Частни детски градини - София (8)

• 110 606
  • 739
  •   1
Отговори
# 90
Elsi, в центъра няма много алтернативи за съжаление. В тази ясла отидохме след препоръка на приятел, на когото 2 деца са минали през нея. Но ако продължи така до края на тази седмица, изглежда няма да е нашата ясла и пак ще минем на татко-ясла. Но ако в следващата избрана от нас ясла е пак така, мъжът ми ще обяви всичко за "каприз".

И аз моля за алтернативи, по възможност около НДК или в Лозенец. По възможност с дворче, както и със занимания за най-малките, а не само отглеждане.

# 91
  • Sofia
То ако е само за отглеждане, аз си имам баби, мога да взема и жена. Мисля, неслучайно търсим ЧДГ.
Надявах се след 10 г., откогато оглеждах ЧДГ за първи път нещата да са се променили.
Частното образование във всяка степен трябва все пак да си отговаря на заявката и претенциите Simple Smile

# 92
В центъра приятели ми препоръчаха Щура Къщура, но е до Орлов мост.

# 93
Сайтът на Щура къщура изглежда добре. Цената е колкото сегашната ни ясла. Дали има някой с преки впечатления от там?

# 94
  • София
Сайтът на Щура къщура изглежда добре. Цената е колкото сегашната ни ясла. Дали има някой с преки впечатления от там?

От сайта им виждам че приемат деца от 2 годишна възраст. Съдейки по снимките - нямат двор.
Нямат и лиценз, доколкото схващам newsm78

# 95
Onna-budeisha, на снимките от галерията имаше бебета на видимо много по-малка възраст. Може би са сгрешили в текста, ще проверя. Сегашната ни ясла също е без лиценз. За мен не е проблем, ако отговарят на другите изисквания. Ако нямат двор, това вече ще е съществено. Също изглежда е нова ясла и преките впечатления ще са краткотрайни, ако изобщо някой от форума ги има...а не искам да скачам от ясла на ясла на база хубав сайт.

# 96
  • София
На мен такса от 600 лв. ми се вижда твърде висока цена за това, което виждам по снимките и за нелицензирано заведение.  Peace

# 97

И аз моля за алтернативи, по възможност около НДК или в Лозенец. По възможност с дворче, както и със занимания за най-малките, а не само отглеждане.

Не знам дали сте прочели на предната страница за Fuzzy Wuzzy. Дано не излезе като реклама, не ги познавам лично, просто се надявам да помогна с инфо. Имат със сигурност двор (помещават се в къща) и децата прекарват доста време навън от това, което знам от моята позната + снимките, които качват във ФБ. Намират се на Витошка, отсечката м/у Света Неделя и НДК.

# 98

Да добавя - не знам дали родителски кооператив е опция за вас, но в Лозенец е РК "Ри Ри Ра" - имат страничка във ФБ с доста инфо и определено надхвърлят "само отглеждане" Simple Smile В центъра са РК "Тумба Лумба", но те са далеч от НДК. Успех!

# 99
Благодаря Dika09! Разгледах сайта и на Fuzzy - Wuzzy, звучи обещаващо. Но отново - личните впечатления на някоя майка с дете в яслата са от значение.

РК не са предпочитан вариант за мен заради необходимостта лично да присъствам поне един цял ден в седмицата - не винаги мога да си го позволя. Иначе идеята е страхотна, дори се изкуших за малко, но и в двата РК в момента не приемат деца или момичетата са с предимство.

Отделно говорих с нашия педиатър днес, който каза, че периодът на адаптация може да продължи и 1.5 месеца. И че в момента е борба, в която очевидно синът ми "води по точки, но да не се даваме". И най-важното за мен - че нищо травмиращо няма да му се случи.

Много е объркващо. Амбициозна майка съм и ако се остави на мен, веднага бих го пратила в ясла/градина, която обещава 3 езика и гениални математически познания до 4г. възраст, независимо от локацията или цената. Мъжът ми ме приземява и разумна цена+близо до вкъщи излязоха на първо място. Но как се избира подходящата за моето дете ясла, без да гастролира във всяка за седмица? Както и без след години да ме гризе съвестта, че съм направила компромис с обучението му за собствено удобство?

# 100
  • София
Jul95, ако позволиш един съвет от мен по отношение на адаптацията.

Да, адаптацията е строго индивидуален процес. Да, трае различно при различните деца. Да, в повечето случаи е свързана със стрес за детето и родителите, НО е грешно сващането, че адаптацията е борба на родителя с детето или на детето с родителя. Когато реших да запиша детето си в ДГ, всички ми викаха: "И няма да отстъпваш."; "Ще се налагаш."; "Детето, колкото и да упортства, ти си родителят, ти решаваш." Много се бях притеснила. Мислех си, че ми предстои едва ли не борба  ooooh! Тогава поговорих с една моя близка, която е педиатър и тя ми каза, че насила нищо не става и понякога детето просто дава сигнали, че нещо не е наред, а не се глези. Стресът, който изживява детето е нормален, но трябва и да е умерен. Започне ли да се залита в някакви крайности, не е добре  Peace
Аз лично не приемам съвети от сорта: "Няма друг избор, ще реве, реве и ще се примири с положението." За мен това е изключително грешен подход и има своите последствия.

С всичко това искам да ти кажа, че адаптацията ще е трудна, но се води по детето си и ако видиш/усетиш, че нещата наистина продължават доста дълго и детето изживява огромен стрес, просто то ти дава сигнал, че нещо става.

Успех!

Последна редакция: чт, 20 мар 2014, 19:00 от missence

# 101
Благодаря, Missence. Приемам съвета. Децата трябва да харесват мястото, в което са. Не е борба и не е приемливо да чакам момента на "примирение". Противното няма смисъл за детето.

Отлагаме нещата за месец засега - пътуваме и съответно спираме яслата за след Великден. След Великден се надявам да сме по-мъдри. За съжаление ще трябва да започнем и наново с адаптацията, но така се случи.

# 102
  • София
missence, нещата които си написала са много добри и съвсем по темата. Според мен ги остави във видим, а не в скрит текст за да бъдат прочетени от повече хора

# 103
  • София
missence, нещата които си написала са много добри и съвсем по темата. Според мен ги остави във видим, а не в скрит текст за да бъдат прочетени от повече хора

Добре  Peace Не исках да заемам половин страница от темата  Embarassed

Редактирах  Peace

# 104
dika09, моля зa линк към ФБ профилa нa РК "Ри Ри Ра", че нещо не се спрaвям с търсенето и нaмирaнето им.

Общи условия

Активация на акаунт