Майчинството счетоводно-59

• 37 201
  • 754
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте,
включвам се и аз с питане, надявам се да не ви затрудня много с моя казус:
През октомври очакваме третото ни дете, в момента още 1 месец съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. Днес разбрах че има промяна в начина на изчисление на майчинството, а именно че се вземат 18 мес назад от предходния месец на излизането на 45 дневен болничен.
Реших аз една кратка сметка да направя, и ето какво си мисля:

Ако сега прекъсна отпуска си за отглеждане на дете, ще използвам платените си отпуски, които ми се понатрупаха - през това време, може би 4-5 месеца - през това време  ще ми е база Брутното възнаграждение.
После до 45 дневния болничен - излизам в болничен,
и за още 12 месеца назад - съответно колкото съм получавала от НОИ за 2-рата година на майчинството ми - мисля имаше месеци и с 240 и после 310 лв.
Малко объркано стана, дано сте ме разбрали
И от цялата тая сметка по дни, ще получа среднодневното възнаграждение, от което ще получавам 90% по време на 1-вата година на следващото ми майчинство.
Моля и за вашето мнение,
Благодаря ви предварително за отделеното време

# 151
Здравейте! Да ви информирам, че не било толкова трудно и "не боляло много" да "опиташ". Вчера след като писах на обед тук, тръгнах убедена в търсенето на фирма, за назначаване на ТД. и веднага се сетих за последния ми работодател/колко близко било до ума, първо там да опитам,въпреки, че имах още един-два резервни варианта и един вече краем в случай, че не стане никъде работата/, с който имах сключен срочен договор за летния сезон до 21.09.2013:) Отказах се да говоря с един познат от блока ми,даже двама, по пътя се отбих до един друг познат, но го нямаше в офиса-петък ден намайстора-следобедно време-никакъв шанс и продължих по пътя "на светлината"Simple SmileОтидох директно до счетоводителката на последния си работодател, въпреки че се сетих че може и до офиса му първо да отида, ама си помислих, че и той петък може да не е там:), понеже се оказа че не съм му запаметила номера и нямаше как да му се обадя и да говоря с него по телефона преди "неочакваното ми посещение". А по мое впечатление той е добряк и душа човек, и има дъщеря колкото моята възраст почти и малко внуче:). Счетоводителката съм я виждала само веднъж,като ходих да си взимам документите за изтичане на срочния ТД от лятото:) Жената беше много натоварена, но въпреки всичко веднага ме изслуша, разбра и ... сама каза: чакай да му се обадя:) Е, обади му се-две думи му каза само и от разговора останах с впечатление, че всичко е ок и уредено.Аз чак не можех да повярвам, въпреки че искрено се надявах и вярвах че впечатлението ми за добродушен човек не ме лъже. Само че, тя не иска да действаме от типа на: днес те назначавам, утре излизаш в майчинство. И тъй като 45 дни преди термин ми се пада 01.04 - тя пожела поне 2 седмици dа имам отработени, т.е. да внесе справката в НАП на 17.03 и предполагам на 31.03 да се процедира.така ли се прави? че не го уточнихме, а и както казах тя беше изпушила от работа вече Съответно разбрах, че до 25-то число на следващия месец се внасят дължимите осигуровки в НОИ. разбрахме се да си ги заплатя. та искам да попитам при назначаване на ТД на пълен раб. ден на МРЗ за десет раб. дни каква сума трябва да внеса? ако съм назначена на ТД на мин.раб заплата на 8 часов рабоен ден -осигуровките са 170 нали, а за 10-ина дена колко се падат?към половината някъде ли, 85 лв?и съответно при назначаване на тд при 4 часов раб.ден съответно пак за 10 дни...И какво майчинството ще получавам ако ме назначат на 4 час.раб.ден? за двете години от периода равнява ли се на МРЗ? т.е. 340 лв ежмесечно. сигурно ли е при този вариант-да знам да не вземе да стане някой фал и да съм сигурна, че ако съм на ТД на пълен работен ден ще заплатя малко повече осигуровки да внесат ама ще знам, че 2 години ще получавам майчинство=МРЗ. За това искам да знам от гледна точка на това да платя по-малко осигур. за внасяне - дали ако ме водят на 4 часов работен ден пак ще получавам същото майчинство = на МРЗ за двете години? И също така, тъй като дейността на фирмата е в туризма, управление на хотели и ресторанти и сега все още хотелът не работи, но те ще ме назначат на някоя си подходяща позиция, то договорът срочен ли ще бъде и отразява ли се това на майчинството или няма значение срочен или безсрочен. тъй като не се разбрахме за вида на договора, т.е. не се сетих да го обсъдим. Ако ме назначат на срочен договор лошо ли е? променя ли нещо това?и какво ще стане с майчинството след изтичане на сорчния договор?или да настоявам за безсрочен? Това ми е много важно да ми отговорите!!! Много благодаря!както и какъв договор да пусна на пълен или на половин работен ден, защото ако няма разлика за получаване на МРЗ в двата случая за мен е по-удобно да е на 4 4аса и да платя по-малко осигуровки, ама искам да съм сигурна, че е така. ако не ще избера варианта на пълен работен ден и ще си платя осигурвки на базата на 340 лв.В сряда жената каза да й се обадя, за да се раберем за петък за подписа на изготвената справка за Нап. За това питам тези неща, за да знам как да се уговоря.Тези са ми последните важни въпроси. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!

