(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 606
  • 753
  •   1
Отговори
# 345
Ние напредваме: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.32865628
Всъщност днес приключих с всички пролетни култури, с които доста закъснях, но все пак мисля, че хванах някакви крайни срокове.
Старата пейка: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.32865666
И новата: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.32865571

Земята влажна, топла - прекрасно е да заровиш ръце в нея.

# 346
Да се отчета и аз като градинар. Simple Smile В наше село точно на Благовец се правят разсадници т.е. посяват се семенцата за разсад. Днес посях четири вида чушки, четири вида домати, чубрица, праз, червен лук, бял патладжан, зеле.  Разсажда се, когато цъфне шипката. Grinning Доматите вече са разсадени в оранжерията и сега ще чакаме. Grinning

# 347
68, ако редуваш растителни отпадъци с пръст, според пишещи в темата, не би трябвало да има миризма, manandy мисля, че компостираше на балкон, дори.
Аз никак стриктно не спазвам правилата, пръст не съм слагала досега, само каквото попадне с изскубана трева и плевели, понякога късам вестници, овлажнявам също понякога, не разбърквам никога, просто ми е невъзможно такова количество да го помръдна дори, а това са все препоръчителни неща.
Ползвам активатор - съдържа някакви микроорганизми, които правят от боклука по-бързо компост.
Миризма имаше, когато беше долепен до стената на навеса, затова и го преместихме,  летяха и някакви мухички, ама това в жегите, когато са нахвърляни боклуци отгоре, не е мокрен и в тази част от компостера процес не протича.
В другите сезони не съм усещала никаква миризма, затова си мисля, че не трябва да се оставя да пресъхва и няма да има миризма или също така вариант е и да се връща част от компоста отгоре, или пък пръст, въпреки че някъде четох да не се слага пръст. Thinking
По принцип в упътването пишеше да се връща част от готовия компост отгоре, за да не се загубят микроорганизмите.
Вода изтича, защото аз пускам маркуча в компостера, за да намокря хубаво.  Crazy

Такъв активатор ползвам:
http://bioprodukti.alle.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D1%81% … 0%B0%D0%BD%D0%B5/

ето и едно упътване, има и съвети за миризмата: http://www.moew.government.bg/files/file/Waste/Biowaste/Home_com … ing_manual_BG.pdf

Последна редакция: вт, 25 мар 2014, 21:25 от нова

# 348
Благодаря за бързия отговор, НОВА! Ще чета внимателно упътването и се заемам с убеждението на съпруга и сина! ако не тази година, то догодина се надявам да успея!

# 349
Да се отчета и аз като градинар. Simple Smile В наше село точно на Благовец се правят разсадници т.е. посяват се семенцата за разсад. Днес посях четири вида чушки, четири вида домати, чубрица, праз, червен лук, бял патладжан, зеле.  Разсажда се, когато цъфне шипката. Grinning Доматите вече са разсадени в оранжерията и сега ще чакаме. Grinning

На Благовец, на Благовец, но по стар стил...  Laughing  Това ще рече към 7-ми април... Мен бабичките ме гълчат, че сея в края на март, а и никъде наоколо не виждам някой да е разперил разсад (като изключим тези с големите парници)... Баба ми на село по това време е изкарала вече доматите от кофичките под тунел в градината и ги завива вечер с двойка черги... Бере домати рано рано, но без голям парник е много бутафорна работата и все трябва да си наблизо...  Rolling Eyes

# 350
Здравейте момичета!И мен много ме притеснява времето.Кайсиите цъфнаха,че и вече прецъфтяха,а март не е свършил още.(друга година чак през април цъфтят дръвчетата)При нас в северна България дори през май има слани,а какво да речем за март!!!Младите асмички,които сложих миналата пролет са показали листенца,а възрастните хора казват,че лозите се раззеленяват през втората половина на април.Всичко сякаш бърза,бърза(и ние така с времето)Домати ранно засадени в оранжерията,тиквичките сложени под двоен тунел,а пипера и краставичките и те    готови за оранжерията,но ще ги задържа,че съвсем е рано!!!Днес сложих още три нови асми(лози),варосах тротоара и дръвчетата(по нашия край много е важно бордюра да е варосан,иначе ще те сочат като човек не добре поддържащ имота си Joy hahaha JoyИзморих се,но съм доволна,като се огледам вече по добре се подрежда градината,но още още работа ме чака,само да сме живи и здрави.Чета и се радвам и на вашите градини!Половин час да имам,веднага проверявам какво сте споделили и какво ви вълнува!Направих импровизиран компостер(лоша миризма от него не се носи но да видим,уж прочетох всичко като съвети,което сте споделили.Поздрави на всички!

# 351
Az sym s kompoстер и то в града.  Mr. Green Миризма няма.
По саитовете за компостиране тук не пише да се слага пръст. Слагам окосена трева, домакински отпадъци ( без цитруси) и малко нарязани весници ( заради компостера се сдобихме с машинка за рязане на хартия. Слагат се само вестници ( не списания или печатани листи) заради мастилото по тях. Вода не му слагам, тя тревата отделя достатъчно. От време на време разбъркваме, а и изкарваме отдолу готовата маса.

# 352
Aз си прецаках черитата. Четях си ви как са ви на хладно и сенчесто още, ама все си мислех, то какво ще им стане, доматите обичат слънце, ще си ги каля от малки. Мда, ама не.
Големички са ми, с доста листенца. Стоят на южна тераса и имаше няколко много горещи дни, тази седмица е хладно. В началото само едното коренче имаше пожълтяло по връхчетата на листенцата, днес обаче като се загледах - всички вече са като на много ситни черни точици.  Cry Решавам аз, че са ги нападнали гадинки, чупя едно клонче и на бегом в агромагазин. Жената го гледа, гледа (без микроскоп), и ми каза, че не било гадинки. Механична повреда. Да съм си каляла доматките, препекла съм ги на слънце.  Cry
Сега какво мога да направя? Ще умрат ли съвсем или ще се съвземат?
Как да разпозная дали не са акари?

# 353
  • Варна
А дали е рано да се сеят този уикенд оранжерийните домати и краставици вече в самата оранжерия?

# 354
Ами аз оня ден сях всичко в парника навън, не мисля, че е рано.

# 355
А дали е рано да се сеят този уикенд оранжерийните домати и краставици вече в самата оранжерия?
     По принцип и аз ги извадих тази седмица,но в неделя прогнозират градуси около нулата,така че прецени.
Aз си прецаках черитата. Четях си ви как са ви на хладно и сенчесто още, ама все си мислех, то какво ще им стане, доматите обичат слънце, ще си ги каля от малки. Мда, ама не.
Големички са ми, с доста листенца. Стоят на южна тераса и имаше няколко много горещи дни, тази седмица е хладно. В началото само едното коренче имаше пожълтяло по връхчетата на листенцата, днес обаче като се загледах - всички вече са като на много ситни черни точици.  Cry Решавам аз, че са ги нападнали гадинки, чупя едно клонче и на бегом в агромагазин. Жената го гледа, гледа (без микроскоп), и ми каза, че не било гадинки. Механична повреда. Да съм си каляла доматките, препекла съм ги на слънце.  Cry
Сега какво мога да направя? Ще умрат ли съвсем или ще се съвземат?
Как да разпозная дали не са акари?
  Когато има акари,листата стават на петънца(бели) и акарите смучат сок от листата отдолу(виждат се с лупа(увеличение поне по Sunglasses,но ти нали си била при агроном?Ако е слънчев пригор сигурно ще се оправят и ще им пораснат нови листенца.

# 356
Аз вчера разгледах градинката и останах очарована, зеленият лук(който е за листа) се развива много добре, марулките също. Зеленият лук, който сяхме на глави и той поникнал, сега чакам и картофите. Явно все пак био тора си е оказал ефект, въпреки че беше с отвратително качество  Sick

Но разсада ми не върви и туй то... явно ще купувам като му дойде времето  Rolling Eyes

# 357
Аз вчера разгледах градинката и останах очарована, зеленият лук(който е за листа) се развива много добре, марулките също. Зеленият лук, който сяхме на глави и той поникнал, сега чакам и картофите. Явно все пак био тора си е оказал ефект, въпреки че беше с отвратително качество  Sick
Браво, това да се чува    bouquet

Имам една малка забележка, моля да не ми се разсърдите.

Сеят се семена - като правим разсад, за навън - грах, моркови..
Садят(засаждат) се - овошки, лук, разсадът като е готов и т.н. Големите неща се садят.

То е за удобство това, защото аз лично почвам да се обърквам иначе.
Не че е и в класиката няма "две праскови посях и две череши", но го отдавам на римите  Joy

http://vbox7.com/play:a2a7f19f

# 358
То е за удобство това, защото аз лично почвам да се обърквам иначе.
Не че е и в класиката няма "две праскови посях и две череши", но го отдавам на римите  Joy

Посял ги е от костилки човекът, то си е негова работа как ще ги сее...  Laughing   От нашата череша също са се посели мноооого дръвчета, от прасковата също скубя всяка година, като напаст са... Така е, който не си обира падналите плодове...  Peace

# 359
Гледах, четох и през уикенда се мятам на полянката. Преди това, обаче, ще се наложи да си купя инструменти. Посъветваха ме да нападна с едно, дето мяза на ранфорсирана вила, не знам как се именува на български  Mr. Green Усещам как доста ще се посмеете с мен  Joy

Друго - как да я планирам таз градинка? Мислех си да видя докъде ще я докарам с прекопаването, пък после да мисля по-реалистично  Mr. Green Кога и какво да метна, за да обогатя почвата? Имам неограничено количество кравешка тор, но май трябвало есента да се сложи, сега късно било.. Или не? Помощ  Joy

Общи условия

Активация на акаунт