Майчинството счетоводно-59

• 37 069
  • 754
  •   1
Отговори
# 480
  • София-Младост
И аз се сетих  да попитам нещо във връзка с яслата.Тъй като май месец е първото класиране и ако ни приемат и се запишем през месец май ще ми спрат ли майчинството,защото  ми се пада да взимам до 14 юни, а пък яслата нали започва от септември.
Не, взимате си до края.

# 481
Привет на всички списващи в темата Simple Smile

Имам въпросче/та към компетентните тук дами:
От доста време не работя по стечение на ред обстоятелства, но пък имам натрупан общо предостатъчен трудов стаж (7-8 години).
~ Предвид, че излизам в 45-дневния отпуск преди раждане към 20.05, колко време (дни) по-рано от въпросната дата трябва да започна работа, респ. да ме осигуряват за да ми възникнат съответните права?
~ Има ли значение на каква позиция/длъжност ще бъда назначена/осигурявана?
~ Може ли да бъда назначена, съответно осигурявана на 4-часов раб.ден (с цел минимизиране на дължимите вноски) - това би ли се отразило на размера на обезщетенията?
~ Правилно ли съм разбрала, че осигурителните вноски ОЗМ, които ще трябва да внеса, ще бъдат изчислени съобразно броя работни дни от датата на назначаване до излизането в болничния 45 дни преди раждане?

Предварително благодаря!

# 482
  • В полите на Пирин планина
Привет на всички списващи в темата Simple Smile

Имам въпросче/та към компетентните тук дами:
От доста време не работя по стечение на ред обстоятелства, но пък имам натрупан общо предостатъчен трудов стаж (7-8 години).
~ Предвид, че излизам в 45-дневния отпуск преди раждане към 20.05, колко време (дни) по-рано от въпросната дата трябва да започна работа, респ. да ме осигуряват за да ми възникнат съответните права? - достатъчен е и един отработен ден, за да влезе договорът в сила
~ Има ли значение на каква позиция/длъжност ще бъда назначена/осигурявана? - не
~ Може ли да бъда назначена, съответно осигурявана на 4-часов раб.ден (с цел минимизиране на дължимите вноски) - това би ли се отразило на размера на обезщетенията? - не, защото доколкото разбрах през последните 18 месеца нямаш осигуряване - ако е наистина така, то ще получаваш минималното обезщетение, което в момента е 340 лева
~ Правилно ли съм разбрала, че осигурителните вноски ОЗМ, които ще трябва да внеса, ще бъдат изчислени съобразно броя работни дни от датата на назначаване до излизането в болничния 45 дни преди раждане?
да, така е , но вноските не са само за фонд ОЗМ ,а за всички осигурителни фондове + ДДФЛ
Предварително благодаря!

# 483
  • в обкръжаващия ме хаос
Здравейте, предварително се извинявам, ако въпросите ми вече са коментирани или не съм избрала подходящата тема. На 28.04. трябва да ми бъде издаден болн. лист за ползване на 45 дни преди раждането. Възможно ли е да ми бъде издаден по-късно, съответно за по-малко дни, примерно 40 дни  преди термина. Проблемът ми се състои в това, че работя като самоосигуряващо се лице и имам сключен абонаментен договор, по който плащанията ми се оформят в началото на месеца, следващ положения труд и мога да си пусна отчета за свършена работа най-рано 30.04., дори ще е по-добре първия работен ден на май.
И другият ми въпрос е дали ще е проблем, ако след като вече съм в майчинство ми бъдат преведени /по банков път имам предвид/ възнаграждения по договори, които са сключени и изпълнени преди датата на издаване на първия болничен?   bouquet

# 484
Здравейте, предварително се извинявам, ако въпросите ми вече са коментирани или не съм избрала подходящата тема. На 28.04. трябва да ми бъде издаден болн. лист за ползване на 45 дни преди раждането. Възможно ли е да ми бъде издаден по-късно, съответно за по-малко дни, примерно 40 дни  преди термина. Проблемът ми се състои в това, че работя като самоосигуряващо се лице и имам сключен абонаментен договор, по който плащанията ми се оформят в началото на месеца, следващ положения труд и мога да си пусна отчета за свършена работа най-рано 30.04., дори ще е по-добре първия работен ден на май. - може да се ползва само част, а не целия период на болничния преди раждане, като неизползваните дни се губят; трябва да се представи справка в НОИ при представяне на болничния лист дните, в които си работила
И другият ми въпрос е дали ще е проблем, ако след като вече съм в майчинство ми бъдат преведени /по банков път имам предвид/ възнаграждения по договори, които са сключени и изпълнени преди датата на издаване на първия болничен? - не, не е проблем - това е просто паричен поток, а не осъществяване на дейност   bouquet

# 485
Да тя моята работодателка, каза, че ще трябва да си внасям здравните осигуровки сама, за да ми плащат майчинство и втората година. Така ли е всъщност ? - не е вярно; за да получаваш майчинство до 2 години на детето е нужно да си осигурена за всикчи осиг. случаи или по-просто казано - да си на трудов договор
Тази декларация за какво всъщност се подава ? - Подава се, за да можеш сама да си внасяш здравните вноски и да не загубиш здравноосигурителните си права - няма връзка с майчинството, а сфакта, че не си на договор А това с фиктивния работодател заради осигурителния стаж ли ми го казваш ? - да, а и заради евентуалното ползване на отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст, след изтичане на 410 дни Нещо не мога да ги разбера хич, тези неща .

Tака значи задължително трябва някъде да се водя на работа, иначе няма да получавам майчинство.

# 486
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Да тя моята работодателка, каза, че ще трябва да си внасям здравните осигуровки сама, за да ми плащат майчинство и втората година. Така ли е всъщност ? - не е вярно; за да получаваш майчинство до 2 години на детето е нужно да си осигурена за всикчи осиг. случаи или по-просто казано - да си на трудов договор (да добавя,че трябва да има и трудов стаж 18 месеца или 2 години незнам точно колко е в момента) Не добавяйте неща, които не знаете - заблуждавате!Нужния осигурителен стаж е 12 месеца
Тази декларация за какво всъщност се подава ? - Подава се, за да можеш сама да си внасяш здравните вноски и да не загубиш здравноосигурителните си права - няма връзка с майчинството, а сфакта, че не си на договор А това с фиктивния работодател заради осигурителния стаж ли ми го казваш ? - да, а и заради евентуалното ползване на отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст, след изтичане на 410 дни Нещо не мога да ги разбера хич, тези неща .

Tака значи задължително трябва някъде да се водя на работа, иначе няма да получавам майчинство. Да, или спадате към социалното майчинство по 100 лв за една година ако отговаряте на критерия за доход...

# 487
Здравейте, момичета!
Аз съм в болничен от 01.01.2014г.-9 дни ползвани от личния лекар и след това от женската консултация до излизането до термин ще ползвам 5 месеца болничен от ЛКК. И сестрата от женската се опитваше да ме убеди да използвам 5 дни отпуска до 45-те дни за майчинството. Аз й казах,че съм чела че имам право на 180 дни до тези 45. Но тя настоява да е отпуска, защото ЛКК - то било платено след това/този 1 месец/ и не се знаело дали ще се съгласят да ми пуснат така нужните 5 дни болничен. Аз съм с стаж от 10 години и ме осигуряват на добра заплата. Вие какво ще ме посъветвате - да си настоявам за платената комисия или да пусна 5 дни отпуска? Отпуската ще се отрази ли на майчинството след това?

# 488
На 5 юни изтича първата ми година майчинство и се връщам на работа. Ще прехвърлим 2-рата година на бабата на бебчо. Колко по-рано тя трябва да подаде молба за отпуск до своя работодател... има ли опасност дотогава да я уволни и т.н.... има ли някакви други тънкости, може ли да се чака още, все пак трябва да й намерят и заместник...
Благодаря!

# 489
  • София-Младост
На 5 юни изтича първата ми година майчинство и се връщам на работа. Ще прехвърлим 2-рата година на бабата на бебчо. Колко по-рано тя трябва да подаде молба за отпуск до своя работодател... има ли опасност дотогава да я уволни и т.н.... има ли някакви други тънкости, може ли да се чака още, все пак трябва да й намерят и заместник...
Благодаря!
Поне десетина дни преди отпуска, за да може да се приготвят всички документи. Всичко може да очаквате по принцип, ако не бъркам работодателя не е длъжен да разреши този отпуск на бабата.

# 490
Благодаря! Да, знам, че е длъжен.... В интерес на истината бабата не е много загрижена, защото заплатата й е по-ниска от тия 340 лв за 2-рата година майчинство, пък и винаги после може да започне в друга детска градина (работи в детска градина:))

# 491
Здравейте,
бих искала да задам следният въпрос.
Днес получих последната полагаща ми се сума за 1та година майчинство (болничният ми лист беше до 06.04).
Интересува ме, през месец май дали ще имам изплатена сума за останалите дни до края на април месец?
И кога работодателя трябва да внесе документите за ползването на 2та година майчинство, за да имам превод през май месец?

# 492
Здравейте,
бих искала да задам следният въпрос.
Днес получих последната полагаща ми се сума за 1та година майчинство (болничният ми лист беше до 06.04).
Интересува ме, през месец май дали ще имам изплатена сума за останалите дни до края на април месец?
И кога работодателя трябва да внесе документите за ползването на 2та година майчинство, за да имам превод през май месец?

Срокът за подаване на декларацията в НОИ е 15.05.2014 г. Срокът за започване на плащания по нея е 15 работни дни.

# 493
Lady Brinne, благодаря много.
При късмет, мога да получа пари края на май месец. Simple Smile

# 494
Да тя моята работодателка, каза, че ще трябва да си внасям здравните осигуровки сама, за да ми плащат майчинство и втората година. Така ли е всъщност ? - не е вярно; за да получаваш майчинство до 2 години на детето е нужно да си осигурена за всикчи осиг. случаи или по-просто казано - да си на трудов договор

Tака значи задължително трябва някъде да се водя на работа, иначе няма да получавам майчинство.

Да си подновя питането.

Аз мислех, че трябва да съм на работа като влизам в майчинство, а после няма значение.

Значи , аз така го разбирам. Като ми свърши май месец договора, ще ми спрат майчинстото, така ли ?

А и ще имам натрупан платен отпуск, с него какво става ?

Общи условия

Активация на акаунт