Майчинството счетоводно-59

• 37 129
  • 754
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте! Майчинството ми свърши на 21,12,2013г. Уволниха ме от 02,01,2014г по чл328,ал1 т.12, без предизвестие и без да посочат причината за уволнението. Заведох дело срещу работодателя, а в отговор са посочили, че аз съм искала да напусна доброволно и едва ли  не са ми направили услуга като са ме уволнили по тази точка. Обектовната невъзможност да се върна на работа ми била, че няма кой да ми гледа детето  Joy Дори имали 2-ма свидетели.... Адвоката ме успокои, че това не е нищо... Чудя се дали да отида до яслата, което редовно посещава от началото на януари и да поискам копие от молбата (която е от 2012г) и някаква бележка, че е на ясла, които да използвам като доказателства, че има кой да ми "гледа" детето. Всъюмност ме уволниха (както на всички им е ясно) защото имам малко дете, което както и шефа ми обясни, ще боледува  Close изтъкна, че нямало работа, а освен това имал много хора... Все пак си мисля, че дори и тези негови оправдания и нелепи обяснения и свидетели ще спечеля делото. Въпроса е после какво да правя като трябва да се върна на работа, а е повече от ясно, че при такъв добър работодател няма да имам желание, а и той също няма да иска да ме върне. Въпроса е, ако ме върне и не тръгне пак да ме уволнява, което предполагам, няма да посмее след като съм го съдила, или ако не ми предложи да е по взаимно съгласие на момента, аз как мога да напусна без да имам реален работен ден?

# 301
Здравейте,
моля за сьвет .Бременна сьм в 3 месец .Осигуряват ме на 460 лева лева.Термина ми е септември..Предлагат ми вариант  за по-високо майчинство и искам да се допитам до вас .
3 месеца да ми завишат майчинството на 2400 и следващите 3 преди 45 ден преди термин да изляза в болничен .Така според тях значително се увеличава сумата която ще получа пьрвата година Естествено аз ще си доплатя разликата в осигуровките .
Та мисьлта ми е-ще се получи ли схемата ?

# 302
  • София
Приложение 12 това, че се връщам на работа ли е?
попълних някакво приложение, каза ми да е с дата 13 март.
значи може и да мине болничния?

# 303
  • В полите на Пирин планина
Приложение 12 това, че се връщам на работа ли е?
попълних някакво приложение, каза ми да е с дата 13 март.
значи може и да мине болничния?

Не, това е за промяна на обстоятелствата. Ако е подадено - проблем нямя да има.

Здравейте,
моля за сьвет .Бременна сьм в 3 месец .Осигуряват ме на 460 лева лева.Термина ми е септември..Предлагат ми вариант  за по-високо майчинство и искам да се допитам до вас .
3 месеца да ми завишат майчинството на 2400 и следващите 3 преди 45 ден преди термин да изляза в болничен .Така според тях значително се увеличава сумата която ще получа пьрвата година Естествено аз ще си доплатя разликата в осигуровките .
Та мисьлта ми е-ще се получи ли схемата ?

Това ми изгледа малко безмислено предвид 18-те месеца на база, на които се определя среднодневното обезщетение и за болничен за общо заболяване, а и за бременност и раждане.

Здравейте! Майчинството ми свърши на 21,12,2013г. Уволниха ме от 02,01,2014г по чл328,ал1 т.12, без предизвестие и без да посочат причината за уволнението. Заведох дело срещу работодателя, а в отговор са посочили, че аз съм искала да напусна доброволно и едва ли  не са ми направили услуга като са ме уволнили по тази точка. Обектовната невъзможност да се върна на работа ми била, че няма кой да ми гледа детето  Joy Дори имали 2-ма свидетели.... Адвоката ме успокои, че това не е нищо... Чудя се дали да отида до яслата, което редовно посещава от началото на януари и да поискам копие от молбата (която е от 2012г) и някаква бележка, че е на ясла, които да използвам като доказателства, че има кой да ми "гледа" детето. Всъюмност ме уволниха (както на всички им е ясно) защото имам малко дете, което както и шефа ми обясни, ще боледува  Close изтъкна, че нямало работа, а освен това имал много хора... Все пак си мисля, че дори и тези негови оправдания и нелепи обяснения и свидетели ще спечеля делото. Въпроса е после какво да правя като трябва да се върна на работа, а е повече от ясно, че при такъв добър работодател няма да имам желание, а и той също няма да иска да ме върне. Въпроса е, ако ме върне и не тръгне пак да ме уволнява, което предполагам, няма да посмее след като съм го съдила, или ако не ми предложи да е по взаимно съгласие на момента, аз как мога да напусна без да имам реален работен ден?

Ако съдът постанови, че си неправомерно освободена от работа, то освен да те възстанови на работа не виждам какво очакваш  newsm78

Последна редакция: нд, 23 мар 2014, 03:57 от AnMary

# 304
Здравейте,
бременна съм в 5ти месец, назначена съм по трудов договор, но излязох в болничен от 10.03 - интересува ме първия болничен, който ще получа (10.03-09.04), на база 18 месеца назад считано от Февруари на каква процентна база се изчислява - 70 или 80% ? За да мога долу горе да си го сметна сама какво ще получа.

# 305
Здравейте,
бременна съм в 5ти месец, назначена съм по трудов договор, но излязох в болничен от 10.03 - интересува ме първия болничен, който ще получа (10.03-09.04), на база 18 месеца назад считано от Февруари на каква процентна база се изчислява - 70 или 80% ? За да мога долу горе да си го сметна сама какво ще получа.

80% от брутния осиг. доход, но не повече от нетния на база 18 месеца от м.02.2014 назад.

# 306
имам подаден болничен в нои,който ме информираха че за момента няма да го изплатят тъй като доктора го е сгрешил.За да се поправи отивам на лкк.Когато ми напишат от там новият болничен аз ли го нося в Нои.Питам тъй като вече напуснах тази работа а  болничният е в период когато съм била при работодател който всъщност вече нямаме отношения.И в крайна сметка ако не ми признаят болничният тези осигуровки по време на болничният от кой се заплащат

# 307
имам подаден болничен в нои,който ме информираха че за момента няма да го изплатят тъй като доктора го е сгрешил.За да се поправи отивам на лкк.Когато ми напишат от там новият болничен аз ли го нося в Нои.Питам тъй като вече напуснах тази работа а  болничният е в период когато съм била при работодател който всъщност вече нямаме отношения.И в крайна сметка ако не ми признаят болничният тези осигуровки по време на болничният от кой се заплащат

Работодателят, при който си била, когато е издаден го носи. Длъжен е. Поправи го и му го занеси, за да го подаде.

# 308

Работодателят, при който си била, когато е издаден го носи. Длъжен е. Поправи го и му го занеси, за да го подаде.
Благодаря за отговора.А самата аз не мога ли да си го занеса,притеснявам се че работодателят ми няма да спази срока имам 14 дневен срок

# 309

Благодаря за отговора.А самата аз не мога ли да си го занеса,притеснявам се че работодателят ми няма да спази срока имам 14 дневен срок

Работодателят ти също е получил писмо за въпросния болничен лист от НОИ, така че няма друг избор, освен да го представи, ако не иска да подлежи на санкции.

# 310
Здравейте! Майчинството ми свърши на 21,12,2013г. Уволниха ме от 02,01,2014г по чл328,ал1 т.12, без предизвестие и без да посочат причината за уволнението. Заведох дело срещу работодателя, а в отговор са посочили, че аз съм искала да напусна доброволно и едва ли  не са ми направили услуга като са ме уволнили по тази точка. Обектовната невъзможност да се върна на работа ми била, че няма кой да ми гледа детето  Joy Дори имали 2-ма свидетели.... Адвоката ме успокои, че това не е нищо... Чудя се дали да отида до яслата, което редовно посещава от началото на януари и да поискам копие от молбата (която е от 2012г) и някаква бележка, че е на ясла, които да използвам като доказателства, че има кой да ми "гледа" детето. Всъюмност ме уволниха (както на всички им е ясно) защото имам малко дете, което както и шефа ми обясни, ще боледува  Close изтъкна, че нямало работа, а освен това имал много хора... Все пак си мисля, че дори и тези негови оправдания и нелепи обяснения и свидетели ще спечеля делото. Въпроса е после какво да правя като трябва да се върна на работа, а е повече от ясно, че при такъв добър работодател няма да имам желание, а и той също няма да иска да ме върне. Въпроса е, ако ме върне и не тръгне пак да ме уволнява, което предполагам, няма да посмее след като съм го съдила, или ако не ми предложи да е по взаимно съгласие на момента, аз как мога да напусна без да имам реален работен ден?

Ако съдът постанови, че си неправомерно освободена от работа, то освен да те възстанови на работа не виждам какво очакваш  newsm78
Въпроса е като спечеля по какъв начин най-лесно мога да се освободя от работата, има ли вариант в който изобщо да не работя при тях?

# 311
Добър вечер Simple Smile Имам един въпрос. Надявам се някой да може да ми отговори.
Още не знам да съм бременна, правим опити. От една година обаче живеем в англия. Май месец се връщаме в България. Преди това съм работела в България постоянно. Тук също работя постоянно, но като самоосигуряваща се, не плащам никакви данъци.
Питахме тук една счетоводителка и пак ще я питам,но да се консултирам и с вас.
Какво майчинство ще взимам в БГ? Жената каза, че не знае как се пренасят нещата от тук там и сиг ще взимам минимално майчинство. Дали изобщо имам право на минимално майчинство?

От толкова време искам бебе, че общо взето ми е все тая за майчинството, само бебето да стане Simple Smile , но все пак, ако някой е бил в същата ситуация, моля да сподели.

# 312
  • София, България

Мами, защо вече втори месец получавам по-малко майчинство  newsm78

Беба ми е на 1 годинка. Родена е на 01 февруари, при термин 09 февруари. На 13-ти февруари ми преведоха 249.50 лв, но аз реших, че защото не са за пълен месец. Вчера пък ми пратили СМС, че са ми превели 255.00 лева. Уж щеше да е 320 лева майчинството  Thinking
Ако имаш код за НОИ провери какво дневно обезщетение ти е определено и тези суми за какъв период са.
Принцип но са за някаква част от месеца, тъй като се плаща само за работните дни.
Тези 255 по мои сметки са за периода 09.02-28.02 при сума за цял месец-340лв.
Но предишите не ги връзвам.

Ала Бала, нямам такъв код, но нали за втората година е еднакво майчинството? Защо на мен да е определена различна сума  newsm78
Значи казваш, че през март са ми превели парите за февруари .... а пък 249-та лева от 13.02  са някакво изравняване може би  Thinking Последната "голяма" сума ми е преведена на 04.02

# 313
Здравейте. Предполагам, че въпросът, който ще задам е дискутиран, но ако ме насочите ще съм благодарна. Прекъснах майчинството и започнах работа, сега детето е на 3 месеца. Ако реша да прекратя с работата и отново само да отглеждам детето - имам ли право да получавам пак обезщетението? И ако да - в предишния размер или ще има значение и доходът, получаван след прекъсването?

Аз си повтарям въпроса, но ако има кой да ми помогне... Rolling Eyes

# 314
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Въпроса е като спечеля по какъв начин най-лесно мога да се освободя от работата, има ли вариант в който изобщо да не работя при тях?

Ако съдът те върне на работа продължава действието на постоянния ти трудов д-р, според който трябва да си пуснеш предизвестие (най-вероятно 30 дни, зависи от индивидуалния д-р) и да си го отработиш или ти дължиш обезщетение на работодателя за неспазеното предизвестие.
Може в тези 30 дни да си в отпуск или болничен, ти си прецени...
Както на теб не ти харесва да те уволнят от днес за утре, така и ти не може да напуснеш така.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт