Нашите кухни - тема 52

• 113 006
  • 790
  •   1
Отговори
# 210
  • В градината...
mummas, технически камък от монолит означава технически камък от "Монолит" - това е име на фирма. А не че камъкът е от монолит.  Thinking
Всъщност, техническият камък попива ли като естественият  Naughty

# 211
  • Пловдив
ами да, малко по-малко, но попива - все пак е създаден от натрошени частици на естествен камък, спластени със смола и други глупости, има си нещо естествено и в него, но се води по-съвършен като продукт заради това по-слабо попиване.. Thinking

# 212
 Josefin , много ценен съвет ми даваш. Надявам се все пак, абсорбцията на техническия камък да е минимална на фона на гранита и още повече на мрамора. А чувствителен ли е на горещи съдове?

# 213
  • Пловдив
не, то това е основното. ако знаеш какви неща лепкам по него - директно от фурната и котлоните, хем топли, хем понякога се случва горещи и с мръсни дъна (тигани примерно)...нищо му няма!  Laughing

# 214
Ами това звучи чудесно. Значи още един плюс в полза на този плот. Мерси, Много ценна информация - много помага в зибора.

# 215
  • ГОре на черешата...
Здравейте!
Достигнах и до етап проект и...зациклих. Ще ви покажа проекта, който ми направиха преди малко и ще очаквам всякакви мнения и съвети. Изобщо незнам добре ли е, то че ми е малко мястото, малко е, ама...имам и няколко конкретни въпроса - пералнята ми е 50 см дълбока, предполагам, че може да се "скрие" с врата - удачно ли е това, нали все оставям люка отворен...по проект до нея е предвиден шкаф за вградена съдомиялна - нямам, ще се купува, но каква - 45 или 60 см широка Rolling Eyes.
Най-важният въпрос - ПДЧ или вратички МДФ - реално в тази кухня няма печка, ако това има значение де...харесах на първо четене корито от граниксит с отцедник, гледах на Фат май...плот и гръб от един материал ли да са? С мъжа ми спорим за горния ред - той иска до горе, ама на мен ми писна от старите, дето за всяко нещо мъкна стол и се катеря. Как е по-удачно? В магазина гледах и плот с височина 90 см на мен ми е удобен, 60 см ми казаха от плота до горния ред шкафове за гръб. Изобщо хиляди въпроси имам и като че ли все по неясно ми става Crazy.

Проекта, цветовете са само колкото да го покажа, но нещо в тази гама ще са:
Скрит текст:

# 216
  • Отвъд алеята зад шкафа
mari_eta за горните шкафове си помисли следното - ти не искаш да са догоре, добре, правиш ги да са по-ниски и ще имаш празно пространство между тях и тавана. Това празно пространство или няма да го използваш (което ако са догоре няма да  етака, а ще се оползотвори с разни неща, които не се ползват често, но трябва да стоят някъде), или ще го използваш като натрупаш разни неща върху шкафовете и пак ще трябва да носиш стол, за да ги достигнеш, но допълнително ще се събира прах върху тях.

На проекта не виждам печка и котлони, но ти казваш, че не са заложени. Малкият остров не може ли да се пусне по-дълбок и в него да влезе някой уред? Като гледам още 20 см назад и ще вкараш вътре  пералнята например.

За материала не мога да ти дам съвет.

# 217
искам да попитам някой има ли обикновена фурна за вграждане, комбинирана с микровълнова и доволен ли е , лесна ли е употребата? ааз ползвам много микровълнова, но нямам място да я сложа като вградена- трябва да се откажа от всякакви чекмедженца, а  и плота ми е малък и върху него не е удачно защото съвсем ще остана без работна зона.

# 218
  • ГОре на черешата...
Гадамер, благодаря, че се включи!
Не, печка няма, тя ми е в остъклената тераса, на която се излиза от кухнята, реално там готвя.
Това, което ти наричаш остров, за мен е барплот, който е ограничен донякъде от комините на блока, на които е продължение - те са с ширина 48 см/ама и аз как обясних.../. Всъщност сега там има вграден двулицеф бюфет, който аз искам да махна, на неговото място ще е барплотът. Да, би могло да го направя с ширина 60 см, като по този начин ще излезе напред, в трапезарията, защото иначе няма да има място да минавам в кухнята и без това сега разстоянието между бюфета и хладилника е 80 см, на 70 или по-малко направо на мен ще ми е тясно, да неговорим да се разминаваме двама. Но пък ми казаха и, че е по-удачно пералнята и съдомиялната да са близо една до друга и до мивката, заради ВИК инсталацията.
За горния ред - височината на стаите ми е 265, доста високи шкафове ще се получат...незнам как визуално би изглеждало това.

