БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 40 328
  • 735
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 7 779
ял съм го и мито , и не мито.  и съм жив  Joy

# 166
  • Мнения: 22 867
нямам,нито едното,нито другото...затова реших да питам
обикновено зеле и Айсберг мия само външно и режа,но това китайското не знам как е правилно и редно....

Аз изхвърлям външните листа и нататък......не мия.

# 167
  • София
  • Мнения: 783
TheNMaster, marcheva14, благодаря ви за отговорите.  Wink
Забравила съм да добавя, че слагам и 3 филии стар хляб, които накисвам за кратко във вода и след това изцеждам  добре, добавям ги, след като разбия хайвера и олиото заедно с киселината.
Хайверът ми е от шаран, добре узрял трябва да е, защото от него правих преди седмица-две тарамата, пък сега... ще имам хайверен сос или чорба, която не мога да намажа на филийка...
Никаква идея нямам защо така става... Хайверът ми е един и същ, рецептата също, а някога става, друг път не.  newsm78  Laughing

добави още олио, олиото сгъстява. Аз добавям лимоновия сок след като олиото се стегне. Ако ти се пресече може да добавиш малко готова майонеза за оправяне

Аз разбирам хайвер по следния начин:
Настъргана глава лук, около половин хляб от този който продават нарязан- предварително изсушен на сухари. Хляба го накисвам във вода, оставям да попие и отцеждам като го стискам хубаво. Добавям към настъргания лук, една супена лъжица тарама, сол и лимон ( или лимонтозу разтворено в малко вода) и започвам да бъркам с пасатора, като прибавям малко по малко олио!
Така няма какво да се пресече и няма как да стане рядък, ако хайвера ви е много наситен като вкус добавят още от сухарите. Всичко слагам на око, само  гледам тарамата да не е повече от 1 с.л. че става много силно като миризма!  chef

# 168
  • Мнения: 9 446
нямам,нито едното,нито другото...затова реших да питам
обикновено зеле и Айсберг мия само външно и режа,но това китайското не знам как е правилно и редно....

Аз изхвърлям външните листа и нататък......не мия.

и аз така  Peace

майонезата на пеп-4о е с горчица.  без горчица ще е на друг  hahaha
Знам.  Peace

Питам дали нейната която е с горчица ще се получи ако не сложа горчица?  Crazy Добре ли го обясних?

Естел, освен ако  не съм се клонирала  Laughing но аз майонеза с горчица нито правя, нито съм писала.  Правя отделно и майонеза и горчица и когато ми трябват - ги смесвам.  Нямам идея какво  си гледала  newsm78

# 169
  • София
  • Мнения: 12 215
Може ли течна готварска сметана да заменя със заквасена Пилос 12% от Лидъл?
То до можене, може, но са различни на вкус.  Тази заквасена Пилос не съм я пробвала.

# 170
  • Мнения: 1 884
Два пъти правя баницата на Морена и двата пъти ми залепна за тавата. Намазах с масло. Къде бъркам?

# 171
  • Мнения: 567
Ох, не мога да помогна, но не мога и да се въздържа да се похваля как обрах овациите с същата тази баница и тази вечер. До сега няма грешка.
Вела
, ще трябва да е от печенето.
Аз пека на средата на фурната, на 210 градуса - горен и долен реотан едновременно, като смятам, че моята фурна е слаба. Става със страшен златен загар - отдели се сама от тавата. Няма залепнало, няма загоряло. Тавата ми е тази, която си върви с фурната.
Благодаря ти, Морена!!!  Hug  Hug  Hug

# 172
  • Sofia
  • Мнения: 22 549
Много се радвам, spasdidi, да ви е сладко!  Hug

Вела, и на мен не ми залепва, но ти предлагам да пробваш така (аз така пека пица например) - намазнена и след това набрашнена да ти е твата.


Може ли течна готварска сметана да заменя със заквасена
Зависи къде, но по принцип според мен - не. Точно, защото са различни. Готварската сметана е от прясно мляко, а "заквасената" е заквасена първата.

Зеле, китайско зеле и салата Айсберг не мия, само както и Лабрекс - махам външните листа.

Бонго, ще ме умориш от смях, както обичайно...  Joy Joy

# 173
  • София
  • Мнения: 12 215
Два пъти правя баницата на Морена и двата пъти ми залепна за тавата. Намазах с масло. Къде бъркам?
Нямам проблем с тази баница. Печа  на вентилатор горе и долу на около 180-200 градуса.  Вероятно ти е била доста силна фурната или...не знам.

# 174
  • Мнения: 1 884
Два пъти правя баницата на Морена и двата пъти ми залепна за тавата. Намазах с масло. Къде бъркам?
Нямам проблем с тази баница. Печа  на вентилатор горе и долу на около 180-200 градуса.  Вероятно ти е била доста силна фурната или...не знам.
Не, даже отдолу можеше още да се попече.

# 175
  • София
  • Мнения: 12 215
..........
Не, даже отдолу можеше още да се попече.
Може би точно това е проблема, че не е изпечена отдолу добре, все още е сурова, ама не съвсем, как да го кажа... newsm78  Тогава не се отделя добре от тавичката. Дръж я повече във фурната.

# 176
  • Sofia
  • Мнения: 29 040
или я печи на хартия

# 177
  • София
  • Мнения: 12 215
или я печи на хартия
Все същото е с хартия или не. Трябва да е изпечена добре, тогава се отделя веднага от тавата/хартията, иначе залепва. Това е.  Peace

# 178
  • София
  • Мнения: 31 393
Два пъти правя баницата на Морена и двата пъти ми залепна за тавата. Намазах с масло. Къде бъркам?

3 пъти съм я правила и нямам грешка /аплодисменти за Морена  Peace / . Къде може да е проблемът  newsm78 Да, вероятно е в по-краткото печене  Tired

# 179
  • Мнения: 43
Скрит текст:

Аз разбирам хайвер по следния начин:
Настъргана глава лук, около половин хляб от този който продават нарязан- предварително изсушен на сухари. Хляба го накисвам във вода, оставям да попие и отцеждам като го стискам хубаво. Добавям към настъргания лук, една супена лъжица тарама, сол и лимон ( или лимонтозу разтворено в малко вода) и започвам да бъркам с пасатора, като прибавям малко по малко олио!
Така няма какво да се пресече и няма как да стане рядък, ако хайвера ви е много наситен като вкус добавят още от сухарите. Всичко слагам на око, само  гледам тарамата да не е повече от 1 с.л. че става много силно като миризма!  chef

Благодаря за препоръката, TIAta!
И аз слагам около 1 с.л. Начуквам хайвера в хаванче, след това прехвърлям в съда за пасиране, наливам олиото, добавям лимонтозуто. Пасирам. След това добавям хляба, добре изстискан от водата, в която съм го накиснала за кратко.... И не ми се получи... Винаги така го правя, понякога дори става много гъст, като едва пада от лъжицата, а последните два пъти е рядък и пресечен. Може би трябва да наливам постепенно мазнината, пък досега е ставал на магия, знам ли...  newsm78
Рецептата за хайвера я имам от старата книга за домашна кухня на баба ми, в която са описани точните пропорции на продуктите, така че не вярвам там да е проблема.

Ще пробвам и твоя метод, дано се получи! Simple Smile Hug

Общи условия

Активация на акаунт