6 годишните на предучилищна - 3та тема

• 43 321
  • 747
  •   1
Отговори
# 375
О, много си беше хубаво, не си заменям детството за друго. И чантата не ми е изкривила гърба, имам идеално прав такъв, крака също - явно не са се огънали от тежестта.  Mr. Green
Сега децата просто са в пъти по-разглезени от нас тогава, дъщеря ми сигурно не може да покрие нормативите, които ни искаха тогава по физическо. Но като си помисля, ние след училище непрекъснато бяхме навън, зимата с шейните, другите сезони - колела, гонене, катерене по дървета, къде у сегашните деца тази активност, толкова са обездвижени. Но си имаше и опасности - ходехме на военно, стреляхме с калашници, имахме час НВО и срелбище в училище и стреляхме с пушки и нашите не са се притеснявали; а сега моите ако трябва да минат през това, ще умра от ужас.

Бе то при соца и кърменето бе един вид забранено - захранваха бебетата още на първия месец с кисело мляко и пюрета, ама... Wink

Моята майка ме е кърмила, за другите не знам. Кърмила е също и сестра ми. Кисело мляко не знам дали са ни давали, нямам идея. Но със сигурност не са ни давали Хумана, тогава такова нещо само от чужбина можеше да се донесе. А сега бебетата масово са на АМ.

# 376
  • Sofia
Танини, наистина много сладка първокласничка! И какви големи очи!  Hug

Жасмин, всички така изглеждахме, както си се описала...  Laughing
Благодаря за поздрава!  Hug

Поздрав и от мен! Simple Smile

# 377
Много се вълнувам, като се сетя че Стефинка ще е в 1-ви клас.
Морена мерси за хубавия поздрав, дано и нашите деца имат хубави спомени като чуят тази песен.

Обяснявам аз на Стефи, че и остава само месец още да е на градина, тя се радва и не осъзнава, какво я чака. Радва се че ще има голяма ваканция лятото.

Детството ни беше страхотно, за жалост сега не го изпитват.

За раницата - иска ми се на живо да видя и примерим, та ще трябва в Пловдив да търся къде има избор на раници.

# 378

Мерси много!  Hug

Нашите деца не знам кога ще натрупат такива спомени, като са по цял ден на училище, вечер на компа. А на нас половината ни време минаваше в игри. Крадяхме череши в една градина, играехме на ластик, народна топка, ръбчета, карти, засилвахме люлките до откат и скачахме от най-високото им положение, висяхме с главата надолу по катерушките, обикаляхме по блоковете, звъняхме на звънците и се криехме...няма телефони, няма нищо - прибирахме се по здрач, никой не ни знае къде сме и какво сме правили... безгрижни времена.  Simple Smile

# 379
Аз засега се радвам, че живеем в малък град и я има играта на улицата, карането на колело. Не е както едно време, но не е и както е в големите градове.

# 380
Ех, как ме върнахте в детството, момичета! Всички явно сме расли горе-долу по едно време и спомените и усещанията ни са сходни!
Аз също имам леки залитания към тези, модерните раници, но мъж ми веднага ме връща на земята и мисля, че ще го послушам...Но пък толкова ми харесват тези на Скаут и на Херлиц...Така или иначе ще се купува като се приберем в БГ.
Нашият първолак пък вече започва да страда за тук и за детската градина - тези дни обяснявал на баща си, че знае, че го чакат в първи клас в София, но толкова щяла да му липсва Молдова...Много се бил радвал, че баща му бил пратен да работи тук. Той си има една любима Настя и предполагам, че раздялата ще е драматична...Те сега се разделят по половин час, пък тогава не ми се мисли...
Вече готвят тържеството "До свидания, детский сад" и ни рецитира едни тъжни стихчета...
Някой да знае в този склад на гара Искър (дори не съм сигурна, че е точно там) какво се предлага? Раници примерно има ли?

# 381
  • Sofia
Марини, аз нали съм по онлайн пазара, та не мога да съм ти полезна.
Голяма промяна му предстои на момчето ти.  Hug

Радвам се, че ви харесва поздрава!  Hug
Дааа, детството ни беше страхотно...  Heart Eyes
Аз също искам да сме в малък град... малък, малък малък почти село и да има деца.
Поне у-щето избрах малко и не в центъра.  Wink

# 382
Нашето детство също е било странно за родителите ни, защото тяхното не е било такова, а за бабите и дядовците ни - направо разглезено и прекалено изтънчено  Wink Но това е еволюцията!
Аз предпочитам децата да бъдат такива, каквито искат, а не каквито ние сме решили.
Да, светът вече е безвъзвратно извратен, за да оставиш малки деца да се шляят из квартала до тъмно. Но това не означава, че децата не са щастливи!
П.С. Моят син вече се вълнува само от дългата лятна ваканция, едва го свърта в ДГ.
        Вчера посетиха Планетариума и той беше искрено впечатлен, при все че има сериозни познанията за планетите и съзвездията.

# 383
  • Варна
Ех, детство мое Simple Smile)) Лично аз, съм доволна от възможностите, които има детето ми за игри. Ще видим след време как ще го оцени тя, но сега положението в моите очи е такова: живеем в малка кооперация с голям вътрешен двор, в спокоен отдалечен квартал (бивше село), има още 4-5 деца около нейната възраст (4-7 годишни), има къде да кара колело, лятото е всяка вечер в морската градина или в двора. През другото време на годината постоянно има деца у дома или тя е на гости из комшийчетата. Тренира каквото си е избрала, без натиск, без очаквания - за забавление. Няма компютър, телевизора се ползва за филмчета и то не повече от 3-4 пъти в седмицата (главно когато е студено). С две думи, живее си простичко и спокойно, както е редно за едно дете (поне в моите представи). Да видим сега като започнат домашните и повечето ангажираност и отговорности как ще влезе в ритъм.