# 152
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
malivili, горе-долу разсъждаваш правилно.Единствено при ползването на платения отпуск после в изчислението се гледа брутно-нетно и при теб ще е най-вероятно нетното.Пробвай с калкулатора да сметнеш какво ти се получава.  Wink

private_f ,няма да питам колко време го писа тоя пост  Mr. Green
Ако имаш необходимия стаж от 12 месеца в живота си, няма проблем да те пуснат на 4 часа и пак със сигурност ще получаваш МРЗ двете години.Просто първоначално ще платиш по-малко осигуровки за "отработения" период.
Работодателят/счетоводителката е в правото си да поставя поставя условия, щом назначаването ще бъде фиктивно и съответно трябва да се съгласиш щом иска "отработване" 2 седмици.
При договорът е същото, от тях зависи на какъв ще те назначат.Може и срочен, за да те прекратят по-лесно след майчинството или такъв с изпитателен срок, защото после ще искаш пък да идеш на борса за по-дълго време...

# 153
Имам 13 мес. стаж, но в момента съм безработна. Какво трябва да направя, за да получавам майчинство от НОИ? Моля обяснете ми, но като за олигофреен, защото НИЩИЧКО не разбирам от тез работи. Ако може, обяснете ми подробно - стъпка по стъпка какво да направя. Ест. знам, че първо трябва да подпиша ЯТД .. И после?! Много благодаря!

# 154
Имам 13 мес. стаж, но в момента съм безработна. Какво трябва да направя, за да получавам майчинство от НОИ? Моля обяснете ми, но като за олигофреен, защото НИЩИЧКО не разбирам от тез работи. Ако може, обяснете ми подробно - стъпка по стъпка какво да направя. Ест. знам, че първо трябва да подпиша ЯТД .. И после?! Много благодаря!

Намираш фирма на познат да те назначат на трудов договор.
"Отработваш" 1-2 дни и попълваш необходимите документи за ползване на отпуск за гледане на дете, които счетоводителят на фирмата носи в НОИ.Обикновено счетито си знае нещата и ти дава кое да попълниш.Има ги и тук на първа страница.
Плащаш си всеки месец на работодателя по 20,16лв за здравните осигуровки, защото се водиш фиктивно на работа.

# 155
  • sofia
Здрaвейте,имaм следното питaне,че нещо съвсем се объркaх.Септември 2013 рaзбрa ,че съм бременнa с трето бебче и от нaчaлото нa ноември излязaх болничен с ЛКК порaди прокървявaне,до сегa съм ползвaлa 150 дни до 02.04.2014 и след товa излизaм в 45 дневния.Проблемът е в товa ,че през 2013 си бях ползвaлa полaгaщия се от ЛЛ болничен 40 дни(основно зa децaтa) и с него стaвaт повече от 180 дни,но пък сa в две рaзлични години.Много объркaно стaнa.Дaли ще ми върнaт последния болничен и изобщо кaк се процедирa в тaкaвa ситуaция?
Aз пaк дa си повторя питaнет,дaли ще имaм проблем с болничните при тaкa създaлaтa се ситуaция?Simple Smile

# 156
Pantera666 , много благодаря! И аз така предполагах, че трябва да станат нещата, но снощи се скарахме със свекъра, защото той твърди, че без значение дали мъм на Тд илт не, щом имам нужния стаж ТРЯБВА да мога да изляза по майчинство. И се опитвахме с мъж ми да му обясним, че ми трябва болничен лист, а когато не работя няма кой да ми го издаде, а той - НЕ ТА НЕ! Той ще е бъдещия ми работодател и в сряда, животи здраве, подписваме Тд. Ако подпиша в сряда, кога мога да поискам болничен? Кога счетоводителката носи д-тите в НОИ и след колко време е първия превод?!

# 157
  • В полите на Пирин планина
Здрaвейте,имaм следното питaне,че нещо съвсем се объркaх.Септември 2013 рaзбрa ,че съм бременнa с трето бебче и от нaчaлото нa ноември излязaх болничен с ЛКК порaди прокървявaне,до сегa съм ползвaлa 150 дни до 02.04.2014 и след товa излизaм в 45 дневния.Проблемът е в товa ,че през 2013 си бях ползвaлa полaгaщия се от ЛЛ болничен 40 дни(основно зa децaтa) и с него стaвaт повече от 180 дни,но пък сa в две рaзлични години.Много объркaно стaнa.Дaли ще ми върнaт последния болничен и изобщо кaк се процедирa в тaкaвa ситуaция?
Aз пaк дa си повторя питaнет,дaли ще имaм проблем с болничните при тaкa създaлaтa се ситуaция?Simple Smile

Няма да имаш проблеми, защото 180-те дни се издават от ЛКК, а до 40 дни - от ЛЛ или специалист еднолично.

Pantera666 , много благодаря! И аз така предполагах, че трябва да станат нещата, но снощи се скарахме със свекъра, защото той твърди, че без значение дали мъм на Тд илт не, щом имам нужния стаж ТРЯБВА да мога да изляза по майчинство. И се опитвахме с мъж ми да му обясним, че ми трябва болничен лист, а когато не работя няма кой да ми го издаде, а той - НЕ ТА НЕ! Той ще е бъдещия ми работодател и в сряда, животи здраве, подписваме Тд. Ако подпиша в сряда, кога мога да поискам болничен? - като подпишеш договора той се декларира в НАП; щом го декларират и излезе завереното уведомление от НАП ти е нужен един отработен ден, за да влезе ТД в сила и от следващия може да излезеш в болничен Кога счетоводителката носи д-тите в НОИ - до 15-то число на месеца, следващ месеца на представяне на б. лист при работодателя и след колко време е първия превод?! - в срок от 15 работни дни от представянето

# 158

Няма да имаш проблеми, защото 180-те дни се издават от ЛКК, а до 40 дни - от ЛЛ или специалист еднолично.

Pantera666 , много благодаря! И аз така предполагах, че трябва да станат нещата, но снощи се скарахме със свекъра, защото той твърди, че без значение дали мъм на Тд илт не, щом имам нужния стаж ТРЯБВА да мога да изляза по майчинство. И се опитвахме с мъж ми да му обясним, че ми трябва болничен лист, а когато не работя няма кой да ми го издаде, а той - НЕ ТА НЕ! Той ще е бъдещия ми работодател и в сряда, животи здраве, подписваме Тд. Ако подпиша в сряда, кога мога да поискам болничен? - като подпишеш договора той се декларира в НАП; щом го декларират и излезе завереното уведомление от НАП ти е нужен един отработен ден, за да влезе ТД в сила и от следващия може да излезеш в болничен Кога счетоводителката носи д-тите в НОИ - до 15-то число на месеца, следващ месеца на представяне на б. лист при работодателя и след колко време е първия превод?! - в срок от 15 работни дни от представянето

Пантера благодаря за отговора! Отне ми няма и 5 мин. да го напиша. можеш да разбереш тревогите ми...Значи да не се притеснявам ако се пусна на ТД на 4 часов р.ден:) Искам да попитам в такъв случай кога най-рано да си пусна молбата за излизане в майчинство,т.е. болничния лист или пак нещо не ми е ясно. Питам за да не изтърва в случая срока и да успея преди 01.04, когато се пада 45 дни преди термин. и болничния сам по себе си кой го издава, счетоводителката ли? и в моя случай, ако ме назначи на 17.03 кога да искам да ми оформи документите преди 31.03 ли? или става и на същата дата, но със сигурност преди 01.04 нали? с една дума кога трябва всичко да ми е напълно изготвено за да съм спокойна, че всичко е наред с майчинството?
Лейди Брин какво означава това, по-просто казано, че както ви е ясно съм далеч от счетоводнтие дела и изобщо не ги разбирам, не знам и много се притеснявам...: като подпишеш договора той се декларира в НАП; щом го декларират и излезе завереното уведомление от НАП ти е нужен един отработен ден, за да влезе ТД в сила и от следващия може да излезеш в болничен. това е вашия отговор, може ли да го обясните по-елементарно. ако подпиша на 17.03 и както счетоводителката настоява да имам повече отработени дни, кога най-рано да отреагирам за въпросния болничен лист и пише ли се молба за излизане в болничен по майчинство и общо заболяв.?
до 15-то число на месеца, следващ месеца на представяне на б. лист при работодателя И това не ми е ясно: кой представя болничния лист при работодатея?аз ли го попълвам? и в моя случай, до 15-ти април ли трябва да се занесат в НОИ. и какво ще ме посъветвате кога да искам излизане в майчинство,преди 01.04 ли? да кажем на 28.03 - подадена молба и изготвен болничен лист. и също така да не си повтарям въпроса с роси: след колко време е първия превод?! - в срок от 15 работни дни от представянето т.е. ако примерно този болничен лист е представен на 28.03 или 31.03 кога ще имам превод по оз и майч.? МНОГО БЛАГОДАРЯ ОТНОВО за КОМЕТЕНТНИТЕ ВИ ОТГОВОРИ и проявата на разбиране към невежите в сферата на счетоводните дела...

# 159
Така написано разбирам, че счетито иска от 17 март до 31 да "работиш" и после направо да вземеш 45-дневния болничен.
Ако договорът е в сила от 17 март, може от 19 да вземеш болничен за общо заболяване.
Лекарят ти издава болнични листи и ти ги носиш на счетоводителката.След, което тя трябва да ги занесе в НОИ.
След като се подадат в НОИ, от там имат 15 работни дни за обработка и превод на парите.
Ако на 20 март занесеш болничен на счето, тя трябва да го подаде в НОИ до 15 април.

# 160
  • Има много детски смях.
4 месеца обезщетение 7.20 на ден. Няма доход и изчисления, трябва 9 от последните 15 месеца да има осиг.вноски за ф.Безработица.
Повече информация КСО от чл.54а надолу.

Благодаря!  Hug
И последно- същата приятелка си използва правото на отпуск по майчинство изцяло- гледа си детето до изтичане на 2,5 години от раждането. В такъв случай няма право да излезе в неплатен отпуск за отглеждане на дете до навършването ме на 8 години, нали?  Thinking

# 161
Така написано разбирам, че счетито иска от 17 март до 31 да "работиш" и после направо да вземеш 45-дневния болничен.
Ако договорът е в сила от 17 март, може от 19 да вземеш болничен за общо заболяване.
Лекарят ти издава болнични листи и ти ги носиш на счетоводителката.След, което тя трябва да ги занесе в НОИ.
След като се подадат в НОИ, от там имат 15 работни дни за обработка и превод на парите.
Ако на 20 март занесеш болничен на счето, тя трябва да го подаде в НОИ до 15 април.

