Частни детски градини - София (8)

• 111 921
  • 739
  •   1
Отговори
# 150
Защо пък да не се държат на ръце? Виждала съм го в много ЧДГ. Не виждам проблем.
Е, не да ги разнасят по цял ден, но ако е тъжно и т.н., спокойно може да го гушнат, да го поносят  newsm78
Когато обикаляхме по ДГ, на доста места видях, че малките деца ги носят на ръце.

Missence, в нашата ясла го гушка само една от учителките, но за кратко. Той съответно нея си обича и търси, но тя е само до обяд. Останалите подчертано не го правят. Дават обяснение защо не го правят и защо не трябва да се прави - вече го описах. Резултатът е, че детето не може да направи контакт с учителката, която отговаря за неговата група, защото на неговата възраст контактът е предимно физически - да го гушнеш, да седне в теб, да го погалиш, да му направиш "боц" или "пет".

В яслата, която огледах днес ми обясниха с други думи същото относно подхода към децата. Разбирам идеята, че децата трябва да са независими личности от малки. Не съм съгласна, че е правилно това да става в яслена възраст.

# 151
  • София
Аз тези обяснения не ги разбирам, а и не ги приемам. Явно това не е вашата ясла. Или пък е някакво нововъведение  newsm78

# 152
  • София
И аз мисля като missence. При нас гушкат не само бебетата, а и "големите". Когато дъщеря ми тръгна на градина първата седмица докато посвикна заспиваше гушната в едната учителка.
А колкото пъти отида до градината някое от ясленичетата винаги е в ръцете на възпитателката.

# 153
е, то в яслата ако не ги гушкат, кога, в училище ли? независими личност на 1.5 години, за пръв път чувам подобна глупост...
естествено, че имат нужда от физически контакт, за да се успокоят и да усетят близост. що за частни казарми функционират?
в яслата гушкаха детето ми, така влизаше, а първите седмици са го приспивали на ръце. сега в дг също много се гушка с учителките. не виждам нищо лошо в това, пък не съм забелязала нещо в независимата ѝ личност да е пострадало. тя като не иска да я гушкат, сама си казва, ако някой се опита да я гушне без да е поискала.

# 154
  • София
И аз мисля като missence. При нас гушкат не само бебетата, а и "големите". Когато дъщеря ми тръгна на градина първата седмица докато посвикна заспиваше гушната в едната учителка.
А колкото пъти отида до градината някое от ясленичетата винаги е в ръцете на възпитателката.

Peace

# 155
Тоест нещо не сме случили с ясла. Това е успокоение, защото си мислех, че това разбиране е масово и че аз нещо не съм в час.

Добре, продължаваме с търсенето. Ако някой се сеща за ясла в център (около НДК) или Лозенец, в която е виждал да се гушкат деца или неговото е било гушкано там, да казва, моля.

# 156
  • Berlin
Сега да не излъжа , но май съм слушала Гала да разказва нещо такова за градините в САЩ или някой неин гост. Че там дори и контакт между децата, по-близък, не е приет.  newsm78

Последна редакция: чт, 24 апр 2014, 10:49 от abs

# 157
  • София
Сега да не излъжа , но май слушала Гала да разказва нещо такова за градините в САЩ или някой неин гост. Че там дори и контакт между децата, по-близък, не е приет.  newsm78

И нашите ДГ веднага решиха да приложат модела 1:1. Това ми прилича на приказката за коня и жабата  Whistling

# 158
Така - отзив и за посещението при "Космос кидс". Страхотна детска градина, която покрива яслена възраст до предучилищна включително. Много амбициозна учебна програма и много усмихнати деца. Изглежда изключително добре менажирано.  Моят син беше леко стреснат от многото деца и от това, че в неговата възраст преобладават момчета - той си предпочита да е център сред дами Simple Smile А мъжът ми хареса, че има и мъже-учители. Минуси освен цената може и да има, но от едно посещение не се усещат.

И важно - гушкат децата Simple Smile) По думите на управителката нашите педагози ги обучавали в отричане на гушкането. И ако в една ясла имаш завършил местно "педагогика" в екипа, се налагала тази теория.

Честно казано, като оставим гушкането настрана - и "Щура къщура", и "Космос кидс" изглеждат много добри места. Просто "Щура Къщура" е започнало отскоро и тепърва ще се разработва, докато "Космос кидс" е вече добре смазана машина.

Моят мъж избра Космос заради по-мъжката атмосфера, а аз се чудя къде ще е по-добре за сина ми. В Космос за него ще е джунгла, в която ще трябва да положи усилие, за да изпъкне. В Къщура-та поне 2 от учителките изглеждат силно майчински тип, което е в плюс за децата на тази възраст. Имам за какво да си мисля по празниците Simple Smile

Ако някой има личен опит с двете ясли, моля да пише.

