Университети и ВУЗФ

• 10 005
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте!

Казвам се Милена и разучавам университетите, защото ми предстои кандидатсване. Иска ми се да разбера какви са ви впечатленията за обучението като цяло в УНСС, СУ и други и дали сте чували нещо повече за ВУЗФ- висше училище за застраховки и финанси? Колебая се в избора си и събирам мнения, а вие като представители на родителското тяло предполагам сте проучили въпроса Simple Smile

Благодаря предварително!

# 1
Здравейте!

Казвам се Милена и разучавам университетите, защото ми предстои кандидатсване. Иска ми се да разбера какви са ви впечатленията за обучението като цяло в УНСС, СУ и други и дали сте чували нещо повече за ВУЗФ- висше училище за застраховки и финанси? Колебая се в избора си и събирам мнения, а вие като представители на родителското тяло предполагам сте проучили въпроса Simple Smile

Благодаря предварително!

Аз съм завършила УНСС по времето по което Григорий Вазов (сега ректор на ВУЗФ) преподаваше по измисления предмет "Холдингови структури". Нямам мнение за университа му, но Григорий Вазов е най-лошото което ми се е случвало в УНСС ( а там имаше доста изцепки).  Не бих и приближила до университет, в който е ректор. Надявам се и други колеги да се включат..

Поправка не само ректор: Доц. д-р Григорий Вазов е президент, ректор и председател на Настоятелството на Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ)

# 2
  • София
Зависи към каква специалност си се ориентирала. За застраховане и финанси класиката е УНСС. Като академична подготвеност имам добри впечатления и от колеги, завършили Стопанско управление в Софийския.

# 3
Към застраховане и финанси съм се насочила, но държа образованието ми да е качествено. Мои по-големи приятели са разочаровани от университети като УНСС, затова набирам мнения за университет, в който е високо обучението и да не е в чужбина, още не мога да се откъсна от приятелите и роднините си. Simple Smile

Много Ви благодаря, всяко мнение е важно за мен!

# 4
  • София
В УНСС има много разочароващи специалности с много ниско ниво, факт. Поне по мое време финансово-счетоводният факултет беше със специалностите с най-висок бал, с подбор на студентите и със завишени изисквания. В момента навсякъде е паднало нивото, надявам се да не е много зле.

# 5
  • sofia
Виж рейтинга на МОН за висшите у-ща по професионални направления. Поне ще е някаква отправна точка за размислите ти.
Разгледай учебните планове (които не знам по каква причина повечето ги пазят в дълбока тайна) на различните специалности. Така ще се ориентираш какво ще учиш следващите 4 години.

# 6
Здравейте!

Благодаря предварително!

Здравей Милена,
според мен СУ повече разчита на името си и не толкова на образованието. Разбира се, ако си се насочила към класическа специалност като право, там е най-подходящо.

За УНСС, университетът е добър, образованието също. Отново зависи към каква специалност си се насочила.

За ВУЗФ, училището набира все по-голяма скорост. Единственото е, че е частно и таксите са доста високи. Като образование - много от преподаватели са от УНСС, но изискванията им са малко по-снижени - предполагам, защото е частен. Базата им обаче е доста добра.

А замисляла ли си се за чужбина или твърдо за България. 

# 7
Здравйте, темата е отворена доста отдавна. Казвам се Илиян, тази година завършвам. Искам да получа добро образувания. Не иска да уча в чужбина, винаги ще се чувствам чужденец. Това ми в първия пост в този форум, регистрирах се специално заради тази тема. Искам да уча специалност свързана с финанси. Много се притеснявам да не направя грешка. За сега се чудя между УНСС и ВУЗФ. Това което ме притеснява в УНСС е, че има прекалено много хора, които учат там, а за ВУЗФ се притеснявам за точно обратното. Видях, че ВУЗФ имат акредитация 9.04, което е доста висока. За сега може би ВУЗФ наделява, но все още не съм сигурен. Без да нахалствам бих помолил ако все още е на линия "milenanew" и има желание да каже какво е избрала. Ако има някой, които учи или е учил във ВУЗФ и иска да сподели бих бил много благодарен.
Благодаря ви предварително и ви желая весели празници.

# 8
Sega imate shans da opitate!!!  http://iskam.vuzf.bg

# 9
Моля ако някой е избрал и е учил във ВУЗФ да ми каже как е там. Много ще съм благодарен, за малка информация.

# 10
За ВУЗФ мога да кажа само честното си мнение, че се  се заяждат за присъствията и те гледат леко заядливо, ако не им купиш учебника, може и да имат "допълнителни" изисквания към теб. За да запълнят време слагат ненужна дисциплина като Спорт,до последната година,  задължително те карат да ходиш, което затруднява някои работещи заради нещо толкова ненужно и безполезно. Толкова ли не могат да сложат нещо по-полезно и интересно като дисциплина? Само там до 4-година има Спорт, а за други университети такова нещо не съм чувала. Ходи се на някакви дълги походи на м***ата си, а ако си с градски транспорт е трудно да стигнеш на време, ако преди това си имал лекция, трябва да излезеш по-рано. Дори ако отидеш на спортни занимания  пак взимат много от времето и  е много път и с автобус, за да се стигне, където трябва. А уж за бизнесмена времето е ценно, нещо си противоречат. Някои от материалите, които използват, да не кажа повечето, са  създадени от чат GPT. Не се интересуват от студентите особено, а по-скоро от техните пари. Заяждат ти се за 1-2 присъствия. По Спорт е още по-зле, защото там дори ти казват, че вече не е чак толкова задължително да ходиш и създава проблеми на края като каже "не съм казвала такова нещо". Все едно ще си признае истината.  Няма никакви клубове, студентски съвет също нямаше, докато едно от момичетата, които познавам не реши да се намеси допълнително, за да имат студентите глас, тъй като преди това нямаше. Докато учех там, буквално, имах чувството, че се преподава почти едно и също по различните дисциплини. Маркетинг не се изучаваше качествено до 3-та година. Преподавателката преподаваше качествено, но почти не се изучаваше тази дисциплина, а се наблягаше основно на счетоводство.  Като някои лектори буквално можеха да "приспят" цял курс и не преподаваха кой знае колко добре, с някои изключения. Чак към последната година нещата се стабилизираха леко, но пак не е кой знае колко добре.  Не проявяват особено разбиране относно присъствията, а те пращат директно на ликвидация, която е 100лв, за да можеш да се явиш. Гледат как да ти вземат парите по всякакъв начин. Както се изрази една лекторка ,,парите са най-важни".  Някои лектори те карат да си закупиш учебника им, тъй като се работи само по него и няма от къде да гледаш за материали, защото не ги качват онлайн. Ненужни изисквания от страна на някои лектори, прекалени изисквания за нищо, а поне да си струваше.  Да се явиш на изпит 300лв, да се явиш на дипломна защита 300лв, а в НБУ, въпреки че е частен не се изисква такова нещо. Във ВУЗФ, ако имаш връзки можеш да пречиш дори на хората, които са ти колеги. И разбира се, се съобразяват повече с познатите на някои студенти, от колкото с качествата и уважението, което студентите дават.  Лекторите си манипулират лесно студентите относно университета, за да имат добро име, въпреки че за мен не е много добро. Наистина са хора на бизнеса, но както всеки бизнесмен е фалшив и маниполативен, така са и те. Но тук ще добавя, че не са всички.
Има наистина лектори, които си вършат работата с желание и хъс, дават всичко от себе си и се съобразяват със студентите, но са малцина.

