Как са разпределени задълженията вкъщи?

• 20 860
  • 253
  •   1
Отговори
# 90

Хах, всичко това звучи старомодно(някои ще кажат), но и аз съм на мнение,че мъжът е мъж,жената-жена.   Hug

Не мога да схвана. Защо миенето на чинии (примерно) е женска работа? Кое я прави женска?
От малки момиченцата си играят с куклички, момчетата с колички, след като ни е заложено да сме домакини - това е наша работа, по простата причина, че това ни доставя удоволствие (може би не при всички). А при положение, че мъжете са техничари и се интересуват от съвсвм други неща по им приляга да сменят контакти и крушки..това е вече тяхното удоволствие. Трябва да правим това в което ни бива нали?Аз много по-бързо ще измия банята и ще изпера.Какво да го уча кой препарат за какво е,като не знам в съответствие с коя отвертка какво се прави(примерно). Така аз разграничавам мъжката от женската работа.Подкрепям мацките за боклука...това за мен е мъжка работа - все пак това нещо тежи.И също така не изключвам ролите да се сменят(разни хора....знаете).Но това е моят идеал за семейство.

# 91
  • Пловдив
Но уточнявам - вкъщи без деца. Защото с тях в повечето случаи и е по-натоварено, отколкото с доста други професии  Joy
Не съм съвсем съгласна. В момента съм вкъщи с дете - ангажимент е наистина, но основно заради това, че не можеш да отидеш с него на всяко място, където се налага, нито можеш да го оставиш самО, пък не винаги има на кой друг; а не заради това, че нямаш време да свършиш нещо вкъщи. Говоря, естествено, за здраво (дай боже всекиму) и с нормално поведение дете. През една част от времето хлапето спи, щъка наоколо или в нашия случай - гледа Бейби ТВ.
Е, в момента ми хленчи, дърпа ме и се опитва да ми хване лаптопа, но определено не се занимавам чак пък денонощно с него. Сега се заигра пак.
Аз толкова форуми, колкото прерових за една година майчинство, не съм прочела и докато преди майчинството работех на бюро.  Stuck Out Tongue
*
При нас аз съм доволна от разпределението, повечето неща ги правим и двамата - който се случи. Само с бебянчето се занимавам основно аз, но отпускът по майчинство е за това, по-нататък ще видим. Аз мия чинии (на ръка) и простирам, обаче пък той поправя електро- и не само електро-уредите.

# 92
 Все едно аз да нося тежките чанти след пазар, да лепя тапети, да боядисвам с латекс, да карам колата на сервиз...Не че няма жени, които успешно правят И това, но аз определено не съм такъв тип.

# 93
Все едно аз да нося тежките чанти след пазар, да лепя тапети, да боядисвам с латекс, да карам колата на сервиз...Не че няма жени, които успешно правят И това, но аз определено не съм такъв тип.

Именно затова писах, че ние делим дневните задачи. Ако в рамките на въпросния ден има 7-8 задачи и всички са от тези, които наричате "женски", не виждам абсолютно никаква причина да се нагърбя сама с тях, при положение, че има още 2 свободни ръце.

Пък като има нещо за ремонт - ок, в конкретния ден ще се натоваря с всичко  Peace но това са извънредни случаи, броени дни в годината, за които никой не спори.

П.П. Въпреки че хобито ми е да боядисвам - мебели, стени, нокти каквото има, не правя разлика  Mr. Green

# 94
Не знам, не възприемам въобще дневните домакински задачи като „нагърбване“. Нито пък мисля, че правя голяма услуга на мъжа ми като му пера чорапите и му готвя. В момента съм на Житния режим на П.Дънов, но продължавам да готвя за другите, даже и чиниите им мия. И не страдам от този факт. Въпрос на мислене.

# 95
Аз казах, че приемам подобно разделение, щом на двойката й харесва  Peace Просто ми беше интересна причината, поради която при двама възрастни в един дом единият седи, а другият готви, чисти, простира, подрежда, сервира, отсервира и т.н. Явно има някаква, щом има хора, които смятат, че така трябва, каква е?

# 96
Обясних на ММ за темата ни тук и как мъжете на другите жени им помагат и той се вдигна и изми приборите, събра боклуците по масите и изхвърли сега боклука и отиде да напазарува  Whistling newsm44

# 97
Обясних на ММ за темата ни тук и как мъжете на другите жени им помагат и той се вдигна и изми приборите, събра боклуците по масите и изхвърли сега боклука и отиде да напазарува  Whistling newsm44

Само внимавай с тази дума "помагат"  Simple Smile това си е неговият дом, в него не се помага, а просто се вършат нещата.
Иначе излиза, че и ти помагаш  Joy

# 98

Колата я караш на сервиз и я оставяш там, не е като да я поправяш сама. Мъкненето на чанти - да, логично е партньорът с по-добра физика да го поеме. Но пък жените носят деца на ръце много след като са се родили 3.200.

