Частни училища - информативна тема 3

• 67 554
  • 762
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Докато примерно уни от Бръшляновата лига е гаранция само по себе си, само дипломата от него веднага те изстрелва на топ позиция, и то не в България.

Нищо особено като престиж, иначе точно от познатите ми, завършили там, съм чувал, че наистина е много трудно. Но дори и в България немското образование не се котира като нещо изключително, а можем да си представим пък доколко се котира в ЕВропа.
Не си ме разбрал, категорично.

Бръшляновата лига, както сигурно искаш да обобщиш елитните уни-та от двете страни на Океана са за МНОГО ограничен кръг българи. Надарени деца, 10-тина на брой, макс. Това автоматично ги изключва от разговора, който е на тема образование за нормални и здрави деца от средите на средната класа.

Като се разговорихме - имам двама познати, които по стечение на обстоятелствата имат магистратура от едно и също уни в САЩ (№4 в областта си). И двамата акостираха в Бя м/у 30-тата и 40-тата си година. Работят нещо подобно на това, което аз правя. Аз имам зад гърба си близо 10 години повече професионален опит, 2 отгледани големи деца, никакви студентски кредити. Те са в най-близкия ми приятелски кръг и никак не ми се налага да се доказвам умствено и професионално като се съберем. Та казвам свят шарен...

# 436
2013, НВО за 7кл. класация според информация в Данибон е:
1. ЧОУ "Света София"

2. СМГ

3. ПЧМГ

4. Веда

5. Евростар

6. НУКК

7. ЕСПА

8. ЧСОУ "Дорис Тенеди"

9. ЧУ "Българско школо"

10. ЧСОУ "Увекинд"

11. ЧУ "Меридиан 22"

12. 38 ОУ "Васил Априлов"

13. ЧСОУ "Свети Георги"

14. 107 ОУ

15. 4 ОУ "Джон Атанасов"

16. 20 ОУ

17. 12 СОУ

18. ЧОУ "Ерих Кестнер"

19. ЧОУ "Д-р Петър Берон"

20. ЧСОУ "Дрита"

Ще е хубаво да ни дадат резултатите всяка година и така да можем да сравняваме.  Нямаме и надеждна информация за текучество на децата както и откъде идват и къде отиват в отделните образователни модули.  Кой е в 91 тази година, кои са децата в Испанската и т.н. 

Тези резултати са динамични.  Например няколко години наред НУКК бяха в топ 3, 5 или т.н., а сега май трайната тенденция е да не са.  Т.е. ако сега изберете едно училище за детето ви, което на 1.5г. докато стигне до 12кл няма как да е същото.  Тук се говори добре за Петър Берон (горе 19ти).  На СМТ 2013 техните деца в начален курс направо прибраха всички медали.  Не бях ги чувала преди това.

Като мисля МАТ и БЕЛ резултатите на СМГ в НВО 2013, 7кл. бяха по-добри от тези на Св. София, но средния обобщен резултат с други предмети извежда Св. София напред.  Като има много фактори като например Веда имаха много малко деца, но всички с много добър резултат напр.  Изобщо тази статистика от НВО ме притеснява като не особено надеждна.  В един добър клас от 20 деца трябват само 2-3 разсейковци, 1-2 болни или нещо гладни по това време деца и край с резултата и труда на всички други.  Мецан и всички, които още сменят памперси ги отписват Simple Smile

Относно сградата на детската градина и началното училище в Ерих Кестнер също не съм съгласна с Мецан.  Сградата е с много голям озеленен двор и модерни съоражения специално за детската градина.  Децата има къде да играят.  Сградата е строена по времето, когато имаше стандарти за строителство на обществени сгради, сгради за деца и тези стандарти се спазваха.  Всяка година виждам подобрения и базата е повече от адекватна за мене.  Вижте многобройните снимки на сайта на училището. 
http://www.kestnerschool.com/%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B … D0%B0%D0%B7%D0%B0

http://www.kestnerschool.com/%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B … D0%B0%D0%B7%D0%B0

Много от новите частни детски градини са в къщи.  Само като разгледате снимките от сайтовете на някои училища, вкл. някои от топ10 горе ще видите чинове с остри ръбове и размери, които няма как да са подходящи за деца на съответната възраст.  Има и такива с учебни стаи в приземни/ полуподземни етажи.

За ЕСПА съм чувала хубави неща, особено що се касае за езиците и избор на езици за изучаване.  Най-добре е да се прецени на място.  На всеки хейтър, които е писал някъде има 300 човека с 1-2 деца в това училище сигурно, които са доволни и си плащат децата им да ходят там.

# 437
  newsm78 Жалко, че все още няма такава класация и за 2014 год., но да се надяваме, че скоро и тя ще се появи, защото е важно сравнението с предишни години. Винаги е възможно да се случи по-слаб випуск, но когато има движение с 10 или повече места напред или назад в тази класация поне две години подред, значи има промяна в съответното училище. На какво се дължи тази промяна, може да се разучи, като се посети училището, като се съберат сведения от родители. Не може да не направи впечатление сравнението с класацията през 2012 год., където челните места отново се държат от СМГ и "Св. София":
Място общо    Населено    Училище
1    София    СМГ "Паисий Хилендарски"
2    София    ЧОУ "Света София"
3    София    ПЧМГ
4    София    ЧСОУ "Евростар"
5    София    НУККЛИИЕК
6    София    ЧОУ  "ВЕДА"
7    София    73. СОУ "Владислав Граматик"
8    София    133 СОУ " Александър Сергеевич Пушкин "
9    София    107 ОУ "Хан Крум"
10    София    ЧОУ "Д-р Петър Берон"
11    София    ЧОУ "Българско школо"
12    София    20.ОУ "Тодор Минков"
13    София    ЧСОУ  "ЕСПА"
14    София    ЧОУ  "Меридиан 22"
15    София    12 СОУ "ЦАР ИВАН АСЕН II"
16    София    ЧСОУ "Евроучилище РОВЕЛ"
17    София    127 СОУ "Иван Николаевич Денкоглу"
18    София    38 ОУ"Васил Априлов"
19    София    ЧЕСОУ "Дорис Тенеди"
20    София    35 СОУ "ДОБРИ ВОЙНИКОВ"
21    София    Национално училище за танцово изкуство
22    София    ЧСОУ "Дрита"
23    София    СЕДМО СОУ "СВЕТИ СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ"
24    София    ЧСОУ "Св. Георги"
25    София    105 СОУ "АТАНАС ДАЛЧЕВ"

# 438
 ShockedС риск да досадя, но с цел да бъда абсолютно точна в цитирането - отново цитат от Данибон:Сега Сядам за 5 минути, за да направя съвсем кратко сравнение между 2012 и 2013 година.

През 2012 година начело беше СМГ. В топ 10 имаше 5 частни, 1 държавно (НУКК) и 4 общински училища.

През 2013 година начело е ЧОУ "Света София". СМГ е на второ място със също прекрасни резултати. Поздравления! Заема 2 място. По-интересното обаче е, че в топ 10 влизат 8 частни училища и единствено СМГ и НУКК са там. Изпаднали са 73-то, 133-то и 107-мо.

Сега ще ви покажа топ 10 класацията за 2012 и 2013 г.

2012 г.

