Информация за новата МБАЛ Надежда (на д-р Стаменов)-4

• 103 205
  • 756
  •   1
Отговори
# 660
  • Sofia
Има, потърси в отчетните или тук в по-стартие теми. Доста момичета родиха там, много са доволни.

# 661
Много бих се радвала на разкази от първа ръка, на жени, на които вече им се е случило

Това беше и причината да се запиша в този форум, но на моменти съжалих, заради някои негативни коментари (повечето нямаха връзка с минало раждане, но все пак създават неприятни емоции, особено когато то ти предстои).
  За това, преди всичко, каквото и да научиш оттук и откъдето и да е, било то мнение за болницата или разказ за раждане, имай предвид, че хората имат различни възприятия и съответно праг на търпимост. Както с болката - на някои тя се вижда непоносима, а за други е нищо работа. Някои хора смятат неща, на които други не обръщат внимание, за недопустими. Най-добре е сама да си създадеш впечатленията и също така – когато отидеш да си ги създаваш, абстрахирай се от чутото до момента Simple Smile.
  Иди и разгледай, поинтересувай се от нещата, които искаш да знаеш (на мен лично ми беше много по-лесно и спокойна, след като знаех какво ме очаква). За целта – горещо ти препоръчвам училището за бременни – Надежда Стаменова, която го води е страхотна дама и професионалист, просто невероятна. Имах късмета да присъства и на моето раждане и съм и изключително благодарна, че именно тя пое гигантското ми бебе. При нея отидох след една лекция, вече преносваща 4 дена и с идеята да се представя, тъй като имах намерение да раждам при тях. Тя ме заведе на запис на тонове, след което д-р Цветков, който беше дежурен и ги разчете. Предложи ми да ми направи и обстоен преглед, тъй като аз се следях на друго място и те не бяха запознати с мен – беше много мил и внимателен.  И понеже имаше намеквания за специално отношение – отговорно заявявам, че преди или след това не е имало абсолютно никакво пренебрегване на моя милост, при положение, че нито съм ин витро, нито бях пациент на болницата дотогава.
  След още един запис и преглед при д-р Ташков (също много мил и внимателен), се разбрахме да ида на следващия (вече 7ми ден от преносването) и да постъпя за преносване. Д-р Личева ме прие и прегледа, после и д-р Белкин – и двамата изключително внимателни и любезни. Така и не настъпи родова дейност, въпреки опитите ни да я предизвикаме. Четирите гинекологични прегледа не свършиха работа и се наложи да я предизвикат с медикаменти. След една вечер престой там, след клизмата (ако имаш притеснения за нея – няма нищо страшно) ми дадоха таблетка към 7 на другата сутрин седнах да чакам Simple Smile. Исках да родя в активната зала, но ме заведоха в друга, която беше свободна и в която обаче също може да се ражда активно, защото позите, които можеш да заемаш се определят най-вече от леглата – а те са еднакви навсякъде. Беше доста приятно всъщност, пуснах си радио, разхождах се, седях на топката...после контракциите се позасилиха и стана по-малко приятно Simple Smile).
  Д-р Нели Димова дойде на смяна. Тя е абсолютен герой – в този ден имаше 5 родилки, раждащи естествено и в продължение на 12 часа, тичаше от зала в зала и успяха да посрещнат всичките 5 бебета Simple Smile). Страхотна, и като човек, и като лекар – много се радвам, че родих при нея.
