Знаете ли какво ядете? Експерти ще отговарят на Вашите въпроси.

• 15 068
  • 140
  •   1
Отговори
# 60
Да отбележа, че poohito е ветеринарен лекар.

# 61
Аз лично съм си купувала бройлер, който имаше тестиси. Зная как изглеждат птичите тестиси (при бройлера, понеже е не достигнал полова зрялост - малки, бели бобовидни обазования залепнали от вътрешната страна на гръбнака над зоната на бъбреците, които пък са тъмно червени и лентовидни). Популистки клипчета не гледам. Гледам, какво има в моята тава.
Виж RT и LT на първия кадър. Така изглеждаше закупения от мен бройлер.
Скрит текст:

Това не са ли яйца . Ние сме намирали подобни но в различни размери . Ветеринар е  пухито , но в птицеферма ли работи .

# 62
Това са яйца,още неузрели, виждала съм навремето баба ми като заколи домашно пиле.

# 63
  • Пловдив
Това не са яйца. Съжалявам, че снимката е черно бяла. Тези неща са бели. Чисто бели. Яйцата неузрели са с цвят на жълтък. Тези неща са означени, като LT и RT, защото са тестиси- left testicle, right testicle. RK и LK са left kidney и right kidney, бъбреци съответно. На тази снимка няма яйчници и яйца.
Работила съм в птицекланица за водоплаващи птици. Сега вече не работя там.
Повтарям, че знам как изглеждат яйца и как изглеждат тестиси. Снимката е на тестиси, така е намерена в Google изображения.
Последно яйцата никога не са само 2, а са много. Освен това няма ляв и десен яйчник с яйца, защото при кокошките функциониращ и произвеждащ яйца е само левия (дано тук да не съм сбъркала страната).
Не бива да съществуват и да се поддържат повсеместни заблуди за храната, ако вие сте намирали такива с прискърбие ви съобщавам, че сте изяли мъжко пиле.

# 64
Пухи , аз не съм попадала на това което описваш , иначе видях в гугъл по ясна снимка на това което описваш .

Хубу де, що за пиле продават кокошки и петли тогас  Wink

# 65
  • Пловдив
 Laughing Сигурно, защото продават кравешко за телешко  Laughing
Не започнах да пиша в темата, за да се изкарвам много умна, а защото се надявах инциатора на темата,които пише отговори да ми прочете първия пост и да даде някакъв отговор на малките грозни неща, които се наблюдават повсеместно на пазара на храна, а ние се хващаме дали всички Е-та ги има на етикета и дали има сухо мляко в киселото мляко. то каквото и да има в киселото мляко или каймата, когато мусаката е седяла 3 дни на витрина, която не работи и от най-био млякото и каймата да е направена файда ми, като Станка е решила да не си ремонтира хладилната витрина и да ми продаде продукта готов развален. Забележка тук: развален не значи вмирисан и един продукт може да е развален и опасен без ние да заподозрем за това (нито по вкуса, нито по мириса му си личи).

# 66
  • в 1001-та нощ
Дискусията ми е много интересна, макар, че се измести от първоначално поставената тема. Предполагам, че от Асоциацията ще отговарят само на въпроси по темата:

Скрит текст:
Какво трябва да съдържат етикетите на храните от 1 януари 2014 г.?

Кои данни за продуктите производителите публикуват по задължение и кои - доброволно, за да информират по-добре своите потребители?

Има ли специфични изисквания за детските храни?

Каква е разликата между еко, био и органичните продукти, които все по-често виждаме в магазинната мрежа и какво се крие зад Е-тата?[/li][/list]

За био, еко, органик и т.н. храните ... ми се струва, че при презадоволяването на пазара преди години - "отгоре" умните глави са се чудили какво ново да измисля, за да продават "същия" продукт и по-скъпо и да е по-иновативен  Crazy

Сигурно има изключения, но .... Stop Stop Stop

# 67
Че то какво се крие зад Е-тата с най елементарно търсене в гугъл и сама ще се информирам . Че има изисквани за детските е ясно , но какви са не ясно , защото не се правят от  безвредни неща. Като ядях месо , съм получавала хранително натравяне от наденица в срок , и с часове повръщах и не бях на себе си . От тази отрова в малко количество , в допустимите норми , от другата в малко количество в допустимите норми , то цял ден в допустими норми ядем и в края на деня се натрупва доста над допустимото . Еко и био , еко е безвредно за природата , био е от екологично чист район /поне така аз знам/. Какво само да ни хвърлят прах в очите. Имайте предвид , че растителна мазнина може и от петрол да е , петролиум . И  това съм чувала , че се правят храни от петрол . Те като не са длъжни да пишат какво ядем , аз не съм длъжна да купувам. Лошото е , че повечето хора четат етикета на анцуга си , да пише Адидас , не четат какво слагат в устата си . На мен доста мои познати ми се чудят как така искам да знам какво ям. Чета до 3-тото Е и не купувам . Лошото е , че могат да продават и без да описват, като в упоменатите от мен случаи , черен хляб оцветен , от бяло брашно .Добре , че не съм диабетик и да трябва да го ям по здравословни причини. Държавата за пореден път я няма. Ядем пълни боклуци , за сметка на това на луксозни цени. Да не отговарят като не им отърва . Не че ще почнат да произвеждат качествено , поне по-малкото зло да можем да избираме.

Друг въпрос ,на който пак няма да отговорят е ,чета пише " подобрители" , какви са , що , пак не се знае. Конкретно за хляба говоря. Освен аскарбонова киселина и някое друго Е , "подобрителя" остава неизвестен.

Също знам , че уж в бг. не се произвежда ГМО, но за сметка на това се внася в огромни количества , и животни се хранят с ГМО храни , както и ние ги ядем на вафли и прочее. Произвеждаме качествено , но то се изнася за маса пари , тук ядем боклуци които се внасят . Същото е и с тютюна. Докато тютюнопроизводителите тънат в мизерия , българския тютюн е толкова качествен , че се преработва и се продава на компании като марлборо и лъки страйк с огромна печалба, ние внасяме техен ниско качествен и от това се произвеждат българските цигари.

# 68
Интересна и .....абсолютно безсмислена тема.Според мен.
Има ли значение какво ще пише на етикета, какви данни за продуктите ще вписват, като 90 % и повече от тези съставки са химия?И не трябва да се ядат?
Какво значение има дали сухото мляко в киселото е 46 % или 56 %, като изобщо не трябва да е там?
Един парадокс, който установих:купешката лютеница е наблъскана с какво ли не и има години трайност.Отвори ли се обаче, в хладилник издържа не повече от седмица, въпреки всичките консерванти, с които е "обогатена".Домашно произведена лютеница, от домати, чушки, патладжани и подправки, затворена също трае няколко месеца/година, без абсолютно никакъв консервиращ елемент, освен сол.Отворена веднъж, в хладилника издържа няколко пъти повече от купената.

Аз за себе си съм решила донакъде проблема, като почти не купувам пакетирана храна; храна с повече от 3 съставки;  храна чиито съставки ми "връзват" езика на фльонга и не мога да произнеса...каквото мога да намеря, взимам от малки производители и ферми, правя си домашен хляб, мляко, сирене, кашкавал, десерти....

Имам  още ....поне 100-на въпроса, ама нЕма смисъл.
Но ще чета....

# 69
Аз съм си намерила хляб , без Е-та и подобрители. Нямам време да си пека и искрено се надявам наистина да няма , освен , че не ги пише. Кисело мляко отдавна си правим , за сирене нямаме възможност. Припива ми се  боза , прияжда ми се баничка но вече не купувам защото е отрова , от която имам проблеми със здравето , стомаха най-вече. Последно гледах кашкавал по БДС  , на който явно му личеше , че е от сухо мляко. Седи на трици и конци и никак не беше евтин. Веднъж при препичане , кашкава ми изчезна между 2 филии , остана жълта мазна течност , пак не беше от евтинжосите.

# 70
Седи на трици и конци и никак не беше евтин. Веднъж при препичане , кашкава ми изчезна между 2 филии , остана жълта мазна течност , пак не беше от евтинжосите.

Не помня в коя тема, обаче една жена обясни, че кашкавалът се прави на машина (или ръчно беше newsm78), която го навива и затова стои на конци. По-нова технология са машините, които не го правят на конци. 

# 71
Седи на трици и конци и никак не беше евтин. Веднъж при препичане , кашкава ми изчезна между 2 филии , остана жълта мазна течност , пак не беше от евтинжосите.

Не помня в коя тема, обаче една жена обясни, че кашкавалът се прави на машина (или ръчно беше newsm78), която го навива и затова стои на конци. По-нова технология са машините, които не го правят на конци. 

Да да, само ако  не знам как трябва да изглежда истински кашкавал., че и домашен Личи му от километри . Нито е нормално жълт и мазен , а като на трохи , сухо мляко е. За какво трябва да го навиват изобщо.

# 72
  • Пловдив
Кашкавала се изпарва и се омесва, като тесто и е нормално да има някаква структура на нишки, но не и на трохи.
Трохите обаче не са ясен знак за сухо мляко. Може да е и сухо мляко, защото смесите със сухо мляко са трудни за обработване и правилно изпарване и омесване. може и да е просто технологичен недостатък, което също трябва да е причина най-малко да не го продават толкова скъпо. Има вероятност да се дължи на това, че е направено от технологично некачествено (вкиснато) мляко.
Това, което в България се нарича "домаяшен" кашкавал не е нито кашкавал, нито сирене. Да пресечеш мляко с лимонтозу е грозна история, която не желая да коментирам. Кашкавала, както и всички твърди млечни продукти са сирена и оснавното и важно е, че те се приготвят чрез прибавяне на сирищна мая към прясно мляко, а не чрез вкисването на мляко, после технологията е различна. Колкото обаче е тъпо да съществува кашкавал от сухо мляко и растителна мазнина, толкова е и тъпо продукт от мляко с лимон тозу да се нарича кашкавал.
Преди да съм порчела пак въпрос.
Работила съм в мандра  Laughing
Трябва да го навиват, защото така се прави кашкавал. Меси се на ръка или от машина, а месенето на тесто е вид навиване. Друг начин няма. Другота, както казах не е кашкавал, а измишльотина или вид извара (извара е продукт от пресечено с киселина мляко или пресечена суроватка).

# 73
Не се пресича с лимонтозу, но това е тема за друга ....тема.    Laughing
А и каквото и да е  и  както и да се нарича домашния продукт, сто пъти предпочитам него, вместо незнайното "нещо, наречено сирене/кашкавал", което се продава в магазина.   

# 74
adelinda, чета те и си мисля, че трябва да станем слънцеяди. Wink

Темата ми е интересна.

Общи условия

Активация на акаунт