1.    Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски”

2.    Частно основно училище „Света София”

3.    Първа частна математическа гимназия

4.    Частно средно общообразователно училище „Евростар”

5.    НУКК

6.    Частно основно училище с изучаване на немски език „ВЕДА”

7.    73 СОУ „Владислав Граматик”

8.    133 СОУ „Ал. С. Пушкин”

9.    107 ОУ „Хан Крум”

10.  ЧОУ „Д-р Петър Берон”

2013

1. ЧОУ "Света София"

2. СМГ

3. ПЧМГ

4. Веда

5. Евростар

6. НУКК

7. ЕСПА

8. ЧСОУ "Дорис Тенеди"

9. ЧУ "Българско школо"

10. ЧСОУ "Увекинд"

ЧОУ "Света София" се е качило с една позиция. ПЧМГ запазва трето си място. Веда се изскачва от 6 място на 4-то. Евростар леко отстъпва от 4 на 5 позиция. ЧУ "П. Берон", което е било в 10-ката на 2012, сега е на 19 място.

В топ 10 обаче са други силни частни училища. ЕСПА се качва от 13 място на 7-мо. "Дорис Тенеди" от 19 позиция за 2012 вече е 8-мо. Българско школо - от 11-ти стават 9-ти в столицата. Увекинд прави голям скок - от 40 позиция през 2012 вече номер 10 училища в София.

СМГ е с прекрасни резултати и заема второ място през 2013. НУКК са шести, а през 2012 са били 5-ти.

# 439
Отново правите грешката да съдите по класации. Ако целта ви е детето да бъде в училище, в което се пишат най-високи оценки на първи модул на НВО, начинанието е полезно. Но ако искате детето да е там, където се учи най-много, гледайте средните места в класирането и това, дали даденото училище е гимназия и дали тази гимназия има претенции да се развива. В този тип училища обучението до седми клас е на много високо ниво (като разказвателни предмети), по БЕЛ и МАТ се покрива минимумът, но ако детето се готви старателно (без да ходи на уроци, а просто да решава задачи вкъщи и да пита учителите при проблем), няма да има проблеми с изпитите. Понеже тези училища искат да запазят отличниците си за гимназията, не им подсказват и няма преписване (целта е да се издънят на изпитите и да си останат в същото училище и така да увеличат престижа на гимназията). В топ гимназиите отиват наистина само 5-6 деца от 120, но тези 5-6 деца са отлично подготвени и в девети клас, когато отново се учат разказвателни предмети, те нямат проблеми.
Та, наистина, ако държите на по-добро образование, високите оценки на първи модул на НВО не са критерий, а по-скоро знак, че или има преписване, или часовете по БЕЛ, мат. и език са задушили подготовката по другите предмети, или и двете в комбинация.

В осми клас на едно от най-желаните училища учителката по БЕЛ пусна входно ниво и познайте - масово ниски оценки. Да кажем, че нейните критерии са завишени, но въпреки това е показателно. Концентрирането върху три предмета, и то върху точно определен формат е удар върху цялостната образованост на децата. Ако учат равномерно по всички предмети до седми клас, като леко засилят математиката, ще изкарат високи оценки "от само себе си" и като цяло ще са много по-образовани.

Последна редакция: нд, 29 юни 2014, 13:12 от Химикал

# 440
  • София
И за мен тези класации са само ориентировъчни. Дъщеря ми учеше в 107-мо - много добро училище, с чудесни преподаватели... обаче само едно дете от класа не ходеше на школи и частни уроци и не се представи добре на матурите. Резултатите от матурите се дължат предимно на школите - там една такава класация би била меродавна. Другото ми дете учи в ЧУ където има и дечица със СОП. Конкретно в нейния клас са 2. Преподаването е на ниво, но предполагам резултатите на тези дечица ще са по-ниски и ще се отразят на общото класиране. От друга страна в Св. София пък си подбират децата именно с цел да са начело. С такива деца и по-слаби преподаватели биха изкарали отлични резултати.

