Бягането за здраве бавно ни .......

• 18 171
  • 313
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Like_Smoke, сърцето е почивало цяла нощ и не е хубаво да се претоварва веднага след ставане. Никакви източници нямам, чувала съм го често.

То и аз за това питах някой да даде сериозен източник, защото ми се тича а само сутрин имам време.

# 181
Ще ми разясни ли някой, какъв е проблемът с тичането сутрин  newsm78 Въобще с тренирането сутрин?

Натоварва се сърцето.

Някакви сериозни източници?
Защото сърцето е мускул, който не спира работа през целия ни живот и разбираемо физическата активност му въздейства. Но защо точно сутрин не е ок да се спортува - ей, това искам да разбера

Не знам как да го обясня.Тялото сутрин се "събужда" и не е готово за големи физически натоварвания.Освен това е сковано и това предполага възможни травми.Затова е по-добре да се правят бавни разтягащи упражнения или йога(след първите 100 крачки,както казва Патанджали),а всеки който е опитвал да прави йога сутрин и следобед вижда разликата в изпълнението-сутрин е много трудно и не се получава перфектно,следобед става с лекота,което не означава, че трябва да се пропуска сутрешната,а напротив важна е.
С напредването на деня се променят и земните енергии,които влияят и на човек-по този начин тялото придобива сила и е във форма за по-голямо наторварване следобед.Затова е по-подходящото време.
Сериозен източник не мога да дам,защото хората имат различна представа за сериозност,но трябват малко познания за природните цикли,петте елемента,малко източни знания-те дават за мен най-добрата представа за нещата,но и не са на особена почит от запада,който пък е на тоя хал точно поради връзка с природата.
Като цяло бягането сутрин е за отслабване,а следобед за издържливост(това пак във връзка с циклите).Но изрържливостта може да се подобри и сутрин-малко жен-шенче,ашваганда и не мога да се спра. Simple Smile

# 182
Like_Smoke,

Няма такива сериозни източници. Защото заключението, че 'бягането вреди на сърцето'
и 'спортването сутрин води до инфаркт', са извадени от контекста на сериозните изследвания.
А изследванията показват, че ако нямаш вече сърдечно заболяване и ако спортуваш редовно,
няма подобни рискове. Инфаркти получават хора, които спортуват от време на време,
натоварват се несъобразно със здравословното си състояние и физически възможности.
Да се твърди, че здрав, прав, човек, който спортува сутрин си съсипва с това сърцето е несериозно.
Същия този здрав и прав човек, ако се натоварва несъобразно с физическите си възможности и в 4 следобед ща получи инфаркт.

The European Journal of Applied Physiology, in its January 2010 issue carried the results of a study which stated that brain strokes and heart attacks occur more frequently in the mornings than any other times in the day. An older study (June 2009) carried in the journal, Medicine and Science in Sports and Exercise, concludes that exercising post-waking adds greater shear stress on the blood vessels in the body. Thus began the speculation that exercising in the morning might endanger one's heart.

Earlier studies have already concluded that the risk-rate for cardiac problems is the same while exercising, irrespective of the time of the day. However, recent studies have shown that in individuals who are already suffering from heart disease, the chances of suffering a cardiac arrest or a brain stroke are significantly greater if they exercise in the morning.

Regularity of exercise

Experts stress on the regularity of exercise more than the intensity of exercise. Sustained exercising which is built up gradually is far more advantageous than intense bursts of exercise. Such bursts can strain the heart and therefore, when one starts to exercise, it should be light with a gradual increase. And if one is not exercising at all, it is better to start off.

Conclusion:

Though there are studies to show greater susceptibility to cardiac problems during morning exercise, they are all based on many conditions. The foremost among them is that the person should not be already suffering from a heart disease. The other points to be kept in mind include exercising after taking a light snack and sufficient water, exercising regularly and increasing the exercises gradually.

# 183
Златна толумба, благодаря  Peace
Споделям мнението ти, както и че човек трябва да подхожда информирано и с мисъл към физическото движение.

Ор, благодаря за споделеното мнение, но аз съм доста прагматичен човек и източните философии, земните енергии и т.н. не са приложими за мен  Peace

# 184
Относно сърцето - в медицински сайтове съм го чела,
дясната камера се увреждала при интензивни натоварвания години наред,
сърцето се "износвало" да помпа в такъв ритъм и се получавали аритмии  и т.н.на стари години.
Има много информация по този въпрос,на когото му се занимава да рови в гугъл,
а в медицината всички изводи се правят,както се знае, на база на  изследвания,опити,проучвания.

# 185
Диетоложке, ти не обясняваш нищо, нито с думи прости, нито с терминология.
Терминологията не ме притеснява, латински съм учила, ако нещо не знам - има интернет, преводачи и т.н. Много обичам някой да започне да ми обяснява колко знае, пък като опре до показване - и спича.
Просто се оправдаваш, защото някой тук ти каза, че нямаш представа с какво ще се занимаваш (и това не бях аз).

# 186
Има много информация по този въпрос,на когото му се занимава да рови в гугъл,
а в медицината всички изводи се правят,както се знае, на база на  изследвания,опити,проучвания.

Без грам зла умисъл и заяждане..опитвам се да намеря и не ми се получава..
Щом като има толкова много информация, би трябвало да излиза лесно.
Би ли отделила 5 минути, за да потърсиш и дадеш линкове тук, моля.
Някъде, където се казва, че редовното спортуване сутрин, съобразено със здравословното състояние и физическите възможности на човек, водят до аритмия и износване на сърцето.
Аз намирам само, че горното се получава, ако се спортува нередовно или свръх натоварено.
 Peace

# 187
  • София
Диетоложке, ти не обясняваш нищо, нито с думи прости, нито с терминология.
Терминологията не ме притеснява, латински съм учила, ако нещо не знам - има интернет, преводачи и т.н. Много обичам някой да започне да ми обяснява колко знае, пък като опре до показване - и спича.
Просто се оправдаваш, защото някой тук ти каза, че нямаш представа с какво ще се занимаваш (и това не бях аз).
Не искам да обяснявам.  Naughty  Точно тук. Включих де са кажа как съм преборила целулита, ноооооо явно има доста по-компетентни от мен, които са успели да го преборят  Peace
Нещо, на което се уча от години и практикувам, няма как да ти обясня в два поста  Shocked Не смятам да провеждам форумни консултации, има доста по-големи "специалисти" от мен, които знаят повече.  Mr. Green
И не мисля да се доказвам пред теб.  Mr. Green

# 188
Ето ме - от години тичам поне 3-4 пъти седмично средно по 4-5-6 км., а понякога и повече.
Нищо не ми хлопа и сърцето ми си е наред - поне това твърдят годишните ми профилактични прегледи, които със сигурност не са проформа  Simple Smile

Целулитът е проблем на храненето и той не може да се реши с тренировка - тя само може да ускори метаболизма, но ако човек продължи да се храни обилно със захар и тесто - сори, както се казва  Mr. Green

Да, има много жени, които твърдят, че ходят на фитнес и да, ходят, но само се разхождат в залата. Истински трениращите си личат  Wink

Да подкрепям и аз съм от тези тичащите, на които нито сърцето има се разхлопва, нито ставите ги болят.Вече около 3 години го правя и се чувствам доста добре след всяка тренировка, то става като навик, който не можеш да пропуснеш. Иначе и на фитнес ходя от време на време , ей така за разнообразие..... Wink

# 189
  • гр. София
Спортуващите, които имат проблеми, имат тези проблеми, защото не знаят как да спортуват правилно. Или попрочитат тук и там по нещичко, или нищо не прочитат, нито се консултират, а направо се юрват от първия ден да покоряват спортни върхове. Затова имат после проблеми. Спортните занимания трябва да се практикуват правилно и с мисъл.
От горенаписаното изключвам професионалните спортисти. При тях нещата са изключително комплексни, а и не са предмет на този разговор.  Simple Smile

ПП: И трябва да се знае, че от спорт се отслабва от третия, четвъртия месец нататък (в зависимост колко са наднормените килограми). Защото въздействието на физическите натоварвания е отвътре навън - първо се стягат мускулите, после идва ред на топенето на сланините. С диета се отслабва много по-бързо и резултатите са лесно видими, но диетата пък не въздейства на мускулите.

# 190
"а в медицината всички изводи се правят,както се знае, на база на  изследвания,опити,проучвания."

Ой, де да беше така...понякога опитите са малко от сферата на случайността, затова все още е изкуство, не точно наука...

# 191
А защо не трябва да се пие вода по време на тренировките?

# 192
  • гр. София
Ето нещо интересно за пиенето на вода и спортуването.

И един разговор по темата между спортуващи. Има много хубави и обосновани мнения  Simple Smile Както става ясно, пиенето на вода зависи от типа тренировка.

# 193
Бягането сутрин по 15 минути е полезно. Сърцето се натоварва при голяма скорост, но при нормално тичане или редуване на бързо ходене с тичане, всичко е ок. Правя го от години (с изключение на някои сутрини, в които ме мързи да стана рано), включително и вкъщи.
Сутрин   подкожните мазнини се топят най-лесно - трябва да бъде умерено, но редовно.

# 194
Защо сте против пътеките?Нали на пътека е по-малко вероятно да получиш травма,
пък и да ходя до морската градина за едното бягане и после потна да се прибирам не ми се иска.
А да се качваш на колата,да ходиш да бягаш на специално място и после пак с колата да се прибираш ми
се вижда ... тъпо.

Общи условия

Активация на акаунт