(Био)зеленчукова градина - тема 25

  • 68 562
  • 753
  •   1
Отговори
# 420
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Куркума, Топсинът е за брашнеста мана по ябълката. Препоръчвам ти да я бориш с 10%-ен разтвор на обезмаслено прясно мляко, както аз правя вече 2 години и то само сортовете, които се разболяват. Няма смисъл за брашнеста мана по ябълки да се пръска поголовно.

Подозирам, че като са ти препоръчвали, са объркали Топсина с Тирам. Той наистина се препоръчва против съчмянка на фаза от зелен конус до фаза миши уши. Обаче може да бъде заменен с бордолезов разтвор 1%. Аз точно това ще направя. Преди седмица пръсках с бордолезов 1% на фаза от набъбване на пъпките до фаза зелен конус и другия уикенд ще напръскам пак със същото.

Добричко, провери си сорта грах, колко е ранозреен. Моят става за бране чак към втората половина на юни, обаче е толкова едър и вкусен, че не се отказвам от сорта.

Последна редакция: нд, 30 мар 2014, 22:44 от amica1

# 421
  • Мнения: 748
Оранжерията има доста дупки,не големи ,но все пак дупки.Дано да са осланени.Ще ви осведомя разбира се за развитието на нещата.
Ама философски си расъждавам,така било писано.Ако се случи и на другите домати ще търся от някъде разсад и така де,живи сме ,здрави сме,ще посадим пак.

# 422
  • Мнения: 261
Оранжерията има доста дупки,не големи ,но все пак дупки.Дано да са осланени.Ще ви осведомя разбира се за развитието на нещата.
Ама философски си расъждавам,така било писано.Ако се случи и на другите домати ще търся от някъде разсад и така де,живи сме ,здрави сме,ще посадим пак.
    Скела,може ли да провериш дали повече пострадалите доматки са с по влажна почва?Приличат на измръзнали(при нас имаше голяма слана прлез последните две нощи)Забелязала съм,че когато е по мокра земята студа влияе по силно.

# 423
  • Мнения: 748
reni7377 точно това си мислех и аз,защото разсадите точно предния ден ги полях.Другите в лехите поливах като ги засадих на 16.03 и след това на 27.03 и от тях само четири са в такова състояние .Днеска гледах гледах,ама дупките по оранжерията не са чак кой знае колко големи.Не знам през найлона могат ли да се осланят,би трябвало да не може newsm78
Не мога да отида днеска до Бургас при агроном ,объркаха ми се плановете.
Днеска няма нови растения в такъв вид.Надявам се щетите да са до тук.
Не съм по цял ден там ,затова сутрин отварям оранжерията и към 4часа мъжа ми я затваря,че уж вънка не е кой знае колко топло,а вътре ако не се отвори се спарва.Другата година като ми сменят найлона задължително ще се направят и прозорчета за проветрение.Като я правихме понеже е само 30кв.м. си мислехме ,че няма да има нужда от прозорци.Опита учи Wink

Хубав ден на всички!

# 424
  • Мнения: 261
Ако сланата е силна минава през найлона,затова и аз все завивам всичко допълнително.Ще спасиш другите,и вечер ако можеш хвърляй по нещо отгоре.(дори само още един найлон да е )Успех!

# 425
  • Някъде Там
  • Мнения: 482
Здравейте, сега видях темата и започвам да ви следя Simple Smile Ще сеем за първи път тази година Simple Smile
Искам да попитам знаете ли от къде да си взема хубав разсад за домати Simple Smile

# 426
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Категоричен съм , че в случая на skela става въпрос за премръзване. Ето - в Ахтопол . Това означава, че по крайбрежието сутрешните температури са твърде ниски. В съчетание с традиционно по-високата влажност на въздуха там имаме наистина неприятна комбинация. Фактът, че някои растения са оцелели, показва, че условията са били гранични.

