Скандинавска литература

• 148 727
  • 814
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Сарки, мисля си, че много ще ти допадне Юси! Книгите са доста по-детайлни от филмите, четох ги с огромно удоволствие.
Вчера започнах Шведската академия, даже днес я взех с мен в офиса. Да видим петъчно ще ме налази работа или пък ще съгреша с книгата в работно време  Mr. Green.

# 421
  • Варна
А аз приключвам трета книга на Карин Фосум ... Как ме грабна тая авторка, не знам ... Първата , която прочетох се оказа петия случай на испектор Сейер, после се върнах на първия , а сега дочитам третия му случай...
Не е шедьовър ,като Несбьо и Уси , но върви леко, малко по-мудна ми е "Който се страхува от мечки..." .
https://www.book.store.bg/p106571/kojto-se-strahuva-ot-mechki-karin-fosum.html

Взех си и "Татуирания торс" https://i2.helikon.bg/products/3889/19/193889/193889_b.jpg  , гледам че доста слабо е оценена, ще я оставя да отлежава малко...
Любопитна съм и аз за Шведска академия, благодаря за предложението  Simple Smile

# 422
Препоръчвам  поредицата на Ян Мортенсон, не знам дали ги има преведени на български обаче. Много приятни кримита, по думите на автора в книгите се лее повече червено вино отколкото кръв😁Съчетава история,култура,архитектура, обществена критика и т.н .Главният герой Юан Хоуман  е антикварец  който живее в стария град на Стокхолм.

# 423
В „Мъжът, който мразеше вторниците” (разбрах, че преводът на италиански, както често правят, не е съвсем точен) на „моя” Несер, група приятели организират обиколка на Източна Европа през 1975.
В началото България е спомената като „раят”, но реално липсва повече информация, защото преди това се случва нещо в Румъния.
Няма да издавам, но препоръчвам силно. Успявам да прочета книгите му от около 600 стр на плажа за ден, ден и половина.

# 424
  • Майничка
Не помня дали сте коментирали "Човек на име Уве" и "Баба праща поздрави и се извинява" на Бакман, но ги изядох буквално за една нощ. Отдавна не бях ревала на книга...

# 425
За "Уве", а май като цяло и за Бакман, мненията са на двата полюса - от "Осанна" до "Разпни го". Аз лично харесах много "Уве", другите не съм чела още. На мен Бакман имаше какво да ми даде с "Уве", може би е въпрос на характер, светоусещане, може би на период от живота. Няма книга, нито автор, които да се харесват на всички. Peace

# 426
  • София
Да споделя и тук за "Убийства в Шведската академия".
Честно да ви кажа, не беше това, което очаквах. Историята започна доста силно и интригуващо, но за съжаление в един момент стана твърде предвидима, наивна, че и клиширана.
Иначе като замисъл и потенциал беше ок, има герой антиквар, влюбен в книгите, много литературни препратки, но нещо липсваше.
Авторът е писал детски книги и това е дебютен роман за възрастни. Краят му ми се стори отворен и предполагам, че може да се появи втора книга със същите герои.
Напоследък при скандинавските трилъри, непрекъснато откривах нови и все по-добри автори, а Олчак не ми се стори от ранга на Несбьо, Юрт и Русенфелт, Улсен, Несер.

# 427
Съгласна съм, че Олчак има сравнително добър, но не чак много силен дебютен роман. Но може би сме и разглезени от излезлите по-рано на пазара, които ти изброи. Ако се беше появил преди няколко години, щеше да въздейства повече. Но въпреки това за мен "Убийства в Шведската академия" е интересен и оригинален криминален трилър. Предвидимост има може би по отношение на развитието на героите, връзката им, но поне за мен развръзката на историята не беше предвидима. Peace

# 428
Потърсих в нета но Ян Мортенсон не е превеждан явно на български, странно... тук е доста популярен и е писал по една книга на година от 1973 насам .

# 429
  • София
О, да, разглезени сме Simple Smile. И аз си мисля, че ако не бях чела онези, изброените по-горе, сигурно щях да го харесам една идея повече.
Допадна ми оригиналната идея, вмъкването на доста литературна информация, даже търсих в нета инфо за образа на героя, който предизвика цялата върволица от събития. Оказа се, че това е реално съществувала личност. Но както казваш и ти, предвидимостта ме спъна, пък и "хванах" развръзката - задобряла съм с трилърите  Grinning.

# 430
Е, аз може би се развълнувах повече от книгата, защото две обстоятелства ме свързват силно с Швеция. Завършила съм "Скандинавистика", т.е. запозната съм и с основното име от литературата, което се споменава, и освен това съм живяла в Стокхолм, а и точно миналата година, при поредния престой в града, се разхождах по много от споменатите улици и бях в някои от парковете, в които се развива действието. Всичко, свързано със Стокхолм, ми е мило. Simple Smile

# 431
  • София
Тези връзки, Cioccolata, винаги оказват влияние при възприемането на една книга Simple Smile.
На мен често ми става любопитно, когато чета за някакви исторически личности и събития. Обикновено търся информация и я сравнявам с интерпретацията на автора. От тази гледна точка книгата беше супер, защото научих малко повече за Швеция и Нобеловите награди. Така де, и аз съм в клишето, че четем, за да се обогатим Simple Smile.

# 432
Аз имам и силно негативен сентимент към писателя от книгата, няма да казвам защо. Embarassed Но и аз имах какво да науча за него от романа. Ами, според мен Олчак е направил доста амбициозен първи опит, но не е успял във всички отношения, все пак му е дебют като писател за възрастни. Надявам се да продължи с още по-силен роман, пак за същите герои.

# 433
  • София
Привет, момичета! Чета третата книга на Юрт&Русенфелт. Добре въври, дано темпото се запази ☺. Себастиан пак е гадняр😈!

# 434
Дами, някой знае ли дали версията на Хипнотизаторът на Ларш Кеплер в читанка е пълна? Бях си я свалила на телефона да я чета и ми прави впечатление прекалено малкият обем. Доста съмнително изглежда.

Общи условия

Активация на акаунт