Отговори
# 90
Момичета мисля, че сме големи хора и всеки може да вземе решение кое е правилно за него и никои няма право да се меси в мнението да другия нали така Simple Smile Тук сме за а се изслушваме и да си даваме добри съвети и помощ не да се съдим.

# 91
Като стана дума за закони и на кой какво  му се полага, да се вмъкна и аз с една питанка.
Аз след като родя, мисля към 2-я месец на детето да се приберем до България.Хем да му извадим документи, хем да се "представим" на родата. Тогава ще мога ли да получа помощта за раждане?За второ мисля, че беше към 600лв. Нещо с акта за раждане беше...Като го взема и с него в Социалните ли

Да 600лв е за второ дете, в социално подпомагане по местоживеене се подават документите:
1.Молба-декларация (по образец)
2. Лична карта
3. Оригинал на акта за раждане на второто дете
4. Копие на акта за раждане на първото дете (носи и оригинала за сверяване)

# 92
The same myself
 за трети път питам - би ли ме включила в списъка с майките в началото на темата!!!???
Благодаря ти предварително Simple Smile
Включила съм те още на първото питане!!!

# 93
# 94
а ето и
  Списък за майката – на път за родилното: Документи:
1. Лична и обменна карта
2. Направление за хоспитализация
3. Документи и изследвания, които са Ви правени
Принадлежности: 1. Тоалетна хартия
2. Сапун
3. Хавлиена кърпа
4. Мокри кърпички
5. Джапанки
6. Самобръсначка (освен ако не искате с техни да Ви правят тоалета, или си го направете предварително)
7. Бельо (проверете за еднократни гащи – може и да са Ви удобни)
8. Превръзки – силно абсорбиращи, нощни за препоръчване
9. Пластмасова чаша, виличка, лъжица (в повечето болници го искат)
10. Мобилен телефон
11.Четка за зъби и паста
12. Ластик за коса (ако имате нужда)
13. Лещи или очила (ако имате такива)
 При посещението на таткото Списък с нещата, които да Ви донесат на първото посещение:
 За Вас:
1. Нощници – 2 броя с копчета (ако случайно кърмата Ви дойде още там)
2. Зарядно за телефона
3. Подплънки за кърма (ако Ви тръгне кърмата)
4. Сутиени за кърмачки – 2 броя
5. Помпа за цедене, ако решите да се опитате да стимулирате кърмата
6. Минерална вода
7. Чорапи за Вас
8. Халат или подобна връхна дреха
9. Химикалка, тефтерче
10. Дребни пари
11. Крем за подготовка на зърната Ви
12. Вашата козметика, която е добре да ползвате при изписването За една красива щастлива
мама поне малко червило и руж е добре да имате.
13. Отвара от смрадлика 1,5 литра (много полезно за подмиване, противовъзпалително)
14. От здравна каса Ви се полага и тоалет 2 пъти на ден, за мамите с разкъсвания и шевове! Поинтересувайте се. Има и обезболяващи спрейове (Бивацин – използва се максимум 2 пъти на ден!!!)
15. Акт за граждански брак, ако имате такъв с бащата на бебето (служи за издаване на акт за раждане на бебето).
16. Крем за уморени и отичащи крака
17. Кърпи за гърди
18. Чаршафи за еднократна употреба –~~~~~~~~~~~~–

За бебето:
1. Мокри кърпи бебешки – 1 пакет, които ще Ви го вземат за да правят тоалета на бебето (не мият бебетата, а ги бършат за съжаление) и 1 пакет си оставете при Вас.
2. Памперси – 20 броя – също Ви ги взимат за тоалета (в някой болници искат неотпечатан пакет, така че вземете малък).
3. Оставете си при Вас да имате допълнително памперси, в случай, че бебето има нужда от тоалет. През нощта са много нелюбезни и е добре да имате с какво Вие да ги подмените. В противен случай се обричате на безсънна нощ в рев Сменят памперсите на 4-6 часа, и ако малко след като са го преповили се наака, ще си стои така до следващата, ако не го предвидите.
4. Крем за дупето на бебето – остава си във Вас – не го давате. Това е в случай, че се наложи да го преповивате Вие.
5. Ръкавички за бебето – обикновено се раждат с нокти и много се дерат. Ще си спестите неприятните драскотини по така нежната му кожичка
6. Лигавник – 1-2 броя, или техзухени кърпи за да го забърсвате – те често връщат и рискувате след току що направен тоалет да чакате 4 часа за да Ви го преоблекат, след като е върнало 7. Биберон залъгалка – 2 броя 8. Лепенки за пъпчето на бебето (не е задължително), но в някой болници искат да си носите. Не ги давайте, ако не Ви ги поискат!!!

Списък за изписване:За изписването За бебето:
1. Одеяло, порт бебе или пелена (зависи какъв комплект сте си избрали)
2. Боди
3. Шапка
4. Чорапки или терлички
5. Ръкавички (според сезона все пак)
6. Гащеризон или ританки с блузка
7. Еднократна пелена 8. Кошница за бебето (тя може и в колата да стои)

За Вас:
1. Дрехи – може и за бременни (не очаквайте да сте се стопили и да Ви стават дънките от преди да забременеете )
2. Обувки
3. Превръзки (ако са Ви свършили)
4. Не забравяйте да сложите малко грим
5. Сутиен, бикини
6. Връхна дреха за Вас – ако студено.

# 95
addy_1 не съм сигурна ,че ще получиш помощта от 600лв защото детето ти няма да е родено в България.Питай  пак,да не те подведа,но мисля ,че е така  Confused

P.Petunia
 много си права,именно за това говоря.Така като те слушам май работим в едни и същи институции с теб.Писнало ми е от цигани,знаещи правата си,и не се правя нито на скромна,нито на интелигентна  и интересна да го отричам.Крайно време е тази държава да даде нещо на българчетата,а не само да казват раждайте,да говорят за демографския  срив и как младите хора се изнасяли.Да правят някакви глупави статистики как от година на година спадала раждаемостта,и как след 50години българите щели да са толкова ,а циганите в пъти повече....Като не могат да дадат нищо на детето ми ,аз съм на мнение ,че ще си взема каквото мога,пък както и да звучи това
Мики,кое е изопачаване на закона по точно ,това че си плащам данъците и именно че не го заобикалям за това нямам права ли ?Аз не съжалявам ,че съм се омъжила ни най-малко,ако беше така можех да се разведа и пак да вземам детски и още куп помощи  Laughing ,казвам че не е нормално едни който нямат брак ,други който си укриват доходите и т.н. да са облагодетелствани. Нима моето дете не е родено в България,аз не си плащам данъците,защо то няма да има детски например?Защо една майка родила близнаци ще взема едно майчинство ,а не две?Или още по големия абсурд,за първото дете еднократна помощ 250лв,за второто 600лв,нищо че са близнаци.Или за едното 35лв детски,за второто 50лв .Нима и двете не са нейни,или не са родени в България? Ето за това няма да се оправим никога,защото всички си мълчим и се съгласяваме,защото сме едни "овце",на където ни поведат ние тръгваме
Аз съм ЗА законите,но тези закони да се спазват от всички.Не аз да ги спазвам,а други да не го правят.На мен ще ми запорират заплатата,а на циганката какво ще и направят???Искам да съм циганка понякога ,да  Peace
insmalins просто си коментираме,аз не съм вложила нищо лошо към никого,нито налагам мнението си ,предполагам и останалите са така.Никой никого не е засегнал,разговора си върви съвсем с нормален тон   Crazy

Последна редакция: ср, 26 фев 2014, 22:48 от червенокоса вещица щастлива :-)

# 96
Момичета, а запознати ли сте с процедурата, необходимите документи и условията за припознаване на детенцето като се роди и колко от вас са с брак и колко без, както и има ли някви привилегии и какви са те, благодаря предварително!

