Майчинството счетоводно-59

• 37 116
  • 754
  •   1
Отговори
# 390
Leda, много благодаря за изчерпателния отговор, сигурна съм, че и на други майчета ще е от полза, само че в моя случай, нещата стоят малко по - различно. Явно не съм се изказала разбираемо - объркването ми идва от това, че всъщност въпросния работодател на мен прави услуга, т.е. още миналата година фиктивно ме назначи на работа към неговата фирма за да мога да вземам майчинство за втората година от раждането, за това и аз сама си плащах осигуровките. Реално аз никога не съм работила при него и той с нищо не ми е дължен, но дали има вариант да продължи да ме води на работа, мога ли да изкарам цялата си бременност на болнични, след което пак да си изляза по майчинство, както и ме посъветваха (или първо това трябва да обсъдя с АГ-то си дали ще е възможно) ... и ако наистина нещата могат да се случат по този начин, то какви допълнителни разходи ще следва да си поема, не искам да ощетявам работодателя да плаща задължения за моя сметка. Дано съм успяла да го обясня по - добре този път, аз самата съм вече доста объркана ...
Говори с фиктивния си работодател открито и му кажи, че си бременна и дали ще може да продължиш да се водиш на работа.

[Относно майчинството -
1. ако напусна по взаимно съгласие, не мога да си върна майчинството от бабата, така ли? А бабата остава ли в майчинство? ... това не го знаех... даже една приятелка hr ми каза "взимай обезщетението и се върни в майчинство"... може би е имала предвид, ако е обезщетение по чл. за съкращение или 331. Ако те прекратят по взаимно съгласие имаш право на 4 месеца борса в размер на мин.сума на ден/мисля че е около 7.2лв./Ако те прекратят по чл.331 с обезщетение, за което се договорите, отиваш на борсата за период, който зависи от общия ти тр.стаж. Сумата е 60% от осигурителния доход за 18м.назад. И при двата случая, прекратяването на тр.договор прекратява и прехвърлянето на майчинството. т.е. не може да си безработна, а майка ти да по получава майчинство
2. Относно съвета - добре звучи, но ... майчинството втората година не ме устройва като сума, освен това с предното детенце пробвахме 2 години, така чеееее божа работа. Не мога да разчитам на това. Ако ще действам за дете, може би е по-добре да се запъна, да не се съгласявам на никакви обезщетения и да си ходя на работа. В този случай как се смята маайчинството - върти ми се в главата, че съм чела, че времето, което си на работа ти се счита заплатата, на която те осигуряват, но времето на първата година в майчинство я смятат по минимална работна заплата (въпреси че взимах максимума!)... някой има ли идея? А в момента, колко назад връщат лентата на осигуровките? Ако продължиш да работиш и след около година забременееш, за периода в който си била по майчинство до 410 дни се взема базата, от която е изчислено обезщетението
3. А ако спра да ходя на работа по взаимно съгласие, след това започна работа някъде на срочен договор, примерно и ме махнат - отивам на борсата... колко ще взимам от борсата след като до преди 2 месеца съм била майчинство?

Благодаря предварително за бързите отговори!

[/quote]

Последна редакция: вт, 01 апр 2014, 01:19 от AnMary

# 391
0276, благодаря за изчерпателния отговор!

Не бях съобразила, че реално с прекратяването на трудовия договор, няма кой да подава инфо към НОИ, че съм в майчинство... И изобщо, че майчинството и трудовия договор са толкова обвързани.

Ееее, ама и моите работодатели са още по големи "сладури" - като ще съкращават отдела, да бяха казали преди да се върна, за да не загубя майчинството... Сега свекървата, която я накарах да напусне, за да поеме моето майчинство, остава без парички. Освен това аз оставам на борсата, което все пак сигурно ще повлияе  на бъдещо майчинство примерно, живот и здраве...

По този повод да попитам наистина - ако си на борсата с 60% от 2400лв, т.е. максимума, това как се смята като база, ако ти влиза в 18те месеца назад, които се гледат за майчинството?

По същата тема, може би си имала предвид ако родя около година след връщането ми на работа, а не ако забременея, защото ако забременея година след връщането, 18те месеца ще са ми всичките докато съм на работа и ще се взима предвид само заплатата. Но разбрах това, което ми беше важно - майчинството, ако влиза в тези 18 месеца назад, ако работиш към момента на взимане на следващото майчинство, се смята на базата на която си го взимал...

Не знам къде бях чела, че се смятало като минимална работна заплата... Може би е ставало въпрос за минимално майчинство, не знам...

# 392
  • В светлото бъдеще на своята приказка...
Момичета, на всички, които се включихте с отговори - сърдечно благодаря! Още утре ще разговарям с АГ и възможно най - скоро ще се срещна и с работодателя, че многото неизвестни продължават да се множат в главата ми, дано си отдъхна с положителен резултат!   bouquet

# 393
Здравейте момичета интересувам се с моя приятел искаме да си имаме дете ,но през тези 4 години на работа ме осигуряваха на 460 лв , майчинството ми ще бъде минимално 250 лв или как да си доплащам осигуровките .

# 394
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета интересувам се с моя приятел искаме да си имаме дете ,но през тези 4 години на работа ме осигуряваха на 460 лв , майчинството ми ще бъде минимално 250 лв или как да си доплащам осигуровките .

Минималното майчинство е 340 лева в момента и вероятно при тези осигуровки ще получаваш толкова. Довнасянето е малко безмислено, предвид 18-те месеца, които влизат в бъдещата база и сумите, които трябва да се внасят за осигуровки.

# 395
Благодаря  Simple Smile

# 396
Здравейте,
Искам да попитам има ли някакви особености при изплащането на 45-дневния болничен, както и на втория болничен лист, който се издава от заведението, където е родено детето? Аз родих на 20.02., но този месец нямам никакъв превод от НОИ, а работодателят твърди, че болничните са заведени в срок...

# 397
  • София-Младост
Здравейте,
Искам да попитам има ли някакви особености при изплащането на 45-дневния болничен, както и на втория болничен лист, който се издава от заведението, където е родено детето? Аз родих на 20.02., но този месец нямам никакъв превод от НОИ, а работодателят твърди, че болничните са заведени в срок...
Крайният срокът е бил 15.03. С персонален код се вижда по-точно датата на входиране в НОИ. ОТ нея се броят 15 работни дни и тогава идва плащането. Така че ако е подадено в края на срока тази седмица би следвало да получите първият превод, вероятно във вторник или четвъртък.
Най-лесно се проверяват нещата с ПИК в сайта на НОИ.

# 398
Крайният срокът е бил 15.03. С персонален код се вижда по-точно датата на входиране в НОИ. ОТ нея се броят 15 работни дни и тогава идва плащането. Така че ако е подадено в края на срока тази седмица би следвало да получите първият превод, вероятно във вторник или четвъртък.
Най-лесно се проверяват нещата с ПИК в сайта на НОИ.

Благодаря за бързия отговор. Само едно не разбирам - 45-дневния болничен нали вече трябва да е подаден - през февруари получих януарската му част (започваше от 09.01.2014 г.) - в такъв случай защо се бави или просто парите се изплащат накуп, т.е. втората част на 45-дневния+втория болничен лист?

# 399
  • София-Младост
Не се получават заедно, би следвало февруарската част да е получена в началото даже на март. Провери си в банката като начало.

# 400
Не се получават заедно, би следвало февруарската част да е получена в началото даже на март. Провери си в банката като начало.

Така и направих току-що, от банката казаха, че връщат преводи единствено ако са към закрита сметка и след като съм получила частта от 45-дневния за януари, значи повредата не е в техния телевизор...

# 401
  • Пловдив
Така и направих току-що, от банката казаха, че връщат преводи единствено ако са към закрита сметка и след като съм получила частта от 45-дневния за януари, значи повредата не е в техния телевизор...

Пиши мейл до твоето НОИ.Ще ти кажат какво става.ИЗвади си ПИК код за НОИ,за да си следиш нещата

# 402
  • София-Младост

Мисълта ми беше да провериш дали все пак не са получени, не става въпрос за върнати и т.н.
Елфита те е посъветвала, питано до НОИ и ПИК за бъдеще.

# 403
Един въпрос от серията леко тъпи  Embarassed Embarassed
410 дни ми изтичат в края на юли (знам, че е рано от сега, но правя различни схеми, сметки и планове). Малката ще започне ясла от 1ви септември. Имам много натрупана отпуска, и мислех да си пусна оставащите дни от юли, целия август и септември планета.
Въпрос 1 - Трябва ли да се връщам за някакъв период (10 дни примерно) на работа, за да ми се актуализира заплатата, и след това да излезна в платен отпуск? И ако да - как това да стане фиктивно, тъй като няма кой да гледа беба?
Въпрос 2 - През септември месец мога ли да изисквам 50% от майчинството за втората година, въпреки че ще съм в платено тпуск, или това може да стане едва октомври месец, когато реално ще се върна на работа?
Въпрос 3 - Мога ли дните оставащи от юли и целия август да прехвърля майчинството на свекър ми например, а аз да се водя в неплатен отпуск? И ако мога, това означава ли, че после евентуално за 50% майчинство, ще трябва пак да си възвърна майчинството? Дефакто то няма значение кой от двамата ще поиска тези 50% нали, тъй като не зависят от размера на заплатите??
Много се обърках, но полека лека трябва да се ориентирам в обстановката и ако са нужни някакви документи, декларации и т.н. да ги подготвя, че счети е изключително боса по въпросите, тъй като аз съм първата и бременна, с която се занимава.
Благодаря за отговорите предварително   bouquet

# 404
Здравейте! Много полезен форум, научих доста и си мислех, че съм добре ориентирана, но ..... промяна в обстоятелствата и имам нужда от съвет.

На 20 юни трябва да се върна на работа (изтича първата година). Планувах да влезна във 2рата година за 2-3 седмици и да прехвърля майчинството на майка ми, а аз да изляза в платен отпуск до края на септември (влизането ми във втората година за кратко бе продиктувано от желанието ми да съм свободна до края на септември). Майка ми е пенсионер, но е на постоянен трудов договор. Четох, че ако е на трудов договор, не е проблем факта, че е пенсионер за да поеме майчинството ми. Това така ли е?

Обаче днес и връчиха заповед с 1 месечно предизвестие и от 1 май е пенсионер без работа.
1- Какви са ми опциите за да и прехвърля майчинството в края на юни (май ще се лиша от лукса да почивам лятото) или началото на юли?
2- Може ли да я назначим фиктивно в друга фирма?
3-  Трябва ли да се застъпват договорите, т.е. да я назначим на нова работа от деня след като е прекратен договора с сегашният работодател? Може ли да я назначим една седмица преди прехвърлянето?
4- Ако може и я назначим фиктивно в друга фирма, знам, че закона задължава да е на изпитателен срок, нали? Може ли да прехвърля майчинството когато е в изпитателен срок?
5- Разговаряла е с работодателя си и ще проверят дали има вариант да я отложат за малко предвид обстоятелствата покрай мен. Ако има тази опция, най-късно 1 юни трябва да си подаде предизвестие и от 1 юли е безработна. Моето майчинство изтича на 20 юни. Мога ли да прехвърля майчинството на нея ПРИ УСЛОВИЕ че тя е в предизвестие месец юни? Освобождават я по член 328, ал.1, т. 10А

Много ще съм благодарна ако можете да ми помогнете с отговори! Simple Smile

Последна редакция: вт, 01 апр 2014, 20:35 от sunny12

Общи условия

Активация на акаунт