# 159
  • София
Джул - ако искаш да приемеш съвет от гърмян заек - избери градината с гушкането.  Peace

Имам две деца - каката става след 2 месеца на 10 години, тя е възпитаник на държавно ОДЗ. Там не ги гушкаха, не им се радваха - ми и вкъщи не даваше да я гушкам и да ѝ се радвам. Сега като поотрастна на 10 години ѝ идва муза да се гушка, сякаш усеща нещо пропуснато.

Малката ми дъщеря е на 4 години, в частна градина е. Там ги гушкат дори само като се нацупят, а да не говорим, ако е паднало, ударило се е или се е разплакало. Малко деца са в групата, ми съвсем различно е всичко. Калина е много по-уверена, спокойна, научена е да си отстоява позицията, бори се да изпъква в силно конкурентна среда и успява, въпреки че е почти най-малката в групата и като материал ѝ е доста нанагорно. Така че "джунглата", както ти я наричаш е много полезна, нищо, че са малки. Това са важни умения, които ще им трябват за цял живот.
Е, мен ме кара и да осъзнавам колко голям длъжник съм на по-голямото ми дете, но тогава друг вариант нямаше.

Успех с избора.  Peace

# 160
  • София
И двете градини ги чувам за пръв път, но им поразгледах сайтовете.... и от прочетеното от теб стигам до извода, че "Щура къщура" има повече предпоставки да се превърне в джунгла, когато броя на децата се увеличи.... докато ако в Космос кидс наистина са по 3-4 деца с един учител дори и да ти се сторило по-шумно и хаотично, то определено има достатъчно хора, управляващи хаоса  Wink Освен това се отнасям със сериозно подозрение към хора, които ми казват, че ще гледат детето ми ама дистанцирано за да не се създаде емоционална близост.... важно е детето да си харесва учителката и да се чувства добре с нея, а тя да не е една строга отдалечена леличка Confused И аз като мъжът ти смятам, че наличието на мъже преподаватели е плюс, не само за момчетата, а и за момиченцата. И не на последно място, наличието на собствен двор за игра е съществен плюс

# 161
  • София
Аз направо се изумявам от т.нар. дистанцирано гледане. Всеки ден измислят някаква нова дивотия  ooooh! Нали целта е точно създаването на близост и изграждането на доверие м/у детето и учителите, за да може то да се чувства комфортно?  Tired
Ако сега не се гушкат, кога?

Мине не мине време, прочетат нещо някъде и бързат да го въведат, че да не сме назад  Crossing Arms

# 162
Извинявам се, но този снобски навик да налагаме чужд "опит" 1:1 за да изглеждаме ...."европейци" ме влудява. В САЩ било така, е те са "най-доброто общество...." Joy Стига бе, едно малко същество ИМА нужда от СИГУРНОСТ иименно физическата близост му я дава. Това е закодирано от всеки човек, още когато е бил кърмен /това казват пък в българската школа! Придават си важност! Не си давайте там децата. Както някой писа.....частни казарми!

# 163
Slanchezara, благодаря ти. При нас вече се наложи Космос като идея.

Onna-budeisha, Къщура-та има двор. Къщата им е страхотна. Куклите, играчките, инструментите - също. Направили са нещата с желание. Учителките са и собственички. Преподават това, което те самите владеят - музика, език и изкуство. Но са още в началото. Гушкането и мъжът ми наклониха за Космос.

Сега остава трудната част - да кажа в нашата ясла, че се разделяме Rolling Eyes
Да бяха направили нещо лошо, щеше да ме улесни Simple Smile
Пък то синът ми не си харесва учителката Simple Smile

# 164
  • София
Скрит текст:
Slanchezara, благодаря ти. При нас вече се наложи Космос като идея.

Onna-budeisha, Къщура-та има двор. Къщата им е страхотна. Куклите, играчките, инструментите - също. Направили са нещата с желание. Учителките са и собственички. Преподават това, което те самите владеят - музика, език и изкуство. Но са още в началото. Гушкането и мъжът ми наклониха за Космос.

Сега остава трудната част - да кажа в нашата ясла, че се разделяме Rolling Eyes
Да бяха направили нещо лошо, щеше да ме улесни Simple Smile
Пък то синът ми не си харесва учителката Simple Smile

Това хич не е малко, ако питаш мен. За да не я харесва, вина имат и двамата. Даже нейната вина е по-голяма, защото тя е възрастният човек в отношенията и не е могла да го спечели с нищо. На децата малко им трябва, за да харесат някого, но пък също толкова малко е нужно, за да не го харесат. Границата е много тънка.

Общи условия

Активация на акаунт