Частни детски градини - София (8)

• 110 641
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
Абсолютно.Родителя е този, който избира/е, според възможностите/.Но той е този, който би следвало да има представа как трябва детето му да расте. За съжаление в този кооператив по думите на момиченцето- играели, хапвали, малко рисували, хапвали и майката, която готви идва да си играем.....Добре, но този родител не си ли е давал сметка, че рано или късно детето му трябва да влезе в друг тип среда, с други отношения и с.....правила. И колкото по-късно стане това, толкова по-зле за детенцето. Да имала съм и дечица, които идват  от "бабин дом" или гледачка. Същото - сълзи, тръшкане, дори повръщане.Когато детето е било едно и е с изградена представа, че е единствено и то определя правилата, става страшно. Възпитанието на детето започва от първия месец-ако до 1г. не го е гледала мама, то не е усетило, че тя онзи човек, който го защитава, се достига до агресия след 3-тата година, напишкване, злоядство и т.н.т. А правилата се градят м/у 1,5 до 2,5-годишна възраст. Ако се пропусне това, става тежко и за самото дете.

# 631
отровка, много генерални заключения и обобщения правиш, според мен генерализираш частни случаи. все едно да кажем, че всички майки, които си гледат децата у дома са кариерно нереализирани домакини. ами не е така.
нормално е при промяна детето да реагира. сълзи и тръшкане има дори при деца, посещавали дълго дг, когато бъдат преместени в друга такава (вкл. от общинска в общинска дг, ако това има значение) или дори при летните сборни групи.

# 632
  • София
И според мен се правят генерални изводи на база на частни случаи. Всяко правило си има изключения и всичко е строго индивидуално, а и субективно (колкото и тривиално да звучи). За едни родители е важно детето от малко да расте според правилата на джунглата, за други- детето да е в спокойна среда и т.н., за трети- градините изобщо не са вариант, а ги гледат до училищна възраст вкъщи, четвърти ги дават на баби и дядовци, а пети- в РК.
Всеки си познава детето и търси най-доброто за него. Сигурно ще стана банална, но винаги казвам: "водете се по детето си. То дава най-правилните знаци на родителя за посоката, в която трябва да се върви."  Peace

# 633
Далеч съм от желанието да обобщавам. За съжаление това не е единствен случай в практиката ми. Просто споделям.

# 634
  • София
Далеч съм от желанието да обобщавам. За съжаление това не е единствен случай в практиката ми. Просто споделям.

Да, вероятно има доста случаи, но все пак хората сме различни и точно тези различия се обуславят от семейство, среда, образование и т.н.
В крайна сметка всеки родител иска да формира различен характер, качества и т.н. у детето си. За едни родители детето трябва да расте във вълча среда, да знае, че по-силният физически, по-нахалният и т.н. побеждават, други пък не възприетат това верую. Всеки е прав за себе си и това зависи точно от болднатите неща.

Аз се радвам, че сега родителите имат възможност да избират.

Ето, ще дам пример с мен, за да не са само празни приказки. РК не е вариант нито за мен, нито за моето дете, но не го отричам като някаква алтернатива за отглеждане на деца. Вероятно за някои родители е точното място. За държавната градина се отнася същото.
Хубаво е, че споделяш опит, за да се знаят и "-" -те.

# 635
# 636

voyager1, месечна такса за яслена група от 455 евро (за "Питър Пан") не ти се струва висока??? Явно разбиранията ни за това са доста различни!

Веда Словена, мисля, че има някакво недоразумение.
Сигурен съм, че таксата в "Питър Пан" до х-л Плиска е 500 лв. на месец.
За градината им на Витоша може и да е малко по- скъпо заради транспорта, но в никакъв случай, не и цитираната сума.

# 637

Да, вероятно има доста случаи, но все пак хората сме различни и точно тези различия се обуславят от семейство, среда, образование и т.н.
В крайна сметка всеки родител иска да формира различен характер, качества и т.н. у детето си. За едни родители детето трябва да расте във вълча среда, да знае, че по-силният физически, по-нахалният и т.н. побеждават, други пък не възприетат това верую. Всеки е прав за себе си и това зависи точно от болднатите неща.

Аз се радвам, че сега родителите имат възможност да избират.

Ето, ще дам пример с мен, за да не са само празни приказки. РК не е вариант нито за мен, нито за моето дете, но не го отричам като някаква алтернатива за отглеждане на деца. Вероятно за някои родители е точното място. За държавната градина се отнася същото.
Хубаво е, че споделяш опит, за да се знаят и "-" -те.

202uu

# 638
  • София

voyager1, месечна такса за яслена група от 455 евро (за "Питър Пан") не ти се струва висока??? Явно разбиранията ни за това са доста различни!

Веда Словена, мисля, че има някакво недоразумение.
Сигурен съм, че таксата в "Питър Пан" до х-л Плиска е 500 лв. на месец.
За градината им на Витоша може и да е малко по- скъпо заради транспорта, но в никакъв случай, не и цитираната сума.

По-високата им такса май и аз я видях на сайта им - за "английската" им забавачка  Peace

# 639
500 лв. е ОК, за другата - това видях в сайта, без да обърна внимание за английска или БГ забавачка става въпрос.
Както и да е.
 Wink

# 640
Всичко, което описвате, е ок. Разбирам това и мога да се съглася. Обаче за 500 лев в ЧГ правят почти същото какво в ДГ за 60-80 лев на месец. Може би даже и по малко от ДГ. Аз не съм против ЧДГ, обаче таксите са им много високи за това което правят, а по точно НЕ правят. Попаднала съм на една такава градина вече в жк Възраждане. Се казва Славейче на ул. Отец Паисий. Нямам думи. На пръв поглед всичко е почти идеално. И учителки и обстановка на тях им е нова - от 8/9 месеца е. Обаче всички деца са намесени на едно място. Боледуват постоянно. Там има отговорка - ГРАДИНСКИ ВИРУС. Смешно е просто. А това че не измиват ръце, децата им не са на малка тоалетна чиния, а на възрастна без някакви допълнителни детски седалки и т.н - тоест нещата съвсем не са такиви както директорка обяснява при среща. Много сладко говори. А на практика абсурд. Имам и други същите мнения от мами. Просто те нямат избор. Така ми казаха. Има уж някакво разделението на стаи, обаче това е уголемен апартамент със собствен двор отзад - тъмен и влажен. Има доста неща за които искам да напиша, обаче за мен е абсолютно на низко ниво. И струва 520 лев с англ. език
Аз не искам нещо да е идеално както при мен вкъщи. Няма да има таково нито в една градина. Но поне да се спазват нормите и хигиенни правила.
Оф, не знам. Не се отнасяйте към мен със критика, моля. Написах това което имам на практика.
В РИРИРА също не се записах. Там е своите "правилата". Така че сме в процес....

# 641
  • София
И понеже ЧДГ Славейче във Възраждане е кофти, следва да заключим, че всички частни градини са кофти и няма смисъл от тях? Ми аз не съм доволна от първата частна градина на детето, смених я и от втората съм супер доволна. По твоята логика трябваше да вляза тук навремето и да кажа, че всички частни градини са калпави.

Около мен повечето хора са с деца в градинска възраст. Някои ходят в държавни, други в частни. Моите наблюдения: децата, които ходят в частните градини боледуват в пъти по-малко. Освен това с тях се занимават повече по простата причина, че групите не са големи и има време да се обърне внимание на всяко дете. Храната също е по-качествена.

И нещо важно за мен: имам контрол върху ситуацията. Отдавна ми прави впечатление колко много се оплакват родители, чиито деца ходят в държавна градина, че не могат ''копче да кажат'' на лелките и учителките. Моментално ги отрязват, все нямат време за обяснения и т.н. Мен това не ме устройва. Аз искам подробно да бъда уведомявана какво се случва с детето ми, и когато поискам информация, да не бъда отрязвана от някаква отегчена лелка, която се има за велика щото работи в ДГ.

Това са в общи линии по-важните разлики. Лично за мен, частната ДГ е в пъти по-добър вариант. Друг е въпросът, че не всички частни градини са читави. Но това важи с пълна сила и за държавните градини и училища.

# 642
Olga Puleva , нямам никакво намерение да те критикувам, просто и аз споделям мнение. Нали за това е форума. Tаис го е написала чудесно. Аз мога да споделя, като ползвател, но и като служител. Има и добри и лоши и ДГ и ЧДГ. Нещата зависят от много фактори. Но точно тук е мястото на родителя /който има възможност/, да избира. В ДГ ако децата са под 30 и учителките са добри, нещата са на отлично ниво. Но...в ДГ самите отношения са различни- към детето, към родителя. Често учителки или лелки се изживяват като...диктатори и това не е добре. В ЧДГ самото отношение е друго. Там прихода е обвързан с удовлетворението на родителя. Докато в ДГ могат да ти кажат- "като не ви харесва, вървете в ЧДГ", то в ЧДГ това няма как да ти кажат. Да, права си, че има ЧДГ, които не само не си струват, но и са за затваряне. За съжаление нелегитимните ЧДГ тип клубче или "панелен разкош" подбиват авторитета на стойностните. Е, родителя може на секундата да си махне детето от там. Има ЧДГ, които са по 10-15 г. съществувание и са препълнени-това какво говори-че родителите са доволни. Всеки има избор, но не е редно да обобщава. И аз попаднах на "нефелен" лекар в Пирогов, но това не значи, че всички лекари там са непрофесионалисти.

# 643
Моите наблюдения: децата, които ходят в частните градини боледуват в пъти по-малко. Освен това с тях се занимават повече по простата причина, че групите не са големи и има време да се обърне внимание на всяко дете. Храната също е по-качествена.

Ами както казвате на Олга Пулева да не обобщава, така и вие не обобщавайте, защото това с боледуването не мога да го приема в никакъв случай. Това за храната - също. Има много държавни градини, където готвят на място и след като самият персонал яде от въпросната храна и дори и за в къщи си взема, лоша ли ще бъде, как мислите, щом те самите я ядат. Нашият например не иска да яде храните от нито една частна кухня, макар че са в пъти по-скъпи, а от държавната кухня ги яде и "си облизва пръстите" чак. Има и добри, и лоши държавни, както и добри, и лоши частни. Но това, че в частните боледуват по-малко, е мит.

# 644
  • София
Обобщавам на база мои наблюдения. Изрично съм написала. Познавам доста хлапета и техните родители, говорим си, сравняваме. Мнението ми е базирано точно на тези неща, които споделяме.

Че има добри частни/държавни и съответно калпави такива, също съм отбелязала. То се подразбира, всъщност.

И да припомня, че тази тема не е за/против частните градини, а споделяне на опит, съвети и т.н. по отношение на чдг. Който има желание да доказва колко безсмислени са частните градини и как не предлагат нещо по-различно от държавните, моля, да си отвори тема.

Общи условия

Активация на акаунт