# 97
Аз също съм с високо вдиганти ръце за тази помощ. Ако можем да се възползваме, защо да не го направим. Всичко си е легално, никой никого не лъже. Въпреки, че вече имам завършена магистратура, мога да се запиша пак.
Искам да попитам майките с опит вече, какви документи са ни необходими за болницата след раждане и след това за регистрация на децата, както и за социалната еднокатна помош и детските?
Аз съм от Тетевен, но ще раждам в София.

# 98
Аз също съм с високо вдиганти ръце за тази помощ. Ако можем да се възползваме, защо да не го направим. Всичко си е легално, никой никого не лъже. Въпреки, че вече имам завършена магистратура, мога да се запиша пак.
Искам да попитам майките с опит вече, какви документи са ни необходими за болницата след раждане и след това за регистрация на децата, както и за социалната еднокатна помош и детските?
Аз съм от Тетевен, но ще раждам в София.

СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА
ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ БРЕМЕННОСТ;
ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ;
МЕСЕЧНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕТЕ ДО ЗАВЪРШВАНЕ НА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ, НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 20-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ;
МЕСЕЧНИ ПОМОЩИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕТЕ ДО НАВЪРШВАНЕ НА ЕДНА ГОДИНА;

Кой има право на семейни помощи за деца
1. бременните жени - български граждани;
2. семействата на българските граждани - за децата, които отглеждат в страната;
3. семействата, в които единият от родителите е български гражданин - за децата с българско гражданство, които отглеждат в страната;
4. семействата на роднини, близки или приемни семейства - за децата, настанени по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
5. бременните жени - чужди граждани, и семействата на чужди граждани, които постоянно пребивават и отглеждат децата си в страната, ако получаването на такива помощи е предвидено в друг закон или в международен договор, по който Република България е страна.

Размери на семейните помощи за деца
Еднократната помощ при бременност е в размер на 150 лв. за периода от 45 дни преди определения термин за раждане.

Еднократната помощ при раждане на живо дете за 2011 г. е в размер е, както следва:
1. за първо дете - по 250 лв.;
2. за второ дете - по 600 лв.;
3. за трето и всяко следващо дете - по 200 лв.

Месечните помощи за дете до навършване на средно образование за 2011 г. са в размер на 35 лв. за всяко дете. При едновременно раждане от майката на 2 и повече деца помощта за всяко от тях се определя и изплаща в размер 150 на сто от размера по ал. 2. т.е 52, 50 лв.

Месечната помощ за отглеждане на дете до навършване на една година е в размер на 100 лв.Това е помощ за безработни майки или майки без достатъчно стаж,чиито доход е под 350 в бруто на човек в семейството.

Доходна граница. Доходи на семейството.
Право на
Еднократна помощ при бременност;
Месечна помощ за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст;
Месечна помощ за отглеждане на дете до навършване на една година;
имат семействата, чиито средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, преди месеца на подаване на молба-декларация, е по-нисък или равен на 350 лв. бруто.
Границата за достъп до подпомагане се определя ежегодно със Закона за бюджета на Република България.

КАК СЕ ОПЕДЕЛЯ СРЕДНОМЕСЕЧНИЯТ ДОХОД НА ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО
В доходите се включват всички брутни доходи на семейството, които са облагаеми по Закона за данъка върху доходите на физическите лица, както и получаваните пенсии, обезщетения, помощи и стипендии, с изключение на месечните добавки за деца с трайни увреждания, добавката за чужда помощ на инвалидите, стипендиите на учащите се до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, както и помощите, получени по Закона за семейни помощи за деца.

Лицата декларират брутните доходи на семейството, получени през 12 - те календарни месеца преди месеца, през който е подадена молба-декларация. Доходите се декларират за месеца, през който са получени, независимо за кой период се отнасят.

При определяне на средномесечния доход на член от семейството се взема предвид броят на членовете му към датата, на която е подадена молба-декларацията.
В случаите, когато е приета молба-декларация с нередовни или липсващи документи, на лицето се дава 14-дневен срок за отстраняване на неизправностите.

Изплащането на семейните помощи за деца може да се извършва по касов или безкасов път. По желание на лицата, отразено в молба-декларацията, семейните помощи за деца могат да се превеждат по банков път.

ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ БРЕМЕННОСТ
Право на еднократна помощ при бременност имат:
•       Неосигурените жени;
•       Бременните жени, осигурени за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица, които не получават обезщетение за бременност и раждане, поради това, че нямат необходимия осигурителен стаж. Помощта се изплаща в размер, пропорционално на дните от началото на отпуска за бременност и раждане до придобиването на необходимия осигурителен стаж по, но за не повече от 45 дни.

Какво трябва да направите, за да получите помощта
Необходимо е да подадете молба-декларация по образец в дирекция ”Социално подпомагане” по постоянния Ви адрес. Към нея се прилагат следните документи:
1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи периода от 45 дни преди определения термин на раждане, за лицата, работещи по трудови или по служебни правоотношения;
2. удостоверение от осигурителя или от териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от териториалното поделение (ТП) на НОИ, по образец съгласно приложение № 3;
3. копие от болничния лист за временна неработоспособност поради бременност и раждане за срок 45 дни, заверено от осигурителя или от ТП на НОИ, за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от ТП на НОИ;
4. медицинско удостоверение за термина на раждане - за неосигурените жени;
5. лични карти  на деклараторите (за справка).

ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ
Помощта се изплаща за живородено дете, ако то не е оставено за отглеждане в специализирана институция. Помощта не зависи от доходите на семейството.

Необходимо е да подадете молба-декларация по образец в дирекция ”Социално подпомагане” по постоянния Ви адрес. Към нея се прилагат:
1. оригинално удостоверение за раждане на детето, за което се иска помощта;
2. копия от удостоверенията за раждане на всички деца, родени от майката;
3. удостоверение от служба ГРАО за родените от майката деца;
4. лични карти  на деклараторите (за справка).

МЕСЕЧНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕТЕ ДО ЗАВЪРШВАНЕ НА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ, НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 20-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ

Помощта се изплаща ако са налице и следните условия:

1.Доходът на човек в семейството да е под или равен на 350 лв бруто.
2.     Детето не е настанено за отглеждане на пълна държавна издръжка в специализирана институция за деца;
3.     До завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, редовно посещава училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние. Смята се, че детето редовно посещава училище ако е записано в дневна, вечерна, задочна, индивидуална, самостоятелна, кореспондентска или дистанционна форма на обучение.
4.     Живее постоянно в страната. Това означава, че за предходните 12 месеца спрямо месеца, през който е подадена молба-декларацията, детето трябва да е пребивавало на територията на страната повече от 183 дни, с изключение на децата до навършване на една година.

РАЗВЕДЕНИ РОДИТЕЛИ
•        Месечните помощи за деца на разведени родители се изплащат на родителя, на когото е възложено упражняването на родителските права.
•        Доходите на другия родител не се вземат предвид при определяне правото на подпомагане.
•        Присъдените издръжки, получавани по реда на Семейният кодекс, не се считат за облагаем доход и не следва да се декларират.

Необходимо е да подадете молба-декларация по образец в дирекция ”Социално подпомагане” по постоянния Ви адрес. Към нея се прилагат следните документи:
1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията - за лицата, работещи по трудови и/или по служебни правоотношения;
2.бележка за поставените ваксини от педиатърът.
3. служебна бележка от специализирана институция за отглеждане на деца на пълна държавна издръжка за времето, през което детето ще се отглежда в семейството;
4. удостоверение от учебното заведение, че детето е записано като ученик/ученичка, а за новата учебна година - в срок до 31 октомври;
5. решение на диагностична комисия към регионалния инспекторат по образованието, че детето не може да посещава училище в случаите по чл. 18, ал. 2;
6. удостоверения за раждане на децата, отглеждани в семейството - за справка;
7. лични карти на деклараторите - за справка;
8. копие от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК (само в случаите по чл. 7, ал. 8 ЗСПД - месечната помощ за дете с трайно увреждане, установено от компетентните здравни органи, се предоставя в пари и/или под формата на социални инвестиции независимо от дохода на семейството в двоен размер на помощта );
9. копие от заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" и/или решение на съда за настаняване на детето в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето (само в случаите по чл. 7, ал. 2 ЗСПД - месечната помощ за деца, настанени за отглеждане в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда от чл. 26 от Закона за закрила на детето, се предоставя в пари и/или под формата на социални инвестиции независимо от дохода на семейството.);
10. копие от влязло в сила решение на съда за допускане на развод между съпрузите;
11. копие от удостоверение за назначаване на настойник или попечител.
Нова молба-декларация се подава на всеки 12 месеца.

ПРОМЯНА НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА
За промяна на обстоятелствата се смятат например: раждане или смърт на дете; навършване на 20-годишна възраст; настаняване на детето в специализирана институция за деца или отписването му от нея и др.
•        При промяна на обстоятелствата изплащането на семейните помощи започва или се прекратява от месеца, следващ промяната.
•        В 7-дневен срок от настъпване на промяна на обстоятелствата се подава нова молба-декларация за установяване само на това конкретно обстоятелство, без да се изисква актуализация за доходите на семейството. В тези случаи месечната помощ се отпуска или прекратява само за децата, по отношение на които правото възниква или се прекратява.
 Месечните помощи за деца до завършване на средно образование, но не повече 20-годишна възраст се отпускат от началото на месеца, през който е подадена молба-декларацията с необходимите документи.
Дирекция „Социално подпомагане” получава служебно информация за изплатените обезщетения от НОИ.

МЕСЕЧНИ ПОМОЩИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕТЕ ДО НАВЪРШВАНЕ НА ЕДНА ГОДИНА
Изплаща се на майката (осиновителката, самотните бащи-осиновители, семействата на роднини, близки или приемни семейства, в които е настанено дете по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето), чиито средномесечен доход на член от семейството е по-нисък или равен на 350 лв бруто

Помощта се изплаща ако са налице и следните условия:
1.     Детето не е настанено за отглеждане на пълна държавна издръжка в специализирана институция за деца;
2.     Майката е неосигурена и не получава обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по условията и реда на Кодекса за социално осигуряване;
3.     Майката е осигурена за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица, но няма необходимия осигурителен стаж за получаване на обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по условията и реда на Кодекса за социално осигуряване;
4.    Детето живее постоянно в страната.

1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията, за лицата, работещи по трудови и/или по служебни правоотношения;
2. удостоверение от осигурителя или от териториалното поделение на НОИ за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от ТП на НОИ по образец съгласно приложение № 3;
3. удостоверения от осигурителите за всеки от членовете на семейството, при което е настанено детето по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето, че не получават обезщетение по чл. 53, ал. 3 КСО;
4. копие от удостоверението за раждане на детето;
5. копие от експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК (само в случаите по чл. 8, ал. 3 ЗСПД - месечните помощи за отглеждане на дете с трайни увреждания се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции до навършване на 2-годишна възраст на детето, независимо от дохода на семейството.);
6. лична карта (за справка);
7. копие от решението на съда за допускане на развод между съпрузите;
8. копие от заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" и/или решение на съда за настаняване на детето в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето (в случаите по чл. 8, ал. 6 от ЗСПД - месечната помощ за отглеждане на дете се предоставя в пари и/или под формата на социални инвестиции и на семействата на роднини и близки и приемни семейства за деца, настанени по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето, независимо от дохода на семейството).

Дирекция"СП" получава по служебен път информация за изплатените обезщетения от НОИ.

# 99
Момичета, а запознати ли сте с процедурата, необходимите документи и условията за припознаване на детенцето като се роди и колко от вас са с брак и колко без, както и има ли някви привилегии и какви са те, благодаря предварително!