# 219
Аз си направих високи шкафове, също съм с малка кухня. Доволна съм - събират страшно много неща и всичко е прибрано. Купих си една сгъваема стълбичка от Кауфланд и нямам проблеми да си стигам навсякъде.
Пералнята ни също е от по-тесните, но я оставихме така, за да може да стои открехната, не ми допада идеята за вратичка на шкаф сякаш.
Миялна, ако можеш, си вземи 60 см. - консумацията на ток и вода са същите, както на 45 см. така или иначе.

# 220
Най-добре при малка кухня шкафовете да са до тавана, все има какво да прибереш и е красиво.
Ние сме 5 човека (ама 2-те са почти бебета) и 45 см. съдомиялна ни е малка, а аз не съм се разготвила кой знае колко, така че, ако имаш място слагай 60 см.
Мивката, така както е разположена, от двете й страни се губи плот, според мен е добре да се оптимизира и модела и мястото й.
На тези прави линии не ми стоят добре начупените по края на барплота, по-добре и там прави, а най-добре без открити рафтчета Simple Smile. Мислила ли си вместо барплот да направиш висок шкаф с размера на колоната? Хем ще събира доста неща, хем ще е по-широчко. Не мога да намеря сега подходящо, ама нещо като тези http://www.alno.bg/alnosys3/79.0.en.html , и там може да измислиш по средата полички някакви. Кухня и хол на едно ли ви бяха?
За пдч и мдф не мога нищо да кажа, ама май и там отговорът не е еднозначен, а зависи от качеството на едното и другото. Шадоумен беше писал, но не помня добре.
Успех!

Последна редакция: ср, 26 фев 2014, 00:24 от Stef4o

# 221
  • Sofia
Мари_ета, дай размери, че нещо така не се ориентирам, колко са широки шкафовете по проекта?

# 222
mari_eta, виждам , че си получила вече доста добри съвети.
Да се обадя и аз .    Simple Smile
1. За миялната  - ако имаш място - взимай голяма 60см.
2. За пералнята - щом ще я държиш отворена, то вратата само ще пречи. Помисли дали няма да е по-добре да им размениш местата с миялната.
3. За горният ред съм съгласна с gadamer  и kati_v.  В тези малки жилища ,в които живеем, винаги има нужда от още място за съхранение.
4. За плота - ако ти си висока, направи го 90см. На мен лично ми е множко. Моята кухня я направих  86см.
5. За корпуса спокойно можеш да използваш ПДЧ, само гледай да е 18 мм. Виж вратичките вече са според вкуса и джоба. Масивните са най-скъпи, после идва МДФ  и накрая ПДЧ. Разликите могат да бъдат огромни.

На мен пък страничните рафтчета на полуострова много ми харесват. Предложението на  Stef4o за висок шкаф не е лошо, но аз бих предпочела да имам повече плот за работа.  Peace
Успех !

# 223
  • ГОре на черешата...
Много ви благодаря, страшно сте ми полезни Hug!
1. Миялна записвам/не се смейте, но ми е пълна каша Crazy/ 60 см.
2. Ина, не ми е малко жилището, целия ми коридор е с огромен вграден гардероб, мазата ми е голяма, така че за място не се притеснявам/ и сега имам горни шкафчета, които са пълни със старите чинии и чаши на свеки, така че реално не ги ползвам, ама с какъв кеф ще й ги тръсна на село  Mr. Green/, но о пределено ще мисля тогава за шкафчетата. Притеснявма ме да не станат огромни, както писах височината на стаите ми е 265 см. Значи сметката ми излиза така - 90 см до плота+60 гръб - остават 115 за височина на горен ред - множко ми се види  newsm78
3. Плота ще е 90 см Peace.
4. Корпус - ПДЧ, че финансите са ограничени, а ще излязат съм сигурна още 100 - неща - сега ми е дъски, значи ще трябва да се излива бетон, да се лепи гранитогрес...
5. Категорично не искам шкаф - искам барплот заради работното пространство и за да открия към дневната. Това с рафтчетата беше съвсем набързо, ориентировъчно, но не ми допада прав ръб, като се знам какви сме бързаци ще ходим все с насинени д-та, ще е извит.

после ще пиша пак, че идват от другата фирма за проект, утре съм викала и трета  ooooh!

# 224
  • В градината...
Моите долни шкафчета са 90см + 4 см. плот. Не съм висока, но ми е ок. Гърбът ми е 70см. - много по-добре стои, иначе горните шкафове стоят много захлупено, сякаш те притискат  Peace

Общи условия

Активация на акаунт