Майчинството счетоводно-59

• 37 129
  • 754
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте, малко съм объркана в мислите си и не знам дали ще мога да задам правилно въпросите си  Thinking Самоосигуряващо лице съм като собственик на ЕООД, ако осиновя дете на 7 месеца, как стои въпроса с майчинството, т.е. съпругът ми в момента е на борсата, може ли на него да го прехвърля, мога ли аз да продължа да си работя и да вземам майчинство и това майчинство като времетраене от датата на осиновяването ли е или от датата на раждане на детето newsm78 Кой вариант е най-добър да предпочета, ако и аз спра да работя, то...... не знам, объркана съм

# 316
Ако съдът те върне на работа продължава действието на постоянния ти трудов д-р, според който трябва да си пуснеш предизвестие (най-вероятно 30 дни, зависи от индивидуалния д-р) и да си го отработиш или ти дължиш обезщетение на работодателя за неспазеното предизвестие.
Може в тези 30 дни да си в отпуск или болничен, ти си прецени...
Както на теб не ти харесва да те уволнят от днес за утре, така и ти не може да напуснеш така.  Peace

А ако не ме върнат на същата работа бях чела някъде, че мога да напусна веднага без предизвестие с основание, че не е същата работа, има ли нещо такова?

# 317
Здравейте! Въпросът ми е малко объркан, но надявам се да можете да ми помогнете.
Става въпрос за моя приятелка, тя е съдружник в ООД. Счетоводителката й е плащала само здравни и пенсионни осигуровки, без Общо заболяване и майчинство. Обаче тя сега е бременна - в 3 месец. Има ли шанс да се плащат назад? Или примерно съдружникът й да я наеме сега на трудов договор и да се плащат от сега нататък. Тя е напълно отчаяна моля помогнете!!! Има трудов стаж, първото й дете е на 17...

# 318
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Въпросът ми е малко объркан, но надявам се да можете да ми помогнете.
Става въпрос за моя приятелка, тя е съдружник в ООД. Счетоводителката й е плащала само здравни и пенсионни осигуровки, без Общо заболяване и майчинство. Обаче тя сега е бременна - в 3 месец. Има ли шанс да се плащат назад? Или примерно съдружникът й да я наеме сега на трудов договор и да се плащат от сега нататък. Тя е напълно отчаяна моля помогнете!!! Има трудов стаж, първото й дете е на 17...

Да, може да сключи трудов договор на някаква длъжност и да има право на обезщетение на бременност, раждане и гледане на дете.
По отношение на самоосигуряването като съдружник в ООД вноските не зависят от счетоводителя, а от декларирания начин на осигуряване от лицето, в случая приятелката ти. Явно тя е декларирала осигуряване само за пенсия. Видът на осигуряването се променя еднократно в годината до 31.01.

# 319
Сетих се да попитам дали след като спечеля делото срещу работодателя си, върна парите на борсата, които съм получила и напусна по свое желание имам право отново на борса и каква? След уволнението имах право на 6 месеца? Благодаря предварително   bouquet

# 320
  • София
Здравейте, дами, имам и аз един въпрос:
Ако в момента ползвам отпуск по майчинство, имам ли право да получавам хонорар по граждански договор?
Знам, че преди три години можеше, но днес една позната-счетоводителка ми каза, че категорично не може, губело се право на майчинство в тази ситуация. Вярно ли е това? Благодаря ви много.

# 321
  • София-Младост
Здравейте, дами, имам и аз един въпрос:
Ако в момента ползвам отпуск по майчинство, имам ли право да получавам хонорар по граждански договор?
Знам, че преди три години можеше, но днес една позната-счетоводителка ми каза, че категорично не може, губело се право на майчинство в тази ситуация. Вярно ли е това? Благодаря ви много.
И днес може.

# 322
  • Велико Търново
Да си повдигна въпроса:
Здравейте, самоосигуряващо се лице съм като управител на ЕООД. В момента съм в майчинство от 135 до 410 дни, т.е. преди първата година на детето. Налага ми се да прехвърля дялове си от ЕООД и то да стане ООД и да започне да извършва дейност(досега не съм извършвала трудова дейност, т.к. бях в болничен). Въпросът  ми е как мога да направя това , имам ли право да извършвам трудова дейност сега или трябва да прекъсна майчинството си за няколко дена докато трае пререгистрацията и впоследствие отново да си възобновя майчинството?

Ако някой знае, най-вече дали и как мога да си прекъсна майчинството за няколко дена и после пак да го възобновя, ще съм много благодарна  bouquet

# 323
Здравейте! Предварително се извинявам, че въпроса ми не е точно по темата, но не успях да открия друга по - подходяща!
 Майка ми е освободена от работа по взаимно съгласие и по някакъв член, който и позволява да взема само 4 месеца борса. Разбрахме за една врътка, чрез която можем да я назначим в нашата фирма за десетина дена и да я освободим по член от Закона, който и позволява да взема повече борса - 1 година.
 Проблема е там, че тя е освободена на 17 март, а е назначена в нашата фирма днес. Счетоводителят каза че не може по - рано, защото днес е получил трудовата книжка.
 Проблем ли ще е този времеви интервал от 17 март до днес за получаването на парично обезщетение или за нещо друго?
 И наиситна ли не може днес да бъде назначена със задна дата от 18 март?
 Много ми е важно още днес да разбера какво да правим. ще се радвам някой запознат да ми отговори!
 Благодаря!

# 324
Здравейте! Предварително се извинявам, че въпроса ми не е точно по темата, но не успях да открия друга по - подходяща!
 Майка ми е освободена от работа по взаимно съгласие и по някакъв член, който и позволява да взема само 4 месеца борса. Разбрахме за една врътка, чрез която можем да я назначим в нашата фирма за десетина дена и да я освободим по член от Закона, който и позволява да взема повече борса - 1 година.
 Проблема е там, че тя е освободена на 17 март, а е назначена в нашата фирма днес. Счетоводителят каза че не може по - рано, защото днес е получил трудовата книжка.
 Проблем ли ще е този времеви интервал от 17 март до днес за получаването на парично обезщетение или за нещо друго?
 И наиситна ли не може днес да бъде назначена със задна дата от 18 март?
 Много ми е важно още днес да разбера какво да правим. ще се радвам някой запознат да ми отговори!
 Благодаря!

Да, не може със задна дата - договорът може да влезе в сила, след като се декларира в НАП. Но това не пречи на правото на обезщетение за безработица. Назначете я на договор с изпитателен срок и я освободете в рамките на този срок / след 4-5 раб. дни / по чл.71 ал. 1 от КТ.

# 325
Lady Brinne, много благодаря за бързия отговор! Подейства ни много успокояващо!   bouquet

# 326
Да си повдигна въпроса:
Здравейте, самоосигуряващо се лице съм като управител на ЕООД. В момента съм в майчинство от 135 до 410 дни, т.е. преди първата година на детето. Налага ми се да прехвърля дялове си от ЕООД и то да стане ООД и да започне да извършва дейност(досега не съм извършвала трудова дейност, т.к. бях в болничен). Въпросът  ми е как мога да направя това , имам ли право да извършвам трудова дейност сега или трябва да прекъсна майчинството си за няколко дена докато трае пререгистрацията и впоследствие отново да си възобновя майчинството?

Ако някой знае, най-вече дали и как мога да си прекъсна майчинството за няколко дена и после пак да го възобновя, ще съм много благодарна  bouquet

Още предишния път като прочетох въпроса си помислих, че прехвърлянето на дяловете фактичеки не е трудова дейност и няма нужда да прекъсваш ползването на отпускът за бременност и раждане.
За твое успокоение може да пуснеш един мейл до НОИ с този въпрос.

# 327
  • Велико Търново
Ок, благодаря много.

# 328
Здравейте!
Осигурителен стаж на 4ч включва ли се към стажа за майчинство? Защото имам 15м стаж, 5 от които са на 4ч и по моите сметки имам 12.5м стаж, а счетоводителката ми звънна вчера и ми казва, че съм имала 10м стаж...

# 329
Здравейте!
Осигурителен стаж на 4ч включва ли се към стажа за майчинство? Защото имам 15м стаж, 5 от които са на 4ч и по моите сметки имам 12.5м стаж, а счетоводителката ми звънна вчера и ми казва, че съм имала 10м стаж...

Да, включва се. Проверете по-внимателно периодите и начина на осигуряване / пълно, непълно работно време /.

Общи условия

Активация на акаунт