Благодарности! сега ще ти кажа защо питам : понеже като се видях със "счетито" и й казах че наблюдаващият гинеколог трябва да ми издаде болничния според, който на 01.04 тр да изляза в оз и майч. спрямо дата на изчислен термин, тя ми отговори: мен не ме интересува лекаря какво е казал. хм?!и за това съвсем се обърках. а на прегледа на 21.02 лекаря ме пита искаш ли да ти издам болничен, хем знаеше че към момента съм безработна, т.е. не се вод яна Тд. и също така ми каза; защото ако работиш мога веднага да ти го издам. а счетоводителката ака ми отговори като й споменах доктора. казах й че на 18.03 съм на преглед при доктора да изчакам тогава да видим той какво ще каже и тя пак ми отговори същото Simple Smile и аз тотално изпаднах в шах и съвсем нищо не ми стана понятно, кой кога защо. сега разбирате ли объркването ми и от къде произтича то...
ясно , значи ще се получи някакво припокриване, което е що годе добре в слуачая или поне аз така го разбирам. на 17.03 тя подава док. в НАП, аз на 18.03 съм при доктора, тогава искам той да ми издаде болничен и го нося на счетито. до тук така ли е? правилно ли схващам. след това носи болничнтелисти както пишете в НОИ, но преди 01.04 ли тябва да стане това или на 01.04 -точно на тази дата/ето това не ми е ясно/. т.е. дали преди 01/04 може да ги занесе и кога най-рано и съответно най-късно за да не се изтърве датата 01.04. от подаването на болничните листи в НОИ от тогава ли започва да тече майчниството, те. според ТД, подписан на 17.03 излизам в майчинство по оз...
Добре, че сте вие да пояснявате. извинявам се за спама!!! но много ми помагате!!!

# 162
А при положение че моя син е роден, от кого трябва да взема б. лист? Моя Лл?!

# 163
според горенаписаното, аз ще кажа на доктора на прегледа на 18.03 да ми издаде болничния. това така или иначе се пада денят след "назначаването", съответно от 18.03 ли се падам да изляза в болничен по майчинство след като доктора и го издаде? да не й "стане зле на счетито" и да каже нещо/ т.е. в този случай 1 отработен ден ли ще имам, след като на 18.03 ще имам издаден болничен? от деня на изадването на болничния от тогава ли започва да тече майчинство? и тогава в този случай как тогава ще имам 10 отработени дни както счетито искаше...само и само да не е както тя каза: назначаване от днес за утре

еми значи остава така, на 17.03 подписвам "назначаването" и остава дилемата дали на 18.03 да взема болничния от лекаря, че да не вземе да се "размрънка" счетов.-та или в такъв случай да се разбера с него да кажем след седмица да ми го издаде, че поне така да имам повече отработени дни - 5 /една раб. седмица/.дано счетов. да е съгласна на този вариант. така става ли според вас? или да си му кажа да ми ги издаде на 31.03 и счетов. да ги внася там в изискуемия 15 дневен срок...в НОИ, за да мога да си получа обезщетението преди раждане или няма такъв вариант обезщетение за майчинство да бъде изплатен преди датата на термина или самото раждане, което може да е преди или след термина.
благодарности пак за отговора, който ще чакам на финал да получа. всичко ми се изясни, остана само този казус. пак благодаря! Simple Smileпоздрави

Последна редакция: пн, 10 мар 2014, 14:54 от AnMary

# 164
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Добър вечер!
Искам да попитам: може ли ЛЛ да издаде на 10.03 третия изравнителен болничен, който да е от дата 12.03?
ЛЛ не ми е близо, а ми се налага утре да отида до него и се чудя дали може да издаде и болничния, за да не ходя пак в сряда ...
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт