискаш да го запишеш?
Аз съм писала при нас как еситуацията. Яна е 7 дена, преди Щихтага, който за Байерн е 30.9 Та аз трябва да я пусна на училище, ама аз не искам. Та сега борбата е да мога да я отложа. Обаче причини много няма. И всички ми казват колко била умна и интелигентна и готова за училище, но според мен емоционално още не е готова и не искам да в хвърлям толкова рано на бойното поле. Не ми харесва това, че тук в 4ти клас се решева бъдещето на детето и в Байерн има все още препоръки и е някакъв кошмарен клас. Поне от разкази на добри приятелки. ЗАтова си мисля, че в този 4ти клас ще има голямо значение дали детето е на 9 или 10 години.
В моя приятелски кръг на 3 семейства предложиха на децата още в първи клас да ги преместят във втори. Нито едно от тези семейства не се съгласи. Сега в трети клас си е съвсем на мястото. Ако го бяха прехвърлили напред според мен щеше да му е трудно.
Затова аз в следащите по-малко от 2 месеца ще се концентрирам върху отлагането. Като цяло нямам причини за отлагане , но ще се опитам да кажа, че местенето ние било прекалено скоро, няма приятелски кръг и подобни и се надявам да имам успех. Хубавото е, че последно време и тя казва, че не иска да ходи на училище и иска още една година в градината.
Обаче съм почти 100% решила да я прехвърля във воршулкиндергартен. Знам, че ще и стане много за 9 месеца 2 градини да смени. Но в тази свикна супер лесно и и казах, че ако я отложа от училище ще ходи на друга градина и каза, че е съгласна. Та се надявам чрез тази градина да преодолеем момента със скуката в градината. Ние преди да се преместим получихме място точно в тази градина и бях разкъсана какво да правя, но все пак за да свикне малката оп-лесно реших да ги пусна в една и съща градина. За 3 дена свикнаха и съм супер доволна от персонала, но в момента от 50 деца само 8 са воршулкиндер и Яна честно казано им е като какичка там. И си мисля, че догодина няма да е достатъчно за нея.
Интеренсо, че ходих на родителска среща в едното училище тук, където си мислех, че сме и там ни разведе една учителка, която води в градината на Яна нещо като воршуле. И ми каза, че според нея Яна била напълноготовоа за училище. Отиваме в стаята на 2ри клас, който води. Там децата трябва да са от 2.10.2005 до 01.10.2006 родени. Гледам на календара поне 5 деца са септември 2005 родени т.е отлежени с 1 години и най-малкото дете в класа е родено началото на юни 2006. И я заговорх, че много деца има в нейния клас, които са били отложени и тя ми каза "ДА ама те ходиха във воршулкиндергартен".
След 2 дена се оказа, че ние сме към другото училище. Тпчно на 5 м сме от границата. В началото много се ядосах, но после си помислих в другото училище никой не познава Яна и няма проблеми от градината да ми напишат бележка, че Яна не е готова за училище и с доктора съм се разбрала. Така поне ще е по-правдоподобно. Защото все пак тази учителка вижда Яна по-често и и знае нивото и трудно може да се пише, че примерно не стои повече от 10 мин на едно място и подобни. А тя като почне да пише е супер старателна.
Днес получих покана за родителската среща за училището към което трябва да сме. Да ще ходя и там да опипвам почвата и да видя какви са шансовете за отлагане.

Стана ми интерено за провинциите без препоръки. Значи оценките нямат никакво значени така ли? Много ли са по-натоварени децата от другите години? Тук от приятелки знам, че лудват децата от контролни и подобни и, че адски много режат оценките за глупости.  И оценките им зависят от 21 контролни, които им дават от ноември до април по немски ХСУ и математика.

Сбъдваща вие нямате ли някъде възможност за Воршуле. Тук където аз мисля да я запиша ми казаха, че примерно кернцейта е 8 часа, както в училище. ПОсле имат час и половина интензивни занимания, после закуска, свободни игри. Опитват се да направят режим подобен на училище. Въпреки това си е детска градина, играят много навън, правят често екскурзии. Много се надявам, че ще получим място. Ходих пак да говоря с директорката и тя ми каза, че няма проблеми. Надявам се, че е така.

А това за биенето в междучасията и аз го дочух пак от познати. Не на техни деца, но в класа. Бандитка ако бият детето ми аз бих отишла да се разправям. ТАка една майка се оплаквала, че биели детето и, казала на учителката и тя уж казала, че ще гледат да решат проблема. НИщо не се случило. Майката отива втори път и ги е заплашила с Югентхамта и след това на детето повече никой не е налитал. Та според мен ако има нещо всеми нещата в твои ръце. Може и да не съм прочела точно и да си говорила за друго дете.

