Как са разпределени задълженията вкъщи?

• 20 870
  • 253
  •   1
Отговори
# 120
Е, хубаво, като у дома само аз съм шофьор, а колата трябва да се закара на сервиз, какво да правя? Съветче нещо да дадете?

Да се разведа, щото мъж ми няма книжка и да си намеря друг със съответния документ или да оставя колата без сервиз, щото не е женско да я закарам аз?  newsm78

Това с годишните прегледи и сервизите ми е странно защо е мъжка работа

Аз чакам съвет от тези, на които им е странно  Mr. Green да кажат какво да правя с казуса  Joy

На първо място спри да раздухваш наляво и надясно, че ти караш колата на сервиз Mr. Green. Че някои успешно се скатаваме от това задължение, въпреки че често аз съм причината колата да трябва да се завежда на щета например Whistling

В мое оправдание ще кажа, че винаги се включвам в боядисване и само аз засичам тавана и пода, когато променяме цветовото решение у нас. А това се случва поне за една стая годишно  Flutter

# 121
Общо взето ролите са си заложени генетично.Това са някакви си мои размишления, не изключвам грешка в тях.

Общо взето - изобщо не са заложени генетично.

Допълвам се - с моята племенница (на 6г.) веднъж играем на кукли и я питам къде е бащата, тя казва, ами отиде да мие колата. Питах я дали с други неща може да се занимава бащата, примерно да избърше праха. На следващия ден рисуваме семейства в къщите им - в нейната рисунка бащата прахосмукачеше, а майката си почиваше на дивана Simple Smile.
Защита на твърдението ми за гените : мъжете използват повече лявото полукълбо на мозъка си(по-развита им е отколкото при нас), ориентирано към пространственото и логическото мислене, докато жените използват лявото и дясното полукълбо. Затова мъжете са по-добри в човъркането и разглабянето на всякакви неща.Докато при жените свързването и използването на двете половини помага да сме добри във планирането и вършенето на много неща едновременно(като например домакинството).Това вече как тази значителна разлика се използва, съм съгласна,че идва от социалната средата.Съвсем не доказва,че един мъж не може да измие чиниите,разбира се.Но е факт, че ние много по-добре ще организираме дома.

# 122
В къщи съм ,да. Но и когато работех пак беше така, защото работех на смени и почивах по 4 дена. Пък и като ни няма по цял ден, няма кой знае колко за чистене. Ела да видиш след събота и неделя, когато всички сме си у нас, какво чудо е  Mr. Green

# 123
Е и нас ни няма по цял ден, ама само присъствието ни вечер ни е достатъчно за прахосмукачка, моп и подреждане + зареждане на миялна. А в петък оставих дрехите от 2 простора на масата за гладене в дрешника и заминахме за уикенда, дали не ме чака бау у нас довечера, а искам да отида на тренировка (само дето паднах в банята и съм натъртена, но... ще се пробвам) + да гледам Къртицата (нали е днеска?). Къщата кога ще я подреждам не е ясно, но ще ме хванат лудите довечера и по малко на рекламите и може и да стане  Mr. Green

пп - ако работех на смени, а той на пълен работен ден, щях да поема аз в свободните ми дни. Обратното - той понякога има свободни дни и като се прибера е изчистил, направил нещо за вечеря - така и трябва да е, така го разбираме.

# 124
  • София
Задълженията ни са разпределени горе долу така:
Той - плаща всички сметки, данъци -  следи за срокове и т.н.
      - пазарува (през седмицата, а през уикенда заедно, но той носи торбите  Mr. Green)
      - поправя всичко счупено, развалено и т.н.
      - вдига масата след хранене и зарежда миялната машина и я пуска
      - простира - рядко, по често зимата, когато на мен ми е студено.
      - прибира си дрехите от простора в гардероба
      - изхвърля боклука
      - пуска прахосмукачка, мие пода и бърше прах - около 2-3 пъти в месеца
За мен всичко останало.
Така като го написах излиза, че има доста задължения, а пък на мен ми се струва, че все си почива  Laughing

# 125
У дома разпределение няма- който свари, той върши домакинската работа. Аз де не съм фелдфебел, за да разпределям кой какво да прави? Като му е мръсно- чисти; като има дрехи в коша за пране- пуска пералнята; като има изпрани такива- простира; като няма нещо, което му се яде, или пазарува, или ме чака да му сготвя. Това, последното е единственото, което върша само и единствено аз и на никого другиго не давам да ми пипа в кухнята.  

