Знаете ли какво ядете? Експерти ще отговарят на Вашите въпроси.

  • 15 045
  • 140
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 4 560
Купих си горчица. На етикета пише "оцветител: лутеин". Това не беше ли нещо полезно за очите?  Crazy

# 16
  • Мнения: 1 273
По отношение на маргарина, след като растителната мазнина е нещо течно, ясно е, че по-химичен път придобива вид на масло. Отделно, че не става дума за екстра върджин, а рафинирано масло, което си е пак химическа и топлинна преработка.

# 17
  • Мнения: 6 217
Купих си горчица. На етикета пише "оцветител: лутеин". Това не беше ли нещо полезно за очите?  Crazy
Да, някои оцветители все пак са полезни.

# 18
  • Мнения: 2 938
може ли да ми отг поне на въпроса дали ако пише "раастителни мазнини" се предполага, че са хидрогенирани или изрично трябва да пише хидр.р.мазн., за да не го купувам.

и моля за съвети за месото. има ли някъде в големите вериги такова, което е охладено, без наистина да е замразявано, и гарантирате ли, че не му се слагат оцветители и подобрители, освен водата.

# 19
  • Мнения: 9 992
arino, в кренвиршите слагат и кости и варени пилешки кожи , глави с човките.  крака с ноктите и каквото се сетиш дори и някакви сухи прахове. Защо като 1 кг. месо струва 10 лв. 1 кг. кренвирши е 6 лв. и чакате да е качествено . Месото по големите вериги е размразено. Пакет кренвирши като се отвори мирише на дезинфектант.  Отделно  ако им изтече срока преди да са продадени , производителите си ги вземат , а какво ги правят остава неизвестно .Чувала съм , че ги преработват и пак на пазара. Аз месо не ям и не ме интересува.

Мен ме интересува, примерно за маслините, за черните съм чувала ,че са забранени да се продават в Гърция , а тук се продават. Че били обработени с разни основи и химикали и после боядисани . Факт че в Гърция такова чудо не се продава.

Също защо нещо като маргарина , което е доказано вредно , се рекламира като полезно , щото му сложили някакви витамини , които мога и от аптеката да си ги купя, естествено в това нещо ги няма.

Също , пише еди кое си с растителна мазнина , палмова ли е , маргарин ли е , един господ знае , не съм убедена ,че и производителя знае .

Аспартама, как нещо доказано вредно се бъка навсякъде, дори в детските дъвки , бонбони ,безалкохолни , бисквити и безброй много неща.

Чела съм на съдържание на сирене МСВ/което не знам какво е /-64% СВМ- 46 %, сол 4%. Как в 100 % продукт, са вложени над 100% материали  newsm78 и да е пише 100 % мляко . Филипополис мисля беше марката, може и да бъркам.

Хляба за него съм чувала , че едно брашно влиза , изкарват 5 вида хляб , и черен и ръжен ,всичко оцветявали.

Киселото мляко , подквасващи бактерии , стабилизиращи бактерии , в крайна сметка по 2 месеца седят, мухлясват не се вкисват .Що за чудо е това и има ли мляко в тях изобщо.
 
Цените ,защо в Гърция , за 5 евро мога да си купя качествено сирене , все едно от баба на село , а тук за 20 лв. кг. ям МСВ и СВМ. Изкупната цена на млякото ли тук е по голяма, работните заплати ли какво . Контрол на цените трябва да има и лоялни производители и търговци.

Защо си купувам домати с вкус на кашон .

Последна редакция: вт, 11 фев 2014, 22:02 от adelinda

# 20
  • Sofia
  • Мнения: 22 540
... витамини , които мога и от аптеката да си ги купя, ...
   202uu 
То пък тия (витамини) в аптеката са жива химия.

# 21
  • Мнения: 9 992
... витамини , които мога и от аптеката да си ги купя, ...
  202uu  
То пък тия (витамини) в аптеката са жива химия.


Че в маргарина от къде са ? Натюр ли си мислиш , че са там. Имаше дори тест , че мравките дори не го ядат. Омега 3 , омега 6 , тинтири минтири. Дори четох в един тефтерен наръчик , кое в кои храни го има и като източник на вит Е беше посочен маргарина , смях.

# 22
  • Sofia
  • Мнения: 22 540
Не споря с теб, затова е иконката -   202uu , аболютно съгласна съм с всичко, което си писала.
От изборените от теб неща, единствено сиренето купуваме от магазина, останалото не влиза в нашия дом (безалкохолни само по празници и то най-малкото зло - натурални сокове в кутия, иначе си приготвям студени чайове от билки, които подлсаждам с мед или кафява захар)
Само добавих, че и аптеката не е вариант да се снабди човек с полезни витамини, като така или иначе не си ги "набавя" от маргарина.  Wink  
И бих добавила, че Фрамацията изключително мижави вноски получава от семейството ми.

# 23
  • Мнения: 1 446
От всичко изписано в темата се разбра едно.Въпросите са много....отговори няма.Едно ме радва,че доста мами все повече четем и се замисляме какво купуваме(не че е гаранция,че не ни лъжат),НОООО и експертите онемяха(нема такава химия)

# 24
  • Мнения: 250
Ооо да,знам-ХИМИЯ

# 25
  • Мнения: 250
arino, в кренвиршите слагат и кости и варени пилешки кожи , глави с човките.  крака с ноктите и каквото се сетиш дори и някакви сухи прахове. Защо като 1 кг. месо струва 10 лв. 1 кг. кренвирши е 6 лв. и чакате да е качествено . Месото по големите вериги е размразено. Пакет кренвирши като се отвори мирише на дезинфектант.  Отделно  ако им изтече срока преди да са продадени , производителите си ги вземат , а какво ги правят остава неизвестно .Чувала съм , че ги преработват и пак на пазара. Аз месо не ям и не ме интересува.

Мен ме интересува, примерно за маслините, за черните съм чувала ,че са забранени да се продават в Гърция , а тук се продават. Че били обработени с разни основи и химикали и после боядисани . Факт че в Гърция такова чудо не се продава.

Също защо нещо като маргарина , което е доказано вредно , се рекламира като полезно , щото му сложили някакви витамини , които мога и от аптеката да си ги купя, естествено в това нещо ги няма.

Също , пише еди кое си с растителна мазнина , палмова ли е , маргарин ли е , един господ знае , не съм убедена ,че и производителя знае .

Аспартама, как нещо доказано вредно се бъка навсякъде, дори в детските дъвки , бонбони ,безалкохолни , бисквити и безброй много неща.

Чела съм на съдържание на сирене МСВ/което не знам какво е /-64% СВМ- 46 %, сол 4%. Как в 100 % продукт, са вложени над 100% материали  newsm78 и да е пише 100 % мляко . Филипополис мисля беше марката, може и да бъркам.

Хляба за него съм чувала , че едно брашно влиза , изкарват 5 вида хляб , и черен и ръжен ,всичко оцветявали.

Киселото мляко , подквасващи бактерии , стабилизиращи бактерии , в крайна сметка по 2 месеца седят, мухлясват не се вкисват .Що за чудо е това и има ли мляко в тях изобщо.
 
Цените ,защо в Гърция , за 5 евро мога да си купя качествено сирене , все едно от баба на село , а тук за 20 лв. кг. ям МСВ и СВМ. Изкупната цена на млякото ли тук е по голяма, работните заплати ли какво . Контрол на цените трябва да има и лоялни производители и търговци.

Защо си купувам домати с вкус на кашон .
Хайде де нали експерти ще отговарят,чакаме-вие сте!И ми е много любопитно какви ще ги наплещите

# 26
  • Пловдив
  • Мнения: 1 138
Ще си позволя да отговоря на въпросите, касаещи млекопроизводството.

Сухото вещество (СВ) в даден продукт се определя като тази част от масата, която остава след изпарение на водата, съдържаща се в него. В този смисъл сухото вещество е термин, противоположен на водното съдържание на даден продукт.
Съдържанието на мазнини в сухото вещество (МСВ) определя маслеността на сиренето. В БДС  2651-88 е прието за качественото бяло саламурено сирене от краве мляко съдържанието на мазнини в сухото вещество да е минимум 48%.
Тоест, искам да кажа, че в сиренето СВМ и МВС не са съставки, а процентно съотношение на мазнините и сухото вещество. Те не се събират, нищо, че правят повече от 100% Simple Smile

Млеката се заквасват с бактерии. Нищо фалшиво не се слага, не се притеснявайте. Възможно е да бъде добавена растителна мазнина или сухо мляко, но нищо друго. Кисело мляко НЕ МОЖЕ да се получи, ако в млякото има АБ, консерванти и всичко друго, което се сетите. Не може, защото, за да се получи, е необходимо живите бактерии да се размножат, да коагулират казеина и да "сгъстят" млякото. А всеки консервант или АБ забавя размножаването на бактериите и ги убива (както и при разболяване на човека).

Въпросът е, че вече в млякото се слагат предимно Стрептококови бактерии, които дават по-сладкия вкус на млякото и после измират в готовия продукт до края на срока на годност. Ако не се слагат Лактобацили, каквото си е нашето традиционно мляко, млякото не става кисело, а Стрептококите няма с кого да живеят в симбиоза и измират. А всъщност, нашите си Лактобацили са тези, които дават дълголетието на българина (така са били известни в началото, когато са били открити и изолирани) Simple Smile

Мухлясването на млякото след срока на годност (или по-правилно: плесенясването) може да се дължи на различни неща, като най-честото е замърсяване с дрожди. Това става от недобре измити съоръжения в предприятието, най-често. И след измирането на бактериите, които подтискат размножаването на дрождите, дрождите се чувстват страхотно и почват да си се размножават.
Дано да стана малко по-ясно  Embarassed

Последна редакция: ср, 12 фев 2014, 09:02 от *ashley*

# 27
  • Мнения: 6 217
... витамини , които мога и от аптеката да си ги купя, ...
   202uu 
То пък тия (витамини) в аптеката са жива химия.

Нали не искаш да ми кажеш, че трябва да си ги купя от някоя МЛМ кака с промит мозък на десеторна цена, за да не са химия?  Peace

# 28
  • Пловдив
  • Мнения: 1 138
Относно маслините, този факт за Гърция ме изненада страшно много  Shocked Не, че се съмнявам, че за нас идва по-лошо качество стока, по принцип, но да идва такава, каквато държавата производителка отказва да предлага на гражданите си  Shocked  Shocked  Shocked

Мен ме интересува как се обезсоляват безсолните маслини? Това, че са без сол, значи ли, че им се добавя някакъв консервант за съхранение? Защото солта си е консервант, но аз предпочитам безсолни маслини, а скоро взех да се замислям, дали наистина избирам по-малкото зло  newsm78

# 29
  • Пловдив
  • Мнения: 1 138
Последно да се включа за Аспартама  Embarassed

Никой не е доказал 100%-тната му вреда. За всички подсладители, добавки и т.н. има един термин: ДДД - допустима дневна доза. Това е, дозата от добавката, която не трябва да се надвишава на ден, за да няма тази добавка канцерогенен и вреден ефект върху здравето. И производителите се съобразяват с това. Но...ние като консуматори трябва да си изчислим ДДД на една и съща добавка от всички вафли, торти, салами и т.н., които консумираме на ден, за да сме сигурни, че не я надвишаваме. Естествено, това е невъзможно, затова по-параноичните (като мен  Mr. Green) просто гледат да избягват изцяло консумацията на такива добавки.

Аз се питам от години защо продължават да се правят БЕБЕШКИ храни и детски храни с глюкозо-фруктозен сироп, който доказано натоварва черния дроб и дори, според мен, може да бъде опасен!!! И се среща предимно в "здравословните" магазини и продукти.

Извинете, ако досадих  Embarassed  Embarassed  Embarassed

Последна редакция: ср, 12 фев 2014, 09:03 от *ashley*

Общи условия

Активация на акаунт