Частни училища - информативна тема 3

• 67 554
  • 762
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Един въпрос в малко по-друга насока - Stella Maria не те ли притесни че тази постоянна смяна на училища всяка година би могло да се отрази зле на детето, все пак тъкмо свикне и хоп ново училище? Той как го прие?
Съдя по моя син, който много тежко прие смяната на градината например. Може и до дете да е, но все пак си е аспект по който трябва да се замисли един родител.
Какво не ви хареса в ЕСПА и в Питагор? Може и да си писала, но не съм изчела напълно старите теми

# 451
Това, че някой е на първо място в някоя си класация по никакъв начин не значи, че тази позицията е завоювана с преписване и подпиране на оценки.
По същата логика може да се направи извода (погрешен вероятно в някои случаи), че дадено училище е назад в класациите заради ниското ниво на обучение.

И както се каза, HBO дава само тенденцията, а не конкретиката. За мен резултатите после (след 7 кл.) са важни. И затова е хубаво, да се показва къде са влезли 7-класниците.

# 452
  • София
Bliss аз не съм твърдяла че тези, които са на първо място са преписвали. Напротив познавам доста деца от Св.Сф за да знам какво е що годе нивото. Имах предвид Евростар и това че са на 4-5 позиция всеки път, а тук в предишни теми бяха постоянно оплювани че преписват не само на НВО ами и на математически състезания и т.н Та затова се зачудих колко е показателно това 5 място.

И както се каза, HBO дава само тенденцията, а не конкретиката. За мен резултатите после (след 7 кл.) са важни. И затова е хубаво, да се показва къде са влезли 7-класниците.
А това къде се вижда, защото това за мен е по-сигурен показател за нивото на подготовка и за реномето на училището (частно и държавно)

# 453
А това къде се вижда, защото това за мен е по-сигурен показател за нивото на подготовка и за реномето на училището (частно и държавно)

Ами никъде. Ако благоволи всяко едно училище, го обявява на сайта си. В Данибон бяха дали някаква частична информация за тазгодишния прием на АК - от кои училища са приети деца. Но не е пълна информацията.

Редактирам се: В Данибон пуснаха резултатите след 7 кл., но все още не е оформена таблица като класация. Всеки трябва да си се рови.

Последна редакция: вт, 01 юли 2014, 10:20 от Анонимен

# 454
  • София
Bliss аз не съм твърдяла че тези, които са на първо място са преписвали. Напротив познавам доста деца от Св.Сф за да знам какво е що годе нивото. Имах предвид Евростар и това че са на 4-5 позиция всеки път, а тук в предишни теми бяха постоянно оплювани че преписват не само на НВО ами и на математически състезания и т.н Та затова се зачудих колко е показателно това 5 място.

Всъщност Евростар винаги са били оплювани от хора, които нямат пряк досег с тях.  Peace
Аз познавам 2 вече порастнали деца, които са учили там до 7-ми клас. Говорят с голямо уважение и любов за училището си. Родителите им също са доволни от него.
На мен лично методите на Иванов ми идват твърде хард, но явно си има хора, които ги намират за подходящи.
"Света София" имат на сайта си къде какъв процент са влезли завършващите седмокласници.

# 455
  • София
Аделина_бг, та те нещата са свързани.. Peace Ако в едно училище, било то държавно или частно, се е преписвало, резултатите по мат и БЕЛ ще са високи, а оттам и броят приети в добрите училища ще е голям. Всичко е верига..

# 456
  • София
Съвсем прясна информация:
резултати от матурите след 7-ми клас за София http://danybon.com/index.php/education/maturi/1738-spravka-matur … ofia-7-class-2014
https://docs.google.com/file/d/0BxA7XVqwJbW7a0htZEdCREhTNGtJdHJa … NNd1hr/edit?pli=1

# 457
Един въпрос в малко по-друга насока - Stella Maria не те ли притесни че тази постоянна смяна на училища всяка година би могло да се отрази зле на детето, все пак тъкмо свикне и хоп ново училище? Той как го прие?
Съдя по моя син, който много тежко прие смяната на градината например. Може и до дете да е, но все пак си е аспект по който трябва да се замисли един родител.
Какво не ви хареса в ЕСПА и в Питагор? Може и да си писала, но не съм изчела напълно старите теми