Сега, всеки има праг на мръсота. Моят е максимум 8-часов, когато сме у дома.

# 126
Винаги има изключения...или у дома сме с  разменени мозъчни полукълба:)
[/quote]
Защита на твърдението ми за гените : мъжете използват повече лявото полукълбо на мозъка си(по-развита им е отколкото при нас), ориентирано към пространственото и логическото мислене, докато жените използват лявото и дясното полукълбо. Затова мъжете са по-добри в човъркането и разглабянето на всякакви неща.Докато при жените свързването и използването на двете половини помага да сме добри във планирането и вършенето на много неща едновременно(като например домакинството).Това вече как тази значителна разлика се използва, съм съгласна,че идва от социалната средата.Съвсем не доказва,че един мъж не може да измие чиниите,разбира се.Но е факт, че ние много по-добре ще организираме дома.
[/quote]

# 127
Смятам, че това с деленето на "мъжка и женска работа" към съвременния начин на живот е малко остаряло разбиране. Някога жените са били домакини, докато мъжете са изхранвали прехраната. Днес ситуацията е много по-различна и полудявам като чуя мъже да се подхливат на лафове от типа „Единствения часовник, който трябва на една жена е този на печката”, както и не харесвам коментари от типа „ами тя го е дресирала” или „ех, ако можеше да ражда и да кърми”.

# 128
Моят мъж върши почти всичко.  Mr. Green Аз съм голяма скатавка и хич ме няма в домакинската и физ. работа.  Laughing Това се замислих, че като се разделим, най-много ще ми липсва помощта му в домакинската работа. То каква помощ - по-скоро аз му помагам от време на време.  Laughing Е нека и мъжът ми да има една добра страна.  Laughing

# 129
Не  са по равно .
Той работи всеки ден , аз или никога или почасово.
Сутрин си прави закуска за работа, кафе за двамата и излиза. Ако е в къщи вдига детето дава му закуска, прави ни кафе и го гледа докато поспя.
Аз водя детето на у-ще, правя домашни, той го взема с колата на връщане от работа.
Прави салата или вечеря ,ако аз не съм сготвила или не ми се е готвело, или си реже някакви мезета със салатата.
 Аз къпя детето и слагам да спи  ( до пон 2 игодини само той го къпеше като си е у дома ), после двамата гледаме филм. Ако аз работя той се грижи за всичко това за деня .
Аз върша домакинска работа като бани, кухни т.е. уредите перат, сушат, мият чинии
 Ежедневно той рине снега , пазаруваме и заедно  само той , носи чантите, разтоварва ,аз нареждам по шкафове ,ремонтира неща, оправя и чисти колата, мие балкони ,прахосмукира, взема детето, гледа го в дните ,които работя , почиства масата след ядене, плаща сметките, оправя месечната документацията и счетоводството, поправя компютъра и всеки уред, прави сушени мезета/дом. вино, сменя гуми/масло/ремонт на колите, извежда детето на разходка, кара детето на лекар/фитнес/занималня след работа ,оправя прехвърлянето на багажите през 3 страни , подрежда къщата с багажите всяка седмица като носи необходимото ни , готви често ,изхвърля боклуците  (имаме три коша и много обемни неща за рециклиране всяка седмица ), чисти пътеката и площадката пред кошовете от сняг  ,почиства снега пред драйвуея, сменя крушки и помага когато е помолен и за други неща.
Та не пере, не чисти, не глади, никак не ми помага  Crossing Arms Sunglasses
Общо взето си помагаме взаимно .

Последна редакция: вт, 25 фев 2014, 17:12 от Анонимен

# 130
Смятам, че това с деленето на "мъжка и женска работа" към съвременния начин на живот е малко остаряло разбиране. Някога жените са били домакини, докато мъжете са изхранвали прехраната. Днес ситуацията е много по-различна и полудявам като чуя мъже да се подхливат на лафове от типа „Единствения часовник, който трябва на една жена е този на печката”, както и не харесвам коментари от типа „ами тя го е дресирала” или „ех, ако можеше да ражда и да кърми”.

Да ти кажа подобни се събират с подобни, така че не ги мисли тези  Wink

# 131
Смятам, че това с деленето на "мъжка и женска работа" към съвременния начин на живот е малко остаряло разбиране.

Да. Повечето мъже живеят на места, в които не им се налага да ходят в гората, за да убият животно, например. На практика повечето "мъжки" дейности са изчезнали. Това че веднъж в годината излиза нещо е отделен въпрос.
Но защо да се включват в другото като може да изберат по-лесното и да промият главите на жените си с клишета Simple Smile

А пък това изхвърляне на боклука, което масово се смята за мъжка работа, как въобще може да се смята за дейност. Детето като излиза за училище или аз, или мъжа ми навън, просто закачваме на пръста си плика и минавайки покрай кофата го мятаме - страаааашна работа и огромно задължение, което изисква много време, старание и усилия! Crazy

Разбира се, има хора, които живеят в условия, в които има тежка работа, не говоря за тях Peace

Някога жените са били домакини, докато мъжете са изхранвали прехраната...

Според мен така е било само в много богатите семейства. Обикновените жени са си опъвали наравно с мъжете. Или съвсем в стари години мъжете, ако са се грижели за месото, то жените за произвеждали/намирали другата половина от храната (растителната).

Да ти кажа подобни се събират с подобни, така че не ги мисли тези  Wink

Би трябвало, но май не. Затова има и толкова теми по този въпрос...
В повечето случаи жената просто търпи, защото всеки й казва - така трябва, айде бе, какво толкова или направи компромис.

# 132
В повечето случаи жената просто търпи, защото всеки й казва - така трябва, айде бе, какво толкова или направи компромис.

И последното, което научих от темата, че ѝ е генетично заложено Mr. Green

Освен за боклука, се чудя и смяната на крушки що за работа е. При положение, че отнема по-малко време от това да превключиш между първи и десети канал на ТВ-то и се случва веднъж на високосна.

# 133

Генетично заложено й е да се грижи за дома (пещерата), да внася уют и топлина, а на мъжа му е заложено да се грижи за прехраната.Едва ли ще видиш мъж да чисти прах с удоволствие, или да реди вазички/статуетки/снимки, освен ако не е гей....    Laughing
Но предвид хилядите години, през които жените работят, нещата се променят.
И днес, когато и двамата ходят на работа по 8-9 часа на ден, някак не е в реда на нещата като се върнат, той да се опъне на дивана пред тв/лаптопа, а тя да почне с децата, готвенето, прането, домашните и т.н.

# 134

Генетично заложено й е да се грижи за дома (пещерата), да внася уют и топлина, а на мъжа му е заложено да се грижи за прехраната.Едва ли ще видиш мъж да чисти прах с удоволствие, или да реди вазички/статуетки/снимки, освен ако не е гей....    Laughing
Но предвид хилядите години, през които жените работят, нещата се променят.
И днес, когато и двамата ходят на работа по 8-9 часа на ден, някак не е в реда на нещата като се върнат, той да се опъне на дивана пред тв/лаптопа, а тя да почне с децата, готвенето, прането, домашните и т.н.

Моля те, посочи сериозен научен източник, който да доказва, че при жените е генетично заложено да се грижи за пещерата, а при мъжът да носи плячката.

Общи условия

Активация на акаунт