Отговори
# 600
Добър ден и от мен Hug  Впечатлена съм от анализите на Irin! Беше ми интересно да ги прочета! Благодаря, Мами newsm51

Фахрие и без грим е просто  Heart Eyes

И Бу като дете Simple Smile Сладурче

# 601
Привет, чучулиги!  Hug
Обаждам се да кажа нещичко по постовете на Ирина. Аз също ги чета с интерес. Например, много интересна е историята-съвет, която разказва за баба си и обърканата прежда, която учи да се търси зад видимото скритото и да се прави с търпение и мисъл. (Веднага се сетих за възпитателните наказания на Фатма с малката Асия от "Аси" - който е гледал, сигурно също ще направи аналогията  Grinning).
Дано не разочаровам пишещите тук, но ми се струва, че дамата обяснява всичко с психоанализата на З.Фройд. Не, че не може, но ... смисълът на едно тълкуване е то все пак да достига до посланието на текста - на книгата и на филма. Аз например, приемам изцяло обяснението й на сцената от миналия епизод - сънят на Фериде с родителите й и от другата страна Кямран. Да, и на мен така ми прозвуча - това не беше само завръщане от онзи свят, то беше и раздяла с детското у Фериде. И си пролича в промяната на поведението й към Кямран, което и ние, и той самият забеляза изненадан. (Тук ще кажа, че турските сценаристи, а и не само те често използват тълкуването на сънищата на Фройд за разкриване на подсъзнателното.)
По аналогията между романа обаче и личния живот на Р.Нури... имам съмнения. Основната причина е, че Ирина има предзададени модели на обяснения - първо обяснява модела, а след това намира потвържденията си в книгата чрез подборка от цитирания. Това вече изключва и други обясняния просто защото моделът диктува какво да виждаш и свързваш. За мен беше откритие биографичните данни от живота на Решат Нури - близнаците, втората му женитба за негова ученичка ит.н. Потърсих, никъде не намерих такива данни, но сигурно са верни. Връзките обаче между любовта на близнаците към майката (Едипов комплекс), а после един към друг до смърт, при това обобщаващо - за всички близнаци са изсилени. Причината е, че не всичко в човешкото поведение може да се обясни с природното у човека, а и с несъзнателното. Сигурно много от вас познават десетки и еднояйчни,  и разнояйчни близнаци, които имат нормален индивидуален живот, а и семейства. Човекът не е зададеност, той е и култура, възпитание, собствени усилия...
Да, за Р. Нури се говори, че романите му са автобиографични. Но това се отнася не само за "Чучулигата", а и за другите... Той е син на военен лекар, живял е по местата, в които и малката Фериде, учил е във френско училище, учителствал е в Анадола, бил е чиновник на различни нива в образованието им и т.н. В този смисъл романът наистина е реалистичен и точно пресъздава и времето и мястото, а и преживяванията му. (макар че едва ли мъжете и жените преживяват по един и същи начин събитията). Освен това, той е бил близък с Ататюрк и съпричастен с идеите му за светско образование и реформация на Турция в началото на мин. век. Съвсем съзнателно описва и стремежите на интелектуалците в Турция по онова време, както и драмата на отделните хора и цели семейства при трансформациите на цивилизацията. Така че да се приписва на самия автор и романите му единствено Фройдовата сублимация (трансформиране на нереализирани желания в творчески произведения) е твърде пресилено според мен.
Още повече това се отнася за Бурак. Тя просто вече го е положила в модела на (осъществено - неосъществено) и прави класификация на постъпките му от публикациите в турските медии.
"Какво е това? - пита тя. Проява на семейна лоялност към жената, на която саспособни мъжете от Вашия род и която сте наследили (??!), или това е вашата собствена любов, която Вие сте заключили и се опитвате да осъществите на екрана ... още от "Листопад"(?)" (предполагам има предвид изказването му, че е забелязал Фахрие още тогава.
Първо, няма как да съдим за Бурак само по медийните му изяви, просто защото те са режисирани (от медиите, а сигурно и от него). Второ, аз поне нямам доказателства за някаква драматична раздвоеност и тревожност у Бурак, която да подсказва, че води два живота - с Паечка (от лоялност към наследената памет на мъжете от семейството си) и пред камерата с Фахрие (освен клюкарското инфо по вестниците им, в чиято достоверност никой не може да е сигурен). Според мен, в Чучулигата той е в роля и  не забравя, че е в роля.
Накрая, опасно нещо е да напъхваш хората и поведението им (още повече от различни култури) в калъпа на един  обяснителен модел. (Психологически модели има и други, освен Фройдисткия.) От собствен опит всеки може да каже, че накрая ... винаги остава изненадан...от това, колко непредсказуем е човек.   Simple Smile

Последна редакция: сб, 22 фев 2014, 13:53 от Katya_I

# 602
Аз също имах някакви съмнения, че Бурак има някакви как да кажа мераци по отношение на Фахрие...но едно голямо Но..това мисля остана в миналото...Дали заради роднините, любовта към Чапа, отказ на Фахрие  или някакви негови виждания за живота...времето показва, че той си държи на момичето....Както виждаме по медиите вървят снимки с Чапа от някакви събития...отделно се вижда и Фахрие, че е весела и усмихната...За това смятам, че просто са добри професионалисти слели се с ролите си и нямат нищо общо в живота...

# 603
Привет, чучулиги!  Hug

Дано не разочаровам пишещите тук, но ми се струва, че дамата обяснява всичко с психоанализата на З.Фройд. Не, че не може, но ... смисълът на едно тълкуване е то все пак да достига до посланието на текста - на книгата и на филма. Аз например, приемам изцяло обяснението й на сцената от миналия епизод - сънят на Фериде с родителите й и от другата страна Кямран. Да, и на мен така ми прозвуча - това не беше само завръщане от онзи свят, то беше и раздяла с детското у Фериде. И си пролича в промяната на поведението й към Кямран, което и ние, и той самият забеляза изненадан. (Тук ще кажа, че турските сценаристи, а и не само те често използват тълкуването на сънищата на Фройд за разкриване на подсъзнателното.)
По аналогията между романа обаче и личния живот на Р.Нури... имам съмнения. Основната причина е, че Ирина има предзададени модели на обяснения - първо обяснява модела, а след това намира потвържденията си в книгата чрез подборка от цитирания. Това вече изключва и други обясняния просто защото моделът диктува какво да виждаш и свързваш.
Да, за Р. Нури се говори, че романите му са автобиографични. Но това се отнася не само за "Чучулигата", а и за другите... Той е син на военен лекар, живял е по местата, в които и малката Фериде, учил е във френско училище, учителствал е в Анадола, бил е чиновник на различни нива в образованието им и т.н. В този смисъл романът наистина е реалистичен и точно пресъздава и времето и мястото, а и преживяванията му. (макар че едва ли мъжете и жените преживяват по един и същи начин събитията). Освен това, той е бил близък с Ататюрк и съпричастен с идеите му за светско образование и реформация на Турция в началото на мин. век. Съвсем съзнателно описва и стремежите на интелектуалците в Турция по онова време, както и драмата на отделните хора и цели семейства при трансформациите на цивилизацията. Така че да се приписва на самия автор и романите му единствено Фройдовата сублимация (трансформиране на нереализирани желания в творчески произведения) е твърде пресилено според мен.
Още повече това се отнася за Бурак. Тя просто вече го е положила в модела на (осъществено - неосъществено) и прави класификация на постъпките му от публикациите в турските медии.
"Какво е това? - пита тя. Проява на семейна лоялност към жената, на която саспособни мъжете от Вашия род и която сте наследили (??!), или това е вашата собствена любов, която Вие сте заключили и се опитвате да осъществите на екрана ... още от "Листопад"(?)" (предполагам има предвид изказването му, че е забелязал Фахрие още тогава.
Първо, няма как да съдим за Бурак само по медийните му изяви, просто защото те са режисирани (от медиите, а сигурно и от него). Второ, аз поне нямам доказателства за някаква драматична раздвоеност и тревожност у Бурак, която да подсказва, че води два живота - с Паечка (от лоялност към наследената памет на мъжете от семейството си) и пред камерата с Фахрие (освен клюкарското инфо по вестниците им, в чиято достоверност никой не може да е сигурен). Според мен, в Чучулигата той е в роля и  не забравя, че е в роля.
Накрая, опасно нещо е да напъхваш хората и поведението им (още повече от различни култури) в калъпа на един  обяснителен модел. (Психологически модели има и други, освен Фройдисткия.) От собствен опит всеки може да каже, че накрая ... винаги остава изненадан...от това, колко непредсказуем е човек.   Simple Smile

Здравейте сладкопойни Чучулиги!
Благодаря за кафето и масажа,подействаха ми много добре.
Абсолютно поддържам и споделям мнението на Катя
за написаното от Ирина.

Спокойна събота! Peace

# 604
Аз съм обикновен зрител, който не разбира от философия, с литературата не съм на "ти", та не се вълнувам от философското тълкуване на произведенията. Та и затова само отгоре, отгоре минах през някои от анализите на Ирин. Но пък в едни други теми на друг сериал съм чела анализите на Катя, та сега съм склонна да и вярвам напълно. Peace
Във филма гледам единствено героите и постъпките им, начина на поднасяне/снимане и по тези критерии решавам дали да продължа да го гледам или не. Е, понякога правя компромиси и продължавам, друг път режа от раз и не давам шанс на авторите да ми се докажат.  Embarassed Не съм филмов или литературен критик, единственото, което ме води е доставя ли ми удоволствие показаното на екрана.
Колкото до Бурак дали има чувства към Фахрие, мисля че няма. Просто двамата с Фахрие си партнират много добре и им се получава играта. Не напразно използваме израза за някои хора, които успяват да ни заблудят - истински артист.

# 605
Кате  Hug ,понеже ти си по писането и ти идва отръки   bouquet, а аз по четенето предимно ,те подкрепям напълно!

Честно казано , няма да има нищо по-хубаво за любимия ни сериам  от двама перфектни актьори каквито да Фяхрие и Бурак  , кадърни съвременни сценаристи  и леко европеизирани турски зрители ,които определят рейтингите  в ТВ програмите.

Иска ми се тези красиви млади хора Ф и Б  да са приятели  в живота и всеки с късмета си в личен план.

НАГ Hug

Уси Hug

# 606
# 607
# 608
# 609
  • Враца
Нови снимки

# 610

Елиф я е качила Simple Smile Май пише,че много си обича детето Simple Smile

# 611
Мами да не би Бурак нов дом за стяга newsm78  или е нов вид бизнес?

Единият от мъжете на долната снимка ми прилича на баща му.

А тук  при  двамата ,Фериде и Кямран  няма  никакво съмнение в любовта им.

# 612

Реших ,че това може и да е интересно щом е за КамФер newsm78

Дано отразява интереса към тях и ги видим в"лице в лице"

# 613
  • Враца
Себи, не зная - няма никакви коментари засега  Thinking

Елиф я е качила Simple Smile Май пише,че много си обича детето Simple Smile

Цитат
Элиф написала что очень любит свою девочку, а Фахрийе ответила что увидев фото у нее внутри потеплело и что очень красивый кадр!

# 614
Благодар за превода, Мами  bouquet  Явно Елиф и Фахрие са си станали близки Simple Smile Много се радвам.

Общи условия

Активация на акаунт