Ще ви обясня как стана при нас, но ще се получи дълъг пост, извиняам се предварително. Той беше в ЕСПА доста години, и ние също имахме опасения да сменяме училището, за да не се травмира... Бяха хубав клас, а ние родителите - чудесна групичка. Директорката е изключително амбициозна и убедителна, на родителските срещи успява така да ти промие мозъка, че преглъщаш нещата, които те дразнят и даваш шанс. И така доста години... - от детската та чак до втори клас. Записах в ЕСПА на детска и братчето му. Преди първи клас реших да кандидатства в Света София. Открай време го харесвах това училище и исках да учи там. Пратих го на пробен ден, приеха го. Мъжът ми отиде в ЕСПА на последната родителска среща и директорката отново го убеди да си останем там. Обадихме се в Света София и се извинихме, беше доста неловко. Във втори клас вече съжалявах за този избор, но ми беше неудобно пак да го пратя в Света София, след като веднъж ни приеха, а ние ги подведохме. В ЕСПА вече не издържахме, много не съм коментирала защо напуснахме, то не бяха едно и две неща, а всичко. Напуснаха и всичките деца, заради които все още стояхме там. Той е математик и Питагор ни се стори нормалният избор. Там го записах в трети клас и веднага се сблъскахме с два проблема - единият тотално нерешим - с логистиката! От нашия квартал до училище транспортът им беше така планиран, че синът ми беше последният, когото оставят, и понякога се прибираше след два часа обикаляне на града в задръстванията. А когато аз го карам, отнема 20 минути. Няколко пъти се оплаквах, но не успяха да реагират и да коригират маршрута. Мислих да го пращам с такси, но ми е притеснено. Аз няма как да го взимам всеки ден, имам и други деца и не става, разчитам на бусчетата. Освен това в Питагор не ми харесваше начина им на "уравняване" на нивото, тъй като се оказа, че в класа няма деца с интереси към математиката освен моя син, а никой не се занимаваше с него по-интензивно, стараеха се да дръпнат напред нивото на останалите. След като напуснахме, в класа им дойдоха и други математици от други училища, освен това те се коригираха, така че изглежда са решили поне втория проблем. Но в Питагор администрацията е много по-гъвкава от ЕСПА, вслушват се в родителя и обмислят какво може да се направи, за да се подобри положението. Междувременно, докато баткото учеше там в трети клас, а аз се чудех какво да измисля, пратих по-малкия ми син на пробен ден в Света София за ПУК, приеха го, и тогава реших, че можем отново да пробваме и за третокласника. Това училище му пасна идеално! Така че относно промените - той определено искаше да се махне от ЕСПА, а в Питагор също му писна с този транспорт. А сега, когато го приеха в СМГ, първото което каза беше: "Да знаете, че не искам да се местя, в Света София си оставам." Така че определящо е и желанието на детето. Ако само родителят иска да го премести по някакви съображения, а то се чувства добре, предполагам, че би било травмиращо. В нашия случай не беше. И не защото той е чак толкова адаптивен, просто най-накрая си намери мястото.

# 458

Мерси много!
Не мога да разбера защо започва от 9-о място, има ли преди това други 8 места и кой е на тях, или по-скоро няма, а по погрешка започват от номер 9.

Ако се вземат предвид единствено важните за кандидатстването резултати по БЕЛ и МАТ, подредбата съвсем не е тази, на първо място по математика много ясно са СМГ, а на второ - ПЧМГ, ня трето - Света София, а при БЕЛ си сменят местата - на първо място е Света София, а на второ СМГ, на трето - ПЧМГ с изключително близки резултати и разлика по-малко от 2 точки.

Втората в тази класация Веда има по БЕЛ резултат 54 срещу 60,68 на Света София и 59,69 на СМГ, също и ПЧМГ, която на пръв поглед е на шокиращото 19 място, има по БЕЛ трети, а по МАТ втори резултат - съответно 58,09 и 62,06.

По математика на първо място е СМГ със 63,67, на второ - ПЧМГ със 62,05, на трето - Св. София със 61,16. Веда има 57,54 като дори не е четвърта.

Тоест в челната четворка май нещата са абсолютно същите като миналата година - първите три са СМГ, Света София и ПЧМГ с изключително близки резултати, с разлика в рамките на 1-2 точки, а по БЕЛ и МАТ Веда е доста зад тях, а е високо в класацията заради добрите резултати на другите изпити, което лично за мен е съмнително като се знае, че на тях квесторите не са външни.
В този вид ми е много неудобно да гледам и да сравнявам, но подредбата по общ брой точки е определено подвеждаща.

Тоест вече няколко години поред имаме устойчива тенденция челната тройка училища да са Света София, СМГ и ПЧМГ, като те трите са откъснати напред от следващите ги, с голяма разлика между тези трите и другите от четвърти надолу, като тези трите са с изключително близки резултати.

Друго е много интересно обаче - наистина, както подозирах, първите 14 са само частни, СМГ идва на 15-о място в общата класация, да не би заради това такава тайнственост тази година. То и миналата бяха почти само частни, ама имаше за цвят в първата 20-тица и две-три държавни, а тази година виждате какво е.

Последна редакция: вт, 01 юли 2014, 12:03 от Татко Мецан

# 459
  • Sf
И какво излиза, че на първо място е танцово училище с общо 2 бр. седмокласници? Такава класация не може да се взема насериозно.

И на мен ми направи впечатление, че започват от 9 позиция.

# 460
  • В офиса
Сопрете се  Grinning Това е пореден номер на училището   Grinning

# 461
И какво излиза, че на първо място е танцово училище с общо 2 бр. седмокласници? Такава класация не може да се взема насериозно.

И на мен ми направи впечатление, че започват от 9 позиция.

Недей така, нали виждаш, че при него учениците са само 2. Тоест права си, разбира се, че не бива да се счита това първо място, защото двама ученици не са и не могат да бъдат критерий.

То и другите резултати, понеже са всъщност само от първи модул, също значи не са съвсем определящи, защото нищо не пречи отлично представили се деца на първия модул да не са се представили добре на втория и така като резултат да не могат да влязат в училищата с най-висок бал.

Сопрете се  Grinning Това е пореден номер на училището   Grinning
Не е пореден номер, защото са подредени в низходящ ред по общ брой точки, това се вижда на сайта на Данибон и наистина не се вижда на другия линк. Точно си е пореден номер на класирането, само че започва от 9, а не от 1.

# 462
  • В офиса
Общ брой кои точки? Глупости....
Първото у-ще - общо 214.36
Веда - общо 247.08
Св. София 251.18
ПЧМГ 244.61
СМГ 245.12

# 463
Май олимпиадите си остават най-точен критерий.

# 464
  • София
Това не е класация, просто е списък с резултати.
Ще се опитам да прехвърля данните в екселска таблица и тогава вече можем да си правим класации

Общи условия

Активация на акаунт