Последна редакция: сб, 08 фев 2014, 00:32 от Петка

# 95
Имам лични впечатления от първи клас в две различни училища - и в двете се е работило децата да придобият навика да учат с всекидневни домашни. Не винаги нещо сериозно, понякога е само рисунка или рязане и лепене, но домашни са били налични, винаги, с мноооого малко изключения - ако, да речем са ходили на театър или излет през деня.
Натовареността на децата се увеличава видимо в 3 клас. Има един месец на сериозен стрес докато свикнат на темпото, после нещата се уталожват. В 4 клас е малко по-сериозно от трети, но чак пък всекидневни тестове - тц. Тестове имат, разбира се. Гледат да е максимум един тест на седмица, не всички тестове се обявяват предварително. По мате за срока бяха 4 теста, по френски 4, по немски 3 теста+3 диктовки, по ХуС 2 теста+реферат и проект. Срочните оценки не са само на база на тестовете, а и според работата в клас, участието, самостоятелност, ангажираност, как си водят тетрадките - всичко това ни беше обяснено в прав текст в началото на годината. Повечето родители още в началото на 4 клас са решили къде ще запишат детето си, независимо от препоръката. Иначе добрите оценки се дават трудно, да. За единица, трябва теста да е перфектен, без нито една липсваща запетайка или нужда от доуточнение на нещо.  Мънички неточности тук-там водят до оценка 2. В България шестица се получава много, много по-лесно от колкото тук единица, са моите наблюдения.
Но пък други дами тук са с точно обратните наблюдения, така че истината сигурно е някъде по средата.

Пете, воршул-градина е перфектен вариант, дано успеете. Но дори и да не успеете да отложите детето,  не превръщай това в драма, сигурна съм, че ще се справи. Наистина 1 клас е много преходен, всичко е бааавно, спокойно, без натиск. Да, по-мъничките деца се забелязват, но във 2-ри клас вече нещата са уеднаквени и възрастта не е от значение. Особено при момичетата - по правило те са по-зрели и по-спокойни и почти няма проблем.
Аз много харесвам воршулето като опция преди 1 клас, но за съжаление в наше село такава екстра няма. Но пък градината ни е разкошна, персонала е буден и читав, Ани е щастлива там, имат достатъчно активности за децата в предучилищна възраст. Така, че няма да я местя от там. Но ако решат в 1 клас да я преместят директно във 2-ри, не бих се дърпала, определено. Но едва ли, училището ни нямало такава практика, разбрах. В годината преди училището ще наблегнем на извънкласните активности - тя сега ходи на балет, логопед, плуване и Бг училище. Ще вкараме и един музикален инструмент от есента  и ще е перфектно за детето. На мен ще ми се разкаже играта, разбира се.

# 96
Петка, много благодаря че сподели мислите си с нас! Много ми беше полезно.
Моят юнак в края на август ще е на 6г.8м. - достатъчно голям за да бъде ученик. Още една година в киндергартена е немислимо просто - ще бъде убийствено и за него и за мен /предвид огромното му нежелание да ходи там и безкрайните мрънкания и кандърми, а и плач понякога/. В наше село форшул не се предлага нито в градина нито към училище. Така стигаме до варианта една година да учи с бавноразвиващите се деца от тукашното училище, за да упражнява немския. Нищо против тези деца нямам. Но синът ми е изключителен имитатор. И със сигурност ще започне да имитира тяхното поведение и така вместо напред ще дръпне рязко назад. Ето затова аз ще се боря със зъби и нокти за първи клас в нормално училище наесен. Аз не работя. имам само едно дете. И имам цялото време на света да му помагам всеки ден следобед с домашните, за да се справя успешно. Предпочитам дори да повтори първи клас в нормално училище отколкото да учи в специализираното. И накрая , но не на последно място се осланям на изключително силният си инстинкт, който ми казва че не бива да допускам подобно нещо с детето си. До преди 2 седмици поради същият инстинкт никога не бях давала антибиотик на малкия. Преди 2 седмици след като той беше болен цял месец ме "натиснаха" от много страни и поддадох - дадох антибиотик - и той се оказа алегричен.....

