Майчинството счетоводно-59

• 37 157
  • 754
  •   1
Отговори
# 270
  • София-Младост
ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ДАЛИ ПРЕЗ ТЕЗИ МЕСЕЦИ ТРЯБВА ДА ВНАСЯМ САМО ЗДРАВНИ КОИТО СА 16,80 ЗА ДА МОГА ДА ВЗЕМАМ МАЙЧИНСТВО 2 ГОДИНИ .Защото със първото детенце се водих във една фирма и внасяхме близо 6 месеца по 160 лева някъде бяха.
Само здравни се плащат. И вече осигуровките за дните, през които ви водят на фиктивен ТД. Затова даваме съвет те да са максимално малко, с оглед на парите.

# 271
Благодаря много за отговора.Лек и усмихнат ден  newsm53

# 272
  • Велико Търново
Здравейте, самоосигуряващо се лице съм като управител на ЕООД. В момента съм в майчинство от 135 до 410 дни, т.е. преди първата година на детето. Налага ми се да прехвърля дялове си от ЕООД и то да стане ООД и да започне да извършва дейност(досега не съм извършвала трудова дейност, т.к. бях в болничен). Въпросът  ми е как мога да направя това , имам ли право да извършвам трудова дейност сега или трябва да прекъсна майчинството си за няколко дена докато трае пререгистрацията и впоследствие отново да си възобновя майчинството?

# 273
  • Точно където трябва
Имам няколко дни отпуск от мин. година. Шефката ми предложи да си ги пусна /за да взема някакви пари повече/, но аз отказах. Мислех, че като ми се прекъсне болничният и така ще ми падне майчинството. Сгрешила ли съм?

# 274
  • Пловдив
Имам няколко дни отпуск от мин. година. Шефката ми предложи да си ги пусна /за да взема някакви пари повече/, но аз отказах. Мислех, че като ми се прекъсне болничният и така ще ми падне майчинството. Сгрешила ли съм?

Не си сгрешила.Пази си отпуската за после.Ще ти трябва.Тя ти се пази и няма да я изгубиш.По време на майчинството ще трупаш нова.Ако сметнеш,че искаш сега да вземеш някакви дни,го направи.Не е късно

# 275
  • София
Elfita, може ли още един въпрос, защото и аз вече се обърках с тези болнични...  Embarassed  Confused
Например, ако съм в болничен 2 месеца преди тези 45 дни, от кога започват да връщат 18 месеца назад? От началото на 45те дни или от началото на въпросния болничен 2 месеца преди това? Дано съм успяла добре да обясня Rolling Eyes

Втори въпрос: ако си осигурен на макс. осигурителен праг, това дали си в болничен или не има ли изобщо някакво значение за определянето на обезщетението за майчинство?

# 276
  • Пловдив
Elfita, може ли още един въпрос, защото и аз вече се обърках с тези болнични...  Embarassed  Confused
Например, ако съм в болничен 2 месеца преди тези 45 дни, от кога започват да връщат 18 месеца назад? От началото на 45те дни да,за обезщетението за бр и раждане е 18 м назад от 45 дневния ти или от началото на въпросния болничен 2 месеца преди това? Дано съм успяла добре да обясня Rolling Eyes

Втори въпрос: ако си осигурен на макс. осигурителен праг, това дали си в болничен или не има ли изобщо някакво значение за определянето на обезщетението за майчинство? колко време преди първия ти болничен си така осигурена

# 277
  • София
Втори въпрос: ако си осигурен на макс. осигурителен праг, това дали си в болничен или не има ли изобщо някакво значение за определянето на обезщетението за майчинство? колко време преди първия ти болничен си така осигурена

Досега съм ползвала само 2-3 пъти болничен откакто съм бременна и не повече от 5 дни. Иначе съм осигурена така със сигурност за последните 18 месеца, само че прагът миналата година беше друг. Нали сега го увеличиха пак от 2014.

# 278
  • Пловдив
Иначе съм осигурена така със сигурност за последните 18 месеца

Болничният няма да ти повлияе.Да,сега прагът е по-висок,но това няма как да се коригира.Ако работиш докрая,ще ти е малко по-високо обезщетението.Но твоята сума така или иначе ще е голяма и няма да се усети почти

# 279
Здравейте и от мен,
искам да попитам, ако има проблем с болничния, изписва ли се нещо специфично там, където си следиш с ПИК кода, например, че плащане е отказано или нещо от сорта? Моят болничен все още е в обработка и малко се притеснявам, защото сама си попълвам и нося документите и в НОИ и в НАП и се чудя дали не съм объркала нещо   Thinking
Става въпрос за 45 дневния, който ми започва от 02.02.2014, занесла съм го в НОИ на 05.03. и все още се обработва, а предишния болничен, който занесох за януари, ми го платиха светкавично- около 5 работни дни, след като го занесох в НОИ, та затова се чудя изписва ли се някъде, ако има проблем или просто при 45 дневния времето за обработка е по- дълго, заради това, че обхваща два месеца  Thinking
Благодаря предварително, ако някой знае   bouquet

# 280
  • Пловдив
Здравейте и от мен,
искам да попитам, ако има проблем с болничния, изписва ли се нещо специфично там, където си следиш с ПИК кода, например, че плащане е отказано или нещо от сорта? Моят болничен все още е в обработка и малко се притеснявам, защото сама си попълвам и нося документите и в НОИ и в НАП и се чудя дали не съм объркала нещо   Thinking
Става въпрос за 45 дневния, който ми започва от 02.02.2014, занесла съм го в НОИ на 05.03. и все още се обработва, а предишния болничен, който занесох за януари, ми го платиха светкавично- около 5 работни дни, след като го занесох в НОИ, та затова се чудя изписва ли се някъде, ако има проблем или просто при 45 дневния времето за обработка е по- дълго, заради това, че обхваща два месеца  Thinking
Благодаря предварително, ако някой знае   bouquet

да,изписват,ако има проблем.болничните се изплащат до 15 работни дни от датата на представяне.при теб те изтичат на 26 ти март
не пречи да пишеш мейл до твоето НОИ и да питаш дали има проблем.ще ти отговорят

# 281
на мен за един болничен ми пишеше, че не подлежи на плащане и отделно ми бяха пратили и препоръчително писмо на постоянния ми адрес. Но наистина можеш да им пишеш. Моя приятелка така чака много време да й го изплатят, накрая отиде в НОИ и й казаха, че няма проблем с болничния. Просто нещо го бяха пропуснали, удобриха го и готово  Peace

# 282

Досега съм ползвала само 2-3 пъти болничен откакто съм бременна и не повече от 5 дни. Иначе съм осигурена така със сигурност за последните 18 месеца, само че прагът миналата година беше друг. Нали сега го увеличиха пак от 2014.

Здравейте, отно сно този въпрос да попитам. Ако осигуряването е на 1500 лв последните два месеца, а преди това 6 месеца борса, а останалите назад са също високи около 1500. Ако се вземе един болничен преди 45 дневния - около месец, това ще повлияе ли много на сумата? Благодаря Ви!

# 283
Момичета, проблемът ми е следният: отивам на борсата, тъй като отказах да поемам нощни смени /с две малки деца съм/ и не се разбрахме със шефа.  Имам неплатени хонорари от миналата година, но нямам реални доказателства за дадените дежурства. Има ли начин да си получа парите? Мислех да напиша молба да ми бъдат изплатени и да я заведа, но не знам как да я формулирам професионално да звучи. Моля, помогнете ми.

# 284
Момичета, проблемът ми е следният: отивам на борсата, тъй като отказах да поемам нощни смени /с две малки деца съм/ и не се разбрахме със шефа.  Имам неплатени хонорари от миналата година, но нямам реални доказателства за дадените дежурства. Има ли начин да си получа парите? Мислех да напиша молба да ми бъдат изплатени и да я заведа, но не знам как да я формулирам професионално да звучи. Моля, помогнете ми.

Предполагам, че говориш за заявление до работодателя, но без значение адресата са ти необходими доказателства, че си работила и са ти дължими някакви суми - напр.ведомости в които са начислени, но не са изплатени, присъствени форми, от които да се вижда кога си работила в повече и т.н. В случай, че не разполагаш с доказателства всичко е на добра воля от страна на работодателя.

Общи условия

Активация на акаунт