Мен също ме вълнува този въпрос, ще се радваме да споделите Simple Smile

# 100

gabrielitka06
благодаря за подробната информация. Относно  документацията в болницата, какво трябва да  носим? И при положение, че ще раждам в София, а не съм от там, каква е процедурата за документите за децата?

# 101
linsmalins, в случая никой никого не съди, нито пък имаме за цел да се засягаме. Всеки има право на мнение. Аз като човек, който също е работил в тази сфера изказах мнението си. Сестра ми също беше принудена да върне част от майчинството си, защото пусна малката си дъщеря по-рано на ясла. Не казвам да не се дава въпросната помощ, а както каза The same myself да има контрол над отпускането и. Не обвинявам или упреквам абсолютно никого! Просто казах, че аз не бих се записала да уча, САМО заради тази помощ. Всички плюем циганите, ама ако се увеличи контрола над отпускането на помощи и те реално не покриват критериите, едва ли ще се възползват от тях  Peace  Казано в кръга на шегата и с ирония: добре, че повечето не са завършили 12 клас и не могат да кандидатстват в университет, че тогава какво точене на държавната хазна щеше да има....  Laughing Laughing Laughing

gabrielitka06 аз имам брак. Ако нямаш и детето носи твоето име ( т.е бащата не го признал, дори и да живеете заедно) се водиш самотна майка, тогава имаш допълнителни помощи. И на това са се открехнали ромите, масово срещам презимена завършващи в женски род точно заради този вид помощ   Laughing Колкото до документите не знам, тук изискванията са други.

# 102
linsmalins, в случая никой никого не съди, нито пък имаме за цел да се засягаме. Всеки има право на мнение. Аз като човек, който също е работил в тази сфера изказах мнението си. Сестра ми също беше принудена да върне част от майчинството си, защото пусна малката си дъщеря по-рано на ясла. Не казвам да не се дава въпросната помощ, а както каза The same myself да има контрол над отпускането и. Не обвинявам или упреквам абсолютно никого! Просто казах, че аз не бих се записала да уча, САМО заради тази помощ. Всички плюем циганите, ама ако се увеличи контрола над отпускането на помощи и те реално не покриват критериите, едва ли ще се възползват от тях  Peace  Казано в кръга на шегата и с ирония: добре, че повечето не са завършили 12 клас и не могат да кандидатстват в университет, че тогава какво точене на държавната хазна щеше да има....  Laughing Laughing Laughing

gabrielitka06 аз имам брак. Ако нямаш и детето носи твоето име ( т.е бащата не го признал, дори и да живеете заедно) се водиш самотна майка, тогава имаш допълнителни помощи. И на това са се открехнали ромите, масово срещам презимена завършващи в женски род точно заради този вид помощ   Laughing Колкото до документите не знам, тук изискванията са други.

То остава да я пиша и на мое име и баща и вече ще ме изкорми , нИща привилегии, хаха, а и ми звучи много грозноо  Sad благодаря все пак за инфото MartyG

# 103
  • София
Според мен тази помощ по презумция си е дискриминационна. Защо някой, при който раждането и следването съвпада като период ще има право на помощта, а друг който е избрал/ или така са се стекли обстоятелствата/,  първо да учи, а после да създава деца няма да има право на помощ?!

# 104
Според мен тази помощ по презумция си е дискриминационна. Защо някой, при който раждането и следването съвпада като период ще има право на помощта, а друг който е избрал/ или така са се стекли обстоятелствата/,  първо да учи, а после да създава деца няма да има право на помощ?!

Не виждам какво дискриминационно има в тази помощ.  newsm78 Всеки сам решава дали ще се справи в подобна ситуация и съответно взема решение. Аз съм преценила, че няма да се справя с дете и с лекции, никой не ми го е наложил насила. Заради това и първо завърших. Помощта се дава на майки студентки, защото се предполага, че като такава нямаш трудов стаж, ще взимаш минимално майчинство(тъй като университета осигурява на 4 часа), не работиш. По този начин се стараят да стимулират завършването на образованието паралелно с отглеждане на детето, а не записване в университет само заради тази помощ и почти моменталното му прекъсване Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт