Майчинството счетоводно-59

• 37 170
  • 754
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
От прочетеното останах с впечатлението, че ако излезна непрекъснат болничен няколко месеца от бременността, обезщетението за майчинство ще ми се смята 18 месеца назад преди болничния, т.е. не само преди 45 дневния, а преди целия болничен. Така ли е наистина?

Не,не е така.За всички майки условията са еднакви и по-точно взимат 18 те месеца преди 45 дневния ти болничен.Настоявай за отпуската ти.Ще ти вдигне базата

# 181
Здравейте, ТД ми беше неправомерно прекратен юли месец, с решение на съда ме възстановиха на работа през октомври. Аз родих м. септември, до тогава след неправомерното ми уволнение си внасях осигуровките като самоосигуряващо се лице - имам фирма на мое име, чрез която си подавах и болничните преди и след раждането. Последният ми болничен лист изтече средата на м.декември 2013 година. От тогава майчинство не съм получавала, работодателят ми отказа да ми издаде заповед за майчинство, подадох си в срокове пакет документи за майчинство, явих се и физически на работа в 2 седмичния срок след възстановяването ми. Към днешна дата имам подадени жалби в НОИ и в Нап, но от НОИ ме викат днес на разговор и ми казват, че нямам право на майчинство, защото не съм осигурена за периода за всички осигурителни случаи. Осигуровки като самоосигуряващо се лице съм си внасяла до средата на м. януари, когато се очакваше работодателят да ми придвижи документите за майчинство. От момента на възстановяване, работодателят не ми е внасял никакви осигуровки. Какво ще ме посъветвате.

# 182
Благодаря! а предният въпрос от момичето проворика и у мен интерес: какво ще стане ако ме назначат на срочен тр. договор - 17.03 - 25.09? прекратява ли ми се майчинството по този начин?
Да, при срочен договор работодатеялт има право да го прекрати с изтичане на срока, или преди това, ако е сключен в негова полза. Ако към 25,09 на теб ти е започнал отпуска за бременост и раждане, ще продължиш да получаваш обезщетение, до края на 410-те дни, но нямаш право на обезщетение за втората година.

ясно, благодаря! кофти ситуация. най-добре е безсрочен...мерси много и приятен ден!

в такъв случай да разбирам ли, че срочен договор не ме устройва след като няма да получавам майчинство две години? а какъв е вариантът все пак при срочен договор да се получи майчинство две години, слез изтичане на срока на договора да бъда преназначена, т.е. да се продължи ли?

Последна редакция: ср, 12 мар 2014, 05:05 от AnMary

# 183
  • София
Преди седмица бях писала пак, но вече се разбра какво се случва. Окончателно от 24 март започват да връчват предизвестия за съкращаване на всички от нашият сектор.
Някой може ли да ми каже какво се случва с мен? Могат ли да ме оставят без майчинство( сега започнах 2рата година)?
Догодина март ще имам ли право да отида на борсата?
От какво се определя сумата и времето, за което ще взимам пари от барсата?
Благодаря предварително.

# 184
  • varna varna
Здравейте!Искам да попитам за първия ми болничен който е 45 дена преди раждане.Болничният ми е от 14.02.2014 г. до 31.03.2014 г.  newsm78 въпросът ми е как ще ми се изплати целия на веднъж или само февруари после март.  newsm78

# 185
  • София
Здравейте!Искам да попитам за първия ми болничен който е 45 дена преди раждане.Болничният ми е от 14.02.2014 г. до 31.03.2014 г.  newsm78 въпросът ми е как ще ми се изплати целия на веднъж или само февруари после март.  newsm78

Всеки месец за предходния, тоест март изплащат часта за февруари, а април за март.

# 186
Здравейте и от мен. Живот и здраве и аз ще бъда мама. До колкото разбирам майчинството през първата година е процент от работната заплата 18 месеца назад или като цяло 18 месеца от осигурителния ти стаж. От септември миналата година съм на работа като преди това 4 месеца бях безработна. Как да си изчисля майчинството. Другият ми проблем е  август мога да остана без работа, ако тогава се осигурявам на по- голяма супа това ще рефлектира ли на майчинството.

# 187
  • София-Младост
Преди седмица бях писала пак, но вече се разбра какво се случва. Окончателно от 24 март започват да връчват предизвестия за съкращаване на всички от нашият сектор.
Някой може ли да ми каже какво се случва с мен? Могат ли да ме оставят без майчинство( сега започнах 2рата година)?
Догодина март ще имам ли право да отида на борсата?
От какво се определя сумата и времето, за което ще взимам пари от барсата?
Благодаря предварително.
Ако те съкратят сега губиш остатъка от втората година. И е желателно в 7дневен срок от прекратяване на ТД да се регистрираш в Бюрото по труда, за да не губиш от тяхнто обезщетение.

# 188
Момичета преди време писах в темата,но явно моят случай не е за тук,защото нямах отговор!
Кажете ми къде да питам за отпуската натрупана по време на майчинството дали ще я загубя ,че имам над 100 дни?
Благодаря!

# 189
  • Sofia
Здравейте,
Имам бебче набор 2013 и тази година и аз се завъртях из дебрите на кандидастването за ясла, въпреки че шанс реално нямаме. Тъй като чух и прочетох доста изобретения за получаване на някоя и друга 0,1 точка искам да попитам следното:
В момента съм по майчинство. Иначе съм си назначена на безсрочен 8ч трудов договор (всъщност са 2 труд д-ра по 4 часа при един и същ работодател). Дотук ок. Доколкото знам човек може да бъде назначен по договор за още 4 часа, освен д-ра за 8 ч (към различни работодатели). Може ли да се подпише (и да ме назначат) на такъв допълнителен трудов договор докато съм по майчинство? Ако е възможно бих могла да се докопам до още 0,1 т за месторабота и евентуално да имаме шанс за гранична група...
Благодаря.

pepina709
Доколкото знам не си губиш отпуската докато си в отпуск по майчинство или в дълъг болничен.

Последна редакция: чт, 13 мар 2014, 00:39 от AnMary

# 190
  • София-Младост
Момичета преди време писах в темата,но явно моят случай не е за тук,защото нямах отговор!
Кажете ми къде да питам за отпуската натрупана по време на майчинството дали ще я загубя ,че имам над 100 дни?
Благодаря!
Не се губи, би следвало с молба да си я прехвърлила за ползване в селдавщите години съгласно КТ.

krisskata
Имаш право да сключиш ТД при ДРУГ работодател по време на втората година, т.нар.  майчинство.

# 191
Благодаря!
Не се губи, би следвало с молба да си я прехвърлила за ползване в селдавщите години съгласно КТ.
Не съм подавала молба,защото не съм знаела ,че трябва!

# 192
Здравейте,

Работя в едно училище и съм на срочен трудов договор на основание чл. 68. ал.1. т.1. във връзка с чл. 70 ал. 1 от КТ. Назначена съм до 31. 08. 2014г. В момента съм в болнични до края на месеца и след това излизам в майчинство - тоест 45 дена преди термин.

Имат ли право да ме освободят от работа докато съм в болнични?

# 193
  • София-Младост
Здравейте,

Работя в едно училище и съм на срочен трудов договор на основание чл. 68. ал.1. т.1. във връзка с чл. 70 ал. 1 от КТ. Назначена съм до 31. 08. 2014г. В момента съм в болнични до края на месеца и след това излизам в майчинство - тоест 45 дена преди термин.

Имат ли право да ме освободят от работа докато съм в болнични?
http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=20370

# 194
 Здравейте!Бременна съм след ИКСИ и съм в болничен от деня на пункцията.180 -те дни болнични ми приключват на 25 март а 45-те дена преди ВРТ ми започват от 9 май.За този месец и малко без болничен ще се явя на ТЕЛК.От ЖК ще ми дадът документа за ТЕЛК на 26 март.Въпросът ми е следния:Документът за ТЕЛК преди да изтече последният болничен ли се подава или може и ден,два след като е изтекъл?Объркано стана  Embarassed дано сте разбрали въпроса ми.Благодаря предварително bouquet.

Общи условия

Активация на акаунт