За останалото - боядисването с латекс не е жестока и уморителна работа. Нито сменянето на крушки и по-елементарни ремонти. Ако има много за ремонтиране и партньорите така са се разбрали, ОК. Имам съсед, който изцяло си реставрира сам къщата - от покрив до дограми, външна изолация, бани, всичко. И преди работа прави ремонти и след работа до по нощите. Че и децата са около него половината време и ги наглежда. Обаче в един готов дом какви ремонти толкова се правят всеки ден? Горят по 3 крушки ли, пералнята се поврежда в сряда, а печката в четвъртък ли? Ми аз ще се замисля дали ел.инсталацията е добре или има полтъргайсти... А чинии се мият всеки ден, пералня - всеки или през ден (който както си е разпределил), миене на под, бърсане на прах и пр. Видях и изказвания - то тази домакинска работа - голямата работа. Ако човек си я върши с кеф, супер. Ако обаче предпочита да излезе на кафе, да чете книжка, да играе с децата, гледа филм или каквото е там, не виждам защо трябва да върши всичко сам.  Простете за дългия пост.

# 99
  • Пловдив
Ние сме мързеливи и нито пускаме пералня всеки ден или през ден, нито чистим пода с подобна честота, въргаляме се в кочината. Stuck Out Tongue

# 100
Ми няма причина, Не се сърди  Grinning Никаква причина няма. В смисъл-мъжът ми не ме бие с пръчки, за да  да му сервирам и отсервирам/ това, впрочем, винаги сам си го прави/. Аз съм жена до мозъка на костите и би ми било странно  да си лакирам ноктите, а мъжът ми да подтърча насам натам с парцала, да размяна легени с пране или да бърше праха. Правил го е, но инцидентно. Иначе умее да готви, децата гледа, гоблени шие...Да не помислиш, че е някакъв ориенталски готованец  Joy
Пак ще уточня, че на мен лично домакинската работа не ми е проблем, сутрин оправям апартамента точно за 1 час, готвенето пък ми е много приятно и не си го отстъпвам. Не се изживявам нито като жертва, нито като робиня. Оправям си къщата и отивам на кафе, какво толкова има за недоумяване?!

# 101
Ние сме мързеливи и нито пускаме пералня всеки ден или през ден, нито чистим пода с подобна честота, въргаляме се в кочината. Stuck Out Tongue

И ние бяхме по едно време така, ама като дойде ден за чистене е много тежко   Whistling Whistling Whistling Whistling Предпочитам в неделя да си изчистя основно и през останалото време да си подреждам чат-пат и да си пускам пералня когато събера повечко дрехи.

П.С. - Аз мисля, че в случай, когато жената не работи, а мъжа носи достатъчно пари, не е чак толкова голяма тежест да си подреди и изчисти за половин час дневно и да сложи вечерта една маса.

# 102
  • Tам през Атлантическия океан
    Ако и двамата партньори бачкат равно часове е нормално да се разделят задължениеята , малко от малко поне .  Ако мъжа бачка основно и е поел цялата фунансова част  Wink ми е странно да се впряга в домашни задължения , като се пребере е нормално да си почине че и ние се пльоснем до него  Hug

Моя бачка работата му е обързана с процент , понякога работи и почивните дни  Simple Smile ей са ще го яхна да разперделяме  щото нали  Laughing  Като почива той , почивам и аз  Wink бЕ гледаме да прекарваме времето заедно а не като сме всички  на куп да се впрегнем в чистене , миене , разпределяне на домашни задължения   Mr. Green 

Ако мъжа има много свободно време , примерно един ден почива ОК и на следващият се отлежи пак предполагам и аз бих се подразнила  Mr. Green

# 103

От малки момиченцата си играят с куклички, момчетата с колички, след като ни е заложено да сме домакини - това е наша работа, по простата причина, че това ни доставя удоволствие (може би не при всички). А при положение, че мъжете са техничари и се интересуват от съвсвм други неща по им приляга да сменят контакти и крушки..това е вече тяхното удоволствие. Трябва да правим това в което ни бива нали?Аз много по-бързо ще измия банята и ще изпера.Какво да го уча кой препарат за какво е,като не знам в съответствие с коя отвертка какво се прави(примерно). Така аз разграничавам мъжката от женската работа.Подкрепям мацките за боклука...това за мен е мъжка работа - все пак това нещо тежи.И също така не изключвам ролите да се сменят(разни хора....знаете).Но това е моят идеал за семейство.

Това пък тотално не го разбирам. Защо количките да са момчешки играчки, при положение че жените също шофират? Освен куклите има пъзели, книжки, занимания с лепене, оцветяване, рязане, рисуване... Кои играчки са само момчешки?

Това кой препарат за какво е се учи много, ама много лесно. Има си описания най-малкото, пита се в магазина, ако трябва. Все едно жените са се родили с парцал в ръката. Ако се е занимавал един мъж да разглобява компютри или други джаджи, сигурно по-добре борави с отвертките. Но това е защото го е правил, а жената не е. И мъжете се интересуват от други неща и защото обществено е прието, че са "мъжки", и защото се смята, че са "техничари", което затвърждава увереността им, че имат такива способности. И защото им подаряват камиончета, колички, легота, въобще играчки, които могат да разглобяват, сглобяват, дори наблюдават как работи механиката в опростен модел. На момиченцата - кукли.  

# 104

И веднъж в седмицата да се пуска пералнята, веднъж седмично да се готви, 2 пъти в седмицата да се мие пода и веднъж в месеца да се бърше прах, а чиниите да се мият през ден (съвсем примерно), тези неща общо, смятам че се случват по-често от необходимостта от ремонти. Належащи ремонти. Иначе човек винаги може да си намери нещо да подобрява.

Общи условия

Активация на акаунт