  В тази връзка – понеже много жени, включитлено и аз, искат да родят възможно по най-естествен начин и се сърдят на ненужни интервенции, не се притеснявай, ако не се получи напълно така. Възможно е да се наложи окситоцин, инжекции, епизиотимия. Епидуралната не е задължителна, но аз лично я приветствах тогава. Никой няма да ти приложи всички тези неща, освен ако не е наложително за теб и бебето. Имай доверие на лекарите – те са страхотни и знаят какво правят. Д-р Димова, Надежда и екипът бяха абсолютно хладнокръвни и спокойни (също много важно и за теб), макар че при мен беше по-трудничко. Бебчето се оказа големичко (4 кг, 55 см), а така и нямах пълно разкритие до края. С други думи, всички тези неща, които изредих, ми се случиха – абсолютно нищо страшно няма, включително и в епизиотомията, от която така много треперех до края. Въобще не се усеща, най-малкото, а вече няма и помен от нея (родих на 18.02.).
  През цялото време, докато раждах, цели 12 часа, минаваше сестра или акушерка (въпреки голямата лудница в този ден), която да провери как съм и дали имам нужда от нещо – бяха изключително мили и внимателни, а обстановката наистина беше много приятна. Поисках си упойка, най-малкото, за да имам сили да избутам детето си навън и се оказа, че добре съм направила, понеже в моя случай се наложи голямо напъване, а след 12 часа без вода и с контракции вече бях доста поизморена. Д-р Плосков, анестезиологът, беше също много внимателен. А и доста забавен, което определено е плюс Simple Smile. Мъжа ми го извиках след като ми сложиха епидуралната и го изгоних веднага след като престана да действа и започна активното раждане Wink. После дойде отново, когато се събудих, след като ме зашиха (т.е. 20ина мин) и тогава донесоха детето ни.
  Накрая, една мила сестра (Мария) ме качи горе, където друга мила сестра (Сашка) ме пое. Честно казано, на 2-тия ден след раждането се чувствах като на хотел. Всички са много грижовни и отзивчиви. Обстановката е много приятна и удобна, а естественото раждане, колкото и да е трудно, ти позволява да скочиш на крака почти веднага. Да не говорим, че наистина бързо се забравя, а от хормоните си в една такава страхота еуфория дълго време след това Simple Smile.
  Като добавим и факта, че при това трудно за мен и екипа раждане, всичко мина по най-добрия начин и през ум не ми е минало да се разтройвам, че някой ме е погледнал накриво. Имаше много коментари за лошо отношение. От престоя си тук, лично за мен това НЕ е тенденция, а вероятно са единични случаи, които не пречат на работата. Лаборантаката, която ми взе кръв видимо не беше в настроение, но за сметка на това това беше най-бързото и безболезнено взимане на кръв в живота ми (имам проблемни вени).
  И така, когато настъпи момента, лиши се от всякакви негативни емоции и космични очаквания. Дори и нещо да не е толкова страшно, ако си отрицателно настроена, ще стане такова. И бъди спокойна, че се погрижат за теб много добре. Имай доверие на екипа и съдействай, доколкото ти е възможно. За целта, иди на лекция за естественото раждане (за мен беше изключително полезна), даже на 2-3 Simple Smile, там ще научиш всичко необходимо. И помни, че колкото и добър да е екипът, без твоята помощ, бебчето не може да излезе на бял свят. Simple Smile