# 441
  • София
И за мен тези класации са само ориентировъчни. Дъщеря ми учеше в 107-мо - много добро училище, с чудесни преподаватели... обаче само едно дете от класа не ходеше на школи и частни уроци и не се представи добре на матурите. Резултатите от матурите се дължат предимно на школите - там една такава класация би била меродавна. Другото ми дете учи в ЧУ където има и дечица със СОП. Конкретно в нейния клас са 2. Преподаването е на ниво, но предполагам резултатите на тези дечица ще са по-ниски и ще се отразят на общото класиране. От друга страна в Св. София пък си подбират децата именно с цел да са начело. С такива деца и по-слаби преподаватели биха изкарали отлични резултати.
+1 Peace

От випуска на дъщерите ми тези година в държавно ОУ има 10 деца, приети в НЕГ, поне още толкова в 1 АЕГ, значителен брой и във 2 АЕГ, 9 ФЕГ, 164 ГПИЕ, СМГ и НПМГ, което предполага наличието на масово високи резултати на изпитите след 7 клас, а преди това и добра база от училището като обучение по БЕЛ и мат.. Но тези резултати са следствие не само на работата в училище, а и на солидна  допълнителна работа  по курсове и частни уроци. Но тъй като на входа му няма никакъв  подбор (освен по местожиевеене, месторабота на родителите и т.н, което няма нищо общо с потенциала на децата), макар и сравнително малкото на брой по-слаби звена във випуска снижават общия успех.  Този факт би изпратил училището  по-надолу в класацията и въпреки това процентът отлично справили се  на фона на целия випуск е достатъчно висок и  за мен е по-показателен от общия успех на всичките 60-70 деца. Като добавим към горното и неяснотата около това къде и колко се е преписвало и подсказвало  (визирам и в ДУ, и в ЧУ), класациите не са най-обективният критерий за преценка.. Peace

Последна редакция: нд, 29 юни 2014, 14:11 от пенсионирана русалка

# 442
Класациите не дават точен отговор кое е най-доброто училище с най-доброто образование, но показват тенденция. И ако се вижда, че тенденцията е трайна ....

И не виждам нищо лошо едно училище за което има наплив да си подбира децата щом може. Независимо от критериите. Да не би пък и за СМГ след 4 кл. да няма подбор? За мен точно този подбор е един от + на съответното училище. Като бих се въздържала, само ако част от подбора е статуса на семейството (финансов и обществен). Това би ме отблъснало. Ясно е че щом можеш да си позволиш да плащаш, не си с малки възможности... но ако ме питат за месторабота, позиция и прочие...

# 443
  • София
Класациите, които подреждат кое училище е "първо", кое е "второ" и т.н. са крайно изкривени и всеки извод, базиран на тях е със спорна валидност.

Първо, нека да допуснем, че няма преписване, посказване и манипулации от този сорт. Статистиката за успеваемостта на матурите би била съдържателна, ако не просто ни уведомята кой бил първи и кой - втори, а ако предостави по-детайлна информация за успеха по отделните предмети, броя оценки в различни интервали, ако разграничи първи и втори модул. Всеки, който някога е учил поне малко статистика е наясно, че "средното" (a.k.a. математическо очакване или средно аритметично или популационно средно) е само един, при това далеч не особено надежден критерий за изследване на данните. Най-малкото се влияе силно от аутлаери. Дори медианата е по-информативен показател. Но при всички случаи, за да можем да правим задълбочени разсжъдения по въпроса, трябва да разполагаме с много по-пълни и подробни данни за резултатите, а не с някакво средно на средните на всички деца по всички предмети  #Crazy Да не говорим, че випуските в някои училища са толкова малобройни, че статистическият анализ, базиращ се на резултатите на 5-6 деца, е нищожен. Манджа с грозде ...

Второ, въпросното допускане, че не се подсказвало и преписвало, е само в сферата на добрите пожелания. На НВО в 4 клас и на НВО по езиците, природни и обществени науки в 7 клас квесторите са от училището, проверяващите са от училището, информационното обслужване се извършва в училището ... Ако едно училище е мотивирано да литне много напред в тази класация, без проблеми квесторите могат да подскажат, проверителите могат да си затворят очите, администраторите ако искат могат даже да не подадат в МОН резултата на някое дете, а да го пишат "неявило се", или пък да го подправят напълно. Никой няма да разбере. Работите физически си стоят в училището, никой няма да тръгне да ги разглежда и инспектира. Дори когато квесторите са външни, а изпитите - анонимни /както е по БЕЛ и матемтика в 7 клас/, това с преписването отново е недетерминиран автомат. Квесторът може да е много строг и стриктен, но може и да блее не защото участва в някаква конспирация, а просто защото го мързи да надзирава. А децата се познават, веднага усещат разсейващия се учител и преписват на воля: най-малкото знаят от кого е надеждно да се преписва.

А това, което се спомена, за придвижване на училища напред в класацията сигурни ли сме на какво се дължи? Дали на по-високо ниво на подготовка? Или на по-силен напън да се дръпне във въпросната класация?

# 444
  • София

И не виждам нищо лошо едно училище за което има наплив да си подбира децата щом може. Независимо от критериите. Да не би пък и за СМГ след 4 кл. да няма подбор? За мен точно този подбор е един от + на съответното училище.

Bliss, и за мен подборът на децата и обучението на деца със сходни ниво, които са формират сравнително хомогенна група би било по-ефективно. Но за момента тази идея се реализира трудно. Първо, родителите не искат да приемат, че точно тяхното дете може и да не е във водещата група. Дори в школите за подготовка на седмокласници има жалващи се родители, че детето им е в "слаба",а не в "силна" група /тук винаги се привежда в действие солидният аргумент, че си плащат/. А ЧУ се съобразяват с родителите. Все още повечето ЧУ не са достатъчно утвърдени /както е АК например/, за да могат да си позволят свободно да отказват на слаби ученици и да гонят несправящи се ученици. Просто пазарът е все още доста ограничен и ако си твърде претенциозен в селекцията си, рискуваш да останеш без ученици  Joy Или с финансово неефективно малък випуск.

Държавните училища пък преди 8 клас нямат право на подбор с изпит на децата. МГ са много изолиран случай, подвизаващ се на ръба на закона и вечно вадещ очите на кого ли не. Въпреки, че той е очевидният пример за ефективност в образованието.  Rolling Eyes

И малко отклонение от темата: имам впечатление от някои държави в Европа и Азия, в които и в ДУ, и в ЧУ е възприето да има разнородни паралелки: паралелка на отличници, на по-слабите, на деца с математически интереси, с лингвистични заложби, на изоставащи, на спорстисти, професионална паралелка, дори клас за деца със СОП. И движението между отделните класове е гъвкаво: ако се изложиш, те пращат в по-слабия клас, ако пък се стегнеш и покажеш високи резултати, те реабилитират отново. За мен това е гъвкав и ефективен образователен модел, който обаче няма как да издемонстрира шестици на всички по всичко - мечтата на българсия /а вероятно не само български/ родител  Laughing Но бас държа, че при нас би се сметнало за дискриминативно ...

# 445
  • София
Колкото повече чета тези статистики, толкова повече си мисля че в статистиката има нещо сбъркано. Само за пример ще дам ЧУ Петър Берон: наскоро зададох въпрос относно това училище, защото имах известни съмнения за него тъй като няколко мои съседи си преместиха децата от там и то на сравнително късен етап. В следствие на моето запитване получих на лични доста отговори на родители с деца от ПБ - и то бивши ученици. Всички бяха категорични че там не се учи качествено, няма дисциплина, оценките се пишат ей така. Е кажете ми как тогава тези деца са в челната двайсетица на въпросната класация и как елитни ДУ като например 20 ОУ го няма изобщо в тази класация, а резултатите им са много добри и децата им масово влизат в елитни гимназии. Има нещо сбъркано тук. Може би и форума подвежда от части - пишат се суперлативи за определени училища, но пък никога не можеш да си сигурен кой точно стои зад определен профил. Същото е и с хейтърските коментари - почти се бях отказала от Еспа след масови негативни коментари във форума, но пък ми писаха няколко родители, които са доволни, затова поне ще си направя труда да го посетя, ако не друго.
Друго, което ми направи впечатление от класацията - Евростар е винаги в челната петица. Да ама тук се изписа ферман преди доста време как там подготовката е зле, как се преписва и т.н На това ли се дължат добрите им резултати - на преписване? Не опорочава ли това цялата класация?  newsm78

