(Пред)пролетHa ... шекерено-бонбонена - ТР ТЕМА 57

• 98 040
  • 749
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте. Simple Smile Един приятел спечели кратка почивка (2 нощувки) за двама в Бурса след 2 седмици. Осигурен му е само хотел някъде централно в града. За тези 2-3 дни какво може (и трябва) да се види в града? Съответно хубави ресторанти да отиде с приятелката си. Не е бил в Турция преди. Благодаря. Simple Smile

# 46
  • Истанбул
Тъй като не съм била за дълго в Бурса, не мога особено да препоръчвам, но ако господинът обича история, може да види Йешил тюрбе, Коза хан, Османския музей, Зелената джамия и Улу Джами, както и Археологическия музей, които са посочени в линка, долу, както и известния ресторант за Искендер кебап, изнамерен в Бурса... Там са гробовете на принц Мустафа, убит от баща си Сюлейман Великолепни, какти и гробът на Кера Тамара... Да си купи или да хапне сладко от кестени, хубаво е... Simple Smile

http://bg.wikipedia.org/wiki/Бурса

http://afera.bg/siujeti/52521.html

Приятна разходка Simple Smile

# 47
Бурса май е известен с искендер кебапSimple Smile

# 48
Благодаря.   bouquet

# 49
  • до вятърните мелници
Мистик,   202uu

само не препоръчвам историческия Искендер ресторант защото освен тройно завишени цени няма друго кой знае какво да се преживее.  Confused

# 50
  • Varna
Като бях миналата година в Бурса, освен споменатите места от Мисти хукнах да търся и гроба на нашата принцеса. Малко трудно стана защото първо ни обърка администраторката на хотела. Прати ни във едно тюрбе на другия край на града Laughing Може да е объркала тюрбетата на Султан Мурад ! ви.  Повъртяхме се, повъртяхме се и се нахендрихме в един старинен ресторант до тюрбето да питаме там. Едно сервитьорче ни упъти на правилното място. Давай наново взимай пак таксЕ. Отиваме ние вече на правилното място обаче гарда там знае душичката само едно гЮт мЬОрнинг на английски и аз с моя беден никакъв турски чат, пат обяснявам какво търся. Чуди се момчето, мае се, ходи пита, разпитва. През това наоколо текат строителни работи и рЮмонт. По едно време идва един господин и говори с гарда. Излезе, че това е ходжата който служи в джамията към тюрбето. Той вече с един страхотен английски. Обясняваме на човека, обаче той като тряснат и почва да обикаля с нас в тюрбето, въпреки, че ние преди това бяхме обиколили вътре, вънка и нищо не виждаме. Няма написано име.
А знам от един турски учител който е от Бурса, че там е гроба на Кера Тамара и, че хората се грижат за него.
Вътре в тюрбето нямаше женски имена само името на Султана а по другите саркофази празно където се пишат имената. Казах аз, че Кера Тамара е искала отворен гроб и отгоре засаден с пшеница. Така ми каза и турският учител преди време. Отвънка има един такъв гроб и на него имаше една рисунка за която гарда и ходжата казаха, че това може да е само християнка и, че такъв гроб  със пръст отгоре може да е само на християнка. А нали нашата не се е конвертвала.
И така де....и ходжата не знаеше дали това е гроба на нашата Тамара.  Имаше надписано име на този гроб но не вкопано името и после боядисано а все едно със флумастер и се подновява переодично. За съжаление забравих името което беше написано. Може би с това име са се обръщали към дамата която почива в този гроб.
Оф, пак ми се ходи и в Бурса Laughing

Още може да пиша, ама ме чака една форумна аверка от друг град. Има време само за едно каВе, че е тука в командироФка.

Много вЪ обичам така като ме изненадате приятно бееее Hug

# 51
  • до вятърните мелници
Делте, афиет олсун да ви е кайвето!

Много интересно за гроба....

# 52
  • Истанбул
Ми, сигурно си права, Джорди, за искендера, защото, на времето, като студентка, шарена група от Изящните изкуства ходихме на еднодневна екскурзия до Улуда'а, където, след като се помъдрихме c  градските си дрехи на пистите, ядохме пържоли, 'направи си сам', на маса, опъната направо на снега и за вечеря, решихме да ядем искендер, от извора, долу, в града... След като надухме тумбаците и си дадохме последните пари, излязохме да се помотаме, преди тръгване и гледаме един фирмен магазин за кестане татлъсъ и ни потекоха лигите.... но пари, йок ooooh!... ама ни се ядат Shocked Crazy.... Почнахме да обръщаме хастарите на джобовете да съберем де-що бяха останали дребни монети... Бяхме към 14-15 души, ама не можахме да съберем даже за по един кестен... И тъкмо тръгваме, омърлушени към вратата, чичкото сладкар ни подвиква: Колко пари събрахте... Ние мън, мън, ами не ни стигат... И той: Дайте, каквото сте събрали.... взе парите, преброи ни ни даде кутия със сладки, по брой на шапките... Е, по-следко кестане татлъсъ не съм яла и досега.... Joy Hug ooooh!  Joy Joy  Бог да го поживи, човека, ако е жив още.... Praynig Praynig Praynig Praynig 

# 53
  • до вятърните мелници
Много хубава история, Мистик!!! Направо да ти се напълни сърцето. Ей затова са "богати" турците. Защото преди да вземат, дават  Grinning Е с някои изключения като РТЕ, разбира се! Чак Тео от децата в градината научил че башбаканердоан е лошо нещо  Joy

# 54
  • На юг от тук
Делте,когато ти остане време напиши правилното място.Приятелка ще пътува по майските празници за Кападокия и на връщане имат нощувка в Бурса. Обича историята и упътването ще и е от полза.
Благодаря и топли почивни дни Ви желая.

# 55
  • Varna
Катинче,
Не мога да кажа точно място. Казахме на таксЕто да ни води на тюрбето на Мурад Първи или по точно сервитьорчето което ни упъти му каза на турски де искаме да идем.
Обаче ега ти и баирите на Бурса ooooh! ма УбаФ фитнес си напраЙх тогава...а и какво топлЮ бешееее ooooh! а едва края на Май месец. Обичам да вървя както казва Анжелоти..кът Унгарски кон. И добре, че Ашкъмов ми уйдисва на акълЯ Hug
Иначе де що има историческо съм го тропосала щото и на мене историята ми е голямата лИбоФ. Незнам дали приятелката ти ще има време да отиде до тюрбето на Мурад Първи защото те няма да имат време. Правила съм подобна екскурзия преди години когато не пътувахме с нашата каляска. Защото това място не е там където водят групите. Ще ги заведат на Зелената джамия на Улу джами и около тях където е навалицата и пазара. Да опита ако иска с такси ако имат време.

За тия сладките кестени ме открехна БЗ-ка когато 2009 година ходих за първи път във Бурса.....Оф, беее дЪн мЪ бият тези които обичат Praynig купих ама не са ми по вкуса. И тази година пак купих да видя дали няма да ми харесат....цъ, не ми харесаха, хем купих от различни места а знаете хич не са ефтинджос.

# 56
# 57
  • На юг от тук
Делте,благодаря.Ще и покажа написаното,пък тя да решава.
А сладките кестени какво представляват?Различни ли са от сладкото с цели кестени,които съм купувала от Кипа.

# 58
  • Истанбул
А сладките кестени какво представляват?Различни ли са от сладкото с цели кестени,които съм купувала от Кипа.

Те не са 'сладки кестени', а са си баш сладко от кестени... Simple Smile

# 59
  • до вятърните мелници
Кестените не са по-различни. Честно казано и на мен не са ми по вкуса, но ММ много ги обича. На мен ми дай печени кестени! мммм, ето това е вкусотия!!!

Общи условия

Активация на акаунт