Ако нещо съм пропуснала в тази така дълга тирада - питай:). Леко и бързо раждане ти желая! Simple Smile

Последна редакция: сб, 05 апр 2014, 16:12 от strixy

# 662
Strixy, изключително много благодаря, за изчерпагенитят ти отговор
Твоите думи до голяма степен се покриват с моите настроики, за мен е ясно, че всеки има различни възприятия и повярвай ми чета всичко много критично пречупено през моите очи
Много положително съм настроена към раждането, за мен то е празник, защото на този ден ще срещна моето дете за първи път, не ме е страх от болката в този момент, тя е градивна. Вече съм минала през едно естествено, макар и не активно раждане и знам какво да очаквам от организма ми и от себе си. Тъй като първото ми раждане не беше съвсем такова каквото исках, в смисъл, че имаше интервенции, за които не ме питаха или откровенно ме излъгаха, а аз съм човек който искам и държа да знам какво следва, дори това да се стурва на лекарите , че ще е плашещо за мен, аз не се панирам лесно и предпочитам да знам подробностите, стига ситуацията да не е критична и да няма време за това - разумен човек съм приемам нещата такива каквито са. Първото ми раждане беше в държавна болница, в която ми направих мануално разкритие за да го увеличат още при приемането, като ми обясниха, че просто ще ме проверят колко е - бях със 7 см, изтекли води и контракции на 3 минути, а после ми казаха че при прегледа са ми разширили разкритието, сложиха ми система като ми казаха, че е само с физиологичен разтвор, изрично попитах какво има, а после разбрах от доктора че вътре има окситоцин и но-шпа и още някакво обезболяващо, защото се замаях и попитах доктора от какво е, а той ми отговори от обезболяващата система. И така нататък все неща, които бих предпочела да знаех предварително и в никакъв случай не бяха наложителни в този момент (говопих с доктора в последствие и той каза, че просто е мислел че така аз ще се чувствам по-добре), защото бебето беше с хубави тонове, аз с регулярни контракции, които даже не бяха кой знае колко болезнени, а дори да са били наложителни предпочитам да ми бяха казали истината, а не да ме лъжат
От базата на този си опит, бих желала второто ми раждане да е с екип, който повече ще зачита менинето ми и това, че съм там като жив участник, а не просто ще гледа на мен като безучастен пациент. За това и попитах тук и от всичко изчетено до момента с радост откривам, че Надежда е за момента моето място за раждане

# 663
Няма проблем да родиш и секцио ако искаш, но моя съвет е преди това да отидеш на отворени врати и д аразгледаш родилните зали и да обмислиш и друг вариант.
Избор на екип няма и естествено че можеш да родиш и без да се следиш там.
Благодаря ти за инфото,просто исках да знам дали нещата стоят като в повечето други болници,в смисъл избираш си екип,лекар ,но тук май не е така,доколкото прочетох. Интересувах се просто дали мога да избера секцио по желание и дали мога да избера лекар който да ми го направи,или който се падне на смяна? За други варианти изобщо няма да обмислям,първото си дете родих секцио и се чувствах прекрасно още на другия ден,и аз и бебето,просто се интересувах дали тук също става по желание,ако не ще се ориентирам пак там където родих предния път  Simple Smile

# 664
  • София
щом си планувано секцио просто го планирате на дата, в която избрания лекар се занимава с това и готово.
мисля че не отказват секцио, ако ти го искаш.

# 665
щом си планувано секцио просто го планирате на дата, в която избрания лекар се занимава с това и готово.
мисля че не отказват секцио, ако ти го искаш.
Благодаря  Simple Smile