Като фацит от последните ми размисли и страсти стигнах до извода, че все пак не е много разумно ЧУ да ми е самоцел и да се концентрирам само там. Има и няколко ДУ, в които подготовката също е на ниво, както и дисциплината (лошото е че нито едно не ни е в микрорайона, което е тъпо защото в нашия микрорайон не влиза нито едно училище и намирам този критерий за изключително дискриминативен).

П.С Може вече да съм малко досадна с въпросите, но да питам и за Българско школо - за него също не се намира почти никъде информация. Подочух само че директорката не е особено отворена към деца кандидатстващи за ПУК, които не са посещавали градината. Това вярно ли е? БШ тази година успя да вкара 6 деца в АК, което на фона на малкия випуск си е голямо постижение.

# 446
Едно съседче е кандидатствало ПУК в ЕСПА. Три дни им е презентацията, т.е. пробния период. Майката беше много впечатлена, разказа, че за тези три детето доста се е променило в положителна посока, започнало да изявява желание само да учи различни езици, дори отказало да гледа ТВ и електронните игри.

# 447
В ЧОУ "Дружба" резултатите не са от топ 10, но и резултатите на седмокласниците са реални - няма преписване, подсказки и др. Дори се учудих на завършването на 7-ми клас, как така няма поне 20 отличника (над 5,50). Та тези деца ще кандидадстват след 7-ми кл.
Щерката завърши 5-ти кл. с много учене, с много сериозни занимания ежедневно, последователно, с надграждане. И пак не хвана пълното 6. Имат 3-ма отличници в класа (22 деца). Ето това харесвам най-много - реалността и обективността в оценяването + НЕстремежа да се показваме на първите места по различни класации.
 Иначе едно то децата в нашето у-ще е на първо място на Лингвистичното кенгуру (националното).
Изводите - всеки за себе си - кой каквото търси!

# 448
Относно лингвистичното кенгуру - за английски най-много челни места има от ЧОУ Света София Simple Smile)) Така че освен по български и математика, по английски също държат високо ниво. По тази причина моят син не отиде в СМГ в пети клас, макар че е приет. Решихме, че ще е по-добре да не се отдава изцяло на математиката, а да поддържа високо ниво по всички предмети, защото не смятам, че е добре да се ориентира само в една насока на толкова ранна възраст, искам да му оставя повече опции. Другият фактор да останем в Света София беше изричното му желание. Впрочем, преди това сме били в Питагор, а още по-преди това в ЕСПА. Към Питагор нямам особени забележки, сменихме го със Света София, защото преценихме, че моите деца ще получат повече там. Относно ЕСПА, определено мога да се наредя сред "хейтърите". Там не бих си дала повече детето дори да се снимат с него Simple Smile)))) Разбира се, надявам се директорката да си е взела поука от грешките на растежа, които допусна и заради които имаше масов отлив на ученици, когато се изнесохме и ние преди две години. А дано, ама надали.

# 449
  • София
Решихме, че ще е по-добре да не се отдава изцяло на математиката, а да поддържа високо ниво по всички предмети, защото не смятам, че е добре да се ориентира само в една насока на толкова ранна възраст, искам да му оставя повече опции.
Съгласна съм с разсъжденията ти. Искам да вметна нещо - в 7-ми клас децата от Света София са фокусирани изцяло в/у НВО по БЕЛ и МАТ. Общообразователната подготовка остава доста на заден план.
Вероятно от днешната си камбанария на твое място и аз бих направила вашия избор.

Общи условия

Активация на акаунт