Счетоводител в нужда се познава 6

• 38 558
  • 734
  •   1
Отговори
# 570
  • Бургас
maya_20 дала ли си документ, че си бременна? То и да си дала ако няма как да го докажеш...,но все пак:

Ако работата за която си наета е приключила те трябва да те освободят на основание прикл.на тази работа и това не им коства никакви обезщетения, че да те карат по взаимно съгласие за да си ги спестят.Ако не е приключила и това е доказуемо, както и ако си ги уведомила официално/едва ли/ има шансове ако ти се занимава с разправии.Щом са си наумили ще търсят начин, но ако си по-запозната може и да ги "разубедиш".Консултирай се все пак в ИТ или адвокат дали има начин,защото

Според чл.333 ал.5 бременна работничка м.д.бъде уволнена с предизвестие само на осн.чл.328 ал.1, т.1 закриване на предприятието
т.7 отказ да последва предпр. при преместване
т.8 при възст.на незаконноуволнен служител
т. 12 при обективна невъзможнаст за изпълнение на ТД -това не знам точно какво значи Rolling Eyes

без предизвестие на осн.чл.330,
ал.1 работника е задържан за изпълнение на присъда
 ал.2 т.6дисциплинано уволнение, но само с разрешение на ИТ

Другото, което ми идва наум ако са по-разбрани ти да си поемеш осигуровките, които не са много ако си в болнични и майчинство, да не си искаш после отпуската да ти изплащат  и да си го изкараш там или както те е посъветвала колежката -търси друг работодател. Peace

# 571
  • тук-там
maya_20 дала ли си документ, че си бременна?

Бременността "не играе" в случаи със срочен договор. Peace Той се прекратява с изтичане на срока, без оглед кой какъв.

# 572
  • Бургас
Къде е посочено? Не се заяждам  Peace, просто искам да знам, защото в закрилата нищо не се споменава.Пише, че имат същите права като по чл.67.При други обстоятелства т.е ако не е бременна ясно, че приключва при настъпване края на причината.

# 573
  • тук-там
Според чл.333 ал.5 бременна работничка м.д.бъде уволнена с предизвестие само на осн.чл.328 ал.1, т.1 закриване на предприятието
т.7 отказ да последва предпр. при преместване
т.8 при възст.на незаконноуволнен служител
т. 12 при обективна невъзможнаст за изпълнение на ТД -това не знам точно какво значи Rolling Eyes

Ето това - отнася се само за закрила при уволнение с предизвестие, а не изобщо за прекратяване на ТД.
При срочен - няма предизвестие - просто договорът има срок и той приключва с изтичането му. Peace

# 574
  • Бургас
След това нали е посочено без предизвестие в кои случаи може  Rolling Eyes
 Освен ако няма промяна в КТ, моя е от 2013.Сега ще потърся.

# 575
  • тук-там
След това нали е посочено без предизвестие в кои случаи може  Rolling Eyes
 Освен ако няма промяна в КТ, моя е от 2013.Сега ще потърся.

Няма промяна, но бъркаш основанията.
Има със, без предизвестие и чл 325, който е така да се каже на общи основания, чиято ал.1, т.4 касае точно случая.
С и без предизвестие е прекратяване от работодателя или от работника на някакво настъпило обстоятелство, което не е предвидено първоначално в договора. Но чл. 68 си указва срок, след изтичането на който ТД се прекратява, независимо от всякакви други обстоятелства.

# 576
  • Бургас
Разбирам те какво имаш предвид, но все някъде трябва да е посочено черно на бяло, когато се касае за бременност, че не е под закрила..То сега вече е късно да се ровя, но така като нещо не ми е ясно  много мразя.Така както го чета, го разбирам по този начин.Освен ако пропускам някъде нещо, както и да е ще намеря отговора.Благодаря  Simple Smile

# 577
  • тук-там
Приеми го така: В чл.333 са описани клаузите в които бременността е под закрила. Във всички останали случаи не е. Peace

# 578
  • Русе
Здравейте,ходих в инспекцията по труда но ми дадоха час за утре следобед Sad.

Надявам се наистина да има някаква вратичка за която инспектора да се захване,не мога да се примиря и аз с този договор.

Чл. 68 Срочен трудов договор се сключва:

ал.1.за определен срок, който не може да бъде по-дълъг от 3 години, доколкото в закон или в акт на Министерския съвет не е предвидено друго;

т.2 Работниците и служителите по срочен трудов договор по ал. 1 имат същите права и задължения, каквито имат работниците и служителите по трудов договор за неопределено време. Те не могат да бъдат поставяни в по-неблагоприятно положение само поради срочния характер на трудовото им правоотношение в сравнение с работниците и служителите по трудов договор за неопределено време, които изпълняват същата или сходна работа в предприятието, освен ако законът поставя ползването на някои права в зависимост от притежаваната квалификация или придобитите умения. Когато на същата или на сходна работа няма заети работници и служители, работниците и служителите по срочен трудов договор не могат да бъдат поставяни в по-неблагоприятно положение от останалите работници и служители, които работят на трудов договор за неопределено време.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=943020

Постоянно ги чета тези клаузи,и мисля че ще имам шанс да не ме освободят докато съм в болничен,единствено ако закрият фирмата.

# 579
 maya_20 има и съдебни решения
Щом си със срочен договор, или по заместване или за извършване на определена работа, ти нямаш защита като бременна, ако е изтекъл срока, завърнал се е титуляра или е извършена работата
В останалите случаи може би имаш зашита, но ако е изтекъл срока- съмнявам се да има какво да се направи, освен ако не постигнеш някакво споразумение с добро с работодателя. Ако е завършен проекта...не знам срок ли е постановен, или конкретна работа...може би ако можеш да докажеш че не си завършила работата...

Последна редакция: ср, 21 май 2014, 16:05 от ♥ LOST ♥

# 580
  • тук-там
Аз така и не разбирам защо работодателя не е съгласен на чл 325 ал. 1, т. 4 - нито обезщетение ще дължи, нито нищо, единствено 224, ако има отпсука, ама то си е дължимо винаги.
Ще взимаш пълна борса, ще си намериш друг работодател за около 1 седмица преди 45 д болничен и....така.

# 581
  • Бургас
Може би "проекта" не е приключил затова Rolling Eyes
Иначе при този договор той може по негова инициатива /освен. другите усл закриване на щат, предпр. и т.н/ да я освободи само поради причина настъпване на условието, с което е наета.

Явно това е ключовия момент:
"Законът приема, че още при сключване на договора страните по него са знаели с каква цел и за какъв срок е и затова в тези случаи закрила няма"

Последна редакция: ср, 21 май 2014, 17:45 от Галчудо

# 582
  • София-Младост
Да попитам, за проверка...заплати за м.04, изплатени на 29.04, подават се две Д6, едната с осиг.вноски, код5 и дата 29.04.Втората с код 8, данъка и дата 30.04
Вярно или не Simple Smile

# 583
Привет! Имам питанка относно пълномощните, с които подаваме ГФО на фирмите в ТР. Имам една фирма, която няма дейност от 3-4 години. Всяка година ли трябва да ми предоставят заверено от нотариус пълномощно, за да публикувам ГФО или например тази година мога да използвам пълномощното, което са ми дали за отчетите за 2012г.? Пълномощното е със следния текст:

У П Ъ Л Н О М О Щ А В А М

................... .. с ЕГН .................. притежаваща лична карта № ..........., издадена на .............. г. от МВР – ......, да ме представлява пред Търговки Регистър към Агенция по вписванията и да подава от мое име заявления в търговския регистър за вписване на обстоятелства.
Т.е. няма срок на валидност.

# 584
  • тук-там
Същото пълномощно! Peace

Общи условия

Активация на акаунт