Майчинството счетоводно-59

• 37 227
  • 754
  •   1
Отговори
# 210
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте мами Simple Smile
Ето и моят казус - редовна студентка съм, водя се на ТД, но съм в болничен 45 дни преди раждане /всъщност до дата ми остава седмица Simple Smile /, та директно към въпроса... т.к. от преподавател в университета ми беше предложено да кандидатствам за студентски практики, мога ли да кандидатствам или не... би ли повлияла по някакъв начин тази практика на предстоящото майчинство, което ще получавам. Питам въпреки че в самия сайт / http://praktiki.mon.bg/sp/?m=8 /пише:
12. Аз съм студент, но в момента съм в отпуск по майчинство. Имам ли право на участие в студентска практика? 
В проект "Студентски практики" могат да участват всички студенти, които имат активни студентски права, включително и жени, които са  в майчинство. Стипендията, която получавате не е възнаграждение и не би предизвикало затруднения при получаване на други плащания.

Питам понеже, в крайна сметка, при евентуално започване на практиката се подписва договор между студента и работодателя... като не съм сигурна какъв вид точно е договора.

Според мен пусни запитване до НОИ, за да имаш официално становище, заради новите промени в КСО.Доколкото набързо погледнах вече стажовете ще са платени задължително и един вид ще получаваш трудово възнаграждение...Но пък не съм много в час със тези "практики" и т.н.

# 211
Здравейте, включват ли се лекторските часове при смятане на сумата за детски надбавки и плаща ли се данък върху сумата?
Казусът е безработен, работил само 1 семестър като лектор за сума около 550-600 лв.

# 212
  • София-Младост
Здравейте, включват ли се лекторските часове при смятане на сумата за детски надбавки и плаща ли се данък върху сумата?
Казусът е безработен, работил само 1 семестър като лектор за сума около 550-600 лв.
С какъв документ ви ги изплатиха? Според мен това си е вид ГД, плащането на база Сметка за изплатени суми и удържани осигуровки и данък. Вие пък подавате ГДД. И да, влизат като доход за детските.

# 213
Преведени са по банкова сметка.Не знам с какъв документ. Нямам нищо.

# 214
Ето и моят казус - редовна студентка съм, водя се на ТД, но съм в болничен 45 дни преди раждане /всъщност до дата ми остава седмица Simple Smile /, та директно към въпроса... т.к. от преподавател в университета ми беше предложено да кандидатствам за студентски практики, мога ли да кандидатствам или не... би ли повлияла по някакъв начин тази практика на предстоящото майчинство, което ще получавам. Питам въпреки че в самия сайт / http://praktiki.mon.bg/sp/?m=8 /пише:
12. Аз съм студент, но в момента съм в отпуск по майчинство. Имам ли право на участие в студентска практика? 
В проект "Студентски практики" могат да участват всички студенти, които имат активни студентски права, включително и жени, които са  в майчинство. Стипендията, която получавате не е възнаграждение и не би предизвикало затруднения при получаване на други плащания.

Питам понеже, в крайна сметка, при евентуално започване на практиката се подписва договор между студента и работодателя... като не съм сигурна какъв вид точно е договора.

Според мен пусни запитване до НОИ, за да имаш официално становище, заради новите промени в КСО.Доколкото набързо погледнах вече стажовете ще са платени задължително и един вид ще получаваш трудово възнаграждение...Но пък не съм много в час със тези "практики" и т.н.
Мерси.. в най скоро време ще се отбия през НОИ Simple Smile

# 215
  • София
Здравейте, преди много време ми бяхте много полезни с отговорите за моите проблеми и въпроси, надявам се сега пак да ми помогнете.

На есен ще пускаме детето на ясла и аз трябва да се върна на работа. Желанието ми обаче е да работя на 6ч работен ден (от 9 до 16ч). Преди да запитам прекия ми управител искам да попитам какви опции имам? Полага ли ми се по закон това право или трябва да искам неговото разрешение, има ли шанс да не се съгласи, какво да направя? Кога да говоря с него - сега или септември, към счетоводството ли първо да се обърна или към шефа ми?
Това мое желание е продиктувано от смяната на офиса, заради което трябва много да пътувам в час пик в София и няма кой да прибира детето от яслата. Работното време на мъжа ми е до 19ч, а аз имам път до яслата над 1ч.

Другото нещо, което искам да знам е: Ако реша да напусна, каква е процедурата, има ли шанс да не ми даде платената отпуска?
---- за инфо, имам право на майчинство до декември 2014г, а аз искам от септември да почна/взема отпуск

И последното - ако ми се налага да взимам неплатени дни отпуск (примерно в яслата на детето правят 2 пъти в месеца следобед с родителите и т.н.т. и съм сигурна, че шефа ми няма на драго сърце да ме пуска), има ли право да ми откаже този неплатен ден?

Благодаря ви много!

# 216
  • София-Младост
Brayda

Не ти се полага по закон това да си намалиш работното време, всичко ще е на добра воля. Обърни се към него и то по-рано, дори и сега, за да може да имаш време да реагираш до м.09, ако ти откаже.
Ако решиш да напускаш гледай като подписваш заповедта да е упоменато колко дни/пари имаш парво на неизползван платен отпуск.
Неплатен, ако е за дете от  2-8г. нямаправо да откаже, стига да е поискан надлежно.

# 217
Сигурно ставам нахална, но преди няколко дена Ви попитах нещо на което не получих никакъв отговор и проблема е че съм доста притеснена и не знам какво да правя. Ще ви помоля, ако не можете да ми отговорите поне да ми кажете, че не можете, защото разчитах на помощта ви, а сега съм доста объркана.
Въпросът ми е:
Здравейте, надявам се да ми отговорите на следния въпрос:
Бременна съм в 9гс, но все още не съм регистрирана на ЖК. В момента съм в болничен за задържане издаден от личния лекар, преди това 2 седмици бях в годишен отпуск (от миналата година). Когато днес отидох да си занеса болничния и да осведомя  (устно) работодателя  си, че съм бременна, той ми каза че ще съкращава по-голямата част от персонала поради намаляла работа. Въпроса ми е могат ли да ме съкратят при положение че съм ги осведомила (устно), болничния ми изтича на 17 (вече съм им го дала и е с диагноза свързана с бременността), а ще ме регистрират на 21 и се получават 3 дена в които ще съм на работа?
Надявам се да ме разберете какво имам предвид и предварително ви благодаря.

# 218
  • София-Младост
Сигурно ставам нахална, но преди няколко дена Ви попитах нещо на което не получих никакъв отговор и проблема е че съм доста притеснена и не знам какво да правя. Ще ви помоля, ако не можете да ми отговорите поне да ми кажете, че не можете, защото разчитах на помощта ви, а сега съм доста объркана.
Въпросът ми е:
Бременна съм в 9гс, но все още не съм регистрирана на ЖК. В момента съм в болничен за задържане издаден от личния лекар, преди това 2 седмици бях в годишен отпуск (от миналата година). Когато днес отидох да си занеса болничния и да осведомя  (устно) работодателя  си, че съм бременна, той ми каза че ще съкращава по-голямата част от персонала поради намаляла работа. Въпроса ми е могат ли да ме съкратят при положение че съм ги осведомила (устно), болничния ми изтича на 17 (вече съм им го дала и е с диагноза свързана с бременността), а ще ме регистрират на 21 и се получават 3 дена в които ще съм на работа?
Могат, утре може да каже, че нищо не си му казала. Един документ от АГ за бремеността и заведен в деловодство/счетоводство мисля, че има по-голяма сила. Закрилата е упомената в чл.333 КТ
http://www.gli.government.bg/page.php?c=69&d=256

# 219
  • София
Благодаря много за бързия отговор!

# 220
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Мерси.. в най скоро време ще се отбия през НОИ Simple Smile

Наслушала съм се на неграмотни устни коментари от там.Каквото и да ти кажат го искай в писмен вид с подпис и печат.За това ти казах да пишеш на мейл, за да имаш дори по-късно официално писмено становище.

# 221
Въпросът ми е:
Могат, утре може да каже, че нищо не си му казала. Един документ от АГ за бремеността и заведен в деловодство/счетоводство мисля, че има по-голяма сила. Закрилата е упомената в чл.333 КТ
http://www.gli.government.bg/page.php?c=69&d=256

Много ти благодаря, но болничния с диагноза за опасност от аборт не е ли отново документ който удостоверява, че съм бременна  - дала съм го миналата седмица направо в счетоводството, но утре в такъв случай ще ги осведомя писмено въз основа на болничния, а след прегледа ще им занеса и документ от АГ-то. Надявам се това да е достатъчно.
Отново благодаря и хубав ден.

# 222
 pantera666
 Наслушала съм се на неграмотни устни коментари от там.Каквото и да ти кажат го искай в писмен вид с подпис и печат.За това ти казах да пишеш на мейл, за да имаш дори по-късно официално писмено становище.

ще го имам на предвид... все пак да не стане, че заради една практика от която евентуално бих получила 400-500 лева еднократно да си прецакам майчинството

# 223
  • София
Здр. моля малко за помощ. Искам да питам нещо свързано със срока на майчинство.
Майка трябва да излезе 45 дена преди раждане  на 19.10.2013г.– само че излиза на 15.11.2013г. покъсано.
Термина и на раждане е  03.12.2013г.
Ражда на 11.12.2013г.
Третия болничен и е до 29.03.2014г. вкл. - като с него правят изравняването.
Интересуваме периода от 135 до 410 какъв ще е т.е. коя дата ще е крайна 02.12.2014 или 29.12.2014г.?

# 224
  • София-Младост
Здр. моля малко за помощ. Искам да питам нещо свързано със срока на майчинство.
Майка трябва да излезе 45 дена преди раждане  на 19.10.2013г.– само че излиза на 15.11.2013г. покъсано.
Термина и на раждане е  03.12.2013г.
Ражда на 11.12.2013г.
Третия болничен и е до 29.03.2014г. вкл. - като с него правят изравняването.
Интересуваме периода от 135 до 410 какъв ще е т.е. коя дата ще е крайна 02.12.2014 или 29.12.2014г.?
Най-лесно е ако майката има ПИК да види до коя дата и еопределено обезщетение. Според мен 410 дни се броят от началото на 45-дневният, нищо че майката е започнала по-късно ползване на този отпуск.

Общи условия

Активация на акаунт