Скандинавска литература

• 148 639
  • 814
  •   1
Отговори
# 120
cooxixx, нали ще излиза продължение на "Милениум", да не би в нея да са включени някакви непубликувани неща от Ларшон. Даже четох някакви драми между близките и издателите относно правата върху книгите или нещо от сорта.
Продължение на Милениум? Flutter Много съм неинформирана,мислех си ,че няма да има продължение. ooooh!Все пак мерси,че сподели.
Потърсих книгата,ето я.:
https://www.orangecenter.bg/a-darker-shade-isbn-9781781858196.html

# 121
  • София
Книгата включва разказ на Стиг Ларшон, непубликуван до сега.

# 122
Ще се запиша в тази тема като почитател на скандинавската литература, някой по-напред я беше описал като малко студена, аз мисля, че точната дума е "прибрана", не знам дали ще мога да го обясня...на авторите им липсва многословието на европейските  писатели, силните думи на Хамериканските, но пък за сметка на това има повече простор за въображението на читателя, дотолкова, че като четох някои от вашите описания на книги, се запитах дали сме чели една и съща книга Joy Joy Joy, толкова всяка една от нас си е извлякла своите си истини и своите малки бисерчета.
Мисля, че съвременните скандинавски писатели за щастие не успяват да пишат като американските майстори на хоръри и трилъри, при тях го има човекът, героят, участникът, образите им са живи и реални, каквито биха могли да се срещнат наистина. Освен това ни дават представа за живота в техните страни, живота на обикновените хора там, за който ние не знаем почти нищо. В това за мен е богатството на тези автори.

# 123
на авторите им липсва многословието на европейските  писатели

Тази книга,която до сега я четох беше доста ''разтеглена''  Grinning ,т.е. с много подробности.Но на мен лично многото подробности не ми харесват,някак губя интерес,замотавам се... Grinning
Мисля да почна ''Петата жена'',малко ми напомня на характера на ''Мостът'' (сериала,който е датско-шведски),но ще видим.
Отделно търсих книгите на Hans Rosenfeldt (сценариста на ''Мостът'') на български,но нищо не намерих. Crossing Arms
Скрит текст:
Между другото-сериала е много хубав,който има време и не го е изгледал-препоръчвам горещо! Simple Smile

# 124
  • София
Скрит текст:
Ще се запиша в тази тема като почитател на скандинавската литература, някой по-напред я беше описал като малко студена, аз мисля, че точната дума е "прибрана", не знам дали ще мога да го обясня...на авторите им липсва многословието на европейските  писатели, силните думи на Хамериканските, но пък за сметка на това има повече простор за въображението на читателя, дотолкова, че като четох някои от вашите описания на книги, се запитах дали сме чели една и съща книга Joy Joy Joy, толкова всяка една от нас си е извлякла своите си истини и своите малки бисерчета.
Мисля, че съвременните скандинавски писатели за щастие не успяват да пишат като американските майстори на хоръри и трилъри, при тях го има човекът, героят, участникът, образите им са живи и реални, каквито биха могли да се срещнат наистина. Освен това ни дават представа за живота в техните страни, живота на обикновените хора там, за който ние не знаем почти нищо. В това за мен е богатството на тези автори.

Колко хубаво казано!!!   bouquet И аз не намирам скандинавските разказвачи за студени. Ако трябва да ги нарека някак - "обрани" бих използвала, въпреки че въобще не са пестеливи на думи, просто работят с думите по-... организирано.

# 125
Май пропуснах тук да споделя, че "Мнима смърт" много ми допадна!
И при нея, както и при "Пепеляшките" очакванията ми бяха изпълнени на 100%.
Обичам да става така  Laughing
Така че, препоръчвам ви я! Е, не е Несбьо, но е също доста добра!  Peace

# 126
Здравейте, днес открих тази чудесна тема. От опита ми със скандинавските автори, фаворитът ми е  Стиг Ларшон с "Милениум".  Камила Лекберг и Лейф Першон ми идват прекалено лековати. Стилът на Несбьо ми харесва много, но не мога да понасям Хари Хуле. От него прочетох "Снежния човек"/ убиеца го разкрих много бързо/, "Немезида" и "Пентаграма", в последната ми се искаше да продължи да пие Хуле, да го уволняват и да се свършва тази агония. Не понасям алкохолици, за мен това е слабост на характера която човек с воля може да преодолее. Наливането с алкохол не помага, само влошава нещата. В купчината ми за четене чакат Юхан Теорин и две книги на Йон Линквист "Малка звезда" и "Когато мъртвите се пробудят", от него четох "Покани ме да вляза" която не ми хареса и тези двете не мога да кажа защо ги купих.

# 127
  • Берковица
Може ли мнение за книгите на Рой Якобсен?

# 128
Скандинавки,как върви четенето? Simple Smile
ganjana5 ,не съм чела нищо от него,но в GR като гледам,повечето от книгите му имат висок рейтинг. Thinking
Ето и линк,да те улесня. Grinning :
https://www.goodreads.com/author/show/238417.Roy_Jacobsen
Аз още не съм решила коя книга да си купя и даже дали въобще да си купя,че напоследък гледам доста трилъри,криминалистики и само такова чета. Whistling Ще ме омръзне май скоро.
Искаше ми се нещо по-'тежко' да си купя,ама май сега не съм на същото мнение. Grinning

Последна редакция: сб, 21 фев 2015, 13:40 от cooxixx

# 129
Скандинавки,как върви четенето? Simple Smile

Почвам "Джинджифиловата къща". Това ще ми е първа среща с авторката. Тъкмо свърших последните три книги от  една дълга фентъзи поредица и ще мина на друг жанр, за да си почина малко от дракони и магьосници.

# 130
Меган, Джинджифилът е лекичка, не е кой знае какво, но е приятна  Hug

Аз като приключа Библиотеката на мъртвите, ще започна Фантомна болка  и ще съм отново "скандинавка"  Sunglasses

# 131
Чудех се между нея и "Слънце и сянка" на Оке Едвардсон. След тежка битка с ужаса и мрака и спасението на света имам нужда точно от леко четиво. Laughing

# 132
  • Берковица
cooxixx, благодаря.

# 133
След тежка битка с ужаса и мрака и спасението на света имам нужда точно от леко четиво. Laughing
ganjana5 ,няма защо.
И при мен е същото,но в случая ми трябва лека почивка от трилъри и криминалистики. Sad Чак ми става тъжно-хем искам да чета,ама хем мисля,че ми е време за почивка,защото вече като изляза на улицата виждам всеки втори човек като потенциален убиец... Grinning Rolling Eyes Май не знам и аз какво искам. Grinning
Аз ли така мисля или книгите на Камила Лекберг наистина бяха филмирани?За поредицата с града,започващ с ''Ф'' говоря.Фелбака май беше градът или нещо подобно. Grinning

# 134
  • София
Аз прочетох и "Пепеляшките" - допадна ми много, въпреки че се усетих преди полицаите какъв беше мотивът на убиеца! Обаче това е прийом на авторите, така ни гъделичкат, че сме по-добри не само в четенето, но и в мисленето  Grinning.

cooxixx, поне един филм съм гледала по роман на Камилката, но не мога да помогна със заглавие, забравила съм го...

Общи условия

Активация на акаунт