# 666
  • София
Мисля,че е време да се включа като току-що родила горда мама на бебе Славян  babyuu

На 26 март в 36+5 г.с. в 16.00ч.ми итекоха водите.Звъннах на Д-р Михова и тя каза веднага да отивам в болницата.Към 18.00ч.ме прегледа Д-р Христов и ме приеха с изтичане на води,без контракции и без разкритие за спешно секцио.Качиха ме в родилна зала,но поради ниското тегло на бебето решиха да ме отложат за следващия ден,за да ми бият кортикостероиди за разгръщане на дробчетата.В залата имаше,топка,висилки,кът за таткото,музика и разни други неща,които да те накарат да се отпуснеш.Водите продължаваха да изтичат и се наложи няколко пъти да ми сменят чаршафите,мериха ми тонове,кръвно и температура на всеки 2 часа.Акушерките бяха много грижовни и Д-р Ташков,който беше дежурен не спираха да ме обгрижват.
На следващия ден в 7.30 се събраха всички възможни доктори и акушерки на рапорт и колегиум и обсъдиха един след друг всеки случай,кой екип кой ще поеме и т.н.В залата влезна Д-р Димова и се опита да ми предложи нормално раждане,обаче аз си настоявах за секцио.След това дойде и Д-р Ослеков,който и подробно ми обясни ситуацията-бебето е главично позиционирано,малко на тегло и това обещава лесно раждане,но от друга страна съм след ин витро,на 40г.,с дискова болест и 2 лапароскопии и това е предпоставка за секцио.Оставиха ме за малко сама,за да реша и като се върнаха им съобщих,че съм готова за нормално,като искам да мине бързо и лесно,а не да се гърча с часове.Включиха ми оксистоцин.През това време дойде и ММ,безкрайно изненадан за решението ми за нормално раждане.Попита дали може да остане малко с мен и започнахме да се шегуваме,снимаме,абе веселба  LaughingДо към 12 часа така,докато не зачестиха болките и контракциите,тогава им обявих,че купона свърши ooooh! Разхождах се със системата из стаята и на всеки час ме преглеждаха за разкритие.Като стана 5-6 см започна борбата за поставяне на катетърчето за епидуралната.Това беше най-болезнената част от раждането,защото заради дисковата ми болест бяха много доближени дисковете и не можеха да вкарат какетъра.Изкараха мъж ми навън,за да не гледа и на 5 обождане стана.След това болките намаляха,докарах разкритие 8см,поканиха мъж ми отново и раждането започна.
На въпроса ми излиза ли и какво се вижда,отговор коса,после пак коса и накрая една глава.Не разбрах кога точно е излязло,усетих как ми пльоснаха нещо тъмно синьо и мокро на корема и "Хайде,майче,Честито"Бебчо изплю малко вода и започна да плаче,а таткото поканиха да пререже пъпната връв.Е,нямаше по-щастливи хора от нас,емоцията е неописуема.Наложи се Д-р Димова,която ми води раждането да ме позашие малко,защото имах спукан кръвоносен съд.Дойде Д-р Павлов педиатър,който пое бебето и ме попита имам ли нещо против да го сложат на антибиотици,заради дългото безводие в което е бил.Казах им да направят каквото преценят,че им се доверявам напълно и така ни оставиха сами с таткото за около 2 часа да си отпочинем.
Качиха ме в родилното привечер ми донесоха бебето-малко,но здраво и красиво.Вечерта предложиха да го вземат,за да си отпочина и от следващия ден постоянно беше при мен,взимаха го само за прегледи и тоалет.По-назад в темата някъде четох,че не ги давали да стоят при майките,е няма такова нещо-искаш ли си бебчето си го взимаш,моето дори нощуваше при мен в леглото върху мен,за да си го гушкам и топля,ама имаше и майки дето не можеха да ги намерят по кафетата,за да ги нахранят.
Всеки ден след 17.00ч.мъж ми идваше в стаята на свиждане,а на роднините го показвах през стъклото на отделението.
Акушерките идваха постоянно да питат как сме с кърменето и имаме ли нужда от нещо.Нищо не ни липсваше,а от козметиката на Биодерма малкия миришеше на чисто и приятно.
От престоя ми там съм изключително доволна,чувствах се добре и обгрижвана,а бебока стана любимец на всички.Ако се реша на второ пак там ще ида  Kissing Heart

# 667
  • София/Стара Загора
Честито jul Да ти е жив  здрав младежа, а ти бързо да се възстановиш.....за такива моменти като описаното от теб, продължаваме да се борим, вярваме и не спираме да се надяваме за наше чудо

# 668
  • Варна
Jul_j, честита ви радост! Малкият мъж да расте здрав, щастлив, сияещ, умен и също толкова борбен, колкото мама Simple Smile Когато се регистрирах в bg-mamma, попаднах на твоята история, която много ме впечатли. За пореден път успя да ме развълнуваш. Радвайте се на малкото съкровище, защото определено го заслужавате! Поздрави на щастливата мама! Simple Smile

# 669
От базата на този си опит, бих желала второто ми раждане да е с екип, който повече ще зачита менинето ми и това, че съм там като жив участник, а не просто ще гледа на мен като безучастен пациент. За това и попитах тук и от всичко изчетено до момента с радост откривам, че Надежда е за момента моето място за раждане

Извини ме, аз чак в последствие осъзнах, че това може би не ти е първо раждане и може би и на теб са ти упражнили разни интервенции и знаеш за какво иде реч. Не исках да звуча страшно, в случай, че ще ти е за първи път, а предполагам има и много други дами, като мен, които четат и се стряскат от героични истории, с елементи на ужаси и затова и така се разобеснявах...
Аз, разбира се, не съм специалист, но в твоят случай е било далеч друга история - изглежда направо си си била на финалната права. При мен нямаше нищо, контракциите бяха нерегулярни и неползотворни, разкритието настъпваше много бавно...не съм протестирала за нито на една от манипулациите, а май и не разпитвах много. Първо, понеже общо взето знаех какво представляват процедурите и второ, защото ми стана пределно ясно, че няма как да ми се разминат в създалата се ситуация, а не е удачно да се правим на природосъобразни в такива моменти Simple Smile. Дамата в съседната зала, например, роди доста по-бързо и се справи даже и без упойка - доколкото разбрах и без окситоцин, т.е. не мисля, че упражняват манипулациите, без да е нужно. Винаги ти обесняват, ако искаш да разбереш нещо, не се притеснявай за това - изключително разбрани са. На отворените врати казаха, че можеш да си напишеш на един лист какви са ти желанията, предпочитанията и т.н. Мен много ме притесняваше дали ще имам време и сили да попълвам документи с контракции, то пък излезе съвсем друго. Но пак е по-добре да си предварително подготвен. Най-добре разпитай на отворените врати за всичко, включително и документите за приема и когато постъпиш, ще си напълно спокойна. Simple Smile
И за друго не се притеснявай - там няма как да си безучастна, трябва да им помагаш! Simple Smile Те преценяват коя поза е най-удачна - при мен бебето беше ниско, но ако е високо, може би ще те помолят да станеш, за да му помогнеш. Ще ти предложат и облекчаващи контракциите пози. Но ако имаш възможност, кажи че предпочиташ истински активно раждане, когато те приемат.

П.п. много се радвам, че сме на едно мнение по доста въпроси - за възприятията, и информираността!

Последна редакция: нд, 06 апр 2014, 02:22 от strixy

# 670
Момичета, и аз благодаря за разказите  bouquet Радвам се, че всичко е минало добре.
nani, ако четеш тук би ли отговорила дали болницата би се съобразила с желанието ми да се пререже пъпната връв след като спре да пулсира, а не веднага?

Последна редакция: нд, 06 апр 2014, 23:07 от BettyBoop

# 671
Момичета, и аз благодаря за разказите  bouquet Радвам се, че всичко е минало добре.
nani, ако четеш тук би ли отговорила дали болницата би се съобразила с желанието ми да се пререже пъпната връв след като спре да пулсира, а не веднага?
Екипът винаги се съобразява с това желание на майката. Важно условие  е, бебето да е в добро състояние, да е изплакало, с добра оценка по АПГАР, да няма данни за евентуален Rh конфликт между мама и бебе. При наличие на някакво такова притеснение и нужда от бърза грижа (реанимация) на новороденото няма да е възможно изчакване.  Ако имате желание за съхранение на стволови клетки също не е удачно да се изчаква. Комуникацията между вас и екипът е важна, изявявайте желанията си и общувайте с персонала.
Желая ви прекрасно раждане!

# 672
Супер:) Много благодаря.

# 673
  • Пловдив/София
Първо да благодаря за последните разкази за раждане, много полезно и успокоително ми действат, особено този на  jul_j  Hug И аз така си представям моето раждане в оптимистичните сценарии...

И да кажа отзив за днешното ми посещение на болницата (за преглед)- Михова си беше супер, не чаках изобщо, влязох 5 минути след часа си (но бях с ранен сутрешен). Тя беше подробна и мила както по принцип.
От регистратурата- бяха ок, чаках 5-10 мин за регистрация, на касата не беше хич в настроение, но това вече са дреболии и изобщо няма значение, просто да си кажа всичко  Simple Smile

Та дотук аз поне от редките си посещения не съм видяла нищо лошо- любезен персонал, сравнително бързо обслужване, чисто и модерно. За момента дори не мисля да посещавам други болници за отворени врати.

# 674
аз пак с въпросче: д-р Ослеков води ли ЖК?

Общи условия

Активация на акаунт