# 11
Като студент на ВУЗФ не мога да се съглася с менението Ви, което удобно набляга на всички неща, които са Ви неудобно на Вас. Присъствията се търсят, разбира се и това е така защото сте в редовна форма, не смятам, че е редно хора, които ходят на лекции и участват в тях да са равнопоставени на хора, които не ходят и да имат същите права за изпит, още повече при платено образование. Където са 1-2 отсътвия, там са и 3-4, проблема не е в това, че Ви ги търсят, а в това, че на Вас не Ви се ходи. Като редовен студент никъде няма да се съобразяват с другите Ви анагажименти, особено работни, иначе трябва да го правят за всички студенти.
    Относно дисицплината по Спорт, можете да се поинтересувате защо я има, както направих аз и ми обясниха, че това е изискване от МОН, което задължава университетите да преподават дисицплината със задължителен минимален хорариум, разбирате, че държавните университети имат правото да бъдат по-гъвкави в някои отношения спрямо закона, отколкото частните, които се гледат и следят много повече. Дисциплината по Спорт е организирана с походи, когато времето е удачно, вместо задължителните спортове, които не всеки харесва, умее и прави с желание.
   Всеки преподавател сам изготвя материалите си за студентите, а учебниците, за които Вие говорите, не са учебници, а книги, които тези хора са написали и сами са платили за издаването и напечатването им. Като тези дисицплини може би са една или две, от всички, поне при мен бяха толкова. По всички осанали всички ми беше предоставено от преподавателя.
   По време на семестъра имате право да се явите на текущ котрол и да бъдете осовбодена по някои от дисицплините, след което имате редовна и поправителна сесия, които не се таксуват допълнително. Четвъртият опит е вече ликвидационен изпит и се заплаща, което е абсолютно нормално за всеки частен университет. Като Ви гарантирам, че там където административните такси са по-ниски, то семестриалните са по-високи от тези на ВУЗФ. Таксата за държавен изпит, също е напълно нормална и всички частни университети я имат, за да организират процеса по дипломирането Ви.
   Аз също сега завършвам своето обучение и съм доволна имат своите минуси, понеже са по-малък университет, но пък това позволява много лично отношение към всеки студент. Имат и диситанционна форма със записи на лекциите за всички, които работят.

За ВУЗФ мога да кажа само честното си мнение, че се  се заяждат за присъствията и те гледат леко заядливо, ако не им купиш учебника, може и да имат "допълнителни" изисквания към теб. За да запълнят време слагат ненужна дисциплина като Спорт,до последната година,  задължително те карат да ходиш, което затруднява някои работещи заради нещо толкова ненужно и безполезно. Толкова ли не могат да сложат нещо по-полезно и интересно като дисциплина? Само там до 4-година има Спорт, а за други университети такова нещо не съм чувала. Ходи се на някакви дълги походи на м***ата си, а ако си с градски транспорт е трудно да стигнеш на време, ако преди това си имал лекция, трябва да излезеш по-рано. Дори ако отидеш на спортни занимания  пак взимат много от времето и  е много път и с автобус, за да се стигне, където трябва. А уж за бизнесмена времето е ценно, нещо си противоречат. Някои от материалите, които използват, да не кажа повечето, са  създадени от чат GPT. Не се интересуват от студентите особено, а по-скоро от техните пари. Заяждат ти се за 1-2 присъствия. По Спорт е още по-зле, защото там дори ти казват, че вече не е чак толкова задължително да ходиш и създава проблеми на края като каже "не съм казвала такова нещо". Все едно ще си признае истината.  Няма никакви клубове, студентски съвет също нямаше, докато едно от момичетата, които познавам не реши да се намеси допълнително, за да имат студентите глас, тъй като преди това нямаше. Докато учех там, буквално, имах чувството, че се преподава почти едно и също по различните дисциплини. Маркетинг не се изучаваше качествено до 3-та година. Преподавателката преподаваше качествено, но почти не се изучаваше тази дисциплина, а се наблягаше основно на счетоводство.  Като някои лектори буквално можеха да "приспят" цял курс и не преподаваха кой знае колко добре, с някои изключения. Чак към последната година нещата се стабилизираха леко, но пак не е кой знае колко добре.  Не проявяват особено разбиране относно присъствията, а те пращат директно на ликвидация, която е 100лв, за да можеш да се явиш. Гледат как да ти вземат парите по всякакъв начин. Както се изрази една лекторка ,,парите са най-важни".  Някои лектори те карат да си закупиш учебника им, тъй като се работи само по него и няма от къде да гледаш за материали, защото не ги качват онлайн. Ненужни изисквания от страна на някои лектори, прекалени изисквания за нищо, а поне да си струваше.  Да се явиш на изпит 300лв, да се явиш на дипломна защита 300лв, а в НБУ, въпреки че е частен не се изисква такова нещо. Във ВУЗФ, ако имаш връзки можеш да пречиш дори на хората, които са ти колеги. И разбира се, се съобразяват повече с познатите на някои студенти, от колкото с качествата и уважението, което студентите дават.  Лекторите си манипулират лесно студентите относно университета, за да имат добро име, въпреки че за мен не е много добро. Наистина са хора на бизнеса, но както всеки бизнесмен е фалшив и маниполативен, така са и те. Но тук ще добавя, че не са всички.
Има наистина лектори, които си вършат работата с желание и хъс, дават всичко от себе си и се съобразяват със студентите, но са малцина.

Общи условия

Активация на акаунт