# 97
мама-ени, смятам, че мислиш трезво и правилно. Ще видиш колко бързо ще дръпне с езика детето в училище и как няма да се наложи повтаряне на първи клас. Абсолютно сигурна съм в това. Мъничко късмет с читав учител ви трябва.
Само че, малко предварително се тревожиш и тормозиш. Детето още не е минало прегледа и не е пратено в специализираното училище. Остави малко реакциите за момента, в който положението ще е по-ясно.

# 98
Много много ти благодаря Сбъдваща   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet! Обещавам че ще се опитам да последвам съвета ти.

Последна редакция: сб, 08 фев 2014, 11:19 от мама-ени

# 99
мама-ени твоето момченце, ще е точно за училище. Наистина няма нужда да се отлага още. И аз ти препоръчвам да не се насъскваш предварително. Изпита за записване за училище е елементарен. Според мен нормално развито дете няма да има проблеми.
Между другото ти можеш да си настояваш да се запише в училище, дори и да ти откажат. Той е във възрасттаа за тръгване на училище и има шулпфлихт. Учителката от родителската среща казваше,примерно че имало деца на изпита, които били на границата и те предлагали да ги отложат за  1 година, но родителите казвали, че има шулпфлихт и са длъжни да ги вземат и си настоявали.

Сбъдваща и аз си мисля, че ще стане така както трябва. АКо не успея да в отложа значи така е трябвало да стане. Аз честно казано нямам съмнения, че ще се справи, просто искам да и дам още една година глътка въздух и спокойствие.
Иначе тук до колкото знам в 4ти клас имали 12 контролни по немски. 5 по мате и 5 по хсу. И изобщо не се съобразяват да е само 1 на седмица. Приемрно дълги седмици нищо и после в една всички на куп.
Ох как се надявам и тук да ги махнат тъпите препоръки, но Бавария е толкова консервативна, че едва ли скоро ще стане. Но ако я отложа, ще имам по-дълъг период шанс да ги премахнат  Mr. Green
Просто според мен на децата ще се спести толкова напрежение и натоварване в този 4ти клас.

# 100
здравейте,нямам никакво време за писане  Grinning
На 21.01 се роди Ивон  и покрайгрижите около нея по4ти не сядам да пи6а.
Искам да ви попитам не6то за документите.Званяхме в Бг посолство и казаха ,4е за да ни издадат Паспорт ни трябва Бг акт за раждане на малката,а него трябва да го извадим  в Бг  или да направим  пълномо6тно на някого и той да го изкара вместо  нас  . Някой  от вас вадил ли  е пълномо6тно от тук на някой в Бг ,как става. Има лиддруг вариянт   с издаването на документите
Simple Smile
Благодаря предварително Simple Smile

# 101
  • На зелено
Здравейте дами,

Напоследък попадам на сайтове за безплатни поръчки и доставки на проби /кафета, парфюми, кремове, шампоани и т.н/. Искам да попитам, някоя от вас, дали е поръчвала? Аз вече поръчах една мостра дамски и мъжки аромат и сега ще чакам  Simple Smile В Бг няма такъв тип реклама на продукти и ми е интересно. А отделно да не говорим, че съм и една доверчива и оптимистично настроена, в първият месец, когато дойдохме в ДЕ и попаднах на сайтове за игри /пак различни продукти/. В толкова игри участвах, толкова смях отнесох, но наградата, така и не ме споходи Joy

# 102
  • И аз не знам къде
vili_98 аз извадих временен паспорт от посолството тук и после си изкарах акт за раждане в бг и паспорт. Не мисля,че ще може да издадеш пълномощно на човек в бг от тук,но все пак не съм сигурна тук може и да има този вариант   Thinking   До колкото си спомням можеш да издадеш български акт и от посолството,но трае повечко време тази процедура.Но ако не ти е пешно и това е вариант. Успех

# 103
  • DE
Цитат
Не мисля,че ще може да издадеш пълномощно на човек в бг от тук,но все пак не съм сигурна тук може и да има този вариант
Може, в консулството във Франкфурт може да се издаде пълномощно на човек в БГ. Аз съм го правила есента успешно  Peace

# 104
Цитат
Не мисля,че ще може да издадеш пълномощно на човек в бг от тук,но все пак не съм сигурна тук може и да има този вариант
Може, в консулството във Франкфурт може да се издаде пълномощно на човек в БГ. Аз съм го правила есента успешно  Peace
В момента сестра ми е тук при нас ,ако отидем до Франкфурт и направим палномо6тно  в Бг 6те го признаят ли,ти какво пълномо6то си вади,има6е ли проблеми след това  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт