ЯНУАРЧЕТА благословени, добре дошли в "родени"! :) Тема 20

• 32 559
  • 724
  •   1
Отговори
# 270
  • Германия
Привет.
Коте и Зелено човече - мерси за съветите  Peace
За АБ изобщо не спомена ЛЛ - изписа ми други лекарства. И ме "нахока" че съм кърмила с температура, че трябвало да спра да кърмя  Shocked

Въпроси към ЛЛЛ: Изписаха ми сироп Амбрекс, цетебе, миг 400 и осцилококцинум.
ЛЛ не ми отговори конкретно дали мога да кърмя приемайки тези лекарства. По-скоро каза че са такива, че спирайки ги веднага мога пак да започна да кърмя. Дали незнаейки или реши да се подсигури, каза че е добре да минем на сухо мляко няколко дена. Ако не е възможно ок, но ако може бих искала да си кърмя  Peace Страх ме е да не намалее кърмата, т.к. не мога да изцеждам по много.
И какво е вашето мнение за кърмене с висока Т?!? Да се надявам че няма да вдигам повече, но и занапред да си знам  Peace
Благодаря предварително  Hug

Тези дрехи от Буба Мара как се поръчват - на лични на страницата ли?!?
И спирам до тук, че голямата ме гони от лаптопа  Mr. Green Laughing

Ивичка, а освен , че те нахока, личният лекар разясни ли каква е причината да не се кърми при висока Т?
Активната съставка на амбрекс е ambroxol hydrochloride, няма данни за непоносимост. Сиреч съвместимо е. Източник: Ембриотокс.
Вит. С /цетебе/ и ибупрофен /Миг400/ са съвместими. Ибупрофен така или иначе е медикамент за първи избор при кърмещата. Оксилококцинум пък е хомеопатично, и няма доказана непоносимост. Не знам каква е диагнозата ти, но към предписаните медикаменти можеш да добавиш почивка, почивка, още почивка, достатъчно течности, здравословна храна и...според данните, че няма противопоказания да се продължи кърменето....мисля, че сама ще намериш решението  Wink
Бързо оздравяване! Hug

# 271
Не ме разбрахте - няма забрана за разходки изобщо и хич не си гледам детето под похлупак - все пак го изведох на 18-ия ден навън. Просто ММ се страхува, че няма да се справя. Аз кола отдавна не карам от страх покрай бременността. После купихме нова и не съм се качвала още на нея - не съм сигурна как ще се справя, трябва ми една пробна обиколка преди това без дете в колата. А макар че срещата е близо до нас - до там пеша са 6 км в едната посока, после още 6 в другата Просто ММ се опасява, че няма да ми достигнат силите - наистина не съм същата машина като преди. Сили нямам защото са ми много кг - поне така мисля, а и не съм мърдала от вкъщи повече от магазина наблизо. Освен това ММ вече почна работа и няма време да ме кара и взима от моите срещи. Със слинг в градския транспорт не ми се влиза, защото все пак трябва малко разум в това време - точно сега грипът само чака да се захване, а ни предстои ваксина. Така че съм ограничена само до квартала - поне докато не вляза във форма за 12-километровия преход от нас до Орлов мост и обратно. Всичко това ми беше изтъкнато от моя за всичко мислещ мъж, защото аз не се бях сетила и се бях юрнала пеша с количката през Борисовата до Орлов мост - вероятно щях да рева по телефона да идва да ме взима.

За ноктите - не че ще следвам съвета на педиатъра, но и още не съм ги рязала, държа му ръцете в ръкавички. Утре обаче вадя ножицата, че има маникюр като госпожица, а как щипе само...

и моя реве при смяна на памперс, обаче му е много по-некомфортно с пълен памперс - направо го виждам как ме призовава - смени го, смени го  Joy И после на сухичко и чистичко се кротва. Сменям преди всяко хранене - тоест на 2,5-3 часа някъде и почти винаги е пълен, много рядко е само напишкан.

Панди, сега се сетих за каква раница говориш, Зеленкото ги беше постнала преди месеци . Не е същия линк, но все пак https://www.facebook.com/media/set/?set=a.550193298326942.869984 … 728468&type=1 А аз се оборудвах с всичко съвсем случайно - слингът ми го подари една приятелка, от нейното дете останал, а кенгуруто е подарък от австралийците - какво друго да донесат от там  Joy

sexy_girl, страхотна новина - честити бебенца!!! Много да те радват!

Последна редакция: пн, 10 фев 2014, 21:35 от tonniny

# 272
Иви4ка, надявам се да не визираш мен, аз не съм се присмивала.  Hug Само написах, че ми е странно мазането със зехтин и/или мас, НО пък аз съм от хората, готови да експериентират, макар и с някаква граница.  Simple Smile Така например открих най-добрия лек за разранени зърна - мазането с кърма. Но да, има и неща, с които не бих експериментирала, например капане на кърма в око или мазане с мас. И аз щях да те питам какво обяснение е дала ЛЛ за НЕкърменето с Т?? Ей на това бих се присмяла.  Laughing

Фейсче, и на нас с мама ни мина точно тази мисъл през главата, че като нищо е търсена на кого да си остави детето. Видяла е майка ми с киличката, казала си е "ето една обичаща децата жена" ... Ох каквото и да е, още настръхвам от случката! За парка - ти ще ходиш ли на срещата в Борисовата? Ако не, имам подозрение, че ще се заформи алтернативна в Южния.  Laughing

Миралюба, Тонини, благодаря! Адски са скъпи тези раници  Shocked И в Продавалника не бъка от избор. Sad

Лека ви нощ!

Последна редакция: пн, 10 фев 2014, 22:03 от ♥Пандичка♥

# 273
desita bonita, благодаря за подкрепата Hug Просто толкова радост, обич, тревоги, малко нерви, малко недоспиване... истинско предизвикателство Crazy

Честита тройна благословия на мама секси   baby_neutral baby_neutral baby_neutral
Нокти и днес рязах, на нас педиатърът ни каза, че няма проблем, само да почистваме ножичката със спирт преди процедурата.
Аз искам да питам мамите с момиченца как почиствате интимните части на бебка? (тъй като педи ни каза да не пипаме Thinking)
Извинявам се ако е обсъждано преди. Peace
Лека и спокойна нощ!

# 274
  • Германия
Въпрос към ЛЛЛ

Вики е на 19 дни. Родих секцио и кърмата ми слезе чак на 5ти ден. С плоски зърна съм и я кърмя със силиконови зърна, но след като тя суче 30-40 мин. може и час да стои на гърда, заспива и след 15 мин. сън се събужда гладна и търси още. По предложение на педиатъра направихме пробно кърмене. Разликата в теглото и преди и след кърмене беше 20 гр. Педиатъра каза да дохранвам с 80 мл. при всяко хранене. Пропуснах да спомена, че все още имаме жълтеница.

Въпросът ми е как да я накарам да суче и да се нахранва без да стои на гърдата ми по 1 час?
Тя се уморява и заспива след 10-15 мин. сукане и после е гладна и изнервена. Изцеждам се преди всяко хранене, но не винаги мога да изкарам по 80 мл от гърда. Което е изнервящо и за мен: Цедя, правя АМ ако няма достатъчно кърма, след това я слагам да суче. Явно правя нещо грешно. Моля за съвет!

Аllian,
Скрит текст:
Вики е още мъничка  и е нормално да се уморява бързо на гърдата. Сукането си е тежък физически труд за мъничетата. Вероятно и жълтеницата влияер вероятно прави и скок в растежа и...става едно предизвикателство за теб. Хеле пък да си под психически натиск да изцедиш непременно определено количество кърма  ooooh! А контролните кърмения или изцеждания не са достоверен показател за това, колко кърма имаш.
Може би при вас ще е от полза да слагаш редовно, още при първите признаци на глад И да следиш за оптималното засукване и ефективното сукане. Това, че имаш плоски зърна не е пречка да опиташ да сложиш директно на гърдата- бебетата сучат от гърдата , а не от зърното  Wink
Тоест: когато слагаш Вики да суче, да отвори широооооко уста, като при прозявка и да обхване колкото може повече от тъканта (зърно+ареола). Някои бебета успяват да засучат по-добре в т.нар. биологична поза;други се чувстват добре във "футболна топка" - опитай , не е задължително да се получи от първи опит, но поне ще си знаеш, че си пробвала.
Преди и по време на кърменето можеш да сложиш топло-влажен компрес на гърдата- топлото отпуска. Също така, много майки слагат топло на тила, гърба, краката- пак на принципа: топлината отпуска и дава енергия.
Кожа до кожа-контактът е добър помощник, можете да се гушнете с Вики под топлата завивка, така че тя да има неограничен достъп до гърдата и да усеща колкото може повече от кожата. Кърменето е освен хранене и допир, аромат, топлина. Всичко това допринася за отделянето на окситоцин-той пък спомага слизането на кърмата. Или..кърменето започва в главата  Wink Когато майката е спокойна, уверена и отпусната, има поне една точка преднина  Mr. Green
За да се стимулира лактацията можеш да смениш няколко пъти гърдите на едно кърмене. Това пинг-понг кърмене едно че поддържа интереса на бебето да суче, друго, че стимулира образуването на кърма. Когато бебето суче ефективно, гърдите /съответно хормоните/ получават сигнал, че на края на поточната линия има потребител и неговото търсене трябва да бъде задоволено. Факт е, че колкото по-дълго бебето суче ефективно, толкова по-мазна става кърмата И голямата част от кърмата се образува по време на самото кърмене.
Оптимално би било бебето да бъде кърмено поне 10 пъти в денонощието и повече, щом има нужда. Всяка намеса в естествените нужди е малко или голямо препъникамъче за кърменето- чай, вода, залъгалка- вероятно действат успокояващо, НО не носят нужните на бебето калории, така че, ако даваш залъгалка -доколкото е възможно, поне временно намали даването и; ако даваш чай или вода, имай едно наум, че те запълват коремчето, но не носят енергия.
Не подценявай нощното кърмене, рано сутрин нивото на пролактина е високо и това е изгоден момент да се сложи бебето да суче или ако спи дълбоко и категорично не засуква точно тогава, можеш да изцедиш.

Ако предпочиташ да изцеждаш допълнително към кърменето, помисли как да си организираш така ритъма на цедене, че да не пречи на кърменията; намери си време, когато никой не пречи, не звъни телефон,...пак - трикът с топлите компреси, притъмнена стая /пролактинът е "срамежлив" хормон/; можеш след компреса да започнеш с масаж на гърдите, да цедиш напр. към 7 мин./независимо от количеството/ да направиш масаж, пак към 5 мин. да цедиш пак масаж и накрая към 3 мин.. Този ритъм от 7-5-3 се оказва успешен при доста майки. От значение е и помпата, дали пасва добре, дали прави добър вакуум, можеш да затоплиш фунията и да я навлажниш леко, за да направи добър вакуум. И...не забравяй, че от едно ефективно и редовно сучещо бебе по-добра помпа няма  Wink
Би могла да опиташ няколко дни да се оттеглиш с Вики в леглото, да си приготвиш храна и напитки на една ръка разстояние, всичко останало да делегираш (сега ти е паднало да мързелуваш- възползвай се с чиста съвест!) Mr. Green и...да опитате тези 2-3 дни кърмене на воля с възможно много кожа до кожа-контакт. Един вид, ако Вики усеща постоянно майчините гърди, все някога ще засуче прилично. То е като да минеш няколко пъти пред шоколада на масата и все някога ще посегнеш и хапнеш от него  Sunglasses
Дано не съм те засипала с прекалено много теория  newsm43 ако има нещо неясно - питай смело!  Peace Hug

# 275
Пея още първия ден в болницата му изрязах ноктите. И сега пез два дни ги режа, че много се драска.

Панди, стерелизира ги лъжичките.

Еха тризначки. Честито секигърл да са ти живи и здрави.

Фейс той яде различно. Ей го на сега е изял само 100 мл.
А бабето искаше да. Ама си имам достойнство аз, пък и съм лоша.  hahaha

За зехтина, аз лично съм мазала и мажа себе си на плажа, такъв тен няма просто. Каката беше и е с чуствителна кожа та не смеех, а бебо го мажа с крем на основата на зехтина.

Хайде лека и мека  Hug

# 276
Лъжичката я изварявам чат пат с шишетата, и бибата също, като се сетя ги пускам и тях в стерилизатора.
Ноктите ще ги изрежа сега като заспи, педиатърката ми каза да не ги режа, защото растяли мн бързо само ръкавички да и слагам. А сега видях че на едното пръстче се е зачупило.
Аз със зехтин се мажа и на плажа и по време на бременноста се мазах, имам мн чувствителна кожа и той ме спаси. За бебета знам, че се изварява на водна баня за няколко минути.
Ivanova_Gr , по съвет на моя педиатър аз почитвам (обстойно) с памук, напоен с физиологичен разтвор веднъж дневно, през останалото време с мокри кърпи и вода. Дори ми каза, че при почистването трябва да се разтваря, за да не се получи срастване. Как така да не пипате  newsm78 там се събира много мърсотия
Честито на сексигърл! Да са живи и здрави бебоците!

# 277
Здравейте мами мили  Hug

Днес сядам по никое нощно време, но това дете ми разказа играта последните два дни... То ОК скок в растежа, ама колко да трае тоя скок бе, хора? Вчера буквално искаше на 45мин, днес с 300 зора закрепвах положението за час и половина, чак започнах да се съмнявам в кърмата, обаче като изцедих малко видях, че си е ОК, плътна, гъста, няма как да не е хранителна... ама Владока-Гладока пуста лакомия  #Crazy А гърдите си ги чувствам меки и на периоди страшно болезнени, болката е все едно електричество минава през млечните канали и излиза през зърното, ужасно е.
Аз днес се обадих хелп линията за кърмачки и утре от 10ч имам среща с консултант по кърмене да видим какво ще правим. Иначе през нощта спи като пън, като яде в 10 и чак в 2 става да иска и после в 5-5.30ч...
Изплаках си и аз болката...  Hug

Панди, аз не ползвам нищо освен гърдата за слагане в устата на Влади и не мога да дам съвет, но аз бих изварявала поне веднъж-два пъти седмично. Дано е била one-off тази Т на голямата панда, а как е малката панда след ваксината?

И аз изрязах на Влади ноктите още в болницата, ама те бяха направо огромни, иначе аз съм взела такива бейби-гроу - цели бодита и на ръкавчетата имат пришита част и като я обърна му се скрива ръчичката, много е удобно и не слагам ръкавици.

Аз също мажа със зехтин, преварих го на водна баня и го сипах в шише с пръскало, супер удобно ми е, а зехтина върши чудесна работа.

ТониниHug Дано скоро имаш сили за дълги преходи, чак ви завиждам НЕ благородно за срещите  #Cussing out Joy Joy Joy

Фейси, 100 про му няма нищо на Точко, просто някои бебета са такива, нашия Веско, племенника ми беше така, а на сутринта майка му с огромни сенки под очите ми го носеше, за да може да поспи малко. Ти биберон даваш ли му, в смисъл за залъгване, поне да не се дере толкова?  Hug

Маги, доста е трудно с две малки беби и една голяма кака  Hug Дано се регулират нещата скоро!

Аз ще пиша утре повече, защото ще се помъча да заспя, доста е късно при мен, а съм ококорила едни очи... няма мигване...

# 278
  • София
Добро утро. За мен е малко притеснително. Пиша ит тел и се извинявам за грешките. След като Яни повърна вчера 4 пъти, на веерното хранене 2 пъти и след това не се буди да яде в 2, а направо в 5.30. Педиатъра каза ако не се буди да не храня и аз го оставих. 5.30 го храних и след това смених сух памперс. Много съм притеснена дали е нормално това. Последно в 12 смених напишкан памперс. Четох в нета, че може да е дехидрариран от повръщане или преропляне, но той не е повръщал обилно, а само връща. За преропляне имам съмнения, защото вечерта беше с поларен гащеризон и се беше изпотил. Преоблякох го с памучни дрешки.
Ивичка, ние сме на милумил. Имах останало мляко аптамил и онзи ден му го дадох на три дози,  и се чудя там ли обърках нещо...
Панди, няма да ходя в борисовата, ако сме ок за разходка ще звънна или ще ти пратя съобщение.

# 279
  • София
НАПОМНЯМ София, среща в Борисовата: сряда 12.30 ч., алеята между слончето и езерото с лилиите като начало, хем който подрани, да си се разхожда  Peace

1. Как се казва, от къде и за колко бих могла да си купя от онзи вид "кенгуру", в което бебо е като седнало? Така да се каже по-здравословният модел кенгуру. Мисля Котката Марта някога и някъде беше пускала снимка на такова...

Ако е за ергономичната раница, предлагат се доста видове, но са си цифра  Tired Секънд хенд май няма кой знае какво предлагане. Може би от чужбина онлайн? Аз затова залагам на слинговете  Whistling С кенгуру, признавам, навремето сме пробвали с батко, но вече се пообразовах, че това хич не е добър вариант за бебеносилка... просто има май най-голяма масовост, за съжаление Sad

sexy_girl, честити рожби! Тризначки, еха!!! Ще ми е интересно, ако някой път ти остане излишно време (хъм....), да споделиш как е животътъ с три накуп  Hug Майките на близначета редовно ни споделят, но с три сигурно е още по-голямо предизвикателство!

toridim, аз като кърмя навън и е студено, загъвам с моята жилетка. Ако съм с палто и не е разтегливо, вадя бебето барабар с одеалцето.

tonniny, аз не шофирам. Миткосвам с градски транспорт, основно с метро. Подбирам си времето така, че да избягвам най-пиковите часове. Ако все още не се чувстваш във форма, действай из квартала. Уверена съм, че с ежедневни разходки съвсем скоро ще си върнеш увереността и формата. Срещички ще има и занапред, дори може да си заплюем един ден и да си ги направим традиция Simple Smile Ако припомниш къде живееше, може да се организираме и по-близко до теб  Peace

# 280
Здравейте.
Не знам какво да го правя това дете, притеснява ме доста. Като е буден винаги плаче, все е кисел и само на гърда заспива. Не знам дали са колики, или нещо друго. Не се събужда нормално, ами първо започва да плаче и тогава отваря очи. Все се напъва и ръмжи, докато спи.

И при нас е така от няколко дни и направо ни прави на маймуни  #Crazy #Crazy #Crazy

# 281
Добро утро Simple Smile
Нещо не успявам да се включвам редовно в темата..
Тони, прав е твоя половин, изчакай още някоя и друга седмица и постепенно увеличавай натоварванията.Между другото, и аз съм доста уморена и хич ме няма на дълги разходки..А едно време с каката, по цял ден обикалях борисовата, дано постепенно влезем в час. Аз също няма да мога да дойда на срещата, защото трябва да си натоваря и разтоваря количката в колата, а не бива да вдигам тежко, заради секциото. Слинг имам на бабаслинг, който горещо не го препоръчвам , поне не за големи хора като мен, дори на най-разтегнато положение, не ми застава, както трябва. Ще имат да вземат как бил идеален за всякакви размери мами и татковци, няма що. Слинг като шал нямам, аз съм с две леви тъце, не ми се занимава с тая система..
Фейс, дано си е ок точко, и просто да е нещо моментно.
Панди, честит фотоапарат, дано ти доставя удоволствие новото хоби и бързо да станеш майсторка Simple Smile Аз преди седмица-две си нямах работа една сутрин и реших да направя сесия на беба. Събрах де що боклуци-аксесоари намерих-шапки, цветя, плюшки, шалове и пр. феерични и екзотични предмети и смело я съблякох по пампарес. Тва дете като нададе един вой, а бях затоплила стаята, тя реве, аз се потя, ужас. Опитах се да я сложа в няква хубава поза, но не би. После разбрах, че например Калина (Калина ме снима) за бебешки снимки (от онези смачканите, спящи ангелчета) иска да са до 10 дена бебетата, че после е зор. Та сега мисля просто да идем на сесия , примерно след половин година цялото семейство.
Ние сме добре, кърмим се , мисля успешно, вече ударихме 4 кила Simple Smile За всички съвети относно кърменето много благодаря на консултантите от ЛЛЛ и на зеленото човече   bouquet Почти имаме нещо като режим, само че нощите са ми трудни, като на всички вас, и съм тотално недоспала. Вчера я оставих да спи на двора за 4 часа, с едно ядене по средата. Ей, на въздух, лесно се гледат бебета хаха.
Днес мисля да почвам вигантола-ама не помня какво ми онясни педиатърката - по 1 капка преди ядене, разтворена в кърма ли? Колко преди ядене? Може ли преди което и да било ядене за деня или трябва да е сутрешното?
Секси, да са ти живи и здрави момичетата Simple Smile
Ив, дано бързо минава тази болка в гърдите, ужасно звучи Hug
Ноктите се късат самички някак, и още не ми се е налагало да ги режа, както казах с две леви ръце съм, и сигурно мм ще го прави..
Елг, Ронкис, ако не се бъркам, браво за хубавите погачи!

# 282
Аз искам да питам мамите с момиченца как почиствате интимните части на бебка? (тъй като педи ни каза да не пипаме Thinking)

С марлички, напоени с вода - с еднократно движение от клитора към ануса между малките и големите срамни устни. Не преварявам специално вода за това. Може и с физиологичен разтвор. Ако има секрет, който не мога да махна по този начин, поливам с малко зехтин или бебешко олио и чистя с клечка за уши.

Тони, ти си знаеш за разходките, не е разумно да се презорваш, естествено. Само да кажа, че в слинга бебето е много по-защитено от бацилите на околните, отколкото в количката, защото реално лицето му е скрито, никой не може директно да го накиха и накашля. Аз също не исках да я вкарвам в градски транспорт, но вече мощно ми писна и утре се натоварваме на маршрутката до Орлов мост.
Аз съм единствената майка със слинг в Бизнес парка, голям майтап. Вчера я изкарах с количката, ама добре, че го бях взела, та количката вози пазара, а ние се носихме Simple Smile
Изобщо не знам, като се наложи да го изпера, какво ще правим, докато изсъхне  Rolling Eyes ooooh!

# 283
Благодаря ви...........трудно е,но ще се справим все някак!И вашите бебчета да са ви живи и здрави ! Simple Smile

# 284
Привет и от мен  Hug. Снощи определено нещата бяха по-добре с каката, доста говорихме, обяснявах и тн. Тази нощ беше по-спокойна, но пък едната беба бодуваше и се гърчеше, нормално ли е чак след месец да са и започнали коликите, защото до снощи нямаше проблеми и си мислех, че може и да ни се размине, ноо тази нощ само плака и се дондуркахме до 1,30 през нощта, когато заспа изтощена. Заръчах на един приятел да ни даде Лефакс, та се надявам тази вечер да няма такъв екшън, че да си починем. Времето е страхотно, аз бих дошла на разходката, но проблема ми е, че трябва докато изляза от вкъщи да се прибирам след час и половина. Защото докато ги накърмя, после се изцеждам, докато се облечем и излезем той минал час - час и половина и ни остава много малко време за разходка. Ако бях с едно бебе нямаше да ми е проблем да го накърмя навън, но сега не става, а след кърмене дохранвам с шишенцето изцедена кърма и трябва пак да се изцедя. Дори и в момента съм се вързала на помпата и си ровя в интернет и ви пиша, това електрическата помпа е голяма работа - хем се цедя, хем ръцете ми са свободни.
Лягам да почина час, после като се нахраним към 12 и ще излезем да се разходим из квартала. ММ остави шасито на количката в колата, аз трябва да сваля само кошниците с бебетата до долу, мисля, че така ще го правим иначе ще е голям зор с излизането.

Общи условия

Активация на акаунт