# 384
Ех, как ме върнахте в детството, момичета! Всички явно сме расли горе-долу по едно време и спомените и усещанията ни са сходни!
И мен така! И аз съм имала подобна кожена чанта - в черно и червено, опашки с панделки и прочие!
По Великден сме в София, така че ако някой ги е мяркал там - да сподели, моля!
За раници не знам, но това е чудесен повод да изпълним идеята за среща, още повече, че ще идвате до София. Така че предлагам да се видим или съботата, или понеделника, да не е точно на Великден.
Ако искаш Дайв, ще ти пратя телефон на лични. Надявам се и други да са тук и да се организираме да се видим.

# 385
  • В светлината на слънцето
Нашето детство също е било странно за родителите ни, защото тяхното не е било такова, а за бабите и дядовците ни - направо разглезено и прекалено изтънчено  Wink Но това е еволюцията!
Аз предпочитам децата да бъдат такива, каквито искат, а не каквито ние сме решили.
Да, светът вече е безвъзвратно извратен, за да оставиш малки деца да се шляят из квартала до тъмно. Но това не означава, че децата не са щастливи!
П.С. Моят син вече се вълнува само от дългата лятна ваканция, едва го свърта в ДГ.
        Вчера посетиха Планетариума и той беше искрено впечатлен, при все че има сериозни познанията за планетите и съзвездията.

Много точно казано.  Peace
И сега има деца, които се движат повече, а ежедневието им не минава от училище пред компа и обратно. Въпрос на приоритети, интереси, навици.  Peace
И аз съм била само на кърма до навършване на първата си година (по ред причини), но хайде да не си затваряме очите - преди масово децата се захранваха рано-рано. Такова е било времето, такива са били лекарските предписания. Никой не е виновен, че така е било. За онова време, това е било правилното, редното, нормалното. Да, детството ми беше прекрасно. Но и днешните деца имат хубаво детство. Не мисля, че са разглезени, просто сега животът е по-различен. Баба ми не е имала пералня и е била щастлива. Но това означава ли, че и аз не трябва да имам, защото тя така е живяла и "пак е станала човек". А чантите навремето не тежаха, просто защото нямаше 10001 сборника по всеки предмет, които се носеха ката ден на училище, нямаше излишни помагала и т.н. Чантите бяха далеч по-леки от тези на сегашните ученици - това никой не го отрича. Ако бяха като едно време, надали щеше да има ето това:
http://btvnews.bg/video/1066527305-Problemat_s_tejkite_uchenicheski_chanti.html
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=290834
https://www.facebook.com/notes/varnautrebg/%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0 … 8/180135132023333

Вижте, темата излишно взе да се разводнява. Разбирам, че има потребители, които категорично не приемат чуждото мнение. И не са длъжни разбира се.  Peace Просто споделих моите наблюдения от позицията на родител, който вече е минал по този път и е видял с очите си как тежките раници бяха заменени скоростно с по-леки и удобни за децата още през първата година. Масово! Peace

# 386
Някой да знае в този склад на гара Искър (дори не съм сигурна, че е точно там) какво се предлага? Раници примерно има ли?

За кой по-точно склад питаш? Склада на Херлиц е там. Трета година си пазаруваме там преди училище. Чантата на сина е от там. Сега пак мисля да заложа на тях. Аз отивам със списък в средата на август и всичко от там купувам. С някои дребни изключения. Но аз пазарувам за двама - почти на едро. Понеже не сме точно в София и мразя за всяка дреболия да бия по 10 км.

# 387
  • Варна
Идеята за предпърволашко кафенце ми харесва много, Мира Simple Smile В събота сме в София - ще купуваме "стая" на Маша от Икеа. Но се надявам да не иде целия ден там. Ако има желаещи за едно кафенце в някой парк (мол ако е студено много), нека се заявят по някакъв начин и ще обменим координати Simple Smile

Колкото до раниците и чуждото мнение - на мен ми беше много полезна информацията, която споделиха майките с по-големи дечица. Раници всякакъв модел трябва да има, както и мнения за тях - за да може човек да направи най-добрия избор според ситуацията, в която се намира. Едни са приоритетите, когато раницата се носи само с тетратките за домашно, други, когато се мъкне всичко всеки ден, едно е важно, когато детото я носи самО и ходи пеш, друго е, когато мама му я носи дори от колата до входната врата. Така че - нека не стигаме до крайности и генерални заклчения - светът е шарен и точно това му е интересното  Flowers Sunflower

# 388
  • В светлината на слънцето
За съжаление аз не мога да се включа в кафето - в събота каката е на мат.състезание, а бъдещият ученик е на рожден ден. Но пожелавам от сърце да се срещнете и повеселите. Дано и слънцето ви зарадва. Hug

# 389

За кой по-точно склад питаш? Склада на Херлиц е там....

Предполагам, че за този...и аз не знам точно! Просто съм чувала, че там имало склад, в който някои родители пазаруват преди началото на учебната година - може би е този, за който говориш. И аз съм наумила да действаме по описания от теб начин, въпреки че се изкушавам да започна да пазарувам дребни нещица от сега, но съзнавам, че ще е лудост на фона на тоновете багаж, които ще прекарваме към БГ. Но аз съм си такава за всичко - обичам да съм запасена, граничещо към презапасяване. Blush
Дано да успеете да се срещнете, момичета. Формуските срещи винаги са ме зареждали с положителни емоции, особено като сме на една вълна.
Морена,  Hug мислих го като идвахме насам как ще се адаптира, не говорейки езиците, сега пък ще го мисля как ще се приспособи там...Въобще той ми е повече на мисъл от дребното.

Общи условия

Активация на акаунт