Здравейте, сега видях темата и започвам да ви следя Simple Smile Ще сеем за първи път тази година Simple Smile
Искам да попитам знаете ли от къде да си взема хубав разсад за домати Simple Smile

Добре дошла, rumi_alex. Доматен разсад се появява по пазарите още от началото на април, а кой точно от него е хубав... трудно е да се каже. На външен вид си личи дали е здрав поне към момента на купуване, но дали е родовит и вкусен няма как да се разбере.

С питане може да се стигне до добър производител в населеното място, където ще садиш, или в разумна близост до него. Може пък и тук в темата да се случи у някой да има излишъци. Почти всички любители-градинари, които произвеждат разсад, залагат излишък, така че в някакъв момент се чудят къде да го садят (и често си засаждат пътеките или прегъстяват лехите си). Те са склонни да го подарят и оттук-оттам може да събереш достатъчно.

# 427
  • Мнения: 748
Гледам прогнозите и ме е страх да полея оранжерията,а е време да подхранвам домата с шербет.Нямам тунелчета за да ги покрия,а сега и лозови пръчки няма за да си направя тунелче.Като отида днеска ще го мисля.
Моя мъж вчера купи айсберг и ми хареса.Другата година мисля да сея айсберг.Някой има ли опит с този ти ми айсберг?Като марулята ли е или по капризен от нея?

Прави ми впечатление ,че марулята/два сорта/ от есенният разсад много са и плътни листата,а сега пролетните са по крехки.Различни сортове са та за това се чудя съвпадение ли е или есенния разсад марули стават с по плътни листа newsm78

# 428
  • Вила Великула
  • Мнения: 3 486
skela може ли да ми обясниш нещо повече за този шербет с който подхранваш домата. Предварително се извинявам, ако в предишни теми е засегнат този въпрос.

# 429
  • Някъде Там
  • Мнения: 482
Благодаря Куркума . Ако някой има излишък нека ми пише на лични търся да си купя но да знам че е читав а не блъскан с глупости за да порасне Simple Smile

# 430
  • Мнения: 4 587
skela може ли да ми обясниш нещо повече за този шербет с който подхранваш домата. Предварително се извинявам, ако в предишни теми е засегнат този въпрос.
През зимата овцете акат едни топченца, по нашия край бибишки, по други - барабонки. Те не са ни интересни. Като почнат да излизат на паша се хранят със сочна, зелена трева, и тогава акитата им стават едни такива меки и сочни, като еклери. По нашия край се наричат маиз. Та тия акита сбираме в стара кофа или бака за боя, съвсем на око, така 20 - 30 см на дъното и допълваме с вода. По два пъти на ден разбъркваме с пръчка. Стои това нещо на слънце и по-далеч от къщи, защото си мирише както се предполага. След пет - десет дена това е шербет. И се поливат растения с него, по малко.
 Шербет става и от други видове тор. Но птичият и свинският са много силни и могат да изсушат растенията. Овчият пък работи в по-дълъг период от време.

# 431
  • Мнения: 77
Здравейте , правя глупост след глупост вече 3 дни наред. Засадих си копър и магданоз , само ,че днес го полях с водката на мъжа ми . Да си сея ли нови семена или има надежда за тези ?

# 432
  • Мнения: 121
Здравейте, и аз съм нова, миналата година имах малка градинка която ме запали,и тази година я разширих, пикирах домати и пипер , малко избързах със зеления фасул но каквото стане .радвам се че има такава група защото се обменят знания и опит което  си е доста полезно   bouquet

# 433
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Добре дошла, Миле. Добре дошли на всички нови!
И аз се точа на зеления фасул. Много го харесвам.

# 434
  • Мнения: 748
Добре дошла Миле
pipilota6 много добре ти е обеснил Вълкът с дълъг ник
Аз само да допълня,че понеже шербета го правя с птичи тор,а той както е казал вълкът е много силен,като го размеся в началото една част тор и две части вода и като престои няколко дни след това от този бъркоч взимам и го разреждам едно към десет за да съм сигурна ,че няма да изгоря растенията.До тук говорех за неугнилия птичи тор.А добре угнилия даже направо в лехите можеш да го нахвърляш/това по съвет на Куркума го правя и много съм доволна от мързеливият начин Mr. Green/